Street Racer STR motoros kesztyű a MotoZemtől

Főzés

Nem tudom tudjátok-e, hogy itt van az üzem+cukrászda - GYÁRI ÁRON - Pilisvörösváron.
Egy tavaszi túra erre? Na???? Esetleg bográcsolás utána vagy előtte?

Igen, asszem Pilisvörösváron van az első, eredeti Szamos.. de azt nem tudom, hogy az üzem látogatható-e. Ha igen, feltétlenül jelentkezem:D

*dörzsöli a kezét és nyalja a szája szélét*
 
Azért annyira nem egyszerű az édenbe jutni! Az OTP/Volksbank sarkán le kell kanyarodni a 10-esről (Pest felől jőve jobbra, Esztergom felől balra), és a makadám-szerűn bedöcögni vagy másfél km-t. Ha az utca jobb szélén láttok egy be nem fejezett ház-torzót, akkor :hura:, mert a következő ház a Szamos-üzem. Fagyi, sütik, marcipánok....:csoki2:
 
Nem nehéz, csak kicsit oda kell figyelni. A legtutibb piskótarecept (szerintem):

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 púpozott evőkanál liszt
  • fél csomag sütőpor v késhegyni szódabikarbóna
A tojást kettéválasztod, a fehérjét és a sárgáját két külön edénybe teszed. Először kikevered a sárgáját a cukorral szép habosra (világosabb lesz, mint a sima tojássárgája a végére). A lisztben jól elkevered a sütőport, és utána lassan kb kanalanként hozzáadod a sárgájához a lisztes-sütőporos keveréket. Ha ezt szépen csomómentesre elkeverted, akkor egy másik tálban felvered kemény habnak a fehérjét, majd hozzákevered az előbb elkészített masszához. Az, hogy nem töröd azt jelenti, hogy nem a klasszikus kutyulós fakanálmozdulattal a függőleges tengely körül kevered, hanem egy képzeletbeli vízszintes tengely körül, a tészta aljáról a tetejére finoman. Ha kész vagy vele, akkor beleöntöd a sütőpapírral kibélelt tepsibe és beteszed a sütőbe. Azt olyan 200-220 fokra, gázsütőn 5-6ra melegítsd elő. Kb. 20 perc alatt sül meg. Onnan tudod, hogy kész, ha megszurkálod fogpiszkálóval, és sehol sem ragad rá a tészta. A teteje pedig picit megbarnul.

Ami fontos, hogy ha lehet, akkor házi tojást vegyél és persze minél frissebb annál jobb. Nekem a múltkor majdnem bebukott a piskótám a sparos tojás miatt.

És persze lehet itt van aki máshogy csinálja, mi így szoktuk :)


Évci!

Csak egy valamire figyelj oda....ha a tojásokat szétválasztod....a fehérjébe nem mehet egy csöpp sárgája se, mert akkor nem tudod felverni jó keményre..... érdemes a végén a fehérjéhez a cukor 1/3-át hozzákeverni, mert attól szilárdabb lesz!
És ha azt akarod hogy a tészta a hűtőben napokig friss és puha maradjon....a végén érdemes egy evőkanál olajat hozzákeverni;)
 
Évci!

Csak egy valamire figyelj oda....ha a tojásokat szétválasztod....a fehérjébe nem mehet egy csöpp sárgája se, mert akkor nem tudod felverni jó keményre..... érdemes a végén a fehérjéhez a cukor 1/3-át hozzákeverni, mert attól szilárdabb lesz!
És ha azt akarod hogy a tészta a hűtőben napokig friss és puha maradjon....a végén érdemes egy evőkanál olajat hozzákeverni;)

És eszedbe se jusson kézzel felverni! (attól van ilyen bicepszem)
 
Tegnap készítettem vacsira, gondoltam megosztom veletek is, hátha valaki kedved kap hozzá:

Rakott krumpli Intru módra:csam::

Anyaghányad: 4 főre

4-5 db nagyobb burgonya
2 db pangasius halfilé
1 konzerv kukorica
500 g tejföl
20 dkg sajt
zsemlemorzsa szóráshoz
só ízlés szerint


Héjjába főtt burgonyát megpucoljuk, felkarikázzuk, majd a burgonya felével a tepsibe helyezzük.
A burgonyára rátesszük a vajon előpirított pangasius hallfilét (amit sütés előtt jó megsózunk), majd a konzerv kukoricát, végül a burgonya másik felét.
Az egészet tejfölllel öntjük le (sózzuk!!!), majd reszeltsajttal és zsemlemorzsával megszórjuk. A tetejére kicsi vajdarabkákat teszünk.

Közepes lángon pirosra sütjük!

Jó étvágyat mindenkinek!:D

Nagyon finom, gyors és egyszerű!
 
Mágnás Diós pite...
Mezőberényből ahogy Keresztanya 1998.3.hó 24.-én elmondta...
30dkg liszthez egy csomag sütőport keverünk, 18dkg zsírral vagy 22dkg vajjal 10 dkg cukorral 1db tojással, 1 egész citrom reszelt héjával és levével tésztát jól összegyúrunk.
Egy részt félreteszünk, a nagyobbik részét vékonyra kinyújtjuk és tepsibe rakjuk, barack ízzel megkenjük...
Majd:
20dkg cukort, 3 tojás sárgáját 15dkg őrölt diót vaníliás cukorral és a 3 tojás fehérjéjének keményre vert habjával összekeverjük és a tésztára kenjük.
A megmaradt tésztából pálcikákat sodrunk és rácsot készítünk...
sütés előtt a tetejét tojással megkenjük...

Az eredményt kóstolhattátok a pitepartyn...
ami fontos.. a vajat vagy zsírt össze kell morzsolni a sütőporos lisztel és csak utánna bele a többi...
továbbá fontos a sorrend, mert amíg a tölteléket készíted addig a tésztának állnia kell... de annyi idő elég is neki.

egészségetekre :)
 
Ja és Mezőberényiek! ha kell még recept vissza akkor van :)

Csokis szelet recept
Mama Pogácsa recept
Túrós takart recept

melyik legyen a következő? :D
 
Hétvégén megpróbálkoztam a profiterollal ,(ismét), és végre olyan lett ahogyan a nagykönyvben meg van írva! :D Biztos, azért mert megmondtam neki, ha most is összeesik, többet nem próbálkozom.
 
Megcsináltam szombaton a tortát. Szégyen szemre mégis bolti tortalap lett.:( Egyrészt az ünnepelt velem töltötte a péntek estét is, így nem tudtam volna előkészülni, másrészt inamba szállt a bátorságom, hogy elrontom. Szóval tortalap, főzős vanília puding, körben cseresznyebefőtt és barack szeletek, rajta pedig tortazselé, plusz számgyertya és tüzijáték. Mindenki dicsérte, kevésnek is bizonyult.:) És senki nem kérdezett rá, hogy én sütöttem-e a piskótát, úgyhogy nem is volt olyan ciki.:)

Ma jön a következő etap, paprikás krumpli.:D Ne nevessetek, valahol el kell kezdeni.:)
 
Évci, egyáltalán nem nevetünk. Az én első rakottkrumplim menet közben krumplifőzelékké változott... ugyanis kicsit sok víz ment rá ,és a jóistennek sem akart paprikáskrupli állagot felvenni. Puff bele egy rántás, és olyan finom főzelék lett, hogy csak na! :D
( javaslat neked is, elrontás esetére ;) )
 

Legújabb blogbejegyzések

CsamShop kendők

Back
Oldal tetejére