MÁK MÁK, MÁK. Lányok-fiúk és mások!: ezt jó tudni a mákról!
Szlovákiában több évvel ezelõtt egy egész temetõnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentõ.
Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különbözõ ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fõ bevételi forrása. A további tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a "felelõs" a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért. A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fõs csoportot, melynek tagjai elõrehaladott csontritkulásban szenvedõ nõk voltak. Az egyik csoport hagyományos kezelést apott, míg a másik napi 1-1 = mokkáskanálnyi mákolajat szedett. Az eredmény mindenkit meggyõzött! A mákolajjal "kezelt" csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követõen.
Tanácsom tehát: hetente 3-szor fogyasszon mákos ételeket, vagy rendszeresen alkalmazza a gyógynövény szaküzletekben is kapható mák-olajat. Vigyázat! Levegõvel érintkezve gyorsan avasodik, ezért mihamarabb zárja vissza a kupakot, és tegye hûtõbe! A csontritkulás megelõzésére vagy az állapot javítására ugyancsak kedvezõ hatású a gyógynövényboltokban kapható medvehagyma alkoholos kivonatának tartós szedése. (Bálint János)
Link:
http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/mak.html
És egy másik ugyanerrõl a témáról: Schirilla Györgyöt és Oláh Andort hosszú évekkel ezelõtt egy régész ismerõsük elhívta egy XIX. század eleji csallóközi temetõ feltárására, mivel a kétszáz éves csontvázak egyike sem volt csont-ritkulásos (nem voltak meggörbült hátú anyókák, stb.!). A két természetgyógyászra várt a feladat, hogy kiderítsék, mi lehetett az oka. Õk a választ az akkori emberek életmódjában találták meg. Nem édesítettek semmit cukorral, csak mézzel, nem ettek annyi vöröshúst mit mi, mangalicát tartottak, ami jóval egészségesebb. És, ez volt a legfõbb: rengeteg mákot ettek.
Schirilla György 58-féle mákos étel receptjét gyûjtötte össze. Az volt a szokás, hogy a vendéget mákos kaláccsal, bejglivel kínálták, a mákos süteménynek ki kellett tartania ünneptõl ünepig. Márpedig a mák nagyon egészséges. Fantasztikusan nagy mennyiségben tartalmazza azokat az anyagokat, amelyek az egészséges táplálkozáshoz és a csont megtartásához szükségesek: ilyen a kalcium, a vas (a nagy vastartalomtól fekete), de tartalmaz folsavat (!) is, ami megkönnyíti ezek felszívódását.
Schirilla György természetgyógyászként egy maga által kreált mákreceptet ajánlott csontritkulásra, ami egyszerûen elkészíthetõ, és még finom is:
25 dkg mákot le kell darálni, kevés vizet kell hozzáadni, és annyi mézzel édesíteni, amennyitõl kellemesen édes lesz. Ezt össze kell forralni, de éppen csak az elsõ "puttyanásig", mert különben a mák megkeseredik. Az elkészített mákot, ami tulajdonképpen olyan, mint a bejgli töltelék, be kell tenni egy befõttesüvegbe, és hûtõben tartani.
Lényeg, hogy minden nap kell belõle enni legalább egy evõkanállal. Legjobb reggelire enni. Többet lehet, kevesebbet nem. Ha elfogyott, akkor újat készítünk. Az epebetegek keverhetnek hozzá reszelt almát, a cukorbetegek pedig használhatnak cukorpótlót és kicsit több vizet. Fontos, hogy ne cukorral édesítsék, mert a cukor kivonja a csontból a kalciumot. Jót tesz, ha utána például iszunk hozzá egy kis citromos vizet, mert a C-vitamin megkönnyíti a mákban levõ anyagok felszívódását, beépülését. Mivel ez nem gyógyszer, csak egészséges táplálék, a hatását nem máról holnapra, hanem hosszabb távon fejti ki.
Egyébként is arra is oda kell figyelni, hogy a mindennapi táplálkozásában cukor helyett mézet használjunk, húsból is kevesebbet, és akkor is inkább baromfit vagy mangalicát együnk. Nem tesznek jót a szénsavas üdítõitalok sem, mert a bennük levõ foszforsav kivonja a csontból a kalciumot.
MÁK
MÁKOSGUBA, VANÍLIAPUDINGGAL.
MÁKOSGUBA, VANÍLIAPUDINGGAL. ÉTEL, ÉTELEK
. cukor kifli mák mazsola tej vaníliás pudingpor
Hozzávalók:
4-6 db kifli,
1 csomag
vanília puding,
7 dl tej,
1/2 csomag mazsola,
1 evõkanál cukor,
5 dkg mák
Elkészítése:
Elkészítjük a
vaníliapudingot a tasakon található leírás alapján, azzal a módosítással, hogy 7 dl tejet használunk hozzá és még egy evõkanál cukorral édesítjük. A kifliket karikára vágjuk, és lapos tálakra simítjuk egy rétegben. Ráöntjük a pudingot és jól összerázzuk (nem keverjük!) vele. A mákot megdaráljuk és rászórjuk. Ezzel is megrázogatjuk egy kicsit. Mazsolával díszítjük, és hidegen fogyasztjuk.
CSACSIFÜLE
CSACSIFÜLE ÉTEL, ÉTELEK
. dió élesztõ kakaó liszt mák porcukor só vaníliás cukor zsír
Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt,
25 dkg zsír,
2 dkg élesztõ,
1,5 dl tejföl,
1 evõkanál
porcukor,
csipetnyi só,
Töltelékhez:
kakaó,
mák,
dió;
vaníliás cukor
Elkészítés:
A zsírt egy fél óráig keverjük (géppel 3 percig verjük), majd az élesztõt belemorzsoljuk. A lisztet, tejfölt, cukrot meg sót beletesszük és egy éjszakán át pihentetjük. Másnap 1 mm vastagra nyújtjuk, nagy fánkszaggatóval kiszúrjuk, mindegyikre rakunk egy kanál tölteléket, félbehajtjuk és szép világosra sütjük.
Még melegen vaníliás cukorba forgatjuk.
MÁKOS KUPOLA
MÁKOS KUPOLA ÉTEL, ÉTELEK
. csokoládé mák méz porcukor sütõpor szilvalekvár tejszín teljes kiõrlésû liszt citromlé habfixáló rum tojás
Hozzávalók(8-10 darabhoz):
5 tojás,
kb. 10 dkg méz,
10 dkg porcukor,
1 evõkanál rum,
1 evõkanál citromlé,
3 evõkanál teljes õrlésû búzaliszt,
1 teáskanál sütõpor,
20 dkg darált mák,
Lekváros töltelékhez:
4 evõkanál szilvalekvár,
4 evõkanál rum
,Tejszínes töltetékhez:
2,5 dl tejszín,
3 evõkanál rum,
1 csomag habfixáló
Mázhoz:
1,5 dl tejszín,
13 dkg tejcsokoládé,
sütõpapír
Elõkészítés:
A sütõt 200 fokra elõmelegítjük; a tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A sárgáját 10 dkg mézzel, rummal és citromlével habosra keverjük; a fehérjébõl kemény habot verünk, majd apránként beleteszünk 10 dkg porcukrot. A fehérjehabot óvatosan belevegyítjük; a lisztet, a sütõport és a mákot összekeverjük, majd szintén belekeverjük a krémbe. A masszát sütõpapírral kibélelt sütõbe öntjük (kb. 1,5 cm magasan), a tetejét elsimítjuk, és kb. 12 perc alatt megsütjük.
Elkészítés:
MÁKOS ROLÁD MANDARIN KRÉMMEL
MÁKOS ROLÁD MANDARIN KRÉMMEL ÉTEL, ÉTELEK
. joghurt . mák mandarin méz porcukor só sütõpor tejszín teljes kiõrlésû liszt
túró vaníliás cukor habfixáló tojás
Hozzávalók(12 szelethez):
4 tojás,
4 evõkanál víz,
15 dkg porcukor,
1 teáskanál vaníliás cukor,
csipetnyi só,
10 dkg teljes õrlésû liszt,
1 teáskanál sütõpor,
10 dkg darált mák,
1 csomag habfixáló,
5-6 db mandarin,
5 dl tejszín,
25 dkg sovány túró,
6 dkg méz,
2 dl joghurt,
porcukor meghinteni,
sütõpapír
Elõkészítés:
Egy tepsit kibélelünk sütõpapírral; a sütõt 200 fokra elõmelegítjük. A piskótához a tojást és a vizet robotgéppel kb. 5 perc alatt habosra keverjük; beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Összeszitáljuk a lisztet és a sütõport, majd hozzáadjuk a mákot, majd az egészet belekeverjük a tojásos krémbe. A masszát egyenletesen rákenjük a sütõpapírra (felsõ Kép), majd kb. 12 perc alatt megsütjük. A piskótát cukorral beszórt konyharuhára borítjuk, óvatosan lehúzzuk róla a papírt, megszórjuk kristálycukorral és a konyharuhával együtt roláddá csavarjuk, majd kb. 1 órán áthûlni hagyjuk.
Elkészítés:
MÁKOSMEGGYES
MÁKOSMEGGYES ÉTEL, ÉTELEK
. citrom cukor darás liszt mák meggy sütõpor tej tojás desszert
Hozzávalók:
2 bögre darás liszt,
2 bögre cukor,
2 bögre darált mák,
2 tojás,
2 bögre tej,
citrom reszelt héja,
1 csomag süt~opor,
1 üveg meggybef~ott vagy 1 kg fejtett meggy
(A bögre 3 dl-es)
Elkészítése:
1.a cukrot a tojással habosra keverjük 2.hozzáadjuk a tejet 3.a sütõport belekeverjük a lisztbe 4.belekeverjük a lisztet és a mákot a masszába 5.a citromhéj reszeléket is hozzáadjuk. 6.Jól elkeverjük 7.kizsírozunk-lisztezünk egy 37x22 cm-es mély tepsit 8.beleöntjük a tésztát 9.a meggyet lecsepegtetjük a levét~ol, majd kevés lisztben meghempergetjük, hogy a tésztát ne áztassa el 10.a tészta tetején egyenletesen elosztjuk a meggyszemeket 11.elõmelegített sütoben kb. 30 perc alatt megsütjük 150 C-fokon.
PIKÁNS ÍZû SAJTOS LÁNGOS
PIKÁNS ÍZû SAJTOS LÁNGOS ÉTEL, ÉTELEK
. cheddar sajt liszt mák olaj só sütõpor tej füstölt sonka tojás tészták
Pikáns ízû sajtos lángos
Hozzávalók:
40 dkg átszilált liszt 1 evôkanál só 1 evôkanál sütôpor 12,5 dkg reszelt Cheddar jelleg^u sajt 1 tojás 1 evôkanál olaj 1 evôkanál mák 2,5 dl tej 6 szelet füstölt sonka hagymás sajt
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük a sajttal. A tejet, olajat és felvert tojást hozzáadjuk. Kiliszetzett deszkán gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, 2-3 cm vastagságúra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval 6db 6 cm átmérõjû kört vágunk ki. Sütõlapra helyezzük, tejjel kenegetjük, megszórjuk mákkal. 220 fokon aranybarnára sütjük. A sütõbõl kivéve hûlni hagyjuk, majd kettévágjuk, és a közepét sonkával és sajttal töltjük.