Nagyon finomakat főztem ma! Az egyik ZP receptje:
Hozzávalók:
1 db füstölt hátsó csülök
1 kg savanyú káposzta
1 kg krumpli
20 dkg füstölt szalonna
20 dkg főtt-füstölt császárszalonna
20 dkg lángolt kolbász
Elkészítési javaslat: a csülköt kuktába helyezve ( a kuktában legyen víz, babérlevél, só, bors, stb) megfőzzük, egy sütőedény (fedeles) alját vékonyan bekenjük (disznó) zsírral és a karikára vágott (és meghámozott) krumplit az aljára tesszük majd erre a savanyú káposztát.
Ha ezzel megvagyunk akkor a megfőtt csülköt hosszában félbevágjuk és tetszés szerint kicsontozzuk majd középre (az edényben lévő káposzta tetejére) tesszük és körberakjuk a csíkokra vágott szalonnával és karikázott kolbásszal majd rátesszük a sütőedény fedelét és berakjuk a sütőbe összesülni, kb 1 óra kell neki, akkor jó ha puha a krumpli!
Ebből sajnos kimaradt a vöröshagyma de lehet tenni bele nyugodtan azt is!
Nekem ebből egy jó nagy tepsivel lett, hagymát én sem tettem bele, így néz ki:
A másikat pedig úgy találtam ki, ami épp volt itthon, maradékok:
Egy kizsírozott jénaiba beleterítettem leveles tésztát.
A fenti receptből megmaradt 10 dkg császárszalonnát csíkokra vágtam, kiolvasztottam, erre rátettem 50 dkg darált pulykahúst, lepirítottam. Erre egy kis fej, szeletekre vágott vöröshagymát, majd egy tasak szárnyashús-fűszert (nem baj, ha nincs, akkor ízlés szerint, ami van) ez tartalmazott: fűszerpaprikát, gyömbért, fokhagymát, chilit, rozmaringot, petrezselymet, fahéjat, kardamomot, kurkumát, koriandert, köményt (darált, szárított formában). Hozzáöntöttem egy üveg szeletelt bambuszrügyet, majd 10 dkg karikára vágott lángolt kolbászt, ami szintén ZP receptjéből maradt
Az egészet jól összepároltam (el kell párologtatni belőle az összes folyadékot, amit a hús kienged), lepirítottam.
Ezt a "tölteléket" ráöntöttem a tésztára, ütöttem rá 5 tojást, a tészta széleit felhajtogattam, majd betoltam a sütőbe úgy 15-20 percre, 200 C-on. Káposztasalátával tálaltam.
A hozzávalókat teljesen kedv és gusztus szerint lehet variálni, akár lehet hús nélkül is, vagy másféle zöldséggel. Akár vörösbabbal is, zöldpaprikával, paradicsommal, stb... Lényeg, h ne legyen szaftos, mert akkor nem sül meg a tészta ropogósra, hanem olyan szalonnás marad.