Street Racer STR motoros kesztyű a MotoZemtől

Főzés

Hm, nem értem, nekem mindig olyan lesz... Írd le, hogy csinálod!
Pici olajon megpirítom a rizst, sózom, felöntöm kétszeres vízzel és minimumra véve a tüzet alatta fedő alatt hagyom, had főjön. Néha keverek egyet rajta, max kétszer míg megfő. És te? :D
 
Nem szabad főzés közben megkeverni SOHA a rizst :) Addig kell pirítan, amíg már halványan sárgásak a szemek (az még kifehéredik főzés közben), aztán a kétszeres víz + só, és amíg fel nem forr, addig kevergetni, de ahogy felforrt, kicsire tenni és TILOS keverni :) Később én a fakanál nyelét szoktam beledugni, azzal kicsi kört "tisztítok" az edény alján, így látom, van-e még víz alatta. Ha nincs már, akkor fedő rá, tűz lezár és még 5-10 percig hagyni a saját gőzében. Ezzela módszerrel mindig tökéletes lesz a rizs, még a legolcsóbb fajtából is :)
 
Nem szabad főzés közben megkeverni SOHA a rizst :) Addig kell pirítan, amíg már halványan sárgásak a szemek (az még kifehéredik főzés közben), aztán a kétszeres víz + só, és amíg fel nem forr, addig kevergetni, de ahogy felforrt, kicsire tenni és TILOS keverni :) Később én a fakanál nyelét szoktam beledugni, azzal kicsi kört "tisztítok" az edény alján, így látom, van-e még víz alatta. Ha nincs már, akkor fedő rá, tűz lezár és még 5-10 percig hagyni a saját gőzében. Ezzela módszerrel mindig tökéletes lesz a rizs, még a legolcsóbb fajtából is :)
Nem azzal van a gond, hogy rossz lenne. Csak, hogy nem pergős, mint a reklámban :D Mondjuk ma nem pirítottam, csak megfőztem, jól össze is ragadt :D De amúgy úgy csinálom, ahogy fentebb írtam s fasza szokott lenni, csak nem pereg :D
 
Nem azzal van a gond, hogy rossz lenne. Csak, hogy nem pergős, mint a reklámban :D Mondjuk ma nem pirítottam, csak megfőztem, jól össze is ragadt :D De amúgy úgy csinálom, ahogy fentebb írtam s fasza szokott lenni, csak nem pereg :D
értem én :) De ha megpróbálod így, ahogy írtam, még pergős is lesz - persze nem annyiira, mint a reklámokban, ott kőkemény rizst pergetnek, nyers zöldségekkel csábítanak a levesben, és ilyenek... de különálló szemű, klassz rizsed lesz a módszeremmel, 25 éve így főzöm, mindig tökéletes lesz bármilyen rizsből (csak mert sokan mondják, hogy persze, jó rizst csak drágából lehet csinálni... hülyeség, BÁRMELYIKBŐL lehet, ha így főzöd) :)
 
Én mondjuk úgy tanultam anno, h felöntés után, fedőt rá, és mehet a sütőbe. Egyszer-kétszer meg is csináltam így, tényleg nagyon finom. Aztán egyszer elolvasztottam a tesóm bakelit-fogantyújú fedőjét :)
Persze a szállóban sem tettük be a 25 literes lábosokat a sütőbe :) de háztartási mennyiséget simán kipróbálhatod.
 
Én mondjuk úgy tanultam anno, h felöntés után, fedőt rá, és mehet a sütőbe. Egyszer-kétszer meg is csináltam így, tényleg nagyon finom. Aztán egyszer elolvasztottam a tesóm bakelit-fogantyújú fedőjét :)
Persze a szállóban sem tettük be a 25 literes lábosokat a sütőbe :) de háztartási mennyiséget simán kipróbálhatod.
igen, a sütős hivatalos verzió, elvégre azért is "párolt" rizs :) De az én verziómhoz a forró víz sem feltétel... tudod, mikor állok én neki még külön vizet is forralgatni?!?!?! :D Ami ahogy a csapból jön, oszt hadd szóljon... legfeljebb tovább kell kevergetve várni, hogy felforrjon, ha hideg a víz, de a végeredményt még sosem befolyásolta :) Pedig én aztán főzök rizst eleget, nálam heti 1-2 kiló rizs fogy, az Édes Apukám anno még azt mondogatta mindig, hogy már várja, mikor kezd csíkká szűkülni a szemem, mert több rizst eszek, mint egy egész kínai család... :gurul:
 
De a hidegtől leragadnak a szemek, nem? Nekem van vízforralóm, szóval előbb felforr a víz, minthogy megpirulna a rizs :)
Én meg amikor kicsi voltam, mindig azt mondogattam, h ha nagy leszek, nekem kínai férjem lesz, h minden nap rizst ehessek :D Még szerencse, h ez nem ilyenen múlik :D

Egyébként Babu, a tarhonyát is lehet ugyanígy a sütőben csinálni.
 
De a hidegtől leragadnak a szemek, nem? Nekem van vízforralóm, szóval előbb felforr a víz, minthogy megpirulna a rizs :)
Én meg amikor kicsi voltam, mindig azt mondogattam, h ha nagy leszek, nekem kínai férjem lesz, h minden nap rizst ehessek :D Még szerencse, h ez nem ilyenen múlik :D

Egyébként Babu, a tarhonyát is lehet ugyanígy a sütőben csinálni.
azért kevergetem, amíg fel nem forr :) És forrás után már nem ragad le :) És igen, én is így csinálom a tarhonyát is, azt is imádom!!!! Akár üresen, ketchuppal is képes vagyok megenni :D
 
Igen, a megpirítás sokat segít, meg a nulla kavargatás a pergősségen a rizsnél. Egyébként én utálom a pergős rizst, mert megőrülök amikor szemenként kell a nyomorék ennivalót felimádkozni a krva villára, illetve kivakarni a tányér aljából... Úgyhogy én kicsit kevergetem, hogy épphogy csak azért összeálljon. Meg a pirítás után leveskockát szoktam utána hajítani a víz mellé, és akkor van valami íze is, nemcsak az enyhén sós semmi. A fehér natúr pergős rizs én nem csipázom, olyan se íze se bűze dolog, minek vegyem akkor a számba ha semmi élvezeti értéke nincs...?
 
Kipróbálom akkor legközelebb, hogy forró vízzel öntöm és istibizi nem nyúlok hozzá egyáltalán :) Amúgy annak a fajta rizsnek a hátán elkészítési javaslatnak az van, hogy az olaszok úgy főzik a rizst, mint a tésztát. nagy vízben, leszűrve. Érdekes. Amúgy amit viszont eddig képtelen voltam megcsinálni az a zacskós fajta. A drágám anno mikor diétázott barnarizsen élt (ez még persze anyuci szárnyai alatt) és hát az ugye tovább tart főzni, meg csak ő ette. Na ők vettek ilyen zacskós express barnarizst. Bár megmaradt a költözés előtt és kénytelen voltam felhasználni. Sose lett az igazi :D Mondtam is, hogy nekem ez túl bonyolult :D
Tarhonyát nem csipázom, főleg ha jól le van pirítva. Inkább tésztásak vagyunk :)
Viszont, hogy én a sütőt be nem gyújtom azért, hogy megfőzzek kb. 30 dkg rizst, az hót ziher... Amúgy hány fokon hány percig? ;)
 
Barnarizst még sosem főztem. Viszont pont hétvégén vettem egy kilót, gondoltam kipróbálom, mert egészségesebb. (Hátha finomabb is...) Gondolom ugyanúgy kell főzni mint a többit.
És a gerslit kipróbáltátok már? Én azt nagyon szeretem, ugyanúgy kell főzni mint a rizst.
 
Barnarizst még sosem főztem. Viszont pont hétvégén vettem egy kilót, gondoltam kipróbálom, mert egészségesebb. (Hátha finomabb is...) Gondolom ugyanúgy kell főzni mint a többit.
És a gerslit kipróbáltátok már? Én azt nagyon szeretem, ugyanúgy kell főzni mint a rizst.
A barnarizs pont olyan mint a sima, csak rajta a héja. Éppen ezért kb. kétszer annyi ideig fő, ennyi a különbség. Hogy finomabb-e? Nekem semleges. Én szoktam venni ilyen vegyest, amiben van fehér, barna és vadrizs. Nekem az a kedvenc :)

Gerlsit anyum csinált anno. Elég érdekes, pukkan ahogy szétharapod :)
És akkor még ott az amaránt, a quinoa, a bulgur, a kuszkusz :)
 

Legújabb blogbejegyzések

CsamShop kendők

Back
Oldal tetejére