Street Racer STR motoros kesztyű a MotoZemtől

Főzés

Hát, nemtom. Nem sok kedvem van kotyvasztani, de a fél bevásárláson már túl vagyok. Múlt évben a 12 rúd kísérleti beigli nyom nélkül eltűnt, örültem, hogy tudtam belőle enni egy kicsit. (gesztenyés, csokis-meggyes, mandulás-kókuszos, almás-mákos, rumosdiós, ilyenek voltak). Valójában azon múlik a főzhetnékem, hogy ha a másik fele be lesz fejezve a bevásárlásnak (mert nekem nem lesz rá időm, de a listát leadva még sehun semmi), akkor hajlandó vagyok nekiállni valami lájtos rántotthal projektnek, de ha nem, akkor biza én sem fogok megfeszülni... Elvonszolom az uccsó fenyőt a konténer mellől, beállítom a szoba közepére, oszt lehet örülni. Jah, mert idén karácsonyfát is árulok, nem csak tűzijátékot...
:D
 
Ha nem lenne az idei fenyőnk mű, akkor még vennék is tőled. :) Tüzijátékot meg csak azért nem, mert a kutyáim félnek, minek rettentsem még én is őket?
 
Brigó ez állatjónak tűnik! Szerintem ha főzéskényszer lesz, valami hasonlót fogok végrehajtani. Bár a burgonyafőzés nem 15 perc, de ez fél óra alatti, szóval ezt kell majd szeretni :D
 
Elmondom a tutit, Füstölt csülköt megfőzöl (akár kuktában), félbevágod csont mentén, bőrét bekockázod, sütőedény aljába raksz savanyú káposztát bőven, arra rárakod a csülköt esetleg raksz mellé kolbászt is, lefeded, addig sütöd amíg a káposzta meg nem puhul, utána leveszed a fedőt és megpirítod kicsit a tetejét!
Lehet, hogy a család nem fogja szeretni de én igen! :)
 
Laci bácsi - Konyhai turpisságok:


Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszúrkáljuk, nem "köpköd" sütés
közben.

Mikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is.
A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy
műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom. Süteményekhez
kiváló!
A citrom levét kifacsarom, és jégkocka készítőbe téve lefagyasztom. Bármikor
elővehetem tea, limonádé ízesítéséhez.
De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó!

Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem
ragad az edényaljához, és az olaj is kevésbé habosodik.

A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem
száradnak ki.

A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad.
Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.

Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha faszénparázsra
babérlevelet,
rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás
illatokat.

A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha
előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre!

Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez,
stb...teszek bele egy kis kurkumát.
Nagyon szép színe lesz tőle!

A bablevest rántás helyett úgy sűrítem, hogy a benne főtt zöldséget
összeturmixolom. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!

A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és amikor
már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.),
csak akkor teszem bele. Finom az íze és az illata!

A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró vízbe. Gyors és
nem maszatolós. Muffin sütéskor is
hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen
osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.

Ha a másnapos kenyeret pár percre nedves konyharuhába csavarod,
majd előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss
lenne.

Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű
anyagban helyezem az üvegbe,
így nem lesz zavaros a lé és egyben kiemelhető.

Ha megégetted a kezed, azonnal kend be tejföllel vagy szórj rá lisztet! Nem
fog fájni, és nem lesz hólyagos sem!

A kávé zacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti kellemetlen
szagokat.

A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst, húzzunk el folyó csap víz
alatt: nem lesz cipőtalp ha megmelegítjük.
Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej
rácsöpögtetésével nem szárad ki.

Befőttes üveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel,
és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra
betesszük.

Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük
cukor és tej nélkül,
sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem utolsósorban olcsóbb az
előállítása is. Kétszer annyi szénsavas
ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk,
sokkal több palacsinta süthető belőle.

A főtt tészta nem áll össze, ha, mielőtt felforraljuk a vizet olajat teszünk
bele, majd a kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főző léhez.

A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is
öntünk.

Ha áttetsző jégkockát akarsz, akkor előzőleg forrald fel a vizet!

Hogy a citrom kiadja az az összes levét, áztasd egy órát meleg vízben és
csak utána csavard!

Hogy ne legyen a káposzta főzéstől kellemetlen szag, tegyél egy szelet
kenyeret a káposzta tetejére!

Hogy a krumpli előbb főjön meg, hámozd meg, csak az egyik oldalát!




Sütibe való finomságok

Ha egy éjszakán át sós vízben áztatjuk a héjas diót, másnap úgy törhetjük
fel, hogy épen marad a belseje.

Mazsolához reszelt citrom, vagy naracshéját keverjük, és így tároljuk,
jobban eláll és finomabb lesz az íze.




Mire jó még a sütőpor?

Csempe- járó lap fuga közök tisztításához van egy új tippem! Sütőport vízzel
elkeverni és fogkefével
a fugára kenni, kicsit hagyni, amíg hat a szer és utána felmosni. Nagyon
szépen fehérít.

A sütőport elsősorban a függöny mosáshoz ajánlom, de minden fehér mosáshoz
jó.
A mosópor mellé 2 zacskó sütőport kell belekeverni. Ettől minden gyönyörű
hófehér lesz.

Ha a frottír törölköző már 1-2 mosás után is keménnyé válik és dörzsöli a
bőrödet, akkor mosás után
be kell locsolni és átvasalni mind a két oldalát és utána jobb lesz, mint új
korában! Nincs olyan öblítő, amitől olyan puha lenne!!

Ha nincs otthon sütőpor, használjunk a sütemény tésztájához 40 %-os rumot:
2 evő kanál rum 1 tasak sütőport helyettesít, ráadásul gazdagabb ízt is ad a
sütinek!




Lisztfélék tárolása

Vásárolt lisztféléket, gabona pelyheket, rizst, tegyük egy-két napra a
mélyhűtőbe, csak ezután helyezzük a tároló helyükre.
Ha ekképpen járunk el, nagy valószínűséggel nem fog megbogarasodni.



Zöldségvarázs

Ha egy finom vasárnapi ebéd után maradt burgonyapüré, ki ne dobjuk. Kiválóan
felhasználható pogácsához vagy akár kroketthez is.

A gombát - ha kénytelenek vagyunk egy-két napig tárolni - papírzacskóban
tegyük a hűtő alsó polcára.

A friss gombát ne áztassuk, tálba téve, váltott vízben mossuk. (Mosás után a
gombát emeljük ki a vízből és ne a mosóvizet öntsük le róla!)

Ha a kelbimbót közvetlenül tálalás előtt sózzuk, megőrzi friss zöld színét.

Panírozás előtt a zöldségeket egy percig főzzük sós vízben, így sütés közben
nem szívnak magukba sok olajat.

Ha kissé megfonnyad a zöldségünk, áztassuk egy kanál ecettel elkevert hideg
vízbe.

Elvehetjük a karfiol kellemetlen szagát, ha főzés, párolás előtt sós vízzel
leforrázzuk. Nem puffaszt,
ha az első főző vizet leöntjük róla Ha a második főző vízbe pár csepp ecetet
teszünk, megőrzi fehérségét.

A kelkáposzta okozta puffadás is elkerülhető, ha az első főző vizet leöntjük
róla.

A káposzta szag is enyhíthető, ha egy kis fej vöröshagymát, vagy zellergumót
teszünk a főző vízbe.
 
Ma készítettem egy finomságot. :)

Káposztán sült hús

Hozzávalók:
70 dkg karaj (vagy bármilyen husi)
0,5 kg savanyú káposzta
tetszőleges mennyiségű kolbász
2 nagy fej vöröshagyma
fokhagyma
80 dkg krumpli

bors
kevés olaj

Elkészítés: Egy magas falú tepsi alját kikenjük olajjal, beterítjük a jól átmosott savanyú káposztával, ráfektetjük a sózott, borsozott, fokhagymázott karaj szeleteket, köré kolbászdarabokat teszünk, vagy karikázva is lehet a tetejére, rá hagymakarikák, és a krumplihasábok. Előmelegített sütőben 200 fokon (villanytűzhely) fóliával lefedve 45 percig sütjük, majd további 15 percig fólia nélkül.
Egyszerű és nagyon finom! Egyik ismerősöm Pataki tálban készítette el, úgy is isteni (nekem sajnos nincs). :)

Másik tök jó, amit majd ki szeretnék próbálni:



408633_468649269849342_1876608623_n.jpg


Hozzávalók:
1 db fél kg-os kenyér
1 kg szeletelt gomba + pár evőkanál vaj, só és bors
egy csokor petrezselyem
egy evőkanál kakukkfű
egy evőkanál fenyőmag, napraforgómag vagy tökmag (nem kötelező)
15 dkg sajt
egy deci olvasztott vaj
egy csokor újhagyma

Elkészítés:
A gombát pároljuk-pirítsuk meg a vajon a kakukkfűvel és a petrezselyemmel együtt, sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk kihűlni egy kicsit.
Ezalatt melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A sajtból vágjunk vékony szeleteket. Az újhagymát tisztítsuk meg, és vágjuk szeletkékre.
A kenyérbe vágjuk mélyen 3 csíkot hosszanti irányba, majd keresztbe is annyit, hogy kockák alakuljanak ki. A kenyér alját ne vágjuk át, maradjon egyben.
A kockák közé mindenhova dugdossuk be a pirított gombát, majd szórjuk meg az újhagymával, és tegyünk minden vágásba sajtot is. Egy konyhai ecsettel kenjük be a margarinnal a kenyér teljes felszínét, a maradék margarint pedig csöpögtessük a kenyérre.
Szórjuk meg a magokkal, majd az egész kenyeret csomagoljuk be alufóliába, és 15 percre tegyük a sütőbe.
15 perc elteltével vegyük ki a kenyeret, csomagoljuk ki a fóliából, és tegyük vissza még 10 percre.

Ezt gyakorlatilag bármivel lehet tölteni, azt írták, hogy akár a pizza, bármilyen feltéttel elkészíthető, ki hogy szereti. :)
 
Az első verziót én is szoktam csinálni, én úgy ismerem, hogy Bajor rakott krumpli.
Mondjuk csirkemellel cinálom és kolbász nélkül,mert a kolbászt utálom, és húst is csak szökőévente eszem. :)
 
Ezt a kenyeret én is láttam FB-on, én is ki akarom próbálni. Bár én kb 330g (kb., mert angol/amerikai recept és oz-ban adták meg, átváltással erre az eredményre jutottam.) gombával láttam, és mák is kell hozzá, petrezselyem meg nem. :) A recept alatti hozzászólások alapján a mák kihagyható. Ki is fogom hagyni. :D
 
Durva... kéne már valami vega kaját is kitenni...

Találtam is egy kedvemre valót. :D
c491b11cb45c2ee19761b606ec1f7642.jpg
 
Gyümölcsös-bögrés!

Hozzávalók: 2 pohár joghurt, 2 egész tojás, 1 pohár olaj, 2 pohár (szűken mérve) cukor, 4 pohár liszt, 1 sütőpor, 1 üveg befőtt (cseresznye, meggy, barack, ami van) vagy annak megfelelő mennyiségű bármilyen friss gyümölcs. Tekintettel arra, hogy így húsvétkor még tél van, fagyasztott gyümölcs is jó, csak rendesen le kell csepegtetni.
A joghurtot, tojást, olajat, cukrot össze kell keverni. A lisztbe belekeverni a sütőport, majd hozzákeverni az előzőekhez.
Tepsibe önteni (a tepsivel nem kell semmit tenni, elég a tésztában lévő olaj), a tetejére szórni a kimagozott, cukrozott, kinyomkodott gyümölcsöt. Ha befőtt, akkor már nem kell cukrozni, csak a levét kinyomkodni. (Én simán belekevertem a gyümit a tésztába és nem cukroztam meg, mert csak.)
Előmelegített sütőben kb. 35-40 percig kell sütni. (tűpróba).
Gyors, finom, tuti recept.

2013-03-30_16-49-50.jpg

Holnap meg jön egy általam feltalált vegi lasagna, mert a neten talált receptek nem tetszettek. :D Ha jól sikerül, azt is leírom! :)
 
Én szeretem a tengeri herkentyűket, de ez azért nekem is extrém. :)
Ezt a kaját úgy hívják, hogy Odori Don, és a polip vagy mi nem él rajta, de ahogy leöntik szója szósszal, elkezd táncolni,ahogy a neuronjai aktiválódnak. :D

photo.jpg


:confused:
 
Én szeretem a tengeri herkentyűket, de ez azért nekem is extrém. :)
Ezt a kaját úgy hívják, hogy Odori Don, és a polip vagy mi nem él rajta, de ahogy leöntik szója szósszal, elkezd táncolni,ahogy a neuronjai aktiválódnak. :D

:confused:

Friss, még mozog.
 

Legújabb blogbejegyzések

CsamShop kendők

Back
Oldal tetejére