MotoZem készítsd fel amotorodat az új szezonra

Házi praktikák

T

Tagama

Vendég
Babu kérésére nyitom ezt a topikot.

Ide jöhet minden kérdés, illetve jótanács, ami háztartási ötletekkel, jól bevált trükkökkel, módszerekkel foglalkozik. Pl. mivel lehet leghatékonyabban egeret fogni, ruhából különböző foltokat kiszedni, mivel érdemes hangyákat elüldözni, vagy épp leégett lábast kitisztítani...

No, hajrá csajok! :)
 
Akkor kezdem is a topicom :D
Csináltam kenyeret. Az első szétesős lett, de finom. A másodiknál a sütőpapírt rontottam el, de sintén finom lett. Ellenben nem voltam itthon 2 napig, csak le volt takarva egy ilyen mikrós műanyaggal és szépen kiszőrösödött :( Hogyan tároljam? Vagy tényleg csak 2 napot bírna a házi, nem tartósítós kenyér?
 
akkor csavard be egy konyharuhába :)
Igen, ez jutott nekem is eszembe. Csak furi, mert eddig amit csináltam sütit, azoknak semmi baja nem volt a búra alatt, még a múltkori kenyérnek se. Nem értem miért adta fel ilyen hamar. Pedig volt benne mindenféle földi jó és nem esett szét :(
 
  • Like
Reactions: bae
Mert a sütikben általában van valamiféle konzerválószer. Legyen az akár cukor, vagy a sütőpor, vagy az élesztő, vagy ilyesmi kémiai hatású hozzávaló. Meg azokat magasabb fokon sütjük, mint a kenyeret.
 
Mert a sütikben általában van valamiféle konzerválószer. Legyen az akár cukor, vagy a sütőpor, vagy az élesztő, vagy ilyesmi kémiai hatású hozzávaló. Meg azokat magasabb fokon sütjük, mint a kenyeret.

Hát ebbe ugyebár volt száraz élesztő, az előző szódabikarbónás volt. Cukor is volt benne egy pici, a másikba nem. 175°C-on sütöttem a másikat mondjuk 200°C-on. Ki érti ezt :D
 
De azt mondtad, h az élesztőt nem kelesztetted, csak úgy belekeverted. Cukorból több kell, h konzerválni tudjon valamelyest, pl. ezért állnak el a lekvárok vagy a szörpök is. Én úgy tudom, h a kenyereket max 160 fokon szabad sütni, és gőzben, ebből indultam ki. A sütiket meg kb 180-on sütöm.
 
De azt mondtad, h az élesztőt nem kelesztetted, csak úgy belekeverted. Cukorból több kell, h konzerválni tudjon valamelyest, pl. ezért állnak el a lekvárok vagy a szörpök is. Én úgy tudom, h a kenyereket max 160 fokon szabad sütni, és gőzben, ebből indultam ki. A sütiket meg kb 180-on sütöm.
Hát igen, mert ezt a poros szart nem kell. Amúgy 10 percet állt a tejes cukros izébe, de nem futott fel, mint a rendes, szóval sokat nem ért :S
 
Igen, elvileg nem kell, de én azért meg szoktam futtatni azt is. Bár csak ritkán használom, mert azért a friss élesztőnek nincs párja.
 
Babu, az élesztős dolgok előbb szőrösödnek ki, mert gombaféle az élesztő és a penészgomba is, és így jobban összedolgoznak a megrohadásban .
 
Úgy tudom a levendulált ő sem szereti. Van egyébként ételmoly csapda is...
Ha nagyon sok van, az azt jelenti valamiből folyamatosan kelnek ki a lényecskék. Meg kell keresni hogy babféle, liszt vagy mi az amibe belefészkeltek, és azt kell jól kidobni.
 
Úgy tudom a levendulált ő sem szereti. Van egyébként ételmoly csapda is...
Ha nagyon sok van, az azt jelenti valamiből folyamatosan kelnek ki a lényecskék. Meg kell keresni hogy babféle, liszt vagy mi az amibe belefészkeltek, és azt kell jól kidobni.
Be van tárazva mindenhova, csak azért mondom mert ott röpködnek mellette adott esetben. Kint van egy ilyen szexes csapda, már egy áldozatot szedett. A tegnapi kukacinváziótól már megszabadítottam a lakást, hál isten azok nem keltek ki. Mondjuk már csak napi 1-2-t látok és gyorsan ki is nyírom, ha tudom, de okosak ezek egyből mennek a plafonra :S
 
Hát jah, akkor ez olyan mint nálunk az a trükkös egér volt. De a ragasztóban benne ragadtak a haverokkal együtt. Sajna valamelyik bekajált a méregből mert a kisszobában elkezdett egérdögszag lenni... Annyira jó hogy ott beépített szekrény van, és már kirámoltam mindent, háromszor, úgyhogy valszeg mögötte van... Most akkor el kéne bontani a bútort, vagy szellőztessek amíg teljesen kiszárad a kis hulla?
 
Erről az jut eszembe, amikor Habci behozta az egeret a kertből, aztán bent elengedte, beszaladt a hűtő alá, eltoltam a hűtőt, de nem tudtam kikergetni. egy fél év múlva úgy találtam meg, hogy szegényre vissza volt rakva a hűtőszekrény. :D
 
Babu, az élesztős dolgok előbb szőrösödnek ki, mert gombaféle az élesztő és a penészgomba is, és így jobban összedolgoznak a megrohadásban .
Az elgondolás logikus, de hibás :) Az élesztő, mint a neve is mutatja, inkább "élteti" az ételt,ezért nem romlik meg pl. az öregtészta sem (Babutól hallottam ezt a nevet). Viszont a gabonaszenek felületén baktériumok és penészgombák vannak, ezek kerülhetnek bele a lisztbe, amiktől aztán elromlik az ebből készült kenyér. A nem tiszta élesztőben is vannak baktériumok, de ezek azok a fajták, amik sütés közben elpusztulnak.
A mikrós búra alatt pedig magas nedvességtartalmú lesz a levegő épp a kenyér miatt, ez pedig kedvez ezeknek a baktériumoknak és penészgombáknak. Ezért javasoltam a vászonzacskót (de egy vászontáska is megteszi, alaposan kimosva).

Nem kötözködni akarok, de tanultam áruismeretet (vendéglátós). A vizsgatételem a sajt volt, a B része pedig a vírusok - fágok, amik szoros rokonságban vannak a baktériumokkal.
 

Minőségi motoros kabát valódi bőrből - MotoZem

Legújabb blogbejegyzések

CsamShop kendők

Back
Oldal tetejére