Azért a papír előállítása sem épp természetbarát... A fa ugye nem hófehér alapjáraton, de van pár vegyszer amitől szép fehér lesz... Szilikonos papír... nekem ettől nem jön meg a gusztusom az evésre... Szilikonzsírt a vákuumtechikában használtam legutóbb 8-9 éve a bromid-lézerekhez, levakarhatatlan cucc, semmi se oldja és a végletekig kenődik.... ipari cucc. Viszont az orvosi tisztaságú verziójában mellimplantátumként 10-15 évente javasolt a cseréje mert ha elkezd szivárogni a szervezetben a szilikonzacsi, erőteljesen rákra hajlamosít... Egyétek csak... maradok a vajnál, lisztnél. Nem azt mondom én, hogy máról holnapra okoz kárt, mert az emberi szervezet sokat elbír, a máj is elég sok mérget tud közömbösíteni, tárolni. Csak nem mindegy, hogy a méregtelenítő funkciók 90 év körül kezdenek túlcsordulni, vagy 40-50 éves korod környékén nem érted miért borult össze a szervezed....
Nem is mondtam, hogy a papír előállítás természet barátabb lenne...csak azt, hogy az állítólagosan környezetbarát dolgok sem igazán azok . Amúgy meg megmondom őszintén én már úgy vagyok vele, hogy meg lehet próbálni kikerülni a káros dolgokat az életünkben és meg is KELL próbálni (a saját érdekünkben), de teljesen úgy sem fog menni...Hacsak nem költözöl ki valahova az északi sarkra önellátó eszkimónak. Ugyanis lehet, hogy te pl. házilag előállított vajat eszel, de ha nem, na a boltiban sem tudod, hogy pontosan mi van...mint ahogy semmiben.(nem is beszélve arról, hogy a tepsi anyagából vajon mennyi megy át a kajába?Én speciel nem merném megmérni, mennyi mérgező anyag távozik egy-egy újonnan felavatott edényből az első pár főzés alkalmával) Csak abban lehetsz biztos, amit te magad gyártasz le a két kezeddel, és csakis akkor ha te termesztetted a hátsó udvarodban, de még akkor is elgondolkodtató, mit szed pl. magába egy-egy növény a levegőből meg a talajból. Na meg nem is beszélve a vízről amit megiszunk...meg amit az a háziállat is megiszik, amit te utána megeszel...stb, stb. Szóval értem én és támogatom is, hogy vigyázzon magára az ember, ahogy tud, de szerintem nem szabad abba a hitbe ringatni magunkat, hogy teljesen ki tudjuk kerülni ezeket a dolgokat...sajnos... Ja és szégyen nem szégyen én is szeretem a sütőpapírt, sőt az alufóliával is jó barátságot ápolok
Persze, teljesen nem lehet kikerülni, de a fejünk azért van hogy használjuk és a legjobb lehetőséget megadjuk magunknak. Egy belgyógyász ismerősöm mondta mindig, hogy az élelmiszerrel kapcsolatban akkor kezdjek gyanakvó lenni, ha ipari kivitel. Mármint amiben benne van az ipar szó, az mind a haszonról és a profitról szól, nem az egészségedről: élelmiszeripar, textilipar, vegyipar, műszeripar, gyógyszeripar....stb.
Meg a mosogatószert ilyen műanyag hóbelevancban tartják, ami szintén nem nagyon bomlik le... (bár most már gyártanak flakonokat lebomló kukoricaizéből is, de szerintem az még nem túlontúl elterjedt.)
Na jó, találtam valami pozitívat is. Szerintem ez mindenkinek tetszeni fog: öntisztuló tányér! Naaa? http://www.nlcafe.hu/otthon/2013122...cial&utm_content=nlcafe&utm_campaign=20131221
A Villeroy és Boch ezt már kb. 15 éve feltalálta, először is WC-csészéket készítettek ezzel a módszerrel, majd fürdőkádat és egyéb szanitereket. Akkor tartott az építkezésem ebben a szakaszban, és nagyon elgondolkodtam, h veszek ilyeneket. De akkor még mocskoskurvadrágák voltak. Egy ismerősömnél viszont ilyen WC-csészék vannak, de egy idő után ő is elkezdett használni mindenféle tisztítószert, mert ahol a víz áll a csészében, ott mindenféle lerakódás megjelent.
Igen, ezt már én is tapasztaltam. Valóban lehet hamut rakni a komposztba, de csak módjával, mert magas a kálium és kalcium tartalma, ami csak a mészkedvelő növényeknek jó. Illetve a talaj ph-ját lehet vele javítani (de csak ha nagyon savanyú), a megfelelő minőségű talajt nagyon, és visszafordíthatatlanul elronthatja, mert lúgossá teszi. Az égés során pedig nyomokban nehézfémek is kerülnek a fahamuba, ami egyáltalán nem jó, ha utána a komposzttal belekerül a talajba. Igaz ugyan, h a fa is növény, de elégetve már semmiféle tápanyagot nem tartalmaz a növények számára. Én a kb. 2 m2-es komposztálóba max. egy vödör hamut rakok évente.
A Nagyim a körtefának mindig elásott egy rozsdás vasdarabot úgy 2-3 évente, mert hogy az szereti a vasat. Az utcában nálunk teremtek a legnagyobb körték.
Ezt ismeritek, pár napja találtam, de már most van néhány dolog, amit van kedvemkipróbálni. .) http://www.rendteremto.hu
Ilyet próbált már valaki ilyen vákuumos tárolózsákot? http://www.speciautosbolt.hu/vakuum...argep&utm_medium=cpc&utm_campaign=direct_link Most hogy havonta kell lecserélnem Lőrinc komplett ruhatárát, erősen gondolkodom valami ilyesmi helytakarékos tárolásban,mielőtt belefulladunk a ruhahalomba..
Egy ismerősöm használ ilyeneket. Előbb-utóbb a fólián keletkezik valahol lyuk, de nem kerülnek olyan sokba, h ne érné meg folyton újat venni
Párom szülei feltalálták a spanyol viaszt még nyáron. Vettek egy hajtogató keretet, aminek az a lényege, hogy mindent egyforma kockára hajtasz a segítségével. Nagyon lelkesek voltak, hogy a fele szekrény leürült, mióta használják. Én meg csak mosolyogtam. Főleg azért, mert az én pólóim pl. akkorkák, hogy alig lenne perem a kocka körül. Amúgy meg ésszel lehet gyömködni Régen reklámoztak is ilyen vákuumos zacsit, hogy a porszívót kell rádugni. Én ezzel is úgy vagyok, mint a vasalással. Ha egyszer egy mesterkélt élt csinálsz bele, sose jön már ki, csak ha kimosod és kezded elölről