Street Racer STR motoros kesztyű a MotoZemtől

Főzés

Közelednek az ünnepek: ti mit főztök/süttök karácsonyra?

(titokban ötleteket gyűjtök:))
 
Nálunk 24-én délben mindig savanyú gombás káposztaleves van, hozzá pedig diós és mákos guba. Vacsira rántott hal, krumplipüré, semmi különös. Mi nem főzünk ilyenkor se töltöttkáposztát, se halászlevet. 25-én pedig bekerül a fazékba a nagynéném által jó levegőn és természetes kapirgáláson növesztett bazinagy tyúk, amit aztán két napig eszünk:)

Süti beigli (diós is mákos is), kuglóf vagy kalács, mézeskalács és napestike(a világ egyik legegyszerűbb sütije) valamint sós rudacska vagy pogácsa.
Viszont mi minderre hárman vagyunk:)
 
FotĂł0857.jpgFotĂł0862.jpg
Gabriella nap alkalmából (vért izzadva):Delkészült a Fekete-erdő tortám. Cukrászversenyen nem indulok vele, ez inkább olyan szíves-lelkes lett, de az íze valami mesés.
 
Na, most éhes lettem, és nincs itthon süti! Csokiba fojtom bánatom.

Recept ehhez a szépséghez? A teteje marcipán? Ha igen, akkor az kihagyható?
 
Szaloncukrot szokott valaki SK készíteni? Mert tegnap dobtunk egy hátast a bolti áraktól. Szóval azt hiszem annyiért sőt valószínű olcsóbban kijönne a házi, és legalább tudom mit raktam bele.
 
Közelednek az ünnepek: ti mit főztök/süttök karácsonyra?

(titokban ötleteket gyűjtök:))

Mi általában itthon nem nagyon eszünk, inkább vendégségbe megyünk, úgyhogymegúszom a főzést. Remélem idén is.
Majd valamikor a két ünnep közt jön hozzánk a család, és tavaly már bevált, hogy begyújtunk a kemencébe, és töki pompost (magyar pizzát) csinálunk. Mindenki azt tesz rá, amit szeretne. Eddig mindig bejött ez a módszer.

Csinálok valamisütit, talán rákóci túróst.. mind igazi karácsonyi kaja. :D
 
Szaloncukrot szokott valaki SK készíteni? Mert tegnap dobtunk egy hátast a bolti áraktól. Szóval azt hiszem annyiért sőt valószínű olcsóbban kijönne a házi, és legalább tudom mit raktam bele.
Mi pont most beszéltük hogy jövőre csinálunk szaloncukrot :) Az nagyon igaz hogy amit te csinálsz az tuti az viszont nem hiszem hogy olcsóbb!
pl.:
Ha tejbevonóval csinálod nem lesz igazi csoki íze ha viszont igazi csokit veszel nem lesz olcsó.
Ha marcipános akkor ahhoz is igazi marcipán kell az utánzat csak...
vajkaramella kell hozzá igazi vaj és cukor ...
Amúgy tavaly kaptam ajándékba házi kucrot :) és annyira szép gesztusnak tartottam hogy ha nem lett volna finom akkor is megdobogtatta volna a szívem :sze: :D
Amúgy fincsi volt nekem főleg a kókuszos
 
Mi általában itthon nem nagyon eszünk, inkább vendégségbe megyünk, úgyhogymegúszom a főzést. Remélem idén is.
Majd valamikor a két ünnep közt jön hozzánk a család, és tavaly már bevált, hogy begyújtunk a kemencébe, és töki pompost (magyar pizzát) csinálunk. Mindenki azt tesz rá, amit szeretne. Eddig mindig bejött ez a módszer.

Csinálok valamisütit, talán rákóci túróst.. mind igazi karácsonyi kaja. :D
őőőőő erre inkább nem írok semmit :D
 
Hát egy kg jobbnak mondható szaloncukor olyan 1500 forintnál indul, és tele van tömve minden szarral. Szerencsére nálunk a marcipán, kókusz nem annyira sláger, úgyhogy a drágább dolgok alapból ugranak. Házi vajjal a vajkaramella mondjuk biztos jobb, de már azzal is előrébb vagyunk, ha sima kockavajjal csináljuk(házi vajat amúgy nálunk árulnak a piacon).
Ja meg az jutott eszembe, hogy pl a kókuszgolyó alapját is lehet szaloncukornak csinálni csak nem tejet kell bele tenni, ráadásul találtam zselés receptet is, amire meg nem is gondoltam hogy lehet házilag.
Na meg ott van a klasszik cukrot felfőzős szaloncukor recept, bár azt nem teljesen értettem.
 
Hát egy kg jobbnak mondható szaloncukor olyan 1500 forintnál indul, és tele van tömve minden szarral. Szerencsére nálunk a marcipán, kókusz nem annyira sláger, úgyhogy a drágább dolgok alapból ugranak. Házi vajjal a vajkaramella mondjuk biztos jobb, de már azzal is előrébb vagyunk, ha sima kockavajjal csináljuk(házi vajat amúgy nálunk árulnak a piacon).
Ja meg az jutott eszembe, hogy pl a kókuszgolyó alapját is lehet szaloncukornak csinálni csak nem tejet kell bele tenni, ráadásul találtam zselés receptet is, amire meg nem is gondoltam hogy lehet házilag.
Na meg ott van a klasszik cukrot felfőzős szaloncukor recept, bár azt nem teljesen értettem.
megmondom őszintén hogy inkább kevesebbet veszünk de jobb ízűt ami nekünk a lila bockós :D
De ha csinálsz akkor nagyon kíváncsi vagyok a véleményedre hogy hogy sikeredett mert mi is tervezzük sőt lehet hogy bevállalom majd karácsonyig vmilyk hajnalba megcsinálni.
Ma pl. nem bírtam felkelni mert azt álmodtam hogy motorozom és olyan jó volt ...na de ez már egy másik történet.....
szóval ha megcsinálod mindenképpen várom a véleményed! :)
 
Na, most éhes lettem, és nincs itthon süti! Csokiba fojtom bánatom.

Recept ehhez a szépséghez? A teteje marcipán? Ha igen, akkor az kihagyható?
A tésztához:

  • 6 db tojás
  • 12 dkg liszt
  • 12 dkg kristálycukor
  • 1 cs sütőpor
  • 3 ek kakaópor
A krémhez:

Díszítés:

  • csokiforgács
  • pár szem meggy



  1. A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgáját kikeverjük a cukorral, a fehérjét kemény habbá verjük.
  2. A lisztet a kakaóporral és a sütőporral összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgával elkevert cukorhoz, és a habbá vert fehérjét beleforgatjuk óvatosan, hogy ne törjön össze, majd előmelegített sütőben megsütjük.
  3. A krémhez a meggylevében feloldjuk a pudingport, és sűrű krémmé főzzük, majd a kimagozott meggyet hozzáadjuk, és félretesszük hűlni.
  4. A hulalába teszünk 2 ek feloldott zselatint (fél dl vízben oldjuk), és ezt is kemény habbá verjük.
  5. Ha a piskóta kihűlt, 3 részre vágjuk, majd a meggyes krém felét rákenjük, amire a tejszínhab fog kerülni, erre rátesszük a középső lapot, amit szintén megkenünk meggyes krémmel, majd tejszínhabbal, ezután rákerül a torta teteje, amit a maradék tejszínhabbal bevonunk úgy, hogy mindenhová kerüljön.
  6. Csokireszelékkel megszórjuk az egész tortát. Habnyomózsákba teszünk még egy kis tejszínhabot, amivel kis halmokat nyomunk a torta tetejére, és erre kerülnek a meggyszemek.
180 fokon szoktam sütni a piskótát 25-35 perc között, 26 cm átmérőjű tortaformában. Az enyém marcipán borítású lett, mert sokat kellett utaztatni. A tejszínhabon meg nem mutat jól az ujjlenyomatom.:D
 
FotĂł0875.jpg Tegnap este alkottam. Piskóta felkockázva, meglocsolva konyakkal és narancslével, egy marék darabolt dió és egy doboz trópusi gyümölcskonzerv egymás hegyén-hátán, a tetején 3 dl tejszínhabbal. Csokireszelék és dió díszítésnek. :jo
 
Hm. Nem tudom, de mi mindig a legolcsóbb, osanos kimérőset szoktuk venni és szerintem bőven jó. Pedig a szar csokikat nem eszem meg. Azt a fél kilót, amit a fára teszünk nem szoktuk túlmisztifikálni. No meg lehet kóstolni :D

Csinálni nem csináltam még, de tavaly csinált anyu ilyen bonbonokat. Na azok simán jók szerintem annak is (mondjuk nálam a csomagolás lenne a gond, vagy csak sima staniol? :)) Ilyen diós alapú, hamis marcipán szerű, narancsos meg nem tom volt vagy 3 féle. Ha érdekel megkeresem a receptet ;)
 
Minden konstrukció érdekel, de csak ha nem nagy meló előtúrni a receptet.
Csomagolás: sütőpapír vagy zsírpapír és alufólia(arany vagy a hagyományos). Azt még szerencsére meg is lehet tekerni, mert ha kötögetni kéne akkor hamar kopasz lennék.
 
Megkérdem anyut. Valami netes videó alapján csinálta és a lényege, hogy nagyon egyszerű :) No meg finom és hónapokkal később sincs baja, max kiszárad.
 
A valódi marcipán bíbelős meló, de eredményes, mert piszkosul finom. Be kell szerezni egy csomó pucolt mandulát amin még rajta van a barna héja. Hogy ezt eltávolítsuk (mert elég erős íze van ami a marcipántól távol áll), lobogó forró vízbe bele kell hajintani pár percre az egészet, és hidegvizes fürdő után egyesével kibujtatni az így már mozgékonnyá vált barna héjtól. Elég csúszkálós és köpködős a mandula ekkor, a kevesebb rutinnal rendelkezők majd összeszedik és leöblítik a kezükből szétugrált szemeket... :) A fehér és már kihűlt, hámozott mandulaszemeket kávédarálóval ledarálod (puha bizarr massza lesz), hozzáadsz porcukrot ízlés szerint, hogy mennyire legyen édes, és tojás fehérje fogja össze az egészet, azzal már jól gyúrható és formálható. Ha kettéosztod és az egyik felét megvadítod kókuszreszelékkel, az jobb lesz mint a raffaello. Azt szoktam csinálni, hogy ezt a kókuszos-marcipános masszát kis bogyókká gyúrom, és étcsokiba mártom, dekornak egy fél szem fehér mandula a tetejébe, esetleg rászórok még kókuszt ha nagyon cifrázhatnékom van. A marcipánisták közelharcot vívnak érte.
 

Legújabb blogbejegyzések

CsamShop kendők

Back
Oldal tetejére