Street Racer STR motoros kesztyű a MotoZemtől

Főzés

mindazonáltal én nem értem ezt az újfajta mértékrendszerezést a bögrével meg csészével, meg szilárd halmazállapotú hozzávalók milliliterben való megadásával, gutaütést tudok kapni tőle... miért nem volt jó a hagyományos gramm és deka???
Egyébként nekem anno cukrászatból azt tanították, hogy ha nincs mérlegem, akkor egy evőkanál liszt (az a régi, öblös fajta) nagyjából 2 deka, cukorból ugyanez kábé 3 deka. Még aranygaluskát is csináltam többször mérleg híján ilyen kanalazós módszerrel és mindig tökéletesen sikerült - pedig a kelt tésztánál pláne fontosak a pontos mennyiségek :)
Hát a millizés sztem pont arra jó, mikor nincs mérleged. Mert poharad az biztos van :D
 
NaNa, megcsináltam a rakottkrumpli-receptedet! Szilveszterkor Babu is elkészítette, és annyira finom volt, h muszáj volt kipróbálni!Ilyen lett:

DSC06731.JPG DSC06733.JPG
Karajból csináltam, sóval-borssal megszórtam, és dijoni mustárral bekentem a szeleteket. A tejfölbe én két tojást tettem.Mondjuk elég vékonykák lettek a szeletek, mert ki is klopfoltam őket, meg eleve vékonyra vágtam. Legközelebb majd vastagabbra vágom, mert Babué úgy jobb volt, meg kipróbálom feltétlen csirkemellel is! Isteni kaja, és gyors recept! :spagetti:
 
Na, majd adok én nektek keksz-receptet! :D
Két nagyon könnyű, és gyors recept (pihentetési időt leszámítva), sokszor megcsináltam már, és jól lehet variálni is. Babu szavaival élve, olyan egyszerű, h feldobod, leesik, aszt' kész van :)

Vajas keksz
001 (2).jpg

Kb. 40 db:
125g vaj
125g porcukor vagy finomított kristálycukor
1 tojás
1 tojássárga
1 késhegynyi só
2 teáskanál reszelt narancshéj (elhagyható, de ettől lesz egy kis narancsos íze)
300g liszt

Díszítéshez:
125g porcukor
2-3 evőkanál málnalé (vagy szörp, vagy ennyi víz + pár csepp ételfesték, vagy szűrt citromlé)
2-3 ek mák (vagy színes cukor, vagy tordara, vágott pisztácia, vagy bármi ehető dísz)

Ezen kívül még némi liszt, ha ki akarjuk nyújtani.
Darabja kb. 80 kcal

1. A vajat egy tálkában felolvasztjuk, kihűtjük, de ne dermedjen meg újra! A cukrot, tojást és sárgáját fehéres krémmé verjük, ez kb. 5 percig tart mixerrel.
1.jpg
2. A felolvasztott, kihűtött vajat, sót és a narancshéjat gondosan a tojáskrémbe keverjük. A lisztet hozzászitáljuk, beleforgatjuk, és az egészet gyorsan egy sima tésztává gyúrjuk össze. Lefedve (én folpackba szoktam csomagolni, vagy belepottyantom egy tiszta nylon zacskóba) 1 órára hűtőbe tesszük.
2.jpg
3. A tésztából 2, kb. jó 3 cm átmérőjű rudat formázunk. Ismét hűtőbe rakjuk. Én ekkor is becsomagolom folpackba, így még jobban is lehet formázni, mert nem ragad ide-oda, és szebb lesz. Akár a mélyhűtőbe is tehetjük, akkor hamarabb lehűl (max. fél óra).
3.jpg
4. A rudakból 3-4 mm vastag szeleteket vágunk, sütőpapírral ellátott tepsire rakjuk (Mina, itt nem jó a vajazás-lisztezés, mert akkor zsíros-lisztes lesz az alja, ami aztán majd potyog róla, így nem lesz "tiszta" a keksz). 200 fokra előmelegített sütőben, középen, 10 p-ig sütjük. Ha kész, meg kell várni, amíg kihűl, mert nagyon puhák, úgy nem lehet leszedni a tepsiről.
4.jpg
5. A bevonathoz a porcukrot simára keverjük a málnalével, a kihűlt kekszeket ezzel megkenjük, és megszórjuk a mákkal. Hagyjuk megszáradni.
5.jpg


Változatok:
Olvasztott tortabevonóval is megkenhetjük. Vagy úgy, hogy feléig belemártjuk a csokiba (mint a teafilteres kekszet).
Tojássárga-bevonó: 2 tojássárgát 1 ek tejjel elkeverünk, és a kekszeket sütés ELŐTT megkenjük vele. Szórhatunk rá tört cukrot is.
Természetesen a tésztát ki is lehet nyújtani, és különböző szaggatóval formákat kiszúrni belőle.
Fekete-fehér süti: a tojáskrémet az elején kettévesszük, egyik felébe 25g kakaóport teszünk (instant nem jó!). Ezután a lisztet is elfelezzük, és recept szerint dolgozunk tovább a két tésztával. Az első hűtés után 2-2 részre osztjuk őket, majd 4 egyforma nagyságú lapot nyújtunk belőlük, nem túl vékonyra. Felváltva egymásra fektetjük a lapokat, majd felcsavarjuk, folpackba csomagoljuk, hűtőbe tesszük. A továbbiakban a recept szerint folytatjuk.
Fémdobozban hónapokig eláll!
 
Utoljára módosítva a moderátor által:
Heidesand
kb. annyit tesz, mint "pusztai homok"

002.jpg

Ez is kb. 40 db lesz:
125g vaj (csakis vaj jó, semmi RAMA, vagy sütőmargarin, vagy bármi egyéb!)
100g cukor
1/2 cs vaníliás cukor
2 ek tej
175g liszt
1/2 tk sütőpor

Darabja kb. 50 kcal

1. A vajat egy közepes nagyságú edényben felforrósítjuk, amíg egy barna zacc nem keletkezik. Levesszük a tűzről, kb. 10 p-ig hűlni hagyjuk. Ekkor hűtőbe tesszük, amíg kihűl, de nem dermed meg újra.
1 (1).jpg
2. A vajat most habosra keverjük, a cukrot és tejet hozzáadjuk, majd addig keverjük, amíg világos krémmé össze nem áll. Egy kevés lisztet hozzákeverünk, majd átrakjuk az egészet egy tálba. A sütőporral elkevert maradék lisztet kézzel beledolgozzuk, sima tésztává gyúrjuk.
1 (2).jpg
3. Kb. 3-4 cm átmérőjű rudakat formázunk ebből is. Folpackba csomagoljuk, 1 órára hűtőbe rakjuk. (nem kell ám az a lapát :) )
1 (3).jpg
4. A tepsinkbe sütőpapírt teszünk, a sütőt előmelegítjük 175 fokra. A rudakból kb. 1/2 cm vastag szeleteket vágunk, rárakjuk a sütőpapírra, egymástól legalább 2 cm-re, és kb. 15 p alatt megsütjük. Rácson kihűtjük.
1 (4).jpg

Ezt nem illik glazúrozni, ennek nem lesz olyan sima felülete, mint a másiknak, és az íze sem annyira semleges. Ennek erőteljes, vajas íze van, ez így magában a legfinomabb! De ha valaki nagyon akarja, akkor a mártogatós módszert ajánlom, csoki- vagy citrommázba.
A tészta az elején kicsit morzsálódik, darabos, de addig kell gyúrni, amíg szépen össze nem áll, és sima nem lesz. A kezünk melegétől úgyis olvad benne a vaj, szóval nem lesz nehéz, csak türelem! :)
A vajban keletkező barna pöttyöktől fog olyan "homokosnak" és ropogósnak kinézni sütés után, és nem utolsó sorban nagyon különleges ízt ad neki.
Ebből is lehet fekete-fehér sütit csinálni: a már kész tésztát kettévesszük, egyik felébe 50 g reszelt étcsokit gyúrunk, rudakat formázunk belőlük, 2-2 rudat összenyomunk, megsodorjuk, h egy rúddá álljon össze, fóliába csomagoljuk, hűtjük. Tovább a recept szerint.
Marcipánnal: a vaníliás cukor helyett 50g nyers marcipánmasszát használunk. Kis darabokra tördeljük, 2 ek tejjel folyósra keverjük, és így dolgozzuk bele a tésztába.
Porcukorral: a kész kekszeket megszórjuk porcukorral, vagy porcukor-vaníliás cukor keverékével.
Sötét keksz: 1-2 ek kakaóport dolgozunk a tésztába.
Fahéjjal: 1/2 tk őrölt fahéjat dolgozunk a tésztába.
 
Macsnak ígértem még egy puha mézes receptet, de időközben elmaradt.

12 dkg méz
1 tojás
40 dkg liszt
11 dkg cukor
1 kanálka őrölt fahéj
1 cs sütőpor
kávé -annyi, hogy a massza sűrűn folyós legyen.

Az egészet alaposan összekeverjük, sütőpapíron sütjük, zsírozással-lisztezéssel szörnyen leragad, és nem jön ki egyben a tepsiből. Én 160-180 fokon szoktam sütni, lékeveréssel. Közben "szúrópróbát" kell végezni, de kb. fél óra alatt megsül. Gondosan, és egyenletesen kell leteríteni a tepsiben, mert ahova esetleg több jut, ott vastagabb lesz.
Kihűlés után pedig lehet darabolni, amilyenre akarjuk. Ez a mennyiség egy gáztepsiben olyan 2-3 cm magas lesz, de ha vékonyabbat akarunk, akkor süssük két részleteben, és akkor akár kiszúrós formákkal is darabolhatjuk. Ez esetben persze sokkal rövidebb a sütési idő. Fémdobozba kell zárni, különben eszméletlenül kiszárad.
Én ebből szoktam csinálni pl. a kókuszkockát is, olyan 2x2 cm-esre vágom (épp falatnyi), megforgatom csokimázban, majd kókuszreszelékben.

Recept a mártogatós csokimázhoz:
1/4 kg kókuszzsír, 30 dkg porcukor, 6 dkg csoki, 9 ek tej, 9 ek rum, gőz felett összeolvasztva.
Ez a glazúr nem keménykedik meg, így keksz mártogatásra csak akkor alkalmas, ha utána még pl. vágott dióba, vagy kókuszreszelékbe, stb. forgatjuk. Torta bevonására viszont kiváló, ha tényleg nem zavar, h nem köt meg. De ha növeljük benne a csoki mennyiségét, akkor egyre "keményebb" lesz.
 
Utoljára módosítva a moderátor által:
Ja, és korábban szó volt valahol arról, h miért szárad meg a keksz. Levegőn nagyon gyorsan elveszítik azt a kevés nedvességtartalmukat is, ezért hamar kiszáradnak, megkeménykednek. Erre egy tipp: fémdobozba kell zárni őket, és 1-2 karika nyers almát rátenni, vagy némi narancshéj darabot. Ez akkor is működik, ha már megszáradt keksszel van dolgunk. Zárt műanyagban viszont nem szabad tárolni őket, mert abban könnyen befüllednek, és előbb elromolhatnak, esetleg be is penészesednek.
 
Én sertéscombból csináltam a rakottat és csak érzéssel felvágtam a szeleteket, nem klopfoltam.

Ez a keksz jó. A fém dobozról jutott eszembe a dán vajas keksz. Na olyat akarok majd csinálni :)

Most megint csináltam abból a sajtosból, amit szilveszterkor, meg a Drága kért a neve napjára bejglit :) Túl hamar elfogyott karácsonykor :D
Meg szembe jött a neten egy citromos mandulás süti. Elég édes és intenzív a sok íz, de nagyon baba.
http://www.nosalty.hu/ajanlo/citromos-mandulas-suti-homebisztrotol
Én kandírozott gyömbérrel és tejcsokival csináltam :)
 
Úgy szoktam, hogy ne legyen lisztes, hogy csak vajat rakok alá a keksznek. De csak z első tepsinyinek, aztán úgyis van annyi a tésztában, hogy épp elég, meg ezek úgyse órákig sülnek, hiphop megvannak. A négy tepsi alá egy vajazás bőven elég volt, nem ragadt le és vakarni se kellett (csak odafigyelni) :D
 
Én sertéscombból csináltam a rakottat és csak érzéssel felvágtam a szeleteket, nem klopfoltam.

Ez a keksz jó. A fém dobozról jutott eszembe a dán vajas keksz. Na olyat akarok majd csinálni :)

Most megint csináltam abból a sajtosból, amit szilveszterkor, meg a Drága kért a neve napjára bejglit :) Túl hamar elfogyott karácsonykor :D
Meg szembe jött a neten egy citromos mandulás süti. Elég édes és intenzív a sok íz, de nagyon baba.
http://www.nosalty.hu/ajanlo/citromos-mandulas-suti-homebisztrotol
Én kandírozott gyömbérrel és tejcsokival csináltam :)
Igen, a második keksz ízre pont olyan, mint a dán kekszek :)

A sajtost már én is megcsináltam, még az első héten! Sikere volt, és tényleg nagyon egyszerű :)

Ez a citromos nagyon jó hangzik, még sosem csináltam gyömbéres sütit, de biztos imádnám :)
 
Igen, a második keksz ízre pont olyan, mint a dán kekszek :)

A sajtost már én is megcsináltam, még az első héten! Sikere volt, és tényleg nagyon egyszerű :)

Ez a citromos nagyon jó hangzik, még sosem csináltam gyömbéres sütit, de biztos imádnám :)
Nekem így darabosan nem annyira jött be. Szerintem legközelebb inkább reszelek bele frisset, vagy szórok bele őröltet.
 
Úgy szoktam, hogy ne legyen lisztes, hogy csak vajat rakok alá a keksznek. De csak z első tepsinyinek, aztán úgyis van annyi a tésztában, hogy épp elég, meg ezek úgyse órákig sülnek, hiphop megvannak. A négy tepsi alá egy vajazás bőven elég volt, nem ragadt le és vakarni se kellett (csak odafigyelni) :D
Igen, a kekszeknek elég a vaj, mert tényleg hamar megvannak, annyi idő alatt nem ég meg.
Viszont a mézeshez tényleg nem jó, tapasztalatból mondom :( Se vaj, se vaj-liszt, kirobbantani sem lehetett a tepsiből, úgy felszívta a tészta. Leöntöztem a csokimázzal, aztán kikanalaztuk úgy :D
 
Igen, a kekszeknek elég a vaj, mert tényleg hamar megvannak, annyi idő alatt nem ég meg.
Viszont a mézeshez tényleg nem jó, tapasztalatból mondom :( Se vaj, se vaj-liszt, kirobbantani sem lehetett a tepsiből, úgy felszívta a tészta. Leöntöztem a csokimázzal, aztán kikanalaztuk úgy :D
Én amit sütöttem mézest azt vaj-lisztezve és nem volt ilyen gond. Szintén csak az első adagot, aztán sült vagy 4 tepsi.
 
Egyébként van egy másik fajta dán keksz is, de hiába töröm a fejem, nem jut eszembe a neve. A kereső meg mindig csak ezeket adja ki:
oapJteChehjbp5traCrAENnXo1_500.jpg


Még évekkel ezelőtt szoktam venni a kinti Aldiban, és nagyon imádom. Ez is dán, és vajas, de olyan nagy, tenyérnyi, vastag, ovális kekszek, és rácsos, mint a gofri. De nem olyan puha, hanem kemény, mint általában a keksz, de nem olyan morzsálódos. Nem ismeri valaki véletlenül?
 
NaNa, megcsináltam a rakottkrumpli-receptedet! Szilveszterkor Babu is elkészítette, és annyira finom volt, h muszáj volt kipróbálni!Ilyen lett:

Csatolás megtekintése 14465 Csatolás megtekintése 14466
Karajból csináltam, sóval-borssal megszórtam, és dijoni mustárral bekentem a szeleteket. A tejfölbe én két tojást tettem.Mondjuk elég vékonykák lettek a szeletek, mert ki is klopfoltam őket, meg eleve vékonyra vágtam. Legközelebb majd vastagabbra vágom, mert Babué úgy jobb volt, meg kipróbálom feltétlen csirkemellel is! Isteni kaja, és gyors recept! :spagetti:
Ahogy látom neked is "eltűnt" a tejföl :D
 
Ahogy látom neked is "eltűnt" a tejföl :D
A tetejéről igen, beszívta a krumpli, viszont olyan puha lett, mint a vaj :) De mivel két tojást tettem bele, ezért azok összekapták annyira, h az alsó rétegekben azért odasült :) A tányéros képen jobban látszik. Volt egy 375g-os tejfölöm, meg egy fél 450g-os, azért gondoltam, h jobb lesz a két tojás, meg mivel te is nehezményezted, h eltűnt a tejföl :)
 
Egyébként van egy másik fajta dán keksz is, de hiába töröm a fejem, nem jut eszembe a neve. A kereső meg mindig csak ezeket adja ki:
oapJteChehjbp5traCrAENnXo1_500.jpg


Még évekkel ezelőtt szoktam venni a kinti Aldiban, és nagyon imádom. Ez is dán, és vajas, de olyan nagy, tenyérnyi, vastag, ovális kekszek, és rácsos, mint a gofri. De nem olyan puha, hanem kemény, mint általában a keksz, de nem olyan morzsálódos. Nem ismeri valaki véletlenül?
Ez a sárga-kék fémdobozos, ugye? Állati finom.
 

Legújabb blogbejegyzések

CsamShop kendők

Back
Oldal tetejére