Gazdaságos kajacsinálás praktikái:
Azért írom le, mert több napon át is lehet ám a kajákat hasznosítani. Minap cigánypecsenyét álmodtam ebédre, majd a maradékából lecsót készítettem, holnap pedig levest főzök a lecsómaradékból.
Mi kell hozzá?
Tarja(nekem comb volt-az nem az igazi), füstölt szalonna, hagyma, fokhagyma, fűszerek. - a Pecsenyéhez.
Paradicsom és paprika -a Lecsóhoz.
Leveszöldség és tészta - a Leveshez.
Menete:
Szóval a tarját szeletekre vág, kipüföl, füstölt szalonnacsíkot belefüz, beszór borssal, sóval/vegetával, beken zúzott fokhagymás olajjal(ízlés szerint felütve a krémet csípőspaprikakrémmel).
Szalonnából kakastarajt vág, serpenyőben zsírjára süt, szalonna kiszed, hagyma kockáravágva beleszór, megpirít, húst a tetejére dob, megsüt, néha kevés vízzel felpárol, mielőtt odaégne, majd újra zsírjára pirít...és máris kéx a cigánypecsenye.
Mellé tetszőleges köret, tálalva a tetején a pirospaprikába mártott végű kakastaréj-szalonnával és hagymás paradicsom salátával.
Ha kicsit később is kell kaja, akkor a konyhába kiérve egy seprenyőt lehet találni, amiben a szalonna zsírja van, amiben sült a husi, van benne sült sima- és fokhagyma.
Ezt fel kell olvasztani, paprikát dobni rá, majd paradicsomot, kicsit utánsózni, majd kész is a pikáns lecsó.
Mivel azonban a lecsó kicsit levesre sikerült, így a fennmaradó lét holnap felengedem vízzel, utánsózom, főzök bele zöldségeket(répa, petrezselyem, zeller) és tésztát és máris kéx egy remek leves.