Street Racer STR motoros kesztyű a MotoZemtől

Főzés

A rakott krumpli szerintem nem egy gyors kaja. Ott a krumplihámozás, a tojáshámozás, a szeletelgetés..., előfőzögetések...
A tészták szoktak gyorsak lenni, megfőz, összedobál, összesüt. :D
 
A rakott krumpli szerintem nem egy gyors kaja. Ott a krumplihámozás, a tojáshámozás, a szeletelgetés..., előfőzögetések...
A tészták szoktak gyorsak lenni, megfőz, összedobál, összesüt. :D
Ma bolonyait csináltam. Amúgy szoktam még teljszínes, csirkést, azt lehet gombával, vagy zöldfűszerrel, vagy citrommal. Vagy Lasagne :)
 
Jól néz ki...

Nekem a kenyérnél az vált be, hogy fele fehér liszt, fele rétesliszt. Akármit is ír a recept. Mondjuk már rég nem sütöttem kenyeret, mert azok olyan finomak, hogy rohamosan dagadtunk tőlük. :)
 
Nagyon finomakat főztem ma! Az egyik ZP receptje:

Hozzávalók:
1 db füstölt hátsó csülök
1 kg savanyú káposzta
1 kg krumpli
20 dkg füstölt szalonna
20 dkg főtt-füstölt császárszalonna
20 dkg lángolt kolbász
Elkészítési javaslat: a csülköt kuktába helyezve ( a kuktában legyen víz, babérlevél, só, bors, stb) megfőzzük, egy sütőedény (fedeles) alját vékonyan bekenjük (disznó) zsírral és a karikára vágott (és meghámozott) krumplit az aljára tesszük majd erre a savanyú káposztát.
Ha ezzel megvagyunk akkor a megfőtt csülköt hosszában félbevágjuk és tetszés szerint kicsontozzuk majd középre (az edényben lévő káposzta tetejére) tesszük és körberakjuk a csíkokra vágott szalonnával és karikázott kolbásszal majd rátesszük a sütőedény fedelét és berakjuk a sütőbe összesülni, kb 1 óra kell neki, akkor jó ha puha a krumpli!
Ebből sajnos kimaradt a vöröshagyma de lehet tenni bele nyugodtan azt is!

Nekem ebből egy jó nagy tepsivel lett, hagymát én sem tettem bele, így néz ki:
DSC06444.JPG DSC06449.JPG DSC06450.JPG

A másikat pedig úgy találtam ki, ami épp volt itthon, maradékok:

Egy kizsírozott jénaiba beleterítettem leveles tésztát.
A fenti receptből megmaradt 10 dkg császárszalonnát csíkokra vágtam, kiolvasztottam, erre rátettem 50 dkg darált pulykahúst, lepirítottam. Erre egy kis fej, szeletekre vágott vöröshagymát, majd egy tasak szárnyashús-fűszert (nem baj, ha nincs, akkor ízlés szerint, ami van) ez tartalmazott: fűszerpaprikát, gyömbért, fokhagymát, chilit, rozmaringot, petrezselymet, fahéjat, kardamomot, kurkumát, koriandert, köményt (darált, szárított formában). Hozzáöntöttem egy üveg szeletelt bambuszrügyet, majd 10 dkg karikára vágott lángolt kolbászt, ami szintén ZP receptjéből maradt :) Az egészet jól összepároltam (el kell párologtatni belőle az összes folyadékot, amit a hús kienged), lepirítottam.
Ezt a "tölteléket" ráöntöttem a tésztára, ütöttem rá 5 tojást, a tészta széleit felhajtogattam, majd betoltam a sütőbe úgy 15-20 percre, 200 C-on. Káposztasalátával tálaltam.
A hozzávalókat teljesen kedv és gusztus szerint lehet variálni, akár lehet hús nélkül is, vagy másféle zöldséggel. Akár vörösbabbal is, zöldpaprikával, paradicsommal, stb... Lényeg, h ne legyen szaftos, mert akkor nem sül meg a tészta ropogósra, hanem olyan szalonnás marad.

DSC06441.JPG DSC06442.JPG DSC06443.JPG
 
Mina! itt a jénais kenyér, ha még azóta nem tette be senki

Jénaiban sült házi kenyér

Mivel fedő alatt kell sütni, olyan lesz az állaga, mintha kemencében, gőzben készült volna.

Hozzávalók:


45 dkg liszt
1 ek. só
4,2 dl langyos víz
2,5 dkg friss élesztő
2 ek. olaj

+ a jénai kikenéséhez mogyorónyi vaj, a szóráshoz kevés liszt

Így készítettem:

1. Az összes hozzávalót egy nagyobb keverőtálban alaposan összedolgoztam. Lágy tésztát kaptam, de nem kell több lisztet adni hozzá, akkor sem, ha ragad!
Néhány (6-8) órán keresztül letakarva kelesztettem. Célszerű este bekeverni a tésztát, így másnap reggel már süthetjük is.
3. A jénait kivajaztam, megszórtam liszttel. Beleöntöttem a megkelt tésztát, rátettem a jénai tetejét, végül 220 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütöttem.
Amikor már körben szépen elkezdett pirosodni, levettem a tetőt, és 3-4 percig pirítottam.
Kiborítottam az edényből, langyosan szeleteltem.
 
Nekem van több is, de én csak a tésztát szoktam vele elkészíttetni, és végül a sütőben sütöm meg, mert sokkal szebb és nagyobb lesz a kenyér. Meg egy isteni panettone receptem is van, de szintén a sütőben fejezem be, mert fel szokta nyomni a kenyérsütő tetejét :)
 
na, akkor hogy beszámoljak a bográcsról: ISSSSSSTENI volt!!!!! :ehes: Mondom ezt úgy, hogy nem rajongok a gulyáslevesért (mint ahogy semmilyen igazi magyaros kajáért - és semmilyen levesért, ez meg ugye mindkettő volt), de Senki titkos fűszerezése valóban fenomenálissá varázsolta ezt a cuccot! :ok:
Próbálta kitaláltatni velünk, mit tett bele, a rengeteg majorannát segítségképp megadta, az általam illat alapján tippelt kömény nem volt benne, aztán csak pislogtunk, mert ötletünk se volt, egyszerűen csak lapátoltuk az arcunkba, mert nagyon finom volt! :)

Ezúton is ezer hála és köszönet Papírcicának a vendéglátásért és a tökéletes házigizdaságért, Senkinek az isteni kajáért, Senki lányának a mosogatásért - és ha megtaláltátok az elveszett orrspray-met, ami remélhetőleg nem a bográcsba esett bele, akkor lécci juttassátok vissza hozzám valahogy, köszi :D :D :D
 

Legújabb blogbejegyzések

CsamShop kendők

Back
Oldal tetejére