Street Racer STR motoros kesztyű a MotoZemtől

Főzés

Krumplis tészta, gombapöri, rakott krumpli kolbász nélkül, tojásos nokedli, kuszkusz zöldséggel, rizotto bármivel (cukkinis, céklás, gombás) halesetleg, bár az nem tudom, hogy belefér-e. Fözelékek, kápsztás kaják, spenotos lasagne, vagy spenotos tészta, zöldségleves, csontleves, gyümölcsleves, kinai tészta, tavaszi tekercs, palacsinta. Bár anyám legutobb feljavitotta a gombapaprikást kis csirkemellel, apámmeg közölt, hogy legközelebb valaminormális kaját akar, amiben van hus is, mert ettöl csak éhes marad :D
 
Krumplis tészta, gombapöri, rakott krumpli kolbász nélkül, tojásos nokedli, kuszkusz zöldséggel, rizotto bármivel (cukkinis, céklás, gombás) halesetleg, bár az nem tudom, hogy belefér-e. Fözelékek, kápsztás kaják, spenotos lasagne, vagy spenotos tészta, zöldségleves, csontleves, gyümölcsleves, kinai tészta, tavaszi tekercs, palacsinta. Bár anyám legutobb feljavitotta a gombapaprikást kis csirkemellel, apámmeg közölt, hogy legközelebb valaminormális kaját akar, amiben van hus is, mert ettöl csak éhes marad :D
Wow, ehhez a listához nincs mit hozzáfűzni :D :taps:
 
Gombapörkölt van egy héten egyszer minimum, mert a Lőrinc imádja.
Zöldséges rizs most is van itthon... én nem vagyok rizses, inkább tésztás... igazából ebből van a "konfliktus", hogy a férjem nem tésztás, én meg jelen pillanatban nem tudom, épp mit fogok megkívánni... :D
 
A gyöngyvirág teljesen máskor nő... meg máshol. :D

Szerdán elkezdődött a böjt, úgyhogy most meg vagyok lőve. Az uram nem eszik húst és édességet, úgyhogy jöhetne pár vega ötlet, amitől egy férfi jóllakik.
Azért így írom, mert amúgy én sem eszem húst (bár mostanában a gyerek miatt próbálom kicsit erőltetni), de én beérem valami tésztával, a férjem viszont nem. Ő elvárná, hogy ugyanolyan ízű és ugyanolyan laktató legyen a kaja hús nélkül is.
(Persze ha lenne ilyen, akkor gondolom sokkal több lenne a vega.)

Ma zöldborsófőzelék volt az ebéd tükörtojással.

Vannak itthon saláták... és most eszembe jutott,hogy lehetne csinálni fasírtot (a salátához) zöldségből, vagy csicseriborsóból... de ez még mindig csak + 1 nap a 46-hoz képest.

Anyámnak volt egy arab pasija, az állandóan ádzsa-t csinált ramadán idején (nemtom arabul hogy írják, de így hangzik) az gyakorlatilag zöldségfasírt és marha jó. Gyakorlatilag mindenféle zöldséget összevagdosol kis kockákra (uborka, répa almareszelőn reszelve, paradicsom, paprika, karfiol, tökfélék, padlizsán, stb), megsózod, fűszerezed (bors, vagy gyrosfűszer, ami jólesik), tojással jól összekevered, és kis gombócokat sütsz belőle. Van az a tükörtojás sütő, az pont jó hozzá ha kevés olajjal akarod. Kenyérrel baromi laktató és finom is. Kicsit a mi tojásos lecsónkra hajaz az ízvilága, csak többféle zöldség van benne.
 
Nálam örök joker a zöldségcurry rizzsel: cukkini, sütőtök vagy karfiol alap, aztán bele minden zöldség, ami a kezed ügyébe akad (hűtő elfekvő részlegét simán bele lehet aprítani), valami zsírfélén (itt mostanában pálmazsír, de igazából tökmindegy) pirítani meg párolni, sóval és két-háromféle curryporral megfőzni, profit :) Alma-körte szintén mehet bele, ízlés szerint. A répa meg a sütőtök úgyis édes.

Van egy hasonló receptem tandoor masalával, viszont ott szigorúan karfiol és züldborsó az alap, meg főtt tojást is szoktam belevágni, ilyen 5-6-8 darabot egy fazékba.

Zöldségfasírtok szintén jók, meg a lepcsánka is.

Amúgy nagyon kevés húst eszünk, főleg akkor, ha hozzájutunk valami házihoz (vagy épp veszünk valami halat-vadat). Bár a különféle vallások böjtjeire immunisak vagyunk, nálunk nem túl nehéz random 46 napot kibökni úgy, hogy nincs benne hús.
 
Íme a recept, mert a csajok kérdezték fészen is :)

Joghurtos-korpás kenyér

1 cs. szárított élesztő (én frisset használok, egy fél kockát)
500g sima finomliszt
1,5 csésze zabkorpa (én zabpelyhet veszek és azt darálom le)
1/4 l tej
1 pohár joghurt (így szól az eredeti recept, nem tudom mennyinek kéne lennie, én 1/4 l-t használok ebből is)
2 ek. növényi olaj (nálam olíva)
1 tojás
csipet só (én kb. 1 evőkanálnyit használok, különben nagyon íztelen lesz)

Az instant élesztőt, lisztet, korpát, egy tálban elvegyítjük. A tejet felmelegítjük, langyosan a joghurttal, olajjal, tojással, és a sóval együtt a lisztkeverékhez adjuk. Alaposan összedagasztjuk, kizsírozott szögletes formába tesszük, konyharuhával letakarjuk, langyos helyen 30 p-ig kelesztjük. 180 C-ra előmelegített sütőben középen sütjük, 40 p-ig.
Így szól az eredeti recept, de én friss élesztővel kovászt készítek (tej + kevés liszt + kávéskanál cukor), ha felfutott akkor adom hozzá a többi anyagot. Dagasztás után duplájára kelesztem, ismét átgyúrom-dagasztom, majd a kizsírozott formában még egyszer megkelesztem. Ezután sütöm.
 
Sima sütőben sütötted? Tök jó.
Köszi :) Igen, de légkeveréssel. Vizet sem tettem mellé, h gőz legyen, mégis szép kérge lett. :)

Egyébként vasárnap megcsináltam teljes kiőrlésű liszttel, mert teljesen elfogyott a fehér. Nagyon szép, és ízletes lett úgy is, bár jól látszik, h mennyivel tömöttebb lett:
DSC06939.JPG DSC06940.JPG DSC06941.JPG
Legközelebb legalább felesben fogom keverni, talán úgy jobb lesz.
 

Legújabb blogbejegyzések

CsamShop kendők

Back
Oldal tetejére