Szóval folytatva a sort.
Grillpácok
Zöldségpác:
3-4 ek. szójaszósz
kb 2 ek. olívaolaj
zöldség grill fűszer (Kotányi kb 250-300ft és nagyon finom)
ízlés szerint só
Ezeket mind összekeverjük, és nem kell benne órákat áztatni, elég belemártani a zöldséget, megforgatni benne és már mehet is sülni.
Húspác:
1 nagyobb fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
Olaj
Méz
Mustár
Általános vagy husihoz való grill fűszer
Bors
A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük, hozzáadjuk a mézet, mustárt, és a fűszereket. Mivel ez a pác lehet édes és pikáns is, így menet közben nem árt kóstolgatni, hogy olyan e amilyennek mi szeretnénk. Ha már a nekünk kellő ízt adja vissza, akkor megforgatjuk benne a húst, majd azokat egy edénybe tesszük, és felöltjük olajjal úgy, hogy a húst teljesen ellepje. Legalább egy éjszakát állni hagyjuk lefedve. Sütés előtt sózzuk csak meg, különben kiszárad. Ha sütés után az edényben marad lepotyogott pác, azt a tűzhelyen szósszá lehet főzni
Saláták:
Csirkés:
0,5-1kg csirkemell
1 nagy fej jégsaláta/kínai kel/római saláta (vagy akár ezek vegyítve)
Paradicsom, paprika, lila hagyma, uborka
Fejenként egy tojás
Olívaolaj, citrom, almaecet
Só,bors, zöldségfűszer(kotányi grillfűszer
)
Kenyér
A csirkemellet felkockázzuk és simán, vagy picit megfűszerezve olajon megsütjük, a tojásokat megfőzzük.
A salátát apróra vágjuk/tépjük, és besózzuk,hogy picit összeessen, a zöldségeket felaprítjuk - én kockára szoktam vágni - és a salátához tesszük. Hozzáadjuk a húst és a tojást, majd összekeverjük. Sózni ekkor már nem feltétlen kell.5-6evőkanál olívát egy citrom levét és a fűszereket egy kistálkában előre összekeverem, és úgy adom hozzá a salátához. Ha kevésnek bizonyulna, akkor tehetünk még hozzá olajat és citromlevet is, de ha picit áll, a saláta is fog még levet engedni. Én az almaecetet csak külön szoktam az asztalra tenni, ha valakinek esetleg nem lenne elég savanykás a saláta. Kenyérkockát pirítok még hozzá, mert a levét szépen felveszi, de ez csak ilyen családi szokás
Halas
1 tonhal konzerv vagy tőkehalmáj konzerv
1 nagy fej jégsaláta/kínai kel/római saláta (vagy akár ezek vegyítve)
Paradicsom, paprika, (lila hagyma) uborka
Fejenként egy tojás
Fejenként egy vagy két kockasajt
Egy fej alma
Só, bors
Balzsamecet
A menete ugyanaz mint az előző salátánál, a hal saját olaját használjuk, mehet rá az egész nyugodtan. A többi hozzávalót felvagdossuk, és összekeverjük. A tőkehalmáj esetén picit oda kell figyelni, hogy ne maradjanak nagy csomók, előtte picit villával szét lehet dolgozni, de nem kell pépesre. Balzsamecetből 3-4 ek. rámehet. Mint minden saláta, ez is frissen a legjobb!