Street Racer STR motoros kesztyű a MotoZemtől

Főzés

Az öntöttvas vok nemcsak nyeles, hanem van két szép füle is a legnagyobbnak. A teflonyos vékonyfalú másolatganyét érdemes elfelejteni, mert teljesen másként sül benne a kaja, nem oszlik el a vastagfalú fémben a hő egyenletesen. Egyébként aszondják vok azért is jó vashiányosoknak, mert szépen csöndben oldódik ki belőle a vas főzés közben. (A teflon meg addig okés, amíg meg nem karcolod, és ha már hámlik, nem ajánlatos benne főzni, mert mérgező megeszve. )Terebessék árulnak eredetiket, a hétker Nefelejcs u-ban vettem anno, de nemtom, hogy a bolt megvan-e még. Tárcsával ugyanazt eléred.

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]WOK[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]A kínai főzőedények, konyhai eszközök egyszerűek, tartósak, ugyanakkor olcsók, könnyen pótolhatók. Legfontosabb edény a wok (kínaiul hu vagy huo, kantoni tájszólásban uok; innen ered az angol wok, amely ma már általánosan használt nemzetközi jövevényszó). A wok olyan, mint egy gömbölyű fenekű, mély serpenyő, de a mi bográcsunknál vékonyabb falú, laposabb és szélesebb szájú. Általában két füle van, készül manapság alumíniumból, rozsdamentes acélból, de mint nálunk a palacsintasütő, vasból az igazi, ami lehet kovácsolt vas is, öntött vas is. Ha egyszer megkapta fekete patináját, nem ragad többé, nem rozsdásodik. Nem szabad súrolóporral felkarcolni,csak mosogatószeres vízzel leöblíteni.<o></o>>[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Mindig jó, ha sütés vagy pirítás előtt felhevítjük a wokot, csak azután adagoljuk bele az olajat. Így végképp nem ragad hozzá az étel; azt mondják a kínaiak: „forró wok, meleg olaj”. Inkább nagyobbat vegyünk mint kisebbet, mert formájánál fogva a fenekén kis mennyiséget is főzhetünk. Legáltalánosabb családi méret a 30-35 centiméteres. A wokban kevés olajjal is mélyebben lehet sütni, mint egy lapos aljú edényben bő olajjal, lecsurgatáshoz pedig ki lehet húzni a megsült ételt a wok ferde oldalára. Egy ráccsal és fedővel máris gőzölő edénnyé változtatható. Kell még egy lapát, amivel belapátoljuk, valamint egy merőkanál vagy egy drótból font bambusznyelű szűrőkanál, amivel kimerjük az ételt. Keverésre, kóstolgatásra fakanál vagy villa helyett egy pár hosszú evőpálca szolgál. A pirítás (csao, angolul: stir-frying) a legjellegzetesebb és leggyorsabb kínai sütési eljárás csak wokban lehetséges. Legfeljebb öt-tíz percig tart. Előmelegítik a wokot, hogy szinte izzik az alja, kevés olajat öntenek bele, és körbefuttatják a belső, felületén, nehogy hozzáragadjon az étel. Ezután az ízesítők – hagyma, fokhagyma, gyömbér – következnek, majd az előre feldarabolt nyersanyagok. Fémkanállal vagy bambusz evőpálcákkal villámgyorsan forgatják-keverik a darabokat, hogy felületükre tapadjon a forró olaj. A kevésbé sülteket a wok közepére, a már megsülteket a hűvösebb pereme felé tologatják. Ha borra van szükség a főzéshez, hogy jobban puhuljanak a zöldségek, húsok, és oda ne égjenek, akkor gyors mozdulattal a wok szélénél körbecsorgatják a szükséges mennyiséget, amely sercegve csurog minden oldalról a wok tüzes közepébe, miközben gőzzé válik és csak az aromája marad vissza. A húst és a zöldséget rendszerint külön pirítják, majd mindig újraegyesítik egy gyors utópirításra, vagy ha szükséges, besűrítik a levét vízben elkevert kevés kukoricaliszttel.<o>></o>>[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]A wokot használat után elmosva, szárítva, olajjal vékonyan bekenve tegyük el.<o>></o>>[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Minden új wokot be kell avatni az első használat előtt. Először maradéktalanul távolítsuk el a gyárilag felvitt, rozsdásodást gátló szert. Ezt a legkönnyebben szappanos fémszivaccsal végezhetjük el. Ezután a megtisztított, szárazra törölt edény belsejét kenjük ki növényi olajjal, majd tegyük alacsony hőfokra melegedni 10-15 percig. Ekkor vegyük le az edényt a tűzhelyről és papírral töröljük ki az olajat. Ezt az eljárást (olajozás, melegítés, törlés) ismételjük meg ötször-hatszor, addig, amíg a papír tiszta nem lesz.<o>></o>>[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]<o>>
</o>>
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]<o>></o>>[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
sz14.jpg
[/FONT]

wok.jpg
 
Köszi, ezt jó volt átismételni újra.
Azért ezzel a "körbefuttatják a belső felületén" dologgal óvatosan, mert az a rohadt forró olaj fut ám, mint a nyuszi - kifelé! Én tavaly karácsonykor jártam meg piszokul, mert már a nagy szentestei 18 fogásos menün dolgoztam, mikor az én édes bogár jánykám benyögte, hogy ők biz most éhesek a barátnőjével. Gondoltam, egy kis zöldség üvegtésztával tényleg hamar kész, csak hát lábashoz szokván megfogtam az edény két fülét, hogy majd jól körbelöbbölöm a dög olajat. Az meg fel a falon - elvégre úgy van kiképezve - és végig a bal kezemen csuklótól középsú ujjbegyig. Szóval, hölgyek/urak: wokot ecsetelünk!
 
Huhh... Nem gondoltam, hogy ennyire bonyolult:S

birge... A zistenàgyon meg:) nem tudtunk idaig olyan pofonegyszeru receptet irni h el ne szornyulkodtel volna rajta, h milyen nehez... Szoval... Pallizsan megfog, felbe vag hajastul mindenestul, sutobe berak. Ez tuti egyszeru! Kicsit megszurkalod- hidd el, ezt elvezni fogod! A kesz van ( puha lesz es olyan maga alà folytan néz ki) akkor leszeded a kulso reszt. Ez se nehez mert lejon magatol. Aztan ami maradt berakod turmix gepbe reszelsz bele foghagymat izles szerint ( turmix kozbe neha kostolgasd) es voros hagymat is rakhatsz. Mi tejfolt is szoktunk. Szoval a padlizsan es a tejfol a zoldsegekkel benne van a turmixba, ràrakod a tetejet, gomb lenyom ugy tart kicsit es kesz. Ennyi volt! Sozod, borsozod oszt csà!
 
Egyebkent en szoktam olyat, h padlizsan felbevag, kibelez, belet megtart, osszevagdal. Kotliba olaj rajta daralthus a bélmaradvannyal es voroshagymaval megpirit+ so bors vegeta. negyed kilo hus eleg+ fel hagyma. Tejfollel felontjuk kicsit megrottyantjuk. A kibelezett padlizsanba visszatoltjuk, tetejere sajt suto 20 perc oszt csa megint. Sutsz hozza krumplit vagy puret...( a kibelezes alatt nem total az egeszet csak kicsit a kozepet szelet kb 1 centi hust hagyjal a kibelezett oldalan es abba toltsd bele a szoszt.
 
birge... A zistenàgyon meg:) nem tudtunk idaig olyan pofonegyszeru receptet irni h el ne szornyulkodtel volna rajta, h milyen nehez... Szoval... Pallizsan megfog, felbe vag hajastul mindenestul, sutobe berak. Ez tuti egyszeru! Kicsit megszurkalod- hidd el, ezt elvezni fogod! A kesz van ( puha lesz es olyan maga alà folytan néz ki) akkor leszeded a kulso reszt. Ez se nehez mert lejon magatol. Aztan ami maradt berakod turmix gepbe reszelsz bele foghagymat izles szerint ( turmix kozbe neha kostolgasd) es voros hagymat is rakhatsz. Mi tejfolt is szoktunk. Szoval a padlizsan es a tejfol a zoldsegekkel benne van a turmixba, ràrakod a tetejet, gomb lenyom ugy tart kicsit es kesz. Ennyi volt! Sozod, borsozod oszt csà!

Ne bánts, kezdő vagyok, a bonyolultsági fokmérőm a pirítós kenyér:) De igyekszem, igyekszem.
 
birge... A zistenàgyon meg:) nem tudtunk idaig olyan pofonegyszeru receptet irni h el ne szornyulkodtel volna rajta, h milyen nehez... Szoval... Pallizsan megfog, felbe vag hajastul mindenestul, sutobe berak. Ez tuti egyszeru! Kicsit megszurkalod- hidd el, ezt elvezni fogod! A kesz van ( puha lesz es olyan maga alà folytan néz ki) akkor leszeded a kulso reszt. Ez se nehez mert lejon magatol. Aztan ami maradt berakod turmix gepbe reszelsz bele foghagymat izles szerint ( turmix kozbe neha kostolgasd) es voros hagymat is rakhatsz. Mi tejfolt is szoktunk. Szoval a padlizsan es a tejfol a zoldsegekkel benne van a turmixba, ràrakod a tetejet, gomb lenyom ugy tart kicsit es kesz. Ennyi volt! Sozod, borsozod oszt csà!

Argh. Szurkáltam, forgattam, lejjebb vettem a sütőt, feljebb vettem a sütőt.. lassan már szenes lesz az egész, de levet még nem ereszt. Szerintem nekem maradni kéne a pirítósnál. Háztartási katasztrófa vagyok:(
 
Hát, most már mindegy, mindenképp' kész van - valamilyen formában. Legközelebb, ha nem ereszt levet a valami, amit főzöl, sózd meg (kivéve máj, és talán padlizsán?Nem tudom, a lilát még nem bírom enni, ergo sosem készítek). Ha ez is kevés, nyugodtan önts alá egy kis vizet - észben tartva a felcsapó gőzről tanultakat -, úgyis elpárolog. Ne add fel!
 
Hát, most már mindegy, mindenképp' kész van - valamilyen formában. Legközelebb, ha nem ereszt levet a valami, amit főzöl, sózd meg (kivéve máj, és talán padlizsán?Nem tudom, a lilát még nem bírom enni, ergo sosem készítek). Ha ez is kevés, nyugodtan önts alá egy kis vizet - észben tartva a felcsapó gőzről tanultakat -, úgyis elpárolog. Ne add fel!


Az eredmény: padlizsán-birge: 1:0. Szerintem valamit elrontottam, nemtávirat szerint nem szeretjük a padlizsánt:) Ehetetlennek nem nevezném, de elég pocsék az íze neki.
 
Az eredmény: padlizsán-birge: 1:0. Szerintem valamit elrontottam, nemtávirat szerint nem szeretjük a padlizsánt:) Ehetetlennek nem nevezném, de elég pocsék az íze neki.

Az lehet a baj, hogy nem ettél még finoman elkészítve!

Egy jó Muszaka hm.. már a gondolattól is :ehes:
Vagy grillezve...:jo

Tény, hogy padlizsán krémet készíteni kell egy kis gyakorlat, és jó sok türelem, de megéri, igaz én is jobb szeretem, ha más csinálja a nehezét :D
 
Az lehet a baj, hogy nem ettél még finoman elkészítve!

Egy jó Muszaka hm.. már a gondolattól is :ehes:
Vagy grillezve...:jo

Tény, hogy padlizsán krémet készíteni kell egy kis gyakorlat, és jó sok türelem, de megéri, igaz én is jobb szeretem, ha más csinálja a nehezét :D

Nekem a muszaka nem jött be, padlizsánkrémet viszont már ettem finomat, ezért sajnálom, hogy nekem nem sikerült:( Majd ezentúl inkább én is mással csináltatom;)
 
Birge ne add fel (bocs, mondatkezdő)! A főzés egy bizonyos szint után külön tudományág, de van egy alaptétel: jó dolgot, csak jó dolgokból lehet főzni. Tehát a friss és szép hozzávalók a minimum a jól kinéző kajához. Egy almakompótot is el lehet rontani pinceszagú félrohadt hulladékalmával, és valljuk meg manapság nehéz igazán jó háztáji hozzávalóhoz hozzájutni.
 
Hát csak egy gyenge megjegyzés, keress magadnak inkább olyan pasit aki tud főzni, az nem olyan macerás.;)
Lehet jobban is jársz, persze díjazás az igyekezetednek, de van akinek nem megy a tök egyszerű.Van akinek fakanál, van akinek motor, ritkán mind kettő.:D

Argh. Szurkáltam, forgattam, lejjebb vettem a sütőt, feljebb vettem a sütőt.. lassan már szenes lesz az egész, de levet még nem ereszt. Szerintem nekem maradni kéne a pirítósnál. Háztartási katasztrófa vagyok:(
 
Hát csak egy gyenge megjegyzés, keress magadnak inkább olyan pasit aki tud főzni, az nem olyan macerás.;)
Lehet jobban is jársz, persze díjazás az igyekezetednek, de van akinek nem megy a tök egyszerű.Van akinek fakanál, van akinek motor, ritkán mind kettő.:D
Ja, mert mi is így csináltuk, mi?;) Hadd szokja a gyerek: előbb főzés, aztán moci. Vagy fordítva. Majd bejön kettő közé a szoptatás és tisztába tevés, egy ideig nyuszimotorozás.:család::hi-hi:
 
Mifelénk van egy olyan mondás,hogy ha b...ni tudsz,főzni is tudni kell!:)
:D :D
nyem tom de én ma olyan fincsit csináltam megint ugyhogy ha ezt a berényiek megéreznék....:cool:
meg is találtam a neten
én köretnek csináltam
DE megérte vele molyolni :)
Hozzávalók:


  • 1 közepes nagyságú karfiol
  • 1 dl tejföl
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • 2,5 dl tej
  • szerecsendió
Elkészítés:

3 dkg vajból 5 dkg liszttel nagyon világos rántást készítünk. Felengedjük a tejjel, és állandóan keverve addig főzzük, amíg az edény falától elválik. Langyosra hűtjük, majd simára keverjük a tojássárgákkal és kevés sóval. Hozzáadjuk a reszelt sajtot és a habbá vert fehérjét. Vajjal kikent tepsibe terítjük /kb. 20x30 cm/, és világosra sütjük.

A karfiolt sós vízben megfőzzük, leszűrjük, villával összetörjük. Hozzáadjuk a tejfölt, sózzuk, reszelt szerecsendióval ízesítjük. A kisült lapra kenjük, feltekerjük, és reszelt sajttal meghintve az előmelegített, 200 fokos sütőbe tesszük, amíg a sajt megpirul a tetején
 
Na akkor írok még egy receptet, ami gyorsan megvan.

Tonhalas-gombás tészta (vagy gombás-tonhalas :))
4 személynek:
- két aprított tonhal konzerv
- kb. 20 dkg gomba (lehetőleg friss, de a konzerv is jó)
- fél kg. tészta (penne, orsótészta, spagetti stb...)
- egy közepes fej hagyma
- só, bors, citromlé
- főzőtejszín kb. 2-3 dl (a spagetti tésztához több kell)
Kell hozzá még két edény, egyben feltesszük forrni a vizet a tésztának, a másikban megcsináljuk a szószt.
A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, a gombát is megmossuk, és felszeleteljük. Megbontjuk picit a halkonzerveket, és legalább az egyikről az edénybe öntjük az olajat. Melegítjük, rádobjuk a hagymát, és egy picit pároljuk-pirítjuk (max 1-2 perc de én még sosem mértem) ezután mehet rá a gomba, ezt célszerű zsírjára sütni (birgének mondom, hogy levet fog ereszteni, akkor lesz majd jó, ha már alig van alatta a cuccból, de ha konzervből csinálod, akkor ilyen nem lesz, akkor bezony kóstolni kell, legalábbis én még nem vagyok annyira rutinos,hogy megállapítsam látásból :)) közben ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Ha a gomba már jó, akkor hozzáadjuk a tonhalat, a hallal addig kevergetjük, amíg meg nem változik a hal színe (vörösesből barnás lesz ha jól emlékszem) ergo picit megpirul. Ekkor ráöntjük a tejszínt, összeforraljuk, tehetünk még bele fűszert, és egy kis citromlevet, kb egy fél citromét. Természetesen nem feledkezünk el közben a tésztáról. Mire az megfő, kész a szósz is.
 

Legújabb blogbejegyzések

CsamShop kendők

Back
Oldal tetejére