a Zuram anyukája istenien tudja készíteni a vinettát. Mennyiségeket nem tudok, de a lényeg : megsütöd a padlizsánt, azaz tisztességes nevén vinettát (a legjobb szabad tűz fölött, de ha nincs, akkor jó a sütő is, benne, de méginkább a láng fölött). Meghámozod, leszűröd a levét, ha egy mód van rá,fakéssel(!) összevagdosod/nyomod ("összecucálod"
). Hagyma lereszel vagy apró kockákra felvág, padlizsánnal összekever, kicsi só, és olajjal lassan (cseppenként adagolva) habosra kevered. Van aki majonézzel készíti, mi nem szoktunk tenni bele.
ui: meggugliztam a mennyiség miatt: 1 kg padlizsán, 1 fej vöröshagyma (szerintem lehet több is), 1 dl olaj és/vagy majonéz.
Ja, és olvastam olyat is, hogy meg kell forgatni ha sütőben sütöd, meg megszurkálni előtte, hogy kijöjjön belőle a kesernyés lé. hm...