Zöld Piszok
A CsaM legzöldebb segge
Ejjj Lánykáim!
Kérlek Benneteket, mint tapasztalt háziasszonyok, hogy közöljetek már valami receptet, ami ehető kenyérfélét eredményez.
Köxönöm!
Az öregtészta hozzávalói:
- 3 dl lagyos víz,
- 1,5 teáskanál só,
- 50 dkg BL-80-as liszt,
- 1 teáskanál cukor,
- 1 dkg élesztő,
- 1 evőkanál olaj
Ebből tésztát dagasztani, mikor leáll a gép kivenni az üstöt és hidegre tenni 12 órán keresztül. Folpackkal letakarni. Másnap visszatenni a gépbe, amíg gombóccá szedi a tésztát. Ezután 20 dkg-ot visszatenni a gépbe az egész mennyiségből, majd a bevált kenyér receptjének a hozzávalóit hozzátenni. Majd 20 percig dagasztani. Utána kelesztőtálba tenni és 40 perc után formázni és a szokásos módon sütni. A gépben is meg lehet csinálni, csak akkor 20 dkg öregtészta helyett csak 10 dkg-ot tenni bele.
Limara új kenyere
Reggel 15 dkg nyanyát elkevertem 2 dl vízzel (most hideggel, mert el kellett mennem itthonról), 1 tk. cukorral, 20 dkg liszttel és 1 dkg élesztővel. Robotgéppel alaposan kikevertem, a konyhapulton hagytam. Kb. másfél óra múlva jöttem haza, addigra gyönyörűen felfutott, az eredeti térfogatának két és félszerese volt kb. Az üstbe tettem még 1,2 dl vizet, 2 tk. sót, csipet aszkorbint, 2 dkg vajat, 1 ek. burg. pelyhet és 40 dkg lisztet.