Házi praktikák

Tagama témája a 'Motoros csajok hobbijai' fórumban , 2013 Október 25.

  1. Tagama

    Tagama Vendég

    Babu kérésére nyitom ezt a topikot.

    Ide jöhet minden kérdés, illetve jótanács, ami háztartási ötletekkel, jól bevált trükkökkel, módszerekkel foglalkozik. Pl. mivel lehet leghatékonyabban egeret fogni, ruhából különböző foltokat kiszedni, mivel érdemes hangyákat elüldözni, vagy épp leégett lábast kitisztítani...

    No, hajrá csajok! :)
     
    #1
    bae, NaNa és ekime6 kedveli ezt.
  2. Babulu

    Babulu Hivatásos Darazsász CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2009 Március 8
    Üzenet:
    4,796
    Kapott Lájkok:
    4,218
    Akkor kezdem is a topicom :D
    Csináltam kenyeret. Az első szétesős lett, de finom. A másodiknál a sütőpapírt rontottam el, de sintén finom lett. Ellenben nem voltam itthon 2 napig, csak le volt takarva egy ilyen mikrós műanyaggal és szépen kiszőrösödött :( Hogyan tároljam? Vagy tényleg csak 2 napot bírna a házi, nem tartósítós kenyér?
     
    #2
    bae és Tagama kedveli ezt.
  3. Tagama

    Tagama Vendég

    Próbáld meg vászonzacskóban. Szerintem... :)
     
    #3
    bae, NaNa, Yamina és 1 másik tag kedveli ezt.
  4. Babulu

    Babulu Hivatásos Darazsász CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2009 Március 8
    Üzenet:
    4,796
    Kapott Lájkok:
    4,218
    Aha. Hát az annyi van itthon :D
     
    #4
    bae és NaNa kedveli ezt.
  5. Tagama

    Tagama Vendég

    akkor csavard be egy konyharuhába :)
     
    #5
    bae és Babulu kedveli ezt.
  6. Babulu

    Babulu Hivatásos Darazsász CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2009 Március 8
    Üzenet:
    4,796
    Kapott Lájkok:
    4,218
    Igen, ez jutott nekem is eszembe. Csak furi, mert eddig amit csináltam sütit, azoknak semmi baja nem volt a búra alatt, még a múltkori kenyérnek se. Nem értem miért adta fel ilyen hamar. Pedig volt benne mindenféle földi jó és nem esett szét :(
     
    #6
    bae kedveli ezt.
  7. Tagama

    Tagama Vendég

    Mert a sütikben általában van valamiféle konzerválószer. Legyen az akár cukor, vagy a sütőpor, vagy az élesztő, vagy ilyesmi kémiai hatású hozzávaló. Meg azokat magasabb fokon sütjük, mint a kenyeret.
     
    #7
  8. Babulu

    Babulu Hivatásos Darazsász CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2009 Március 8
    Üzenet:
    4,796
    Kapott Lájkok:
    4,218
    Hát ebbe ugyebár volt száraz élesztő, az előző szódabikarbónás volt. Cukor is volt benne egy pici, a másikba nem. 175°C-on sütöttem a másikat mondjuk 200°C-on. Ki érti ezt :D
     
    #8
  9. Tagama

    Tagama Vendég

    De azt mondtad, h az élesztőt nem kelesztetted, csak úgy belekeverted. Cukorból több kell, h konzerválni tudjon valamelyest, pl. ezért állnak el a lekvárok vagy a szörpök is. Én úgy tudom, h a kenyereket max 160 fokon szabad sütni, és gőzben, ebből indultam ki. A sütiket meg kb 180-on sütöm.
     
    #9
  10. Babulu

    Babulu Hivatásos Darazsász CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2009 Március 8
    Üzenet:
    4,796
    Kapott Lájkok:
    4,218
    Hát igen, mert ezt a poros szart nem kell. Amúgy 10 percet állt a tejes cukros izébe, de nem futott fel, mint a rendes, szóval sokat nem ért :S
     
    #10
    NaNa kedveli ezt.
  11. Tagama

    Tagama Vendég

    Igen, elvileg nem kell, de én azért meg szoktam futtatni azt is. Bár csak ritkán használom, mert azért a friss élesztőnek nincs párja.
     
    #11
  12. Yamina

    Yamina Ősblogger CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2006 Június 30
    Üzenet:
    8,119
    Kapott Lájkok:
    11,896
    Babu, az élesztős dolgok előbb szőrösödnek ki, mert gombaféle az élesztő és a penészgomba is, és így jobban összedolgoznak a megrohadásban .
     
    #12
    NaNa kedveli ezt.
  13. Babulu

    Babulu Hivatásos Darazsász CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2009 Március 8
    Üzenet:
    4,796
    Kapott Lájkok:
    4,218
    Akkor bedobom a következőt. Ételmoly?
     
    #13
  14. ekime6

    ekime6 The Driver CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2011 Június 15
    Üzenet:
    3,605
    Kapott Lájkok:
    4,510
    Cserélj lakást... Jobbat nem tudok Witch válasza után... :/
     
    #14
    Tagama kedveli ezt.
  15. Yamina

    Yamina Ősblogger CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2006 Június 30
    Üzenet:
    8,119
    Kapott Lájkok:
    11,896
    Úgy tudom a levendulált ő sem szereti. Van egyébként ételmoly csapda is...
    Ha nagyon sok van, az azt jelenti valamiből folyamatosan kelnek ki a lényecskék. Meg kell keresni hogy babféle, liszt vagy mi az amibe belefészkeltek, és azt kell jól kidobni.
     
    #15
  16. Babulu

    Babulu Hivatásos Darazsász CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2009 Március 8
    Üzenet:
    4,796
    Kapott Lájkok:
    4,218
    Be van tárazva mindenhova, csak azért mondom mert ott röpködnek mellette adott esetben. Kint van egy ilyen szexes csapda, már egy áldozatot szedett. A tegnapi kukacinváziótól már megszabadítottam a lakást, hál isten azok nem keltek ki. Mondjuk már csak napi 1-2-t látok és gyorsan ki is nyírom, ha tudom, de okosak ezek egyből mennek a plafonra :S
     
    #16
  17. Yamina

    Yamina Ősblogger CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2006 Június 30
    Üzenet:
    8,119
    Kapott Lájkok:
    11,896
    Hát jah, akkor ez olyan mint nálunk az a trükkös egér volt. De a ragasztóban benne ragadtak a haverokkal együtt. Sajna valamelyik bekajált a méregből mert a kisszobában elkezdett egérdögszag lenni... Annyira jó hogy ott beépített szekrény van, és már kirámoltam mindent, háromszor, úgyhogy valszeg mögötte van... Most akkor el kéne bontani a bútort, vagy szellőztessek amíg teljesen kiszárad a kis hulla?
     
    #17
    bae, NaNa és ekime6 kedveli ezt.
  18. NaNa

    NaNa nanana, Life is Life! Fórumvezető CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2006 Április 21
    Üzenet:
    23,576
    Kapott Lájkok:
    11,400
    Erről az jut eszembe, amikor Habci behozta az egeret a kertből, aztán bent elengedte, beszaladt a hűtő alá, eltoltam a hűtőt, de nem tudtam kikergetni. egy fél év múlva úgy találtam meg, hogy szegényre vissza volt rakva a hűtőszekrény. :D
     
    #18
    Tagama és ekime6 kedveli ezt.
  19. Tagama

    Tagama Vendég

    Az elgondolás logikus, de hibás :) Az élesztő, mint a neve is mutatja, inkább "élteti" az ételt,ezért nem romlik meg pl. az öregtészta sem (Babutól hallottam ezt a nevet). Viszont a gabonaszenek felületén baktériumok és penészgombák vannak, ezek kerülhetnek bele a lisztbe, amiktől aztán elromlik az ebből készült kenyér. A nem tiszta élesztőben is vannak baktériumok, de ezek azok a fajták, amik sütés közben elpusztulnak.
    A mikrós búra alatt pedig magas nedvességtartalmú lesz a levegő épp a kenyér miatt, ez pedig kedvez ezeknek a baktériumoknak és penészgombáknak. Ezért javasoltam a vászonzacskót (de egy vászontáska is megteszi, alaposan kimosva).

    Nem kötözködni akarok, de tanultam áruismeretet (vendéglátós). A vizsgatételem a sajt volt, a B része pedig a vírusok - fágok, amik szoros rokonságban vannak a baktériumokkal.
     
    #19
    Babulu kedveli ezt.
  20. Tagama

    Tagama Vendég

    Én azt olvastam, h a mézet szeretik. Egy kis tálkában, vagy kistányéron, befőttesüveg kupakjában rakj ki a konyhapultra.
     
    #20

Megosztás