Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: Előfordulhat, hogy ez a funkció egyes böngészőkben nem érhető el.
Pestos csiga
Hozzávalók:
35 dkg finom liszt, 15 dkg teljes őrlésű liszt, 3 evőkanál olíva olaj, 2 teáskanál só, 2,5 dkg élesztő, 3 dl lagyos víz, töltéshez 2 üveg pesto (sajnos muszáj a drágább olaszt megvenni, ha fincsit akarunk. De lehet, hogy csak nekem ég a gyomrom a spárostól).
Ha friss az élesztő 15'-ig felfuttatjuk, a hozzávalókból tésztát gyúrúnk, duplájára kelesztjük (kelesztőtálban 20', egyébként kb. 45'.)
Átgyúrjuk, centisre nyújtjuk, a pestot rákenjük (olajjal együtt), feltekerjük, szeletekre vágjuk. Sütőpapíros tepsin laposabbra nyomogatjuk, még 15'-et kelesztjük.
Előmelegített 170 fokos sütőben 35-40' sütés.
Maximum tésztaféléket tudnék felsorolni, amiben nincs fincsi husika... Főzelékeket mivel eszik a vegások? Magában olyan üres!A mai ebéd nálunk Cukkinis-paradicsomos penne volt:
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg penne rigate
3 cukkini
2 doboz hámozott paradicsom (konzerv)
1-2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg natúr krémsajt
20 dkg füstölt sajt
só
bors
petrezselyem
oregánó
4 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
Sós vizet teszünk fel forrni, majd kifőzzük benne a pennét.
A vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Az olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk a félkarikákra vágott cukkinit. Sózzuk, borsozzuk. Amikor egy kissé megpuhult, beleöntjük a paradicsomkonzerveket, felforraljuk. Hozzákeverjük a krémsajtot és a zöldfűszereket. Pár perc alatt összefőzzük.
Az elkészült szószt a pennével és frissen reszelt sajttal tálaljuk.
Annyi kiegészítést azért hozzátennék, hogy nem kell bele 20 dk krémsajt, 10 bőven elég. A reszelt sajt meg ízlés kérdése, de ha alapból sajtot a szósz, nekem nem kellett hozzá. Egyébként nagyon fincsi.
Hozzám hasonló konyhai analfabétáknak két gyorsan és könnyen elkészíthető, fincsi kaja.
Zöldséges - tepsis hal (4 személyre)
1kg tengeri halacska, szeletelve
0.7-1kg vegyes zöldség (lehet bármilyen: mexikói, franciasalátának való, stb. ízlés szerint)
Só, Halak fűszerkeverék, olaj
Üveg tepsi aljára olajat öntünk, úgy, hogy szépen ellepje, ebbe beletesszük a halszeleteket, sózzuk, és megszórjuk a fűszerkeverékkel. A zöldségeket kicsit előfőzzük sós-vegetás vízben (a mirelit zöldséget is). Ha a zöldség kész, a hal tetejére borítjuk, picit megöntözzük olajjal, és kb 25 percre betesszük alufóliával letakarva, a sütőbe (nem kell előmelegíteni). Időnként azért rápillantunk, ha sok vizet engedett a hal, akkor lekapjuk róla a fóliát, és hagyjuk úgy még 5-10 percig sülni, így a tetején picit a zöldség megpriul, de nem fog megégni ha odafigyelünk rá. Értelem szerűen ehhez más köret nem szükséges, én pici citromot szoktam nyomni a saját adagomra mielőtt enném.
Na akkor írok még egy receptet, ami gyorsan megvan.
Tonhalas-gombás tészta (vagy gombás-tonhalas)
4 személynek:
- két aprított tonhal konzerv
- kb. 20 dkg gomba (lehetőleg friss, de a konzerv is jó)
- fél kg. tészta (penne, orsótészta, spagetti stb...)
- egy közepes fej hagyma
- só, bors, citromlé
- főzőtejszín kb. 2-3 dl (a spagetti tésztához több kell)
Kell hozzá még két edény, egyben feltesszük forrni a vizet a tésztának, a másikban megcsináljuk a szószt.
A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, a gombát is megmossuk, és felszeleteljük. Megbontjuk picit a halkonzerveket, és legalább az egyikről az edénybe öntjük az olajat. Melegítjük, rádobjuk a hagymát, és egy picit pároljuk-pirítjuk (max 1-2 perc de én még sosem mértem) ezután mehet rá a gomba, ezt célszerű zsírjára sütni (birgének mondom, hogy levet fog ereszteni, akkor lesz majd jó, ha már alig van alatta a cuccból, de ha konzervből csinálod, akkor ilyen nem lesz, akkor bezony kóstolni kell, legalábbis én még nem vagyok annyira rutinos,hogy megállapítsam látásból) közben ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Ha a gomba már jó, akkor hozzáadjuk a tonhalat, a hallal addig kevergetjük, amíg meg nem változik a hal színe (vörösesből barnás lesz ha jól emlékszem) ergo picit megpirul. Ekkor ráöntjük a tejszínt, összeforraljuk, tehetünk még bele fűszert, és egy kis citromlevet, kb egy fél citromét. Természetesen nem feledkezünk el közben a tésztáról. Mire az megfő, kész a szósz is.

, vagy vékony és odaég... gondoltam lehet a sütöm se jó.... vagy én nem csinálok valamit jól 
És szoktad állni hagyni a tésztát? Mert 2-3 óra jót tesz neki.
azt is kell?????
Nem vagyok palacsintaguru, de mindig szoktuk pihentetni pár órát, valahogy jobban sül tőle a tészta. Nekünk legalábbis. Meg azért a technikát gyakorolni kell meg a mennyiségre is rá kell érezni amit a palisütőbe öntesz. De ismétlés a tudás anyja, úgyhogy ne add fel![]()



