Főzés

NaNa témája a 'Motoros csajok hobbijai' fórumban , 2008 Január 22.

  1. Yamina

    Yamina Ősblogger CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2006 Június 30
    Üzenet:
    8,109
    Kapott Lájkok:
    8,855
    Ha minden jól megy, a saját bodzámat lekvárként főzöm be... Aztán ki tudja...
     
    #2401
    NaNa kedveli ezt.
  2. NaNa

    NaNa nanana, Life is Life! Fórumvezető CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2006 Április 21
    Üzenet:
    22,560
    Kapott Lájkok:
    8,365
    Az állítólag brutál... meg tele van maggal.de ha kell befőttes üveg, csak szólj! Én mindig lelkesen gyűjtöm őket, aztán nem tudok megszabadulni tőlük. :D
     
    #2402
  3. Yamina

    Yamina Ősblogger CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2006 Június 30
    Üzenet:
    8,109
    Kapott Lájkok:
    8,855
    Millió van nekem is :D Szeressem bodzalekvárt, de azt se lehet venni, csak főzni magadnak.
     
    #2403
    NaNa kedveli ezt.
  4. Babulu

    Babulu Hivatásos Darazsász CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2009 Március 8
    Üzenet:
    4,708
    Kapott Lájkok:
    3,474
    Kovászoltam. Na nem uborkát, hanem végre egy év itthoni kenyérsütögetés után rávettem magam, hogy nevelgessek egy kovászkát. Most lett kész, most betettem a hűtőbe aludni :) Remélem nem öltem meg :D A férjem elnevezte tamagocsinak, mert etetni kellett 12 óránként. Az utolsó előtti napon pedig felhízlaltam egy kisebb adagot belőle és készült kenyér. Nagyon szépen felhúzta, csak szakajtó hiányában kelés után szétterült a kenyér, mint a nagy alföld. Amúgy lehet túl is kelt. Na, de elvileg kapok a szülinapomra (utólag) végre szakajtót, szóval jöhet az igazi kevászos kenyér, ami abban kel, ahogy kell :D Gépet már kaptam, végre nem kell agyonra dolgoznom a kezem, ami amúgy is tropa. Bár az igazi kenyeret kézzel dagasszák. Lehet úgy fogom majd, végülis már 2 hete pihentetem, amióta megvan a gép és azzal dagasztottam az öregtésztás kenyereim.

    Más nem próbálkozott/szokott sütögetni kenyérkét? Szívesen eszmecserélnék :)
     
    #2404
    bae és NaNa kedveli ezt.
  5. NaNa

    NaNa nanana, Life is Life! Fórumvezető CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2006 Április 21
    Üzenet:
    22,560
    Kapott Lájkok:
    8,365
    Én kihagytam ezt z élményt. Maradok az aldis 450 Ft-os kovászos kenyérnél... :D
    De várom a tapasztalatokat. Nekem most ehhez nincs idegrendszerem. :)
     
    #2405
  6. Babulu

    Babulu Hivatásos Darazsász CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2009 Március 8
    Üzenet:
    4,708
    Kapott Lájkok:
    3,474
    Hát még tudom érteni :cool: nekem is egy év kellett, hogy rávegyem magam. Majd beszámolok, ha sütok is vele :D
     
    #2406
    NaNa kedveli ezt.
  7. NaNa

    NaNa nanana, Life is Life! Fórumvezető CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2006 Április 21
    Üzenet:
    22,560
    Kapott Lájkok:
    8,365
    Ok.Viszont az jó a kovászos kenyérben, hogy az állítólag gluténmentes lesz, szóval pirítva azt eszem tavaly óta.
     
    #2407
  8. Babulu

    Babulu Hivatásos Darazsász CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2009 Március 8
    Üzenet:
    4,708
    Kapott Lájkok:
    3,474
    Na ezt mondjuk nem biztos, hogy értem :D Hogy lesz gluténmentes?
     
    #2408
  9. NaNa

    NaNa nanana, Life is Life! Fórumvezető CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2006 Április 21
    Üzenet:
    22,560
    Kapott Lájkok:
    8,365
    Én sem értem, de állítólag a kovász miatt.
     
    #2409
  10. Babulu

    Babulu Hivatásos Darazsász CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2009 Március 8
    Üzenet:
    4,708
    Kapott Lájkok:
    3,474
    Nya, megsütöttem az első kovászos kenyeret. Isteni lett :spagetti: rozskovászos fehér kenyér lett most. Nem volt nagy macera megcsinálni se, végre tudtam a követ használni és működött is. Úgy látszik tényleg csak kovászos kenyérrel működik. A fele már elpárolgott, hiába meleg van :D

    Utána olvastam, nem lesz gluténmentes a kovászos kenyér, csak a hosszabb fermentáció során elkezd lebomlani a gabona és ez nem téged puffaszt fel, hanem a kenyeret. Aki cöliákiás, annak ugyanúgy nem jó, de akinek enyhe tünetei vannak, annak jobb mint a sima élesztőt "gyorskelesztésű" kenyér.

    Még teljes kiőrlésű receptet kell találnom, igazi teljes kiőrlésűt, nem csak mutatósat. Bár itt is végülis a rozskovász miatt van benne kb. 15 dkg tk liszt, de a nagyja 60 dkg sima fehér kenyér liszt.
     
    #2410
    NaNa kedveli ezt.
  11. NaNa

    NaNa nanana, Life is Life! Fórumvezető CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2006 Április 21
    Üzenet:
    22,560
    Kapott Lájkok:
    8,365
    Anno azért hagytam abba a kenyérsütést, mert a férjem egy ültő helyében megevett egy egészet belőle, aztán csodálkozott,hogy vajon mitől hízik...
     
    #2411
    Babulu kedveli ezt.
  12. Babulu

    Babulu Hivatásos Darazsász CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2009 Március 8
    Üzenet:
    4,708
    Kapott Lájkok:
    3,474
    Mondjuk ez jogos :D Nálunk is azért gyorsabban párolog frissen. Amikor a boltból vettük valahogy nem fogyott ilyen gyorsan. Most van, hogy kétnaponta kell süssek egy kilósat :eek: Azért is kaptam (kértem) a gépet, mert kézzel nem lehet győzni ezt a mennyiséget. Főleg, ha még szar gyange is a kezde.
     
    #2412
    NaNa kedveli ezt.
  13. NaNa

    NaNa nanana, Life is Life! Fórumvezető CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2006 Április 21
    Üzenet:
    22,560
    Kapott Lájkok:
    8,365
    A gép nagyon jó dagasztani, de sütni a sütőben jobb.
     
    #2413
    bae kedveli ezt.
  14. Babulu

    Babulu Hivatásos Darazsász CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2009 Március 8
    Üzenet:
    4,708
    Kapott Lájkok:
    3,474
    Igen, ezért is inkább ilyen "multi" konyhai cuccost kértem, a lehető legkevesebb kiegészítőset, mert helyem az nincs. Ez ilyen kever-dagaszt-habotver cucc. Meg lehet hozzá venni egymillió kiegészítőt, amire se szükségem, se helyem hova tenni :D

    Most a nagy melegre való tekintettel már az uborka kovászolódik. Sajnos pont elfogyott a kenyér, nem voltunk itthon 3 napot, szóval nem stílusosan kovászos kenyérrel, csak sima bótival. De remélem fini lesz. Kilószám tudjuk enni ilyenkor és nagyon sajnálom, hogy télen nem tudok csinálni. Akkor marad a bolti, vagy az ecetes. November végétől meg a savanyú káposzta, az is tonnaszám fogy :D
     
    #2414
    NaNa kedveli ezt.
  15. birge

    birge Az igazi nyuszimotoros CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2008 Március 5
    Üzenet:
    9,152
    Kapott Lájkok:
    3,094
    Nana nem akarlak elkeseríteni, de a kovászos kenyér nem gluténmentes. A kovász "megeszi" a glutén egy részét, de csak abban az adagban, ami a kovászban van (és azt sem mind) - amikor bekevered a cuccot a liszttel, abban ugyanúgy lesz glutén.
    Nekem is volt egy ilyen elképzelésem, hogy kipróbálom, amikor mindenre diétázni kellett, de így már egyáltalán nem éri meg a macerát.
     
    #2415
    NaNa kedveli ezt.
  16. NaNa

    NaNa nanana, Life is Life! Fórumvezető CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2006 Április 21
    Üzenet:
    22,560
    Kapott Lájkok:
    8,365
    Nekem is fura volt... De az aldis kovászos kenyérben nincs semmi adalékanyag (a kiírás szerint). Az összes többi tele van minden szarral. Nekem bejött. Pirítva eszem, kb. napi 1-2 szeletet és nincsenek hisztamin tüneteim tőle, szóval nekem ez számít.
    bezzeg, ha megeszem egy kakaós csigát, amit imádok, két napig viszketek...
     
    #2416
  17. Babulu

    Babulu Hivatásos Darazsász CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2009 Március 8
    Üzenet:
    4,708
    Kapott Lájkok:
    3,474
    Én sokszor mondom ezt, hogy ha neked jobb, hajrá. Én is így voltam, amikor csináltam a diétát, aztán nagyon nem igazolódott a cukorterheléssel, de végül az endokrinológus szerint továbbra is ajánlott a mozgás és a diéta. Persze szerinte kb. mindenkinek kéne :D De anyósom azóta se érti, mert pl. simán eszek fehér liszteset, ha megkívánom. Pl. ez a kovászos kenyér, amit tegnap is sütöttem, messze nem volt tk, mégis ettem belőle. Arról már meg sem emlékezek, hogy barnább volt, mint a bolti tk, pedig ennek csak a kovászában volt rozs. Na de sebaj. A lényeg, hogy úgy egyél, hogy jól legyél :) Én se állom meg a lángost a strandon illetve néhanapján a nem cukormentes édességet se. Ennyi.
     
    #2417
    NaNa kedveli ezt.
  18. Babulu

    Babulu Hivatásos Darazsász CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2009 Március 8
    Üzenet:
    4,708
    Kapott Lájkok:
    3,474
    Na, a múltheti 5000 fokot meglovagolva hétfőn gyorsan vettem uborkát meg kaprnot, kovászolásra fel. Én nem tom mi történt, anyósnak 2-3 nap ebben a dög melegben, nekem tegnapra lett végre ehető :eek: Már azt hittem ki kell dobni az egészet. Vettem is egy újabb adagot, mert ha ez is egy hét múlva érik meg, addigra pont el is fogy az előző :cool: Ti szoktatok uborkát, vagy bármilyen zöldséget kovészolni? Mondjuk előny, ha szeretitek ;) Nálunk még a gyerek is csak azt eszi a kaja helyett, ha meglátja, annyira szereti :comb:
     
    #2418
  19. NaNa

    NaNa nanana, Life is Life! Fórumvezető CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2006 Április 21
    Üzenet:
    22,560
    Kapott Lájkok:
    8,365
    Előfordult már, hogy csináltam, de most a regenor mellé nem lehet enni azt hiszem...
     
    #2419
  20. Babulu

    Babulu Hivatásos Darazsász CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2009 Március 8
    Üzenet:
    4,708
    Kapott Lájkok:
    3,474
    Tegnap megpróbálkoztam a kovászos tk kenyérrel, hogy nekem is jusson a jóból :) Ízre nagyon frankó, ilyen jó tk kenyeret még nem ettem. Ellenben állagra nem találtam el. Lehet, hogy meleg volt neki, mert mire megkelt, nagyon elfolyósodott a tészta. A végén a szakajtóba is beleragadt és lepényként terült el ahogy próbáltam kihalászni. Viszont ennek ellenére is volt benne bubi bőven. Szóval legközelebb kevésbé lágy tésztával indítok asszem. Fene se gondolta volna, hogy a 20 dkg helyett 25 dkg kovász sok lesz :cool: Amúgy megtaláltam később a valószínűsíthető alap receptet, amibe meg 15 dkg van. Lehet az lesz a nyerő. Pedig dagasztáskor zsenieális volt a tészta érzetre. Na majd a következő etetésnél.
     
    #2420
    NaNa kedveli ezt.

Megosztás