Na, majd adok én nektek keksz-receptet!
Két nagyon könnyű, és gyors recept (pihentetési időt leszámítva), sokszor megcsináltam már, és jól lehet variálni is. Babu szavaival élve, olyan egyszerű, h feldobod, leesik, aszt' kész van
Vajas keksz
Kb. 40 db:
125g vaj
125g porcukor vagy finomított kristálycukor
1 tojás
1 tojássárga
1 késhegynyi só
2 teáskanál reszelt narancshéj (elhagyható, de ettől lesz egy kis narancsos íze)
300g liszt
Díszítéshez:
125g porcukor
2-3 evőkanál málnalé (vagy szörp, vagy ennyi víz + pár csepp ételfesték, vagy szűrt citromlé)
2-3 ek mák (vagy színes cukor, vagy tordara, vágott pisztácia, vagy bármi ehető dísz)
Ezen kívül még némi liszt, ha ki akarjuk nyújtani.
Darabja kb. 80 kcal
1. A vajat egy tálkában felolvasztjuk, kihűtjük, de ne dermedjen meg újra! A cukrot, tojást és sárgáját fehéres krémmé verjük, ez kb. 5 percig tart mixerrel.
2. A felolvasztott, kihűtött vajat, sót és a narancshéjat gondosan a tojáskrémbe keverjük. A lisztet hozzászitáljuk, beleforgatjuk, és az egészet gyorsan egy sima tésztává gyúrjuk össze. Lefedve (én folpackba szoktam csomagolni, vagy belepottyantom egy tiszta nylon zacskóba) 1 órára hűtőbe tesszük.
3. A tésztából 2, kb. jó 3 cm átmérőjű rudat formázunk. Ismét hűtőbe rakjuk. Én ekkor is becsomagolom folpackba, így még jobban is lehet formázni, mert nem ragad ide-oda, és szebb lesz. Akár a mélyhűtőbe is tehetjük, akkor hamarabb lehűl (max. fél óra).
4. A rudakból 3-4 mm vastag szeleteket vágunk, sütőpapírral ellátott tepsire rakjuk (Mina, itt nem jó a vajazás-lisztezés, mert akkor zsíros-lisztes lesz az alja, ami aztán majd potyog róla, így nem lesz "tiszta" a keksz). 200 fokra előmelegített sütőben, középen, 10 p-ig sütjük. Ha kész, meg kell várni, amíg kihűl, mert nagyon puhák, úgy nem lehet leszedni a tepsiről.
5. A bevonathoz a porcukrot simára keverjük a málnalével, a kihűlt kekszeket ezzel megkenjük, és megszórjuk a mákkal. Hagyjuk megszáradni.
Változatok:
Olvasztott tortabevonóval is megkenhetjük. Vagy úgy, hogy feléig belemártjuk a csokiba (mint a teafilteres kekszet).
Tojássárga-bevonó: 2 tojássárgát 1 ek tejjel elkeverünk, és a kekszeket sütés ELŐTT megkenjük vele. Szórhatunk rá tört cukrot is.
Természetesen a tésztát ki is lehet nyújtani, és különböző szaggatóval formákat kiszúrni belőle.
Fekete-fehér süti: a tojáskrémet az elején kettévesszük, egyik felébe 25g kakaóport teszünk (instant nem jó!). Ezután a lisztet is elfelezzük, és recept szerint dolgozunk tovább a két tésztával. Az első hűtés után 2-2 részre osztjuk őket, majd 4 egyforma nagyságú lapot nyújtunk belőlük, nem túl vékonyra. Felváltva egymásra fektetjük a lapokat, majd felcsavarjuk, folpackba csomagoljuk, hűtőbe tesszük. A továbbiakban a recept szerint folytatjuk.
Fémdobozban hónapokig eláll!