Street Racer STR motoros kesztyű a MotoZemtől

Házi praktikák

Az elgondolás logikus, de hibás :) Az élesztő, mint a neve is mutatja, inkább "élteti" az ételt,ezért nem romlik meg pl. az öregtészta sem (Babutól hallottam ezt a nevet). Viszont a gabonaszenek felületén baktériumok és penészgombák vannak, ezek kerülhetnek bele a lisztbe, amiktől aztán elromlik az ebből készült kenyér. A nem tiszta élesztőben is vannak baktériumok, de ezek azok a fajták, amik sütés közben elpusztulnak.
A mikrós búra alatt pedig magas nedvességtartalmú lesz a levegő épp a kenyér miatt, ez pedig kedvez ezeknek a baktériumoknak és penészgombáknak. Ezért javasoltam a vászonzacskót (de egy vászontáska is megteszi, alaposan kimosva).

Nem kötözködni akarok, de tanultam áruismeretet (vendéglátós). A vizsgatételem a sajt volt, a B része pedig a vírusok - fágok, amik szoros rokonságban vannak a baktériumokkal.
Mondjuk ez nem az a zöld fajta volt, még szaga se volt, csak egy centis fehér szőrök. De én is arra gondoltam, hogy a nedvesség ütött ki rajta, mert nem a szellőzős volt rajta (van kettő, az egyiken vannak a lukak, de rittig a másikat raktam rá... :()
 
Mondjuk ez nem az a zöld fajta volt, még szaga se volt, csak egy centis fehér szőrök. De én is arra gondoltam, hogy a nedvesség ütött ki rajta, mert nem a szellőzős volt rajta (van kettő, az egyiken vannak a lukak, de rittig a másikat raktam rá... :()
Ó, tudod, hányféle penész létezik? Mindet valami más törzs okozza. Van, ami ehető is. Pl. a brie sajtokon lévő fehér, vagy a kék, szintén sajtokban. De a legtöbb azért káros. A fekete pedig halálos (ha megeszed). Az ilyen ételt haladéktalanul ki kell dobni. A zöld penészt pl. elég, ha levágod a kenyérről, vagy lehalászod a szörpről, kikanalazod a lekvárból, stb. Az olyan étel még menthető.
...és ezt így csináltuk az 5 csillagos szállodában is...
 
Nagyim ápolónő volt, és ő azt mondta ami penészes, mindenestül ki kell dobni. Mert ahol nem látod, ott is ott vannak már a penész-szálak... Szóval csak óvatosan a penészes cuccok megevésével. Jaja, a feketepenész különösen erős mikotoxinokat termel, és ha nem is halsz bele, legalább összeszedsz egy jó kis maradandó légúti betegséget... Ez a belélegzése esetén van, ha valahol feketepenészes a lakás.
 
  • Like
Reactions: bae
Ó, tudod, hányféle penész létezik? Mindet valami más törzs okozza. Van, ami ehető is. Pl. a brie sajtokon lévő fehér, vagy a kék, szintén sajtokban. De a legtöbb azért káros. A fekete pedig halálos (ha megeszed). Az ilyen ételt haladéktalanul ki kell dobni. A zöld penészt pl. elég, ha levágod a kenyérről, vagy lehalászod a szörpről, kikanalazod a lekvárból, stb. Az olyan étel még menthető.
...és ezt így csináltuk az 5 csillagos szállodában is...
Jó tudom, hogy a kanember sajt az annál finomabb minél jobban folyik :boa:
Én mondjuk nem nagyon csípem a penészes sajtokat. A kenéyrnél pl. látszott, mert félbe volt vágva, hogy a közepén is ott voltak a kis szőrök a morzsák közt. Sajtnál már előfordult, hogy levágtam a kérget, de más penészes kaja, akármennyire is fájt a szívem ment a kukába. Jah a szörpnél is előfordult már. Arra szokták mondani, hogy az nemes penész nem bánt :) De én is hallottam már, hogy nem szabad levágni, ki kell dobni, mert hiába nem látod benne van. De a molyos téma után, ki tudja miket eszünk meg, amit nem látunk, nem érzékelünk, ízlelünk :eek:
 
Hát, én egy ideje baromi óvatos vagyok a penészes kajákkal... Kb két éve elkezdett viszkeni egy folton a lábam (konkrétan annyira, hogy képes lettem volna lerágni is magamnak), kb a tizedik bőrgyógyász tudta megválaszolni hogy valami penészgomba támadott le... Kérdeztem tőle, hogy lehet szó szerint megpenészedni, erre felröhögött és annyit mondott, hogy azért nem olyan egyszerű a dolog. Ha az immunrendszer valahol legyengül, ott a levegőben lévő tök általános (a kenyérben lévő kovászolásra használt) gomba is be tud támadni... Amit mondott még, ha egyszer betámadnak a dögök, később könnyebben visszatérnek, tehát ajánlott az óvatosság... Aztán felírt valami krémet, mondta kb egy hónap lesz, és az addigra rendbe is rakta.
 
Anyám folyton raktároz mindenfélét, de sose engedi, hogy kidobáljam, mert hogy a szavatossági idő nem jelent semmit. Ma megkért, hogy maradjak itthon takarítani. Mondom akkor kipakolok minden lejártat. Most megengedte. EGY EGÉSZ 120 LITERES SZEMETESZSÁKOT TELIPAKOLTAM! Volt ott 2011-ben lejárt régi sör, 2006-ban lejárt olivabogyó, meg egyéb finomságok. Legalább van hely a hűtőben végre... Most mindent kib*sztam onnan :D Azt is amiről nem tudtam mikor bontották meg, és ismerem mennyit esznek itthon... Lehet, hogy nem volt még rajta semmi, de szarok rá. Még májat is találtam üvegek mögött kistányéron kipakolva. Múlt héten megakarta sütni, csak elfelejtette... Még jó, hogy nem libamáj volt :D Ez az egyetlen dolog, amit anyumban nem szeretek: a "még jó az" mániáját.
 
Úristen, az egy zsák lóvé kidobot kajára... Nagyim gutaütést kapott amikor kaját kellett kidobnia....
 
  • Like
Reactions: bae
Olivabogyó valószínűleg nővérem idejéből való, ő ette folyton magában is. De már 3-4 éve nem itthon lakik :D
Én is sajnálom kidobni a kaját, de anyám mindig bevásárol, aztán nem is esznek meg semmit. Hetente egyszer kajáznak valamit és ugye a maradék megy a kukába... Bezzeg Páromnál nagyon ritka, hogy nem fogy el valami. Mindig úgy vásárolunk, hogy amit megeszünk még belátható időn belül. Inkább többször megyek boltba a héten, de annyit veszek többnyire, hogy azért a 90%-a elfogy.
Egyébként rengeteg pia volt (sör), amit kidobtam. Ami a kúton lejár, anyum hazahozza, mert azért nem buggyan meg rögtön az adott dátumon. Persze 1,5 éve szajkózom neki, hogy ha már úgy is figyelni kell a dolgozóknak, mi mikor jár le, akkor a lejárat előtt néhány héttel akciózzuk le a francba majdnemhogy beszerzési árra, és akkor úgy is elviszik. Pár hete mondtam neki újra az ötletem, akkor csak lecsittegett, de mikor a kolléganő mondta (aki 10 éve nálunk van és anyám barátnője is lett időközben), akkor egyből mondta, hogy jó ötlet és be is vezette. Jártathatom én a számat, ha nem figyel rám... :(
 
természetesen én sem eszem meg a penészes kaját, de azért tudni kell, h nem minden penész járja át a kaját. Van, ami csak felületi. Azért írtam azt is, h a szállodában is ehettek penészt, úgy, h nem is tudtok róla... :(
 
Jó tudom, hogy a kanember sajt az annál finomabb minél jobban folyik :boa:
Én mondjuk nem nagyon csípem a penészes sajtokat. A kenéyrnél pl. látszott, mert félbe volt vágva, hogy a közepén is ott voltak a kis szőrök a morzsák közt. Sajtnál már előfordult, hogy levágtam a kérget, de más penészes kaja, akármennyire is fájt a szívem ment a kukába. Jah a szörpnél is előfordult már. Arra szokták mondani, hogy az nemes penész nem bánt :) De én is hallottam már, hogy nem szabad levágni, ki kell dobni, mert hiába nem látod benne van. De a molyos téma után, ki tudja miket eszünk meg, amit nem látunk, nem érzékelünk, ízlelünk :eek:
Megfigyelheted pl., hogyha a camembert-t vagy brie-t megvágod,és úgy hagyod, egy idő után a penész benövi a vágott felületet. Az a kéreg ugyanis még mindig él.Persze hűtőben jelentősen lassul a folyamat.
 
Múltkor olvastam valahol, hogy ha tervezed a heti menüt, sokkal könnyebb a bevásárlás meg a kajaköltség kalkulálása. Múltkor kipróbáltam és tényleg. Mondjuk jó vagyok az ad-hoc jellegű főzzünk abból ami van projektekben, de a ktg-vetésnek jobb ha tervezett...
 
Én meg úgy főzök, h kiteregetem magam elé az aktuális szórólapokat, és inspiráltatom magam :) Meg az épp akciós dolgokból bevásárolok többet (a fagyasztottakból, pl.), aztán akkor a következő hetekben azokat használom fel. Én egyszerűen nem vagyok hajlandó mindig mindenért teljes árat fizetni, mert jövő héten úgyis olcsóbb lesz :) Persze, azért pl. felvágottakból nem lehet akkora mennyiséget felhalmozni, meg azok nem jók lefagyasztva. Én vhogy mindig hűtő-ízt érzek rajtuk kiengedés után. Tejet is kartonszámra veszek. Illetve a tejnek csúfolt tetrapakkos fehér löttyöt...
 
A házitej nálunk házhoz jön nagy tejhűtős kocsiban hetente kétszer. És tejízű, plusz ugyanannyiba kerül mint a kartonos, csak nincs telibszva tartósítószerrel. Megsavanyodik, és nem nyúlós keserű izé lesz belőle mint a kartonosból. Lehet belőle túrót, sajtot, joghurtot, kefírt is csinálni...
 
Felénk sajnos nem jár ilyen, és a környéken sincs "tejészet"... :( :ne-ne:
Pedig szívesen meginnám.
 
Én igyekszem a cserpes cuccokat venni. Mondjuk tejből nem, mert nem vagyok hajlandó annyit adni érte amennyi. A sima házitól meg kicsit félek. Szóval marad a dobozos, de ha lehet nem a féléves ultratartós, hanem az 1-2 hetes lejáratú. Régebben azt hittem, hogy azért nem csípem a másfeles tartósat, mert nem elég zsíros. De a 2,8-as is szar. Rá kellett jönnöm, hogy tartósítós, ezért nem szeressem. Frissből még a mésfeles is jó :)
 
Insta360 karácsonyi akció

Legújabb blogbejegyzések

CsamShop kendők

Back
Oldal tetejére