Középsztenderre???!!!! De hogyan?

Timi témája a 'Vezetéstechnika' fórumban , 2012 Július 25.

 1. Timi

  Timi Gyalog CsaM Csajok

  Regisztrált:
  2006 Október 23
  Üzenet:
  60
  Kapott Lájkok:
  2
  Hello Mindenki :) Na szóval, egy rövid Nanával való egyeztetés után nyitom ezt a témát. Az ok nagyon egyszerű. Tél óta van meg a nagymotorom és hát középtámaszra nem igen megy feltenni. Eddig a tegnapi nap során kétszer sikerült (lila foltok és derékfájdalom lett az eredménye). Párom azon a véleményen van, hogy ha már a motorozást választottam hobbimnak akkor próbáljam álló helyzetben is jobban érezni a gépet, és ehhez a középsztender is hozzá tartozik. Egyrészről teljesen igazat adok neki, mert tök jó lenne ha mindenféle szenvedés nélkül fel tudnám tenni. Másrészről meg hiányzik a fizikai képességem hozzá. A magam 168 centijével és 60-62 kilójával ugrálhatok a középtámaszon...meg sem moccan. Szóval szeretném ha megosztanátok velem(fiúk és lányok), hogy ti fel tudjátok-e tenni a támaszra a gépeteket és ha igen akkor milyen technikát alkalmaztok.
   
  #1
 2. Yamina

  Yamina Ősblogger CsaM Csajok

  Regisztrált:
  2006 Június 30
  Üzenet:
  8,109
  Kapott Lájkok:
  8,828
  Hát ez egy ilyen lendületvételes dolog. Fontos az is hogy tartod a lábad, nekem úgy megy, hogy jól odasimulok szembe ácsorogva a vasra, a jobb lábam/térdem pedig a motor vége felé néz és szorosan hozzásimul amikor a súlyomat ráteszem. Amíg a jobb lábamat nem tudtam hogy kéne odarakni, addig én is szenvedtem. Hát ez így nemtom mennyire lett érthető...
   
  #2
  Piqlet1977 kedveli ezt.
 3. birge

  birge Az igazi nyuszimotoros CsaM Csajok

  Regisztrált:
  2008 Március 5
  Üzenet:
  9,151
  Kapott Lájkok:
  3,088
  Ezt anno én is megkérdeztem az oktatótól, kértem, hogy mutassa be, de kinevetett... a kawán nem volt középsztender. (és a jelenlegin sincs)
   
  #3
 4. NaNa

  NaNa nanana, Life is Life! Fórumvezető CsaM Csajok

  Regisztrált:
  2006 Április 21
  Üzenet:
  22,340
  Kapott Lájkok:
  8,220
  Most nekem sincs középsztender, de amíg nem jöttem rá a technikára, addig még a robogót sem tudtam felhúzni, pedig én már rég voltam hatvan kiló. :)

  Igazából nem a súlyod számít. Azzal, hogy ráállsz a sztenderre, csak lendületet adsz neki, és akkor meg kell húzni felfele az ülést, a jobb kezeddel, miközben a ballal tartod a kormányt, hogy nehogy magadra borítsd... Valami ilyesmi. Szóval nem erőből kell tényleg, hanem lendületből.
   
  #4
 5. Brigó

  Brigó kényelmi motoros CsaM Csajok

  Regisztrált:
  2010 Május 1
  Üzenet:
  2,509
  Kapott Lájkok:
  669
  Először is kérd meg a férjedet, hogy üljön le melléd vagy picit eléd a földre jobb oldalra. Helyezd a súlyod a jobb lábadra és fogd meg a kezét a jobb kezeddel. Kezdd el húzni úgy, mintha fel akarnád segíteni, a lényeg az, hogy ráérezz a húzó mozdulatra, de csak annyira hajolj balra, hogy a súlypontod a jobb lábadon maradjon. Húzd, hogy az izmaid megszokják ezt a "lentről vállból felhúzom" mozdulatot. Akár emelheted is a jobb vállad, ne nagyon hajolj el!

  Aztán állj a motorral szembe. Jobb lábbal nyomd le az oldaltámaszt, és billegtesd kicsit meg oldalra a motort, hogy érezd, mind a két oldalon lenn van a támasz "hegye". Ez azért fontos, mert, ha sikerült felhúznod, picsit el fog csúszni - általában bal felé - a motor, és ha nem állt egyenesen, el is borulhat oldalra.

  Ha lenn mindkét oldalon a támasz, fogd meg bal kézzel a kormányt, és tedd jobb lábad a középtámaszra. Legyél szemben a motorral! Az, hogy a jobb térdednek egyenesen a motor felé, vagy hátrafelé kell néznie, attól függ, hogy hol a motor súlypontja, de ezt ki fogod tapasztalni. De- ahogy Mina írta - inkább hátrafelé fog fordulni a térd, mert ugye hátulról fogod előrefelé húzni a motort.

  Tehát fogod a kormányt, és amikor "fellépsz" a középtámaszra, ugyanabban a pillanatban kezd el húzni jobb kezeddel vállból a motor hátsó kapaszkodóját magad felé. Nagyon fontos, hogy ne a kormányt akard hátra húzni, hanem a hátsó kapaszkodót magad felé, az a mozdulat kell, mint amikor a férjed fel akartad húzni a földről! Ha nem érzed magad elég súlyosnak a motorhoz, vehetsz pici lendületet a jobb lábbal felálláshoz, de általában nem szükséges, ha egyenesen áll a motorod (mármint függőlegesen, mert ugye leér mindkét sarka a középtámasznak), akkor átbillen "magától" a húzásra. Csak el kell hinned, hogy képes vagy rá. Tudod, ez is fejben dől el!;) Hajrá!
   
  #5
 6. NaNa

  NaNa nanana, Life is Life! Fórumvezető CsaM Csajok

  Regisztrált:
  2006 Április 21
  Üzenet:
  22,340
  Kapott Lájkok:
  8,220
  #6
 7. Peyton

  Peyton Gyalog CsaM Csajok

  Regisztrált:
  2008 Február 27
  Üzenet:
  56
  Kapott Lájkok:
  44
  Igen, küzdöttem rendesen, de tényleg a lendületen múlik, és azon, hogy jól fogd meg a motort, a megfelelő helyeken, mindkét kezeddel. Én egyébként mindig gondoltam valakire, akit utálok, aztán jó nagyot rántottam a motoron, és sikerült... Még az oktatóm is azt mondta, hogy kezd félni tőlem...:D
   
  #7
  Piqlet1977 és Pankamano kedveli ezt.
 8. Yeti

  Yeti Anyabanya CsaM Csajok

  Regisztrált:
  2008 Szeptember 9
  Üzenet:
  649
  Kapott Lájkok:
  665
  Én még nem mertem középsztenderre rakni...:( olyan nagy, hogy félek, vele együtt borulok és akkor a jóisten se szed össze minket!:D
   
  #8
 9. Witch77

  Witch77 motorizált boszorkány CsaM Csajok

  Regisztrált:
  2007 Augusztus 4
  Üzenet:
  1,837
  Kapott Lájkok:
  3,347
  Nekem úgy mutatta anno az oktatóm (és így se erő, se lendület nem kell hozzá, komolyan), hogy törzzsel a motor oldala felé fordul, középsztenderre rááll, bal kézzel a kormányt fog (nem rángat, húz, cimbál, egyszerűen fog) és jobb kézzel a hátsó ülés alatt a vázat megemel felfelé és kissé hátra... szinte magától felcsúszik a motor a sztenderre (legalábbis a GS 500 tutira) :)
   
  #9
 10. Picar

  Picar Csipcsiripp :) CsaM Csajok

  Regisztrált:
  2008 Január 7
  Üzenet:
  4,392
  Kapott Lájkok:
  55
  Aktuális a téma nálam is, mert az enyémet meg tényleg csak azon "szabad" állni hagyni. Viszont eddig egyszer zavart mellé az ember, hogy na akkor ezt is meg kell tanulni: amikor már bent állt a helyén, és alig fértem el mellette. Persze a dolog vége az lett, hogy megrántottam valami izmot a derekam környékén a motorom meg majdnem ráborult a TDM két aludobozára (amik darabonként többet érnek mint az én motorom :D). Szóval ezzel még nekem is próbálkoznom kell... :D De olvasom szorgosan hogy ki hogyan csinálja :)
   
  #10
 11. Yeti

  Yeti Anyabanya CsaM Csajok

  Regisztrált:
  2008 Szeptember 9
  Üzenet:
  649
  Kapott Lájkok:
  665
  Akkor én profi vagyok, pont így borítottam meg a tanulómotort :D
   
  #11
 12. Witch77

  Witch77 motorizált boszorkány CsaM Csajok

  Regisztrált:
  2007 Augusztus 4
  Üzenet:
  1,837
  Kapott Lájkok:
  3,347
  Klassz, ez esetben megvan a kivétel, ami (aki) erősíti a szabályt :D :D :D
   
  #12

Megosztás