Street Racer STR motoros kesztyű a MotoZemtől

Főzés

Azzal csináltam. Szerintem is csak a vége felé kellett volna kavargatni, eleinte inkább csak annyit néha néha, hogy ne kapja oda az alját, bár teflonban sütöttem. Amikor először csinálok valami receptet, akkor mindig betartok mindent, aztán szépen átírom a saját ízlésem szerint :)
 
A HAGYMAnem csak ma, holnap is hagy(ma)!

A cikk rövid fordítása:

1919-ben, amikor az influenzajárvány megölt 40 millió embert (valószínû az USA-ban), volt egy orvos, aki sok farmert meglátogatott, hogy megpróbáljon segíteni a járvány elterjedésében. Egyszer egy családhoz érkezett, és csodálkozott, hogy mindenki egészséges. A feleség közölte, hogy egy edényben hámozatlan hagymát tartanak a szobában. Az orvos nem akarta elhinni, és kérte, hogy vizsgálhassa meg a hagymát mikroszkóppal. A hagymában megtalálta az influenza vírust. Szemmel láthatóan a hagyma bevonzotta a mikrobát, így tartva a családot egészségesen.
A cikk írója hallott egy történetet a fodrászától. Néhány éve az alkalmazottai és sok kuncsaftja is influenzások voltak. A következõ évben több edényben hagymát helyezett el különbözõ helyre a fodrász helyiségben. Meglepetésére senki sem betegedett meg az alkalmazottai közül.
Egy másik eset: Egy illetõnek tüdõgyulladása volt. A hagyma mindkét végét levágta, majd az egyik végét felszúrta egy villára majd a villa nyelét beleállította egy vázába és a beteg paciens mellé helyezte az éjszakára. Reggelre a hagyma fekete lett a mikrobáktól. A cikk írója is kipróbálta ilyen esetben a hagymát, és utána jobban érezte magát.

A megmaradt szeletelt nyers hagyma MÉRGEZÕ!

Vagy süssük le azonnal, vagy dobjuk ki. A szendvicsbe rakott hagyma is másnap veszélyes.
A fenti cikk szerint a megmaradt hagyma bevonzza a mikrobákat még egy éjszaka is, és másnap elkészítve nagyon mérgezõ lehet a mikrobák toxinjai miatt: gyomorrontást, epegyulladást és ételmérgezést okoz (nem okozhat!)
A romlott majonézes hagymás krumpli nem a majonéztõl romlott!
 
Ezt nekünk is így tanították. Nyersen fogyasztva (a fokhagymával együtt, bár utóbbi főzve is jó) ugyanezt a hatást fejti ki a szervezetben is.
Amiért pedig eleink a betevő szalonnájukat nyers hagymával fogyasztották az volt, hogy a hagyma "leve" (fura illóolajként gondolni rá, mert a kezemről az istennek sem illan el) bennünk úgy funkcionál, mind a mosogatószer a fazékon = leoldja a zsíros lerakódásokat. (Csülök, körömpöri és egyéb ínyencségek kedvelőinek figyelmébe szeretettel a vegáktól!:p)
 
Nyers paradicsom-bazsalikom leves birgének

6-8 közepes paradicsomot, negyed hámozott, kimagozott citromot, 1 avocado-t, (nagy marék zöld napraforgó csírát- elhagyható, de fííííínom), 2 evőkanál aprított, friss bazsalikomot, 1 evőkanál aprított vöröshagymát, 1 gerezd aprított fokhagymát, 1 teáskanál tengeri sót (vagy tamari szószt) dobálj a turmixba, keverd simára. Fogyasztható pirított kenyérkockával, vagy készen kapható levesgyönggyel, esetleg reszelt sajttal megszórva. Igy már majdnem egytál étel. Jó étvágyat!

A múltkor csak átfutottam, most viszont főzési célzattal még egyszer elolvastam, hááát.. a turmixgép hiánya még csak a kisebbik baj, de az avokádónál teljesen elvesztettél. A múltkor egy egész estén keresztül kísérleteztem, de még mindig nem értem, hogy ezt emberek képesek megenni...
 
Az avokádó hússal együtt sütve egész ehető... Vannak valami húspuhító enzimek benne, amiatt kipróbáltam, és a husi szaftjában egész megfinomodik a növény. A husinak is jót tett a közelsége.
 
Az avokádó hússal együtt sütve egész ehető... Vannak valami húspuhító enzimek benne, amiatt kipróbáltam, és a husi szaftjában egész megfinomodik a növény. A husinak is jót tett a közelsége.

Neked elhiszem többé-kevésbé, de én már nem fogok kísérletezni vele:)
 
A múltkor csak átfutottam, most viszont főzési célzattal még egyszer elolvastam, hááát.. a turmixgép hiánya még csak a kisebbik baj, de az avokádónál teljesen elvesztettél. A múltkor egy egész estén keresztül kísérleteztem, de még mindig nem értem, hogy ezt emberek képesek megenni...

szigorúan fűszerezve, drága Kincsem! Magában az enyhén olajos íze eléggé hüm-hüm, de fokhagymával, citromlével, chilivel stb ízlés szerint sózva, ha éretlen, pár csepp tejszínnel a pirítósra kenve nagyon jó! A levesben is a fűszerek és a paradicsom adják az ízt, ha nem tudod, hogy avocadó van benne, észre sem veszed. Tápanyagok szempontjából viszont az érett gyümölcs nagyon-nagyon hasznos, én húspótlásra használom. Ha egyszer végre összejön egy közös buli, majd viszek kóstolót a bátraknak.:)
 
szigorúan fűszerezve, drága Kincsem! Magában az enyhén olajos íze eléggé hüm-hüm, de fokhagymával, citromlével, chilivel stb ízlés szerint sózva, ha éretlen, pár csepp tejszínnel a pirítósra kenve nagyon jó! A levesben is a fűszerek és a paradicsom adják az ízt, ha nem tudod, hogy avocadó van benne, észre sem veszed. Tápanyagok szempontjából viszont az érett gyümölcs nagyon-nagyon hasznos, én húspótlásra használom. Ha egyszer végre összejön egy közös buli, majd viszek kóstolót a bátraknak.:)

Ha egyszer összejön egy közös buli, megkóstolom a főztödet, de én eddig az avokádóra az összes receptet végigpróbáltam és a végén még mindig ehetetlennek tűnt...Brr.
 
Kedvenc avokádókrém:
1 kis paradicsom (szigorúan nem konzerv, szorgalmasoknak héj nélkül)
1 puha, érett avocadó (= mérsékelten barna foltos, két végén benyomva puha. Én vásárlás után ablakban érlelem)
Kis fej hagymát aprítani, pici lime-lével lecsorgatni (pld. ALDI-ban kapható, mint a citromot formázó citromlé, csak ez zöld színű), 5 percet állni hagyni, aztán mindent a turmixba + só + néha kapható friss korianderből egy szál (a többit én fagyasztom, szálanként szedem elő), esetleg, aki a csípőset szereti chili darabka. Ha nem nagyon érett a gyümölcs, pici tejszínnel kell turmixolni.

II. tormás avocádókrém
A gyümölcshöz fél lime leve (vagy a dobozosból cseppek), 3 ek. olívaolaj, diónyi friss torma (ecetes átöblítve, kinyomkodva), só, őrölt bors.

Ja, a fokhagymát nem írtam, mert ez opció, de bármit tehettek bele, aminek az ízét szeretitek. Én fokhagymát spec. szinte mindenbe teszek.

Ha nem fogy el azonnal, kicsit megbarnul a teteje az oxidációtól, de ez csak csúnya, az ízt nem befolyásolja.
 
Avocado magában tényleg nem fincsi, de próbáld ki például sós chipsszel, azzal fincsi nagyjából :D Nekem Párizsban a fogadócsaládom egyszer elém tette előétel gyanánt, hát nem rajongtam az ötletért, de chipsszel azért lecsúszott.
Az olívabogyó az naggyon fincsi, amit annyira nem komálok, az a kapribogyó, viszont abból Máltán ettem nagyon finom levest, parmezán sajtot szórtak rá és isteni volt az íze.
 
Ma megint bátrak voltunk, vettem padlizsánt.. "isteni" padlizsámkrém recepteket várok! (cserébe ha finom lesz a mai kísérlet, elmesélem, mit főzünk épp:))
 
Én ma reggel egy fél sajtos stanglit főztem 6 szelet löncs felvágottal. Isteni lett!

Amúgy pedig imádom a nyers hagymát tejföllel és kenyérrel.

:D
 
a Zuram anyukája istenien tudja készíteni a vinettát. Mennyiségeket nem tudok, de a lényeg : megsütöd a padlizsánt, azaz tisztességes nevén vinettát (a legjobb szabad tűz fölött, de ha nincs, akkor jó a sütő is, benne, de méginkább a láng fölött). Meghámozod, leszűröd a levét, ha egy mód van rá,fakéssel(!) összevagdosod/nyomod ("összecucálod" :) ). Hagyma lereszel vagy apró kockákra felvág, padlizsánnal összekever, kicsi só, és olajjal lassan (cseppenként adagolva) habosra kevered. Van aki majonézzel készíti, mi nem szoktunk tenni bele.
ui: meggugliztam a mennyiség miatt: 1 kg padlizsán, 1 fej vöröshagyma (szerintem lehet több is), 1 dl olaj és/vagy majonéz.
Ja, és olvastam olyat is, hogy meg kell forgatni ha sütőben sütöd, meg megszurkálni előtte, hogy kijöjjön belőle a kesernyés lé. hm...
Ma megint bátrak voltunk, vettem padlizsánt.. "isteni" padlizsámkrém recepteket várok! (cserébe ha finom lesz a mai kísérlet, elmesélem, mit főzünk épp:))
 
a Zuram anyukája istenien tudja készíteni a vinettát. Mennyiségeket nem tudok, de a lényeg : megsütöd a padlizsánt, azaz tisztességes nevén vinettát (a legjobb szabad tűz fölött, de ha nincs, akkor jó a sütő is, benne, de méginkább a láng fölött). Meghámozod, leszűröd a levét, ha egy mód van rá,fakéssel(!) összevagdosod/nyomod ("összecucálod" :) ). Hagyma lereszel vagy apró kockákra felvág, padlizsánnal összekever, kicsi só, és olajjal lassan (cseppenként adagolva) habosra kevered. Van aki majonézzel készíti, mi nem szoktunk tenni bele.
ui: meggugliztam a mennyiség miatt: 1 kg padlizsán, 1 fej vöröshagyma (szerintem lehet több is), 1 dl olaj és/vagy majonéz.
Ja, és olvastam olyat is, hogy meg kell forgatni ha sütőben sütöd, meg megszurkálni előtte, hogy kijöjjön belőle a kesernyés lé. hm...

Huhh... Nem gondoltam, hogy ennyire bonyolult:S
 
Esetleg nem tudja valaki, hol lehetne öntöttvas Wok ot venni ami nem zománcos nem bevonatos? (kizárólag eme összeállítás érdekel) ja és nyele van mint a serpenyőnek...
más bajom nem van....

köszi előre is...
 
nyeles az nem wok:D

Én anno az auchanban vettem öntöttvas cuccot

azóta sem láttam sehol olyat de azt mondják vasedénybe érdemes megprószálni
 

Legújabb blogbejegyzések

CsamShop kendők

Back
Oldal tetejére