Középsztenderre???!!!! De hogyan?

Timi témája a 'Vezetéstechnika' fórumban , 2012 Július 25.

  1. Timi

    Timi Gyalog CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2006 Október 23
    Üzenet:
    60
    Kapott Lájkok:
    73
    Hello Mindenki :) Na szóval, egy rövid Nanával való egyeztetés után nyitom ezt a témát. Az ok nagyon egyszerű. Tél óta van meg a nagymotorom és hát középtámaszra nem igen megy feltenni. Eddig a tegnapi nap során kétszer sikerült (lila foltok és derékfájdalom lett az eredménye). Párom azon a véleményen van, hogy ha már a motorozást választottam hobbimnak akkor próbáljam álló helyzetben is jobban érezni a gépet, és ehhez a középsztender is hozzá tartozik. Egyrészről teljesen igazat adok neki, mert tök jó lenne ha mindenféle szenvedés nélkül fel tudnám tenni. Másrészről meg hiányzik a fizikai képességem hozzá. A magam 168 centijével és 60-62 kilójával ugrálhatok a középtámaszon...meg sem moccan. Szóval szeretném ha megosztanátok velem(fiúk és lányok), hogy ti fel tudjátok-e tenni a támaszra a gépeteket és ha igen akkor milyen technikát alkalmaztok.
     
    #1
  2. Yamina

    Yamina Ősblogger CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2006 Június 30
    Üzenet:
    8,119
    Kapott Lájkok:
    12,360
    Hát ez egy ilyen lendületvételes dolog. Fontos az is hogy tartod a lábad, nekem úgy megy, hogy jól odasimulok szembe ácsorogva a vasra, a jobb lábam/térdem pedig a motor vége felé néz és szorosan hozzásimul amikor a súlyomat ráteszem. Amíg a jobb lábamat nem tudtam hogy kéne odarakni, addig én is szenvedtem. Hát ez így nemtom mennyire lett érthető...
     
    #2
    Piqlet1977 kedveli ezt.
  3. birge

    birge Az igazi nyuszimotoros CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2008 Március 5
    Üzenet:
    9,155
    Kapott Lájkok:
    4,099
    Ezt anno én is megkérdeztem az oktatótól, kértem, hogy mutassa be, de kinevetett... a kawán nem volt középsztender. (és a jelenlegin sincs)
     
    #3
  4. NaNa

    NaNa nanana, Life is Life! Fórumvezető CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2006 Április 21
    Üzenet:
    23,577
    Kapott Lájkok:
    11,724
    Most nekem sincs középsztender, de amíg nem jöttem rá a technikára, addig még a robogót sem tudtam felhúzni, pedig én már rég voltam hatvan kiló. :)

    Igazából nem a súlyod számít. Azzal, hogy ráállsz a sztenderre, csak lendületet adsz neki, és akkor meg kell húzni felfele az ülést, a jobb kezeddel, miközben a ballal tartod a kormányt, hogy nehogy magadra borítsd... Valami ilyesmi. Szóval nem erőből kell tényleg, hanem lendületből.
     
    #4
  5. Brigó

    Brigó kényelmi motoros CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2010 Május 1
    Üzenet:
    2,509
    Kapott Lájkok:
    990
    Először is kérd meg a férjedet, hogy üljön le melléd vagy picit eléd a földre jobb oldalra. Helyezd a súlyod a jobb lábadra és fogd meg a kezét a jobb kezeddel. Kezdd el húzni úgy, mintha fel akarnád segíteni, a lényeg az, hogy ráérezz a húzó mozdulatra, de csak annyira hajolj balra, hogy a súlypontod a jobb lábadon maradjon. Húzd, hogy az izmaid megszokják ezt a "lentről vállból felhúzom" mozdulatot. Akár emelheted is a jobb vállad, ne nagyon hajolj el!

    Aztán állj a motorral szembe. Jobb lábbal nyomd le az oldaltámaszt, és billegtesd kicsit meg oldalra a motort, hogy érezd, mind a két oldalon lenn van a támasz "hegye". Ez azért fontos, mert, ha sikerült felhúznod, picsit el fog csúszni - általában bal felé - a motor, és ha nem állt egyenesen, el is borulhat oldalra.

    Ha lenn mindkét oldalon a támasz, fogd meg bal kézzel a kormányt, és tedd jobb lábad a középtámaszra. Legyél szemben a motorral! Az, hogy a jobb térdednek egyenesen a motor felé, vagy hátrafelé kell néznie, attól függ, hogy hol a motor súlypontja, de ezt ki fogod tapasztalni. De- ahogy Mina írta - inkább hátrafelé fog fordulni a térd, mert ugye hátulról fogod előrefelé húzni a motort.

    Tehát fogod a kormányt, és amikor "fellépsz" a középtámaszra, ugyanabban a pillanatban kezd el húzni jobb kezeddel vállból a motor hátsó kapaszkodóját magad felé. Nagyon fontos, hogy ne a kormányt akard hátra húzni, hanem a hátsó kapaszkodót magad felé, az a mozdulat kell, mint amikor a férjed fel akartad húzni a földről! Ha nem érzed magad elég súlyosnak a motorhoz, vehetsz pici lendületet a jobb lábbal felálláshoz, de általában nem szükséges, ha egyenesen áll a motorod (mármint függőlegesen, mert ugye leér mindkét sarka a középtámasznak), akkor átbillen "magától" a húzásra. Csak el kell hinned, hogy képes vagy rá. Tudod, ez is fejben dől el!;) Hajrá!
     
    #5
  6. NaNa

    NaNa nanana, Life is Life! Fórumvezető CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2006 Április 21
    Üzenet:
    23,577
    Kapott Lájkok:
    11,724
    #6
  7. Peyton

    Peyton Gyalog CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2008 Február 27
    Üzenet:
    56
    Kapott Lájkok:
    73
    Igen, küzdöttem rendesen, de tényleg a lendületen múlik, és azon, hogy jól fogd meg a motort, a megfelelő helyeken, mindkét kezeddel. Én egyébként mindig gondoltam valakire, akit utálok, aztán jó nagyot rántottam a motoron, és sikerült... Még az oktatóm is azt mondta, hogy kezd félni tőlem...:D
     
    #7
    Piqlet1977 és Pankamano kedveli ezt.
  8. Yeti

    Yeti Anyabanya CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2008 Szeptember 9
    Üzenet:
    653
    Kapott Lájkok:
    722
    Én még nem mertem középsztenderre rakni...:( olyan nagy, hogy félek, vele együtt borulok és akkor a jóisten se szed össze minket!:D
     
    #8
  9. Witch77

    Witch77 motorizált boszorkány CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2007 Augusztus 4
    Üzenet:
    1,837
    Kapott Lájkok:
    3,585
    Nekem úgy mutatta anno az oktatóm (és így se erő, se lendület nem kell hozzá, komolyan), hogy törzzsel a motor oldala felé fordul, középsztenderre rááll, bal kézzel a kormányt fog (nem rángat, húz, cimbál, egyszerűen fog) és jobb kézzel a hátsó ülés alatt a vázat megemel felfelé és kissé hátra... szinte magától felcsúszik a motor a sztenderre (legalábbis a GS 500 tutira) :)
     
    #9
  10. Picar

    Picar Csipcsiripp :) CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2008 Január 7
    Üzenet:
    4,392
    Kapott Lájkok:
    316
    Aktuális a téma nálam is, mert az enyémet meg tényleg csak azon "szabad" állni hagyni. Viszont eddig egyszer zavart mellé az ember, hogy na akkor ezt is meg kell tanulni: amikor már bent állt a helyén, és alig fértem el mellette. Persze a dolog vége az lett, hogy megrántottam valami izmot a derekam környékén a motorom meg majdnem ráborult a TDM két aludobozára (amik darabonként többet érnek mint az én motorom :D). Szóval ezzel még nekem is próbálkoznom kell... :D De olvasom szorgosan hogy ki hogyan csinálja :)
     
    #10
  11. Yeti

    Yeti Anyabanya CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2008 Szeptember 9
    Üzenet:
    653
    Kapott Lájkok:
    722
    Akkor én profi vagyok, pont így borítottam meg a tanulómotort :D
     
    #11
  12. Witch77

    Witch77 motorizált boszorkány CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2007 Augusztus 4
    Üzenet:
    1,837
    Kapott Lájkok:
    3,585
    Klassz, ez esetben megvan a kivétel, ami (aki) erősíti a szabályt :D :D :D
     
    #12

Megosztás