Street Racer STR motoros kesztyű a MotoZemtől

Főzés

Ma este nincs kedvem főzni...
(ez is ritka jegyzem meg)

Imígyen egy gyerekkoromban használatos étek gyors receptje:
a sparhet sütőjében (bármilyen sütő a hőkeverősön hamarabb kész) sütöttünk krumplit hajában, és a megmaradt tepertőt és a kimaradt kacsazsírt ezzel fogyasztottuk kis lila hagymával, fekete retekkel.
Akkor nem volt paradicsom se paprika télen, de szerintem, ha nem vetjük meg a zöldséget Királyi étek vacsorára!

Jó étvágyat....
 
Hozzám hasonló konyhai analfabétáknak két gyorsan és könnyen elkészíthető, fincsi kaja.

Zöldséges - tepsis hal (4 személyre)

1kg tengeri halacska, szeletelve
0.7-1kg vegyes zöldség (lehet bármilyen: mexikói, franciasalátának való, stb. ízlés szerint)
Só, Halak fűszerkeverék, olaj

Üveg tepsi aljára olajat öntünk, úgy, hogy szépen ellepje, ebbe beletesszük a halszeleteket, sózzuk, és megszórjuk a fűszerkeverékkel. A zöldségeket kicsit előfőzzük sós-vegetás vízben (a mirelit zöldséget is). Ha a zöldség kész, a hal tetejére borítjuk, picit megöntözzük olajjal, és kb 25 percre betesszük alufóliával letakarva, a sütőbe (nem kell előmelegíteni). Időnként azért rápillantunk, ha sok vizet engedett a hal, akkor lekapjuk róla a fóliát, és hagyjuk úgy még 5-10 percig sülni, így a tetején picit a zöldség megpriul, de nem fog megégni ha odafigyelünk rá. Értelem szerűen ehhez más köret nem szükséges, én pici citromot szoktam nyomni a saját adagomra mielőtt enném.

Csirkemell zöldségkörettel (2 személyre)
kb 0,5kg csirkemell
Só, bors, ízlés szerinti fűszerek(én pl görög sültfűszert tettem rá)
Ízlés szerint zöldség (nagyon sokféle mirelit zöldséget lehet kapni)

A dolog lényege, hogy nem egyben készül el a kaja, de egy időben. A zöldséget tányérra teszem, meglocsolom olívaolajjal, megszórom sóval, vegetával esetleg zöldségfűszerrel, és beteszem a mikroba, kb 10-15perc alatt ott szépen átpárolódik.
A csirkemellett felszeletelem kb tenyérnyi darabokra, és előmelegített tepsiben, kis olajon megpirítom, ha már fehéredik a külseje, akkor ízesítem, és tovább sütöm. Tefal edényben készül a dolog, mert alig kell alá olaj, és nagyon szépen, egyenletesen lehet benne sütni. Mire kisül az összes hús, addigra elkészül a zöldség is, és már tálalható is. Ha valaki nem híve a mikros dolognak, a csirke után maradt fűszeres olajban is szuperül el lehet készíteni a zöldséget, igaz így kicsit több idő. Ja és amit kifelejtettem, hogy a zöldségre is szoktunk nyomni citromot, de ez ízlés dolga :)

Kicsit később írok majd 1-2 salátareceptet és grillpác receptet is, de most tanulok picit :(
 
Utoljára módosítva:
Szóval folytatva a sort.

Grillpácok:)
Zöldségpác:
3-4 ek. szójaszósz
kb 2 ek. olívaolaj
zöldség grill fűszer (Kotányi kb 250-300ft és nagyon finom)
ízlés szerint só
Ezeket mind összekeverjük, és nem kell benne órákat áztatni, elég belemártani a zöldséget, megforgatni benne és már mehet is sülni.

Húspác:
1 nagyobb fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
Olaj
Méz
Mustár
Általános vagy husihoz való grill fűszer
Bors

A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük, hozzáadjuk a mézet, mustárt, és a fűszereket. Mivel ez a pác lehet édes és pikáns is, így menet közben nem árt kóstolgatni, hogy olyan e amilyennek mi szeretnénk. Ha már a nekünk kellő ízt adja vissza, akkor megforgatjuk benne a húst, majd azokat egy edénybe tesszük, és felöltjük olajjal úgy, hogy a húst teljesen ellepje. Legalább egy éjszakát állni hagyjuk lefedve. Sütés előtt sózzuk csak meg, különben kiszárad. Ha sütés után az edényben marad lepotyogott pác, azt a tűzhelyen szósszá lehet főzni:)

Saláták:

Csirkés:
0,5-1kg csirkemell
1 nagy fej jégsaláta/kínai kel/római saláta (vagy akár ezek vegyítve)
Paradicsom, paprika, lila hagyma, uborka
Fejenként egy tojás
Olívaolaj, citrom, almaecet
Só,bors, zöldségfűszer(kotányi grillfűszer :) )
Kenyér

A csirkemellet felkockázzuk és simán, vagy picit megfűszerezve olajon megsütjük, a tojásokat megfőzzük.
A salátát apróra vágjuk/tépjük, és besózzuk,hogy picit összeessen, a zöldségeket felaprítjuk - én kockára szoktam vágni - és a salátához tesszük. Hozzáadjuk a húst és a tojást, majd összekeverjük. Sózni ekkor már nem feltétlen kell.5-6evőkanál olívát egy citrom levét és a fűszereket egy kistálkában előre összekeverem, és úgy adom hozzá a salátához. Ha kevésnek bizonyulna, akkor tehetünk még hozzá olajat és citromlevet is, de ha picit áll, a saláta is fog még levet engedni. Én az almaecetet csak külön szoktam az asztalra tenni, ha valakinek esetleg nem lenne elég savanykás a saláta. Kenyérkockát pirítok még hozzá, mert a levét szépen felveszi, de ez csak ilyen családi szokás:)

Halas

1 tonhal konzerv vagy tőkehalmáj konzerv
1 nagy fej jégsaláta/kínai kel/római saláta (vagy akár ezek vegyítve)
Paradicsom, paprika, (lila hagyma) uborka
Fejenként egy tojás
Fejenként egy vagy két kockasajt
Egy fej alma
Só, bors
Balzsamecet

A menete ugyanaz mint az előző salátánál, a hal saját olaját használjuk, mehet rá az egész nyugodtan. A többi hozzávalót felvagdossuk, és összekeverjük. A tőkehalmáj esetén picit oda kell figyelni, hogy ne maradjanak nagy csomók, előtte picit villával szét lehet dolgozni, de nem kell pépesre. Balzsamecetből 3-4 ek. rámehet. Mint minden saláta, ez is frissen a legjobb!
 
Picar miket tudsz... :) Kész szakácskönyv :)

Én vasárnap őzgerincet sütöttem oldalassal, előtte egy héttel pedig őzpörköltet, sikerként könyveltem el mindkét alkalmat, imádom a vörösboros pikáns ételeket!

Az őzgerincet és oldalast hagymaágyra tettem. Öntöttem egy kis olajat a tepsi aljára, rá az apróra vágott hagyma (minimum 3) és egy apróra vágott paprika, majd rá az előtte 2-3 óráig pácolt hús.

Pác: olajos alap, fekete és vegyesbors, pirospaprika, kevés kömény mivel nem szeretem, só, majoránna és koriandermag, ételízesítő (de nem az ízvarázs) <--mindezzel jó vastagon leecseteltem a húst és hagytam hadd dolgozzon a pác

Tehát a pácolt hús a hagymaágyon, szeltem bele fehér és sárgarépát (más zöldség nem volt otthon sajna) letakartam alufóliával és betettem a sütőbe kb 200 fokra. 1-másfél óra múlva leszedtem a fóliát a hús nagyjából puhára párolódott és sok finom szaftot engedett, amivel aztán meg is locsoltam és vörösbort is öntöttem rá. Majdnem 10 percenként öntözgettem a saját szaftjával és öntögettem folyamatosana bort (2dl-t) kb 2, 2és fél óra múlva pedig készen volt.

Ezután a húst és zöldségeket kivettem külön tálra, a hagymás húslevet pedig kisedénybe öntöttem, majd elkezdtem forralni. Anyu receptkönyvében olvastam, hogy így fel lehet használni a szaftot is hát kíváncsi voltam mi sül ki belőle! :) Tehát forrásig melegítettem a hagymás szaftot majd egy doboz tejfölbe 1 evőkanál lisztet kevertem és hozzáadtam a szafthoz, majd gyorsan kevergetve hogy csomómentes legyen tovább melegítettem újraforrásig.
A szaftból lett szósz hatása: még a rizst is azzal ették! :D Nagyon finom lett és a vadhús is jól sikerült, csak ajánlani tudom mindenkinek :)
 
RÉM egyszerű tejberizs ALA Szacsa:
nekem 2 adag, de amúgy "lájtos" 5-6 adag

hozzávalók:
200 g "A" osztályú fényezett rizs
200 ml víz
1 csipet só
1 lityó tej
130 g cukor
1 db nagy citrom reszelt héja
1 zacsi vanilás cukor (5g)

A rizst és a vizet egy vastag aljú lábasba teszem, és folyamatos kevergetés mellett, közepes hőfokon, felpuhítjuk a rizst a vízben.
Mikor elforrt a rizsről a víz, megsózom, és ráöntöm a tejet.
Időnkénti kevergetés mellet addig főzöm a rizst, míg nagyjából felissza a tejet, és kellően felpuhul. Nem szabad teljesen besűríteni, készre készíteni, mert akkor beton kemény lesz egy óra múlva.
A következő egy óra alatt szépen fel fogja venni a rajta hagyott tejet, és pont tökéletes lesz az állaga.Végül alaposan belekeverem a citromhéjat, a cukrot, a mazsolát, és a vanília esszenciát, majd lefedve egy órán át hagyom állni.
Lekvárral, kakaóporral, fahéjjal, gyümölcskompóttal bolondítom....

Jó étvágyat kívánok!
 
RÉM egyszerű tejberizs ALA Szacsa:
nekem 2 adag, de amúgy "lájtos" 5-6 adag

hozzávalók:
200 g "A" osztályú fényezett rizs
200 ml víz
1 csipet só
1 lityó tej
130 g cukor
1 db nagy citrom reszelt héja
1 zacsi vanilás cukor (5g)

A rizst és a vizet egy vastag aljú lábasba teszem, és folyamatos kevergetés mellett, közepes hőfokon, felpuhítjuk a rizst a vízben.
Mikor elforrt a rizsről a víz, megsózom, és ráöntöm a tejet.
Időnkénti kevergetés mellet addig főzöm a rizst, míg nagyjából felissza a tejet, és kellően felpuhul. Nem szabad teljesen besűríteni, készre készíteni, mert akkor beton kemény lesz egy óra múlva.
A következő egy óra alatt szépen fel fogja venni a rajta hagyott tejet, és pont tökéletes lesz az állaga.Végül alaposan belekeverem a citromhéjat, a cukrot, a mazsolát, és a vanília esszenciát, majd lefedve egy órán át hagyom állni.
Lekvárral, kakaóporral, fahéjjal, gyümölcskompóttal bolondítom....

Jó étvágyat kívánok!



Jajj ez rettenesen tetszett mikor leírtad a csevegőbe is :)
 
Megosztanám egyik kedvenc gyors receptemet. Mivel az egyik barátnőm férje találta fel, a neve : egytálétel ala Viktor.

Hozzávalók:
1/2 kg darálthús
1/2 kg fagyasztott zöldségkeverék (ízlés szerinti fajta)

bors
majoranna
oregánó

A darált húst megpirítjuk, majd hozzá öntjük a zöldségkeveréket, ízesítjük. Pár perc alatt összepároljuk, és kész! :D A recept szabadon variálható! Lehet a darálthúst pörköltalapnak készíteni, úgy rá a zöldségeket. Vagy tegnap, én 2 deci főzőtejszínnel bolondítottam meg. Tejföllel is nagyon fincsi. A lehetőségek száma végtelen!
És ami a lényeg: 10 perc alatt kész van!
 
Ma délelőtt bablevest főztem, és azon gondolkodtam ,hogy mit készítsek mellé.
Mostanában elég sok pogácsát sütöttem kéne valami más, de aztán eszembe jutott ,hogy Édesanyám ezt a fajta pogit csinálta babaleves mellé. Mikor mi gyerekek otthon voltunk, nem tudott annyit sütni ami el nem fogyott.
Hozzávalók:1 kg burgonya,
30 dkg liszt,
késhegynyi sütőpor
1 tojás,
só(ízlés szerint)
1 evőkanál tejföl
A burgonyát meghámozzuk,megfőzzük,és áttörjük,majd várunk egy kicsit,hogy lehűljön. Ezután jöhet a többi hozzávaló. A krumpli fajtájától függ,hogy a 30 dkg liszt .Ha még nagyon "nyúlós" a tészta,jöhet még hozzá egy kis liszt. Közben egy edényben olajat hevítünk. A tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtjuk,majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.Ha már forró az olaj,lehet is sütni a pogikat.
Mindkét oldalát szép pirosra sütjük.
Jó étvágyat mellé!
 
Babapiskótás ZP-anyu módra

Tészta:
30 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 5 dkg zsír, 1 tojás, 2 ek kakaó, 1/2 csomag szalagálé-5 kanál tejben megáztatni.
Összegyúrjuk és fél órát pihentetjük. 2 lapot sütünk belőle.

Krém:
20 dkg vaj, 20 dkg porcukor - habosra keverjük, félretesszük.
5 kanál liszt, 2 csomag vaníliás cukor, elkeverjük kb 2 dl tejben, majd hozzáöntjük 1/2 liter tejhez és folytonos keverés közben sűrűre főzzük. Amikor kihűlt 1/2 dl rumot öntünk hozzá, majd a vajhoz öntjük és jól kikeverjük.
Az egyik lapra ráöntjük a massza felét és 1 sor babapiskótát teszünk rá, a maradék masszát ráöntjük és a másik lapot rátesszük. Csoki máz mehet a tetejére.
1 éjszakát állni hagyjuk, kockára vágjuk.

Nagyon finom, próbáljátok ki! Aki már evett belőle, tudja miről beszélek...:D

ZP! A mákosnak a receptjét leírhatnád...:lecci:


 
Leírok egy receptet, de sajnos arányokat nem igen tudok. Én mindíg érzés szerint készítem. Úgyhogy bocsi, ha csak senki tudja értelmezni :D


Spagetti ala senki...

1kg darálthúsból pörköltet csinálunk. A kész (izlés szerint fűszerezett) pörköltbe beleteszünk egy adag kecsapot, és minimum két kicsi konzerv sürített paradicsomot.
A spagettitésztát kifőzzük,
Gombakonzervel (vagy jobb a friss gomba) besamel mártást készítünk, amit a végén még megdobunk egy nagy tejföllel.
Rántotthúst rántunk, És külön - külön kirakjuk az asztalra.
Mindenki izlés szerint megszedi a tésztát a pörköltel és a besamellel, meghinti magának sok reszeltsajtal, melléteszi a rántotthúst.
A végén jóizűen megeszi :)
Italként vörösbor javallott.
 
Ma is alkottam... :D
A végeredményt Bajor tésztának neveztem el. Tojásos tésztának indult, de feldobtam pirított kockázott bacon szalonnával, és reszeltem rá sajtot. Megfordult a fejemben, hogy teszek rá tejfölt, de akkorra már megformálódott a fejemben a Bajor tészta elnevezés, és a tejföl nem bajoros! :D Fincsi lett!
 

Legújabb blogbejegyzések

CsamShop kendők

Back
Oldal tetejére