Street Racer STR motoros kesztyű a MotoZemtől

Főzés

ha nem fogy el a frissen készült, én pár nap múlva spagettire teszem.Úgy is nagyon finom:spagetti:. De biztos lehet fagyasztani, mert a magtól, olajtol leginkább egy zsíros massza. Akkor érdemes "zölden" fagyasztani, és felengedés után beleturmixolni a paradicsomot.
 
Pestos csiga
Hozzávalók:
35 dkg finom liszt, 15 dkg teljes őrlésű liszt, 3 evőkanál olíva olaj, 2 teáskanál só, 2,5 dkg élesztő, 3 dl lagyos víz, töltéshez 2 üveg pesto (sajnos muszáj a drágább olaszt megvenni, ha fincsit akarunk. De lehet, hogy csak nekem ég a gyomrom a spárostól:)).
Ha friss az élesztő 15'-ig felfuttatjuk, a hozzávalókból tésztát gyúrúnk, duplájára kelesztjük (kelesztőtálban 20', egyébként kb. 45'.)
Átgyúrjuk, centisre nyújtjuk, a pestot rákenjük (olajjal együtt), feltekerjük, szeletekre vágjuk. Sütőpapíros tepsin laposabbra nyomogatjuk, még 15'-et kelesztjük.
Előmelegített 170 fokos sütőben 35-40' sütés.

Dánkedánnkádenkeeee! Ma kipróbálom!
 
MÁK MÁK, MÁK. Lányok-fiúk és mások!: ezt jó tudni a mákról!

Szlovákiában több évvel ezelõtt egy egész temetõnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentõ.
Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különbözõ ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fõ bevételi forrása. A további tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a "felelõs" a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért. A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fõs csoportot, melynek tagjai elõrehaladott csontritkulásban szenvedõ nõk voltak. Az egyik csoport hagyományos kezelést apott, míg a másik napi 1-1 = mokkáskanálnyi mákolajat szedett. Az eredmény mindenkit meggyõzött! A mákolajjal "kezelt" csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követõen.

Tanácsom tehát: hetente 3-szor fogyasszon mákos ételeket, vagy rendszeresen alkalmazza a gyógynövény szaküzletekben is kapható mák-olajat. Vigyázat! Levegõvel érintkezve gyorsan avasodik, ezért mihamarabb zárja vissza a kupakot, és tegye hûtõbe! A csontritkulás megelõzésére vagy az állapot javítására ugyancsak kedvezõ hatású a gyógynövényboltokban kapható medvehagyma alkoholos kivonatának tartós szedése. (Bálint János)

Link: http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/mak.html

És egy másik ugyanerrõl a témáról: Schirilla Györgyöt és Oláh Andort hosszú évekkel ezelõtt egy régész ismerõsük elhívta egy XIX. század eleji csallóközi temetõ feltárására, mivel a kétszáz éves csontvázak egyike sem volt csont-ritkulásos (nem voltak meggörbült hátú anyókák, stb.!). A két természetgyógyászra várt a feladat, hogy kiderítsék, mi lehetett az oka. Õk a választ az akkori emberek életmódjában találták meg. Nem édesítettek semmit cukorral, csak mézzel, nem ettek annyi vöröshúst mit mi, mangalicát tartottak, ami jóval egészségesebb. És, ez volt a legfõbb: rengeteg mákot ettek.

Schirilla György 58-féle mákos étel receptjét gyûjtötte össze. Az volt a szokás, hogy a vendéget mákos kaláccsal, bejglivel kínálták, a mákos süteménynek ki kellett tartania ünneptõl ünepig. Márpedig a mák nagyon egészséges. Fantasztikusan nagy mennyiségben tartalmazza azokat az anyagokat, amelyek az egészséges táplálkozáshoz és a csont megtartásához szükségesek: ilyen a kalcium, a vas (a nagy vastartalomtól fekete), de tartalmaz folsavat (!) is, ami megkönnyíti ezek felszívódását.

Schirilla György természetgyógyászként egy maga által kreált mákreceptet ajánlott csontritkulásra, ami egyszerûen elkészíthetõ, és még finom is:

25 dkg mákot le kell darálni, kevés vizet kell hozzáadni, és annyi mézzel édesíteni, amennyitõl kellemesen édes lesz. Ezt össze kell forralni, de éppen csak az elsõ "puttyanásig", mert különben a mák megkeseredik. Az elkészített mákot, ami tulajdonképpen olyan, mint a bejgli töltelék, be kell tenni egy befõttesüvegbe, és hûtõben tartani.

Lényeg, hogy minden nap kell belõle enni legalább egy evõkanállal. Legjobb reggelire enni. Többet lehet, kevesebbet nem. Ha elfogyott, akkor újat készítünk. Az epebetegek keverhetnek hozzá reszelt almát, a cukorbetegek pedig használhatnak cukorpótlót és kicsit több vizet. Fontos, hogy ne cukorral édesítsék, mert a cukor kivonja a csontból a kalciumot. Jót tesz, ha utána például iszunk hozzá egy kis citromos vizet, mert a C-vitamin megkönnyíti a mákban levõ anyagok felszívódását, beépülését. Mivel ez nem gyógyszer, csak egészséges táplálék, a hatását nem máról holnapra, hanem hosszabb távon fejti ki.

Egyébként is arra is oda kell figyelni, hogy a mindennapi táplálkozásában cukor helyett mézet használjunk, húsból is kevesebbet, és akkor is inkább baromfit vagy mangalicát együnk. Nem tesznek jót a szénsavas üdítõitalok sem, mert a bennük levõ foszforsav kivonja a csontból a kalciumot.


MÁK
MÁKOSGUBA, VANÍLIAPUDINGGAL.
MÁKOSGUBA, VANÍLIAPUDINGGAL. ÉTEL, ÉTELEK
. cukor kifli mák mazsola tej vaníliás pudingpor
Hozzávalók:
4-6 db kifli,
1 csomag
vanília puding,
7 dl tej,
1/2 csomag mazsola,
1 evõkanál cukor,
5 dkg mák
Elkészítése:
Elkészítjük a
vaníliapudingot a tasakon található leírás alapján, azzal a módosítással, hogy 7 dl tejet használunk hozzá és még egy evõkanál cukorral édesítjük. A kifliket karikára vágjuk, és lapos tálakra simítjuk egy rétegben. Ráöntjük a pudingot és jól összerázzuk (nem keverjük!) vele. A mákot megdaráljuk és rászórjuk. Ezzel is megrázogatjuk egy kicsit. Mazsolával díszítjük, és hidegen fogyasztjuk.



CSACSIFÜLE
CSACSIFÜLE ÉTEL, ÉTELEK
. dió élesztõ kakaó liszt mák porcukor só vaníliás cukor zsír
Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt,
25 dkg zsír,
2 dkg élesztõ,
1,5 dl tejföl,
1 evõkanál
porcukor,
csipetnyi só,
Töltelékhez:
kakaó,
mák,
dió;
vaníliás cukor
Elkészítés:
A zsírt egy fél óráig keverjük (géppel 3 percig verjük), majd az élesztõt belemorzsoljuk. A lisztet, tejfölt, cukrot meg sót beletesszük és egy éjszakán át pihentetjük. Másnap 1 mm vastagra nyújtjuk, nagy fánkszaggatóval kiszúrjuk, mindegyikre rakunk egy kanál tölteléket, félbehajtjuk és szép világosra sütjük.
Még melegen vaníliás cukorba forgatjuk.

MÁKOS KUPOLA
MÁKOS KUPOLA ÉTEL, ÉTELEK
. csokoládé mák méz porcukor sütõpor szilvalekvár tejszín teljes kiõrlésû liszt citromlé habfixáló rum tojás
Hozzávalók(8-10 darabhoz):
5 tojás,
kb. 10 dkg méz,
10 dkg porcukor,
1 evõkanál rum,
1 evõkanál citromlé,
3 evõkanál teljes õrlésû búzaliszt,
1 teáskanál sütõpor,
20 dkg darált mák,
Lekváros töltelékhez:
4 evõkanál szilvalekvár,
4 evõkanál rum
,Tejszínes töltetékhez:
2,5 dl tejszín,
3 evõkanál rum,
1 csomag habfixáló
Mázhoz:
1,5 dl tejszín,
13 dkg tejcsokoládé,
sütõpapír
Elõkészítés:
A sütõt 200 fokra elõmelegítjük; a tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A sárgáját 10 dkg mézzel, rummal és citromlével habosra keverjük; a fehérjébõl kemény habot verünk, majd apránként beleteszünk 10 dkg porcukrot. A fehérjehabot óvatosan belevegyítjük; a lisztet, a sütõport és a mákot összekeverjük, majd szintén belekeverjük a krémbe. A masszát sütõpapírral kibélelt sütõbe öntjük (kb. 1,5 cm magasan), a tetejét elsimítjuk, és kb. 12 perc alatt megsütjük.
Elkészítés:

MÁKOS ROLÁD MANDARIN KRÉMMEL
MÁKOS ROLÁD MANDARIN KRÉMMEL ÉTEL, ÉTELEK
. joghurt . mák mandarin méz porcukor só sütõpor tejszín teljes kiõrlésû liszt
túró vaníliás cukor habfixáló tojás
Hozzávalók(12 szelethez):
4 tojás,
4 evõkanál víz,
15 dkg porcukor,
1 teáskanál vaníliás cukor,
csipetnyi só,
10 dkg teljes õrlésû liszt,
1 teáskanál sütõpor,
10 dkg darált mák,
1 csomag habfixáló,
5-6 db mandarin,
5 dl tejszín,
25 dkg sovány túró,
6 dkg méz,
2 dl joghurt,
porcukor meghinteni,
sütõpapír
Elõkészítés:
Egy tepsit kibélelünk sütõpapírral; a sütõt 200 fokra elõmelegítjük. A piskótához a tojást és a vizet robotgéppel kb. 5 perc alatt habosra keverjük; beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Összeszitáljuk a lisztet és a sütõport, majd hozzáadjuk a mákot, majd az egészet belekeverjük a tojásos krémbe. A masszát egyenletesen rákenjük a sütõpapírra (felsõ Kép), majd kb. 12 perc alatt megsütjük. A piskótát cukorral beszórt konyharuhára borítjuk, óvatosan lehúzzuk róla a papírt, megszórjuk kristálycukorral és a konyharuhával együtt roláddá csavarjuk, majd kb. 1 órán áthûlni hagyjuk.
Elkészítés:

MÁKOSMEGGYES
MÁKOSMEGGYES ÉTEL, ÉTELEK
. citrom cukor darás liszt mák meggy sütõpor tej tojás desszert
Hozzávalók:
2 bögre darás liszt,
2 bögre cukor,
2 bögre darált mák,
2 tojás,
2 bögre tej,
citrom reszelt héja,
1 csomag süt~opor,
1 üveg meggybef~ott vagy 1 kg fejtett meggy
(A bögre 3 dl-es)

Elkészítése:
1.a cukrot a tojással habosra keverjük 2.hozzáadjuk a tejet 3.a sütõport belekeverjük a lisztbe 4.belekeverjük a lisztet és a mákot a masszába 5.a citromhéj reszeléket is hozzáadjuk. 6.Jól elkeverjük 7.kizsírozunk-lisztezünk egy 37x22 cm-es mély tepsit 8.beleöntjük a tésztát 9.a meggyet lecsepegtetjük a levét~ol, majd kevés lisztben meghempergetjük, hogy a tésztát ne áztassa el 10.a tészta tetején egyenletesen elosztjuk a meggyszemeket 11.elõmelegített sütoben kb. 30 perc alatt megsütjük 150 C-fokon.



PIKÁNS ÍZû SAJTOS LÁNGOS
PIKÁNS ÍZû SAJTOS LÁNGOS ÉTEL, ÉTELEK
. cheddar sajt liszt mák olaj só sütõpor tej füstölt sonka tojás tészták
Pikáns ízû sajtos lángos

Hozzávalók:
40 dkg átszilált liszt 1 evôkanál só 1 evôkanál sütôpor 12,5 dkg reszelt Cheddar jelleg^u sajt 1 tojás 1 evôkanál olaj 1 evôkanál mák 2,5 dl tej 6 szelet füstölt sonka hagymás sajt

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük a sajttal. A tejet, olajat és felvert tojást hozzáadjuk. Kiliszetzett deszkán gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, 2-3 cm vastagságúra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval 6db 6 cm átmérõjû kört vágunk ki. Sütõlapra helyezzük, tejjel kenegetjük, megszórjuk mákkal. 220 fokon aranybarnára sütjük. A sütõbõl kivéve hûlni hagyjuk, majd kettévágjuk, és a közepét sonkával és sajttal töltjük.
 
He-he nekem akkor MÁKOM VAN!! :)
Én imádom!! A guba és az egyszerű mákos tészta a kedvencem de valahogy a mákos karácsonyi bejgliét nem igazán vagyok oda...
 
Képzeljétek, még mindig meg vagyok lepődve magamtól: tegnap sütöttem sütit! És senki nem halt bele az ételmérgezésbe! (ugyanezt nem mondhatom el a New York-i útról, amikor a nagypapa kérésére sütöttem palacsintát (a tésztát más gyártotta) de egy picit nyers maradt a közepe és másnap majd' meghaltam a hasfájásba...)
 
Tudna valaki pár vega receptet írni? Jó lenne kicsit egészségesebben táplálkozni, és túl sok húst eszem. Nézegettem neten, de vagy bonyolult, vagy csak köretnek tudnám elképzelni. Egyszerű, finom recepteket szeretnék, aminek az ízvilága nem készít ki egy húsevőt. (Szója, tofu kizárva!)
Ezen a hétvégén is vega kaját akartam főzni, és ha tényleg igaz az, hogy a hal nem hús, akkor nehezen, de sikerült. Ha a hal is hús akkor... :( Maximum tésztaféléket tudnék felsorolni, amiben nincs fincsi husika... Főzelékeket mivel eszik a vegások? Magában olyan üres!
 
Macs:

A mai ebéd nálunk Cukkinis-paradicsomos penne volt:

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg penne rigate
3 cukkini
2 doboz hámozott paradicsom (konzerv)
1-2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg natúr krémsajt
20 dkg füstölt sajt

bors
petrezselyem
oregánó
4 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:
Sós vizet teszünk fel forrni, majd kifőzzük benne a pennét.

A vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Az olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk a félkarikákra vágott cukkinit. Sózzuk, borsozzuk. Amikor egy kissé megpuhult, beleöntjük a paradicsomkonzerveket, felforraljuk. Hozzákeverjük a krémsajtot és a zöldfűszereket. Pár perc alatt összefőzzük.

Az elkészült szószt a pennével és frissen reszelt sajttal tálaljuk.


Annyi kiegészítést azért hozzátennék, hogy nem kell bele 20 dk krémsajt, 10 bőven elég. A reszelt sajt meg ízlés kérdése, de ha alapból sajtot a szósz, nekem nem kellett hozzá. Egyébként nagyon fincsi.

Hozzám hasonló konyhai analfabétáknak két gyorsan és könnyen elkészíthető, fincsi kaja.

Zöldséges - tepsis hal (4 személyre)

1kg tengeri halacska, szeletelve
0.7-1kg vegyes zöldség (lehet bármilyen: mexikói, franciasalátának való, stb. ízlés szerint)
Só, Halak fűszerkeverék, olaj

Üveg tepsi aljára olajat öntünk, úgy, hogy szépen ellepje, ebbe beletesszük a halszeleteket, sózzuk, és megszórjuk a fűszerkeverékkel. A zöldségeket kicsit előfőzzük sós-vegetás vízben (a mirelit zöldséget is). Ha a zöldség kész, a hal tetejére borítjuk, picit megöntözzük olajjal, és kb 25 percre betesszük alufóliával letakarva, a sütőbe (nem kell előmelegíteni). Időnként azért rápillantunk, ha sok vizet engedett a hal, akkor lekapjuk róla a fóliát, és hagyjuk úgy még 5-10 percig sülni, így a tetején picit a zöldség megpriul, de nem fog megégni ha odafigyelünk rá. Értelem szerűen ehhez más köret nem szükséges, én pici citromot szoktam nyomni a saját adagomra mielőtt enném.

Na akkor írok még egy receptet, ami gyorsan megvan.

Tonhalas-gombás tészta (vagy gombás-tonhalas :))
4 személynek:
- két aprított tonhal konzerv
- kb. 20 dkg gomba (lehetőleg friss, de a konzerv is jó)
- fél kg. tészta (penne, orsótészta, spagetti stb...)
- egy közepes fej hagyma
- só, bors, citromlé
- főzőtejszín kb. 2-3 dl (a spagetti tésztához több kell)
Kell hozzá még két edény, egyben feltesszük forrni a vizet a tésztának, a másikban megcsináljuk a szószt.
A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, a gombát is megmossuk, és felszeleteljük. Megbontjuk picit a halkonzerveket, és legalább az egyikről az edénybe öntjük az olajat. Melegítjük, rádobjuk a hagymát, és egy picit pároljuk-pirítjuk (max 1-2 perc de én még sosem mértem) ezután mehet rá a gomba, ezt célszerű zsírjára sütni (birgének mondom, hogy levet fog ereszteni, akkor lesz majd jó, ha már alig van alatta a cuccból, de ha konzervből csinálod, akkor ilyen nem lesz, akkor bezony kóstolni kell, legalábbis én még nem vagyok annyira rutinos,hogy megállapítsam látásból :)) közben ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Ha a gomba már jó, akkor hozzáadjuk a tonhalat, a hallal addig kevergetjük, amíg meg nem változik a hal színe (vörösesből barnás lesz ha jól emlékszem) ergo picit megpirul. Ekkor ráöntjük a tejszínt, összeforraljuk, tehetünk még bele fűszert, és egy kis citromlevet, kb egy fél citromét. Természetesen nem feledkezünk el közben a tésztáról. Mire az megfő, kész a szósz is.
 
Főzelékeket mivel eszik a vegások? Magában olyan üres!

Megszokás dolga, de süthetsz (forró levegős sütőben nem fog tocsogni az olajtól) hozzá fasírtot a "hagyományos" módon, értem alatta a hagymás-paprikás-petrezselymes stb. fűszerezést. A kenyeret én gabonapehelyre (rozs, árpa stb) cseréltem, a húst reszelt sárgarépával, főtt kölessel, lereszelt kemény tojással váltom ki. A nyers tojás ugyanúgy összefogja a masszát, mint a húsos változatnál.
Ha a panírozó prézlit zabkorpával vagy szezámmaggal vegyíted, jótékony hatást válthatsz ki!:)
Feltét pld. a sajtgolyó is, csak időigényesebb: 20 dkg főtt krumplit 7 dkg reszelt sajttal, 5 dkg liszttel, 1 tojással, sóval, szerecsendióval keverj és úgy forgasd morzsába.
 
Sziasztok...

Én ma bablevest főztem.... nagyon fini lett...
Gondolkoztam palacsintán is, de nekem az valamiért nem sikerül... vagy 3 az 1ben lesz azaz olyan vastag (Párom mondása szerint) :D, vagy vékony és odaég... gondoltam lehet a sütöm se jó.... vagy én nem csinálok valamit jól :((
 
Nem vagyok palacsintaguru, de mindig szoktuk pihentetni pár órát, valahogy jobban sül tőle a tészta. Nekünk legalábbis. Meg azért a technikát gyakorolni kell meg a mennyiségre is rá kell érezni amit a palisütőbe öntesz. De ismétlés a tudás anyja, úgyhogy ne add fel :)
 
Nem vagyok palacsintaguru, de mindig szoktuk pihentetni pár órát, valahogy jobban sül tőle a tészta. Nekünk legalábbis. Meg azért a technikát gyakorolni kell meg a mennyiségre is rá kell érezni amit a palisütőbe öntesz. De ismétlés a tudás anyja, úgyhogy ne add fel :)


köszke..... igyekszem.... :)
 
En semennyit... Mi teszunk a tesztaba is kicsi olajat... Meg en jobban szeretem a tejes palcsit mint a vizeset ugyhogy en pl vizet nem is teszek bele... Meg anya szerint tul sok tojast teszek bele... Olyan 20 db normal meretu nekem kb 4 tojasbol jon ki... Nemtom... Ez olyan mint a szex... Mindenki maskepp csinalja( es szereti...) es nekem a palacsinta mindig hideg ( elozo nap megcsinalom, masnap hütöhidegen fogyasztom) es csak nagymama lekvaros:)
 

Legújabb blogbejegyzések

CsamShop kendők

Back
Oldal tetejére