Szín
Háttérszín
Háttérkép
Szegély színe
Font Type
Font Size
 1. Lássátok, Béláim az úrben (ez célirányosan ilyen), néhány héttel ezelőtt a TÜV Deutschland elkövette azt a hibát, hogy legalizálták a kétkerekűek iránti évtizedes vonzalmam, és immáron kékfrász nélkül mehetek ki az utakra 4-nél kevesebb guruló elemmel szerelt közlekedő edényeken. Nem tudom, melyik nyomott többet a latban, a hozzávetőleg félmilla ungarise valutának megfelelő összeg, amit belegyilkoltam (igen, ennek itt alaphangon ez az ára, lásd a korábbi bejegyzést ezügyben), vagy a TÜV is érezte, ha most elkaszálnak, a jövő héten új székházra lesz szükségük, mert úgyis porig égetem a 9 hónap futamidő után, esetleg a vizsgabiztos kb 10-12 évvel fiatalabb mivolta, de egy általam is fájdalmasan élesen érzékelt járműkezelői hiányosság ellenére (mert maga a kölni csúcsforgalom délután négykor már nem kihívás esőben sem, Pesten anno kocsival havon-jégen cidriztem) csont nélkül átengedett a pógár. Ennek idestova 3 hete. Azt a bizonyos gyakorlatot a napokban az élet kőkeményen számonkérte rajtam, immáron ABS nélkül. Jelentem, csikorgó gumival jelesre vizsgáztam, nem csak élek, de karcmentesen mentettem. A gyakorlat neve kikerülés "satufék" után.

  Szóval tesztelgetek. Nem csak a motort (áldott a japán mérnök, aki a nagy orosz birodalmak túlsó felén lakik :bang: ) de egyben magamat is. És furcsa tanulságokat kell levonnom.

  Lassan 21 éve CNC-vel foglalkozom, ahol a koncentrációs képesség kifejezetten szükséges és elvárt. Komplett darabokat felprogramozni, amiket más CAM-szoftver nélkül be sem vállalna, néha eltart 4-6 órán keresztül, így azt feltételeztem, ezzel nem lesz gondom, összpontosításban kifejezetten jó vagyok (mert egyébként tényleg, gallérfényezés nélkül). És most jött a meglepetés: az egy másfajta koncentráció. Kipróbáltam az új motoros navit a fülessel (szándékosan nem írok márkát, típust, ez most nem a reklám helye), hadd lássam, itt a környékben milyen útvonalat ajánl, és azt kellett tapasztalnom, röpke 50 km után komolyan kezdenek kimerülni az idegeim. Ebbe persze az is belejátszik, hogy az 1500-as VN nem kanyarvadászatra van kitalálva, és hogy mennyire nem, azt majd a tesztből olvashatjátok. De eljött a pont, amikor egy lavór méretű körforgalomnál a 3. kijáratnál kellett volna kimennem egy falunál, és a másodikon kirántottam, mert láttam, hogy ebből másképp padkázás lesz. Egyrészt közel 13 évesek a gumik a paripán, nem kóstolgatom a tapadáshatárt. Másrészt több évtizedes kihagyással kezdtem újra a motorozást olyan méretben, amit korábban közelről nem is láttam. Harmadrészt harckocsisáncnak alkalmas mélységű nyomvályúk voltak ebben a nyomorult lavórban :D. Megrendeltem hozzá az új gumiszettet, gond nélkül meg is jöttek, csak még műhelyt nem találtam, aki be is vállalja, ettől a motortól mindenki a fejét vakarja. Eddig kettő mondta, hogy "persze, szívesen megcsináljuk", aztán jött a telefon, hogy izé, bocsi, nem merünk hozzányúlni.

  Azt is fel kellett mérnem, jó dolog felnyitott sisakkal menni, a szélvédő sokat segít, de 80 felett jobb lecsukni. Amikor elfelejtem, úgy megcincálja a szél a pofázmányom, hogy ihaj. Ez pluszban nem keveset tesz hozzá a fáradtságérzethez. Az a baj, 50 alatt viszont muszáj felnyitnom a pára miatt. Ezen sajnos a Louisnál beszerzett célirányos szer sem segít számottevően, csak valamelyest csökkenti a páralecsapódást. Persze, ha ismét 16-17° körül lesz majd a hőfok, netán még feljebb, ez a gond is megszűnik. Összességében egy ilyen és ekkora motoron rettenetes fárasztó tud lenni eleinte az úgynevezett élménymotorozás. De nem én lennék, ha itt most bedobnám a törülközőt, ugyan. Szoktatás kérdése, és nem azért vágtam bele, hogy néhány kezdeti kihívás elriasszon. Mert ugye, teher alatt nő a pálma, és Kőhalmi rosszul tudja: nem csak Szentes címerében van pálma, de a faluméban is.

  Szó se róla, embert próbáló feladat egy ekkora monstrum nyergében újrakezdeni több, mint 2 évtized után. Ám azt gondolom, megéri, és ez is csak rám vall: nekem a könnyebb, sokak által járt út sosem volt jó. Mert "... amíg létezem, a magam útját járom... " Még ha eleinte fájdalmas is tud lenni.
 2. Hölgyek és urak!

  Hamarosan jön az 1500-as Kawa Classic Tourer első kézből származó tesztje, úgy is, mint használt motor, úgy is mint nagy vas! Azt előre bocsátom, hölgyeknek sem kell félni tőle, hiába a nagy súly, igen jóindulatú a paripa, mondhatni, kezes. Imádom ezt a gőzkalapácsot :D
  NaNa, Vidék és MoncA kedveli ezt.
 3. ...továbbra is szivatják a motoros népeket. Erre a címre tegnap este komolyan felkaptam a fejem, ám a végén igen komoly káromkodhatnékom támadt. Amennyiben igazak a számok, akkor komoly gondok vannak a fejekben. Azt még csak-csak megértem (valójában nem), hogy emisszióra hivatkozva butított verziót kapunk az amúgy sem gyilkos teljesítményadatokból, de tessék mondani: a tankkapacitás ezt miért szenvedi meg?

  És ami a legfontosabb: miért kerül nálunk közel 3X-os árba? Riksakulik fogják egyesével szállítani? Ennél kivételt tettem volna, ami a "láncos motor" nevű fenntartásaimat illeti, de nem ezen az áron. Mert ennyiért 1600-as Classic Tourert kapok. Tehát, ha a 6000 euró környéki várható ár igaz lesz, bizony, nem lesz Jawám, és most ellenőriztem a német importőr oldalát: a hír igaz, Jawa 300 CL néven ott van, már kapható, kerek 6000 euróért árulják. Érdekelne, mi tesz rá az árára közel 4000 eurót, mire Európáig ér.
  bocsi, NaNa és MoncA kedveli ezt.
 4. Na, most mindenki kitalálhatja, hogy mim... :D Szóval, jelen állás szerint szűk 12 óra múlva meglesz az első próbautunk a Bismarckkal, még reggel fel kell pattintanom rá a rendszámot/felfogatást. Igen, 3. nekifutásra sikerült végre bejelentenem a drágámat, de rohadtul necces volt. Szóval, kb 5 hete voltam a Zulassungstellénél, hogy most aztán rendszámot kap angyalka. Jó korán felkeltem (még leírni is utálom), hogy ne legyen nagy sor előttem sorszámhúzásnál. Bőven nyitás előtt ott voltam... Aztán láttam, hogy sokan mások is :D Node sebaj, Tóbiás, főbejárat nyit, mennék sorszámért, aszongya "kishölgy" a pult mögött, hogy csak időpontra. Gyanús is volt, hogy most szinte senki nem ment arra, amerre én... Na vazze, angyalka, mekkora puszit kérsz, intézni nekem egy időpontot? Itt néztem be a mutatványt, ő olyant nem ad, majd elintézem onlány valahogy/valahol. Há'b+, én is szeretlek, nagygáz haza, stadtkoeln.de, időpont foglalva, az első szabad lehetőség 3 hét múlva... Komoly orvosok, virológusok, mikrobiológusok szerint kb a 16. hét óta értelmetlen koronáról beszélni, de szeretlek benneteket... Na jó, elsején mentem újra, farokfelcsapva, kinyomtatott időponttal, hogy az Input-Output Manager ne okoskodjon megint. (egen, a portás) No, már maj'nem kész, aszongya a hölgyemény (mások azt mondanák rá: egy tányércsörömpölést megérne) "nem írhatja a nevemre a pacit, mer' sáros vagyok gépjárműadóügyileg. Oooooofckyrmm - vagy én téged... és tényleg, a szekér évfordulós, csak én közben másik zsinagógában tartom a pénzem, nem tudták leemelni... De ha megoldom fél egyig, és addig visszaérek, átírja. Na, pá, aranyom, várjunk még. Haza, szekérharács elutal, új időpont lefoglal. A legkorábbi lehetőség 15-e, 10:20. Elsején. Lassan a korona szót is megutálom...

  ...na, tegnap aztán feltettem kis ausztrál kalapomat, és mint egy huligán Krokodil Dundee (neki, ugye, nem volt hosszú haja) megrohamoztam újra a hivatalt. Már az feltűnt, hogy eleve sokkal könnyebb az odaút. "Hiszek" a jelekben, azaz, ez az én életemben inkább kipróbált tény, ha valahova nem kell odaérnem, akkor rohadtul nyögvenyelős a dolog, most, mint az olajozott villám... a feléig. A korábbiaknál már az utcánkban is kész halál volt az odaút. No, és akkor odaérek, a foglalt időpont ellenére most csak 20 percet kell várnom a 40 helyett, mire odahívnak, flottul szalad a szekér nagyon. És akkor benyögi: Hauptzollamt. Gépjárműadó. A te anyádat, barátom, két hete kifizettem, mozoggyááááááá'! De nem, menjek oda, intézzem el, ha fél egyig visszaérek, a nevemre írja. Óóóóóób+. 11-kor. (a múltkor néztem, ott is csak időpontra, azt meg csak TELEFONRA!)Hááááá, tanár úr kérem, készültem, nálam van a levél a Hauptzollamttól. Van telefonszámom. Ja, fck, ez az aacheni, nem a kölni, az elmaradást oda kellett utalni. na, felhív, bemond, ügyfélszám, fizetve, igen, tényleg, jó, a kölni irodát kell felhívni... De elkönyveltem, hogy nab+, megen' 2 hét.
  Asszony pajtit felhív melóban, kéne a szám, küggyé sms-t, oké, ne a reptéri kirendeltséget, az ehrenfeldit...
  Okés, szám megvan, felhívom, aszongya a fószer, ha 11:45-ig odaérek, addigra kész lesz az igazolás a kifizetésről, meg van szűk 3 ojró saram, azt még rendezhetem. Mindezt 11:10-kor, a folyó másik partján... Radarerdő-belvárosi elmebaj/Hyundai Grandeur 3,3 V6 0:1, 11:28-kor ott voltam. 2 perc volt felvennem a papírt, 20! perc volt kifizetnem a 2,84-et a szemközti épületben a kasszában, de fél egy előtt ott voltam az igazolással, hogy sármentes vagyok. Szóval, a Bismarcknak hivatalosan is én vagyok az 5. kapitánya...

  És a legszebb: most nézem csak a forgalmiját, 93 dBa a zajszintje, az elhaladási pedig 78 dB, szóval, egy rakás tiltás nem érvényes rá :D 95-nél lennének gondok :)

  Páran már láttátok a képeket a vasamról. Nem vagyok mazochista, sem szuicid. Nem azért vettem 1500-as motort újrakezdéshez, mer' maj' most én jól megmutatom, "kisparasztok, így köll ezt". Hanem, ha visszatekintek eddigi életemre, nem vagyok benne biztos, hogy anyagilag a későbbiekben megengedhetek magamnak motorcseréket. Ez itt van, bőven jó 2 személynek is, akár hosszú túrákra. Csak fenntartani kell,az meg azért menni fog.
  NaNa, Vidék és MoncA kedveli ezt.
 5. A múlt hétvégi tüntetés komoly vihart okozott a német biliben, kavarva tovább a sz...agokat a téma felett. Jelennek meg írások pro és kontra, némelyik zsigerből, nyílt uszításként (szándékosan nem linkelem, szemetet nem reklámozok) némelyik mérsékeltebb hangnemben (ebből szerencsére több van), és persze adódnak vélemények/írások a fantasy világából is. Érdekes módon a gyártói-forgalmazói oldal véleményére eddig nem igazán kíváncsi senki. Hogy műszakilag mi megvalósítható, azt az átlagember nem igazán képes elhinni, de hogy a megvalósíthatóság mellett mi marad piacképes, azaz megfizethető, az már egy teljesen másik kérdés. Most épp egy közel egy éves írást olvasok erről, ami már akkor nagyon jól mutatta, a döntéshozói oldal mennyire életidegen ezen témával (is) kapcsolatban, "A motorkerékpárokat hangosabbnak észleljük, mint az autókat" címmel.

  A motorok egyre gyakrabban válnak rosszhírű zajforrássá, emiatt egyre több útszakaszt zárnak le előttük. De tényleg hangosabbak lennének, mint az autók, vagy csak annak tűnnek? És mi motorosok mit tehetünk ez ellen?

  A legkedveltebb motoros útvonalak mentén lakók egyre nagyobb számban érzik zavarónak a zajterhelést, csatlakoznak polgári kezdeményezésekhez, adnak be panaszt hivataloknál, rendőrségen, médiában. A MOTORRAD is kapott leveleket, melyek írói azt kérik, a környékükre ne adjanak útvonaltippeket, mert a sok motoros miatt már nem tudnak a gyerekek a szabadban játszani, a szomszédok egymással beszélgetni. Egyenesen saját weboldala van a témának: a www.motorradlaerm.de összefogásában kezdeményezések, munkacsoportok dolgoznak együtt a motorosok elleni közös fellépés érdekében, akik üvöltően hangos, ezáltal illegális végdobbal kelnek útra.


  A Német Motorosok Országos Szövetsége (Bundesverband der Motorradfahrer BVDM) egyedül Németországban 50 teljes útvonaltiltást számolt össze motorkerékpárok számára (2017, azóta ez megháromszorozódott állítólag), ehhez jön kerek 30 hétvége/ünnepnapi tilalom - növekvő tendenciával.
  Néhány éve a motorosokra ezen környékeken célzottan számított a helyi turizmus, időközben a jelenlétük zavaróvá vált. De mégis, miért kerülnek a motorosok egyre gyakrabban a kritika zárótüzébe? Valóban igaz lenne, ahogy a fent említett oldal állítja, hogy a motorok zajkibocsátása egyre csak növekszik?

  A motorzaj megterhelőbb, mint az autók zaja

  Igazából ritkán, hisz a zajkibocsátási normák egyre szigorúbbak lesznek. Alapvetően a motorok semmivel sem zajosabbak a forgalomban, mint az autók, hanem inkább csendesebbek, zajszint terén mindenképp.
  Egy, a baden-württembergi Környezetvédelmi, Mérésügyi és Természetvédelmi Tartományi Hivatal megbízásából 2010-ben készült tanulmány azzal zárult, hogy azonos sebességnél a motorok és autók zajszintje nagyjából azonos értéket mutat. A tanulmány készítői kereken 17000 elhaladás mért zajkibocsátását értékelték ki, ebből hozzávetőleg 1800 motorkerékpár volt. Számos kétkerekű volt egyértelműen lényegesen halkabb, mint az autók. Kétségtelenül akadt néhány különösen hangos motor, melyeket a kutatók szerint a lakók gyaníthatóan lényegesen zavaróbbnak találnának.

  [​IMG]


  Azonban nem csak a hangerő zavar, hanem a szubjektív, érzékelt zajosság is, ami pszichoakusztikus mérésekkel igazolható. Az idézett tanulmány szerint a motorok zaja sokkal hangosabbnak, ezáltal megterhelőbbnek tűnik, mint a személyautóké, - 100-as tempónál akár kétszer hangosabbnak, holott a tényleges hangerő azonos. A Bécsi Egyetem zenetudósai hasonló eredményre jutottak. Ahogy egy pszichoakusztikus vizsgálatban megfigyelték, "a motorkerékpárok zaja különösen megterhelőnek hat, mivel a hangerő mellett kifejezetten éles tónusúak, durva hanghatást" keltenek. És: Tesztalanyok, akik elutasítóan közelítenek a motorokhoz, fokozottan érzékenyen reagáltak a hangjaikra.

  Azaz mindenek előtt a motorok hangjának frekvenciája és tónusa számít. Ezen maguk a motorosok nem tudnak változtatni, így nagyszerűen el lehet rajta lamentálni. Mint ahogy azon is, hogy sok ember ma érzékenyebben reagál a zajra, mint pár évvel ezelőtt, vagy hogy turisztikai hivatalnokok sokat ígérő célcsoportot fedeztek fel a motorosokban, és hogy ingerült helyi lakosok a motorok zaját emiatt hangosabbnak találják, mint ténylegesen lennének, mert a motorost választották ellenségképnek.


  Vezetési stílus lezárások ellen

  Ám a berzenkedés nem akadályozza meg a további lezárásokat. Bevált módszer ellenük a jól megválasztott vezetési mód. A Bécsi Tanulmány résztvevői a motorok zajkibocsátását akkor találták különösen zavarónak, ha a hangerő hirtelen megugrott, tehát a vezető hirtelen "rámarkolt". Ezt még mindig mi motorosok tartjuk a markunkban. Tehát szükség van kiegyensúlyozott vezetési módra állandó satufék-koppgáz nélkül, különösen a településeken, és környékükön. Így megmarad a motorozás élménye az utakon? Ajándék! Inkább enyhén fékezett habzással vezetni, mint sehogy. (a következő mondattól kezdtem megkérdőjelezni a bácsi józan eszét - a ford.) További megoldás: kerüljük a kedveltebb motoros útvonalakat hétvégén és ünnepnapokon. Inkább a Bajor- a Fekete-Erdő helyett, vagy hetes túra gyanánt inkább az Apennineket válasszuk a túlzsúfolt Dolomitok helyett. Csak a mi aktív közreműködésünkkel fog elülni a zaj a zaj körül.  (Innentől vészesen fogyni fognak az egészséges ganglionsejtműködésre utaló jelek)

  Politikusok új zajmérési eljárásokat követelnek
  Az új motorok hangerejét is egyre inkább problémásnak találják. A MOTORRAD megállapította, hogy az aktuális Euro 4 szabályozás "nem sokat javított" a helyzeten. Most jönnek a politika követelései, miszerint: "Az EU szigorítson a motorok és személygépjárművek típusengedélyeztetésénél a zajszintellenőrzésen", mondott ilyent a Szüvetségi Környezetvédelmi Hivatal elnökasszonya, Maria Krautzberger a "taz" napilapnak. Így folytatta: "Zajhatárértékekre van szükségünk 80 km/h felett is, ahogy minden motorfordulatszámnál." (kiemelés tőlem)

  A MOTORRAD kérdésére Bernd Lange EU-parlamenti képviselő, maga is motoros, megerősítette, "további jogi előrelépések következnek az EU-ban" Kívánatos lenne egy dinamikus és valósághű teszteljárás a zajméréshez, mondja Lange. Habár időigényes lenne. Az EU-politikusok a zajprobléma gyökerét azonban abban látják, hogy némely utángyártott hangtompítók az ECE jóváhagyás ellenére túl hangosak, és ezt senki nem ellenőrzi.


  Pofátlan gyorshajtók és illegális gyorsulás?

  Hogy a módosított vagy akár teljesen kiürített kipufogódobok nem utcára valók, az kétségtelen. Hogy a bömbölésük mennyire idegesítő tud lenni, azt mindenki tudja, aki ezt már pl. egy szűkebb völgyben átélte - az üvöltésük kilométerekre hallatszik. Ám a szabálykövető motorok hangja is zavaró, ha ezek tömegesen jelennek meg. Legyen a Würgauer Berk a Frank Svájcban, az Engter Berg Osnabrücknél, az L755-ös út Langelan és Altenbeken közt Paderbornnál, a Hahntennjoch Tirolban, vagy a Sellajoch a Dolomitokban - példák útszakaszokra, ahol már lezárás van. A polgári tömörülések és a helyi sajtó is hamar elkezdenek a pofátlan gyorshajtókról vagy illegális motoros gyorsulásokról témázni, akár igaz, akár nem.

  Lezárások a balesetek magas száma miatt
  Például a Bajor Televízió leadott egy műsort 2017 márciusában a Würgauer Bergnél a zajszennyezésről, és a jelentést a "száguldozókról" képekkel támasztotta alá - egy motorosról, aki szemmel láthatóan igen kényelmes tempóban haladt felfelé az úton. Utána az útszakaszt hétvégén és ünnepnapokon lezárták - a balesetek magas számának indokával. Ez azonban valószínűleg csak ürügy volt. A helyi rendőrség még 2016 végén adott ki sajtóközleményt, legnagyobb megelégedésének hangot adva meredeken zuhanó motoros balesetek száma felett. Valójában tehát az igazi ok jól láthatóan a zaj. Mint ahogy az Engter Bergnél Osnabrücktől északra, ahol szintén a baleseti számokra hivatkozva vezettek volna be motoros tilalmat. Mivel a szükséges adatokat nem nyújtották be, az osnabrücki illetékes bíróság a lezárást jogellenesnek ítélte meg.

  A legnépszerűbb alpesi vonalak részben lezárva

  A Hahntenjoch és Lechtal környékén Tirolban ezzel szemben a civilek finomkodás nélkül kimondják, hogy szó nincs balesetekről, hanem a motorok "zajterrorjáról", amitől úgy a lakókat, mint a turistákat védeni szeretnék. Vizsgálják a behajtási tilalom lehetőségeit a következő szezonra. A Sellajochnál a Dolomitokban is több nyugalmat remélnek. Ott 2017 nyarán szerdánként minden belsőégésű motorral hajtott járműre általános behajtási tilalom van. Előreláthatólag marad az intézkedés 2018-ra is, lehetőleg akár több napra és/vagy további útvonalakra kiterjesztve. A nyugalmukat akarják az L755 mentén lakók is Paderbornnál: a 7 km hosszú útszakaszt zajvédelmi okokból tervezték lezárni a motorok előtt. 2017 júniusában azonban, egy szép, verőfényes ünnepnapon, amikor rengeteg motoros kelt arrafelé útra, a mérések messze a hivatalosan engedélyezett határértékek alatti zajszintet mutattak. Paderborn járás vissza is vonta az útvonalzárat.

  Vidék és MoncA kedveli ezt.
 6. Ugyan az elején azt ígértem, hogy teszek fel a VN900-ról, 1700-ról is fordítást, ezt most mégis inkább lemondanám. Ezek a modellek már az uniós csatlakozás környékén jelentek meg, így hozzánk is jutott belőlük tesztpéldány, jelent meg róluk magyar nyelvű írás, sőt tesztvideó is. A VN2000-et szándékosan nem említem, Magyarország sosem tartozott a célpiacai közé, nem tudom, fut-e belőle 10 db a hazai utakon... és a célpiacokon sem hozta az elvárt sikert, ami szerintem a gyártónak éppoly érthetetlen, akárcsak nekem. Ezt bizonyítja a rövid modellciklus, míg a 900-as és 1700-as modellek a világ szerencsésebb pontjain a mai napig a Kawa kínálatába tartoznak.
  Tekintetbe véve a hazai piac felvevőképességét, inkább a címben jelzett témára kerestem rá, szerencsére nem is sikertelenül. Mivel nem célom Mikszáth írásaival konkurálni terjedelem terén, így most az alábbi két írásból ragadok ki részeket (a képeket az eredeti írásokból húztam át):

  Honda VT 600 Shadow
  [​IMG]

  Műszaki adatok (Modellév 1995, gyári adatok)
  Motor: Két henger-négyütemű-V, hengerenként 3 szelep, vízhűtés
  Térfogat: 583 cm3
  Teljesítmény: 30 kW (41 PS) / 6500 min-1
  Nyomaték: 51 Nm / 3500 min-1
  Gumiméret e/h: 100/90-19 / 170/80-15
  Üzemanyag: 11 l
  Tömeg: 212 kg

  Anno 1988-ban a japán chopperek még utcai motorok voltak szerencsétlen csepptankokkal, kényelmetlen lépcsős ülésekkel, borzasztó szarvasagancs kormánnyal. Legalábbis a Suzuki Intruderéig. Ebben az évben hozta a Honda az ellencsapást a VT 600 Shadow-val. A háromszelepes V2 az elnyűhetetlen örökmozgóként megismert Transalppal közös polcról származik. A cruiser változathoz a teljesítményt 41 le-ben korlátozták. Számos rajongóját a Shadow autentikus fellépésével nyűgözte le . A központi rugózás merevvázas felépítménnyel áltat minket. Már a második évben 9-ről 11 l-re növelték a tankot, 1996-ban vezette be a Honda az ötsebességes váltót. A Shadow tulajdonképpen mentes a típushibáktól, így hálás dolog használtan is hozzájutni. Ha az előző tulajdonos nem hanyagolta el, semmi komoly gonddal nem kell számolnunk.

  Árak: A 600-as Honda Shadow enged nekünk némi játékteret árban (3000 euró vételárig szól az eredeti cikk) ami az egyéni ízlésünk kiteljesítését illeti a kiegészítők terén: a korai modellek már 1500 eurótól hozzáférhetők. Jelzetten menetkészen, komoly hiányosságok nélkül, részben egyenesen friss műszakival . A felső polc kínálata 2700 eurónál elérhető, itt jellemzően csak a rendszámot kell rácsavaroznunk, és már vihetjük is.

  Bár a múltkor a 800-as Kawa önálló bejegyzést kapott, itt most a használtpiaci értékelése jön, így kár lenne kihagyni, különösen ajánlom mindenki figyelmébe a Driftert (igaz, azt 4000 pénz alatt nem adja senki).


  Kawasaki VN 800 Classic


  [​IMG]

  Műszaki adatok ( Modellév 1996, gyári adatok)
  Motor: Két henger-négyütemű-V, hengerenként 4 szelep, vízhűtés
  Térfogat: 805 cm3
  Teljesítmény: 40 kW (55 PS) / 7700 min-1
  Nyomaték: 64 Nm / 3300 min-1
  Gumiméretek e/h: 130/90-16 / 140/90-16
  Tank: 15 l
  Tömeg: 256 kg

  A rossz nyelvek szerint a VN 800 egy Fat Boy klón. Kinézetre igazuk is van. Csakhogy a VN 1996-ban pontosan a felébe került egy eredeti Milwaukee-Twinnek. És a V2 már majdnem egy sporttwin: menetdinamika terén a Nippon-Cruisernek nincs miért szégyenkeznie. A motor kabátujjból kirázza a teljesítményét, emellett kimondottan jól elforgatható, éles helyzetekben rendkívül jól reagál. A futómű és fékek korának legjobbjai, a rugóstag azonban inkább keménynek nevezhető. Némi hiányosság a kuplungnál észlelhető, hidegen indításkor nem mindig emel ki megfelelően. A teljes modellciklus alatt a mérnökök kétszer módosítottak a rendszámtábla elhelyezésén. Egyebet semmit. Ami megy, az megy, ennyi.


  Árak: A félsportos Kawasaki jobb példányai teljesen kimerítik a költségvetésünket. Az alapos összehasonlítás kifizetődő, a futásteljesítmény 20-70000 km közt néhány száz euróval befolyásolja a keretet. Néhány eladó szívesen fizetteti meg drágán a beépített kiegészítőket.  Suzuki VS 800 Intruder

  [​IMG]

  Műszaki adatok (Modellév 1996, gyári értékek)
  Motor: Két henger-négyütemű-V, hengerenként 4 szelep, vízhűtés
  Térfogat: 805 cm3
  Teljesítmény: 37 kW (50 PS) / 6400 min-1
  Nyomaték: 67 Nm / 3700 min-1
  Gumik e/h: 80/90-21 / 140/90-15
  Tank: 12 l
  Tömeg: 216 kg

  Kevés japán tudott ténylegesen ennyire a nyakára hágni egy Harleynak: Már a név, Intruder, lefordítva "Behatoló", figyelmeztet rá, hogy előbb a VS 750, majd a VS 800 a Sportsterek birodalmában akartak elvadulni. És a Trudi erőlködés nélkül vetett sötét árnyékot az ami-vasakra Európában az eladási számokat tekintve. A kezdetektől fogva szolid konstrukció volt, alig valamit változtatott a Suzuki a teljes modellciklus alatt az Intruderen. És miért is tette volna? A koncepció működött. Különösen a 45°-os hengerszögű V2 a maga nagy rugalmasságával talált hamar sok barátra. A motor a maga 50 lóerejével flottul reagál, ellenben a futómű némileg több kurázsit kíván. A lábtartók helyezése kissé osztályidegen, a motor középmagasságában fekszik. Jellemző gyengeségei a típusnak nem ismertek

  Árak:
  Némi szerencsével találhatunk elfogadható példányt nagyjából 2200 euróért. A majdnem teljesen modellazonos 750-es bár ritkább, többnyire pár százassal olcsóbb. Az izmosabb VS 1400 már feszegeti a büdzsé határait. Aki a felső határt 3500-4000 közé állítja be, már hozzáférhet a nagyobbakhoz.

  Innentől jön a második cikk, mivel fentebb a VT 600 és a VN 800 már volt, a VT 750 S és a Kawa 800 Drifter nem kerül be a listába. (hacsak nem kapok rá külön kérést) Utólag olvasva megállapítottam, nem igazán voltam konzekvens, mert ilyen alapon a VZ 800-at sem kellett volna idefűznöm.

  Suzuki VZ 800 Marauder
  [​IMG]


  Már-már nevetséges: az 1997-től 2003-ig terjedő gyártási időszakban ez a középkategóriás cruiser újonnan több, mint 10000 vevőre talált (a német piacon, megj. tőlem). Pedig szinte minden összehasonlító tesztben alul maradt, mert futómű oldalról vizsgálva az ember komoly gyengeségeket fedezhetett fel nála. És a komoly mennyiségben alkalmazott fémhatású műanyag elem sem hatott túl szexinek...
  Végső soron a siker igazol. Hogy a szokatlan vonalvezetés, az egyszerű, egészéges hődinamikájú motor, vagy egyszerűen az akkor kedvező kereskedői ár, átszámolva 6000 euró vezetett ide? Mindegy. A Marauder a mai napig a nem szokványos cruiserek osztályába tartozik, az individualisták táborát erősítve. Másodkézből, gondosan karbantartva és ápolva ez a szolid 800-as jó tipp a kis költségvetésű vevőknek.

  Előnyök: nagyon jó teljesítményleadás alacsonyab fordulatszámon, viszonylag robbanékony (60-100-as sprint 6,2 sec alatt) jó terhelhetőség (200+ kg, ez tényleg jó érték, az 1500-as Kawa tud 190-et), jó használtpiaci érték

  Hátrányok: kiegyensúlyozatlan kormánygeometria, szerény képességű rugózás, szűkös hasmagasság, kényelmetlen üléspozíció, gyenge, nem túl jól adagolható hátsó fék

  Adatok (Modellév 1999): Vízhűtés , V2-négyütemű, 45° , 805 cm³, 39 kW (53 PS) / 6500/min, Tömeg 219 kg, Tank 13 liter, ülésmagasság 720 mm, Csúcssebesség 163 km/h, Gyorsulás 0–100 km/h 5,4 sec, Fogyasztás 4,7 l/100 km

  Ár: 2500 eurótól

  A fenti két írásban ismertetett további jármű már vagy nem japán, vagy jellemzően nem a szebbik nemet célozták meg a megjelenésükkor (power-cruiserek, baggerek 300+ kg súly felett) de ha igény mutatkozik rá, ide teszem a kívánt modell leírását.
  NaNa, Vidék, MoncA és 1 másik tag kedveli ezt.
 7. ...és fennen hirdessük a nyugati demokrácia fennsőbbrendűségét... képmutató orwelli színjátékát.

  A pnp.de írja szűk egy órája: A motorozási tilalom elleni tüntetés betiltása ellenére bikerek tartanak Münchenbe

  Azaz a müncheni motoros tüntetés betiltása ellenére motorosok ezrei vonultak a tartományi fővárosban szombaton. A bikerek csapatokban gurultak a Középső Gyűrűn keresztül, mondta el egy rendőrségi szóvivő Münchenből. Ez már több forgalmi fennakadáshoz vezetett. A rendőrök megpróbálták a motorosokat befolyásolni, nehézség adódott többek közt a Luise-Kiesselbach alagútnál. A rendőrség azt gyanítja, hogy a motorosok kipufogógázai kioldották az alagút automatikus tűzoltó rendszerét.

  Már reggel 50-100 fős csoportok gyűltek össze több helyen. Dudaszóval, felkiáltásokkal, feltekert zenével keltek útra. "Hajthatunk a Középső Gyűrűn, ezt senki nem tilthatja meg nekünk", mondta egy motoros, aki Erding vonzáskörzetéből érkezett.

  Szombaton egész Németországban akartak a motorosok a tervezett hajtási tilalommal szemben tüntetni. A Középső Gyűrűn az ország legnagyobb vonulását kívánták megszervezni. Ezt azonban a körzeti megbízott referens pénteken, késő délután, biztonsági okokra hivatkozva betiltotta. Mondván, hogy a nagyszámú motoros jelenléte közlekedési fennakadásokhoz vezethet, ami akadályozza a mentő járművek haladását (itt jegyzem meg, az őszi országos traktoros tüntetés akkor mit okozhatott? Mert azok aztán eldugítottak mindent)

  Egyes motorosok azonban jelezték, nem fognak engedni a tiltásnak. Az eredetileg tervezett központi megmozdulást azonban a szervező lemondta.
  NaNa és Vidék kedveli ezt.
 8. A bejegyzés létrehozása végül tegnap elérte célját: nem tettem kárt senkiben és semmiben. Azonban jobbnak láttam eme "átfogalmazást" (minő eufemizmus) végrehajtani... Végtére is az ember nem szívesen szembesül akár éveken át azzal, hogy volt pár óra, amikor az önuralmát de facto sikeresen lemorzsolták róla. Főleg nem állítok ennek emlékművet nyilvánosság elé. Ha netán van olyan lehetőség valahol, hogy "bejegyzés törlése", azt valaki régebbi motoros (ejj, de szépen passzol ez ide) elmesélhetné, hol találom, és ennyivel kevesebb szemetet hagyok hátra a virtuális térben.
  bocsi, M.Helga és NaNa kedveli ezt.
 9. Jelenleg éppen a gaskrank.de német motoros oldalról nézem a híreket, miszerint Bajorországban már bíróság előtt az ügy a tervezett időszakos tilalom miatt. (Itt most nem az országosra tervezett, hanem a tartományi saját intézkedésről van szó.) Kísérteties összecsengést mutat a tilalom a korai járványügyi intézkedésekkel, nem teljesen tilos, munkába/orvoshoz/patikába stb. szabad, ám a színtiszta túramotorozás, az önmagáért motorozás lenne alapból tilos. A bácsi akcentusa miatt számomra kissé nehéz követni a mondandót, itt a Rajna partján elszoktam attól a déli "ónémet" dialektustól :DMindenesetre a bajor kormányzat nem mutat elég rugalmasságot, és még mindig nem kíván enyhíteni az intézkedéseken. Sőt... Azonban ezzel a helyzettel még a bajor rendőri szakmai szervezetek sem elégedettek. Persze azért, mert számukra nehéz megállapítani, hogy az ellenőrzés során bemondott indok valós, vagy csak mond valamit az intézkedés alá vont motoros. Érthető módon szeretnének szabadulni a felelősség terhétől.

  Nem a videó tartalma: ezzel kapcsolatban elérhető németországi lakcímmel rendelkezők számára a petíció is az országos ügyében, én ma délelőtt írtam alá. Német lapok egyébként már cikkeznek arról, hogy az enyhülő intézkedések miatt végre fellélegző turizmus most ismét bajba kerül Bajorországban: a motoros csoportok országos szolidaritása miatt a szállodák igen komoly foglalástörlési hullámmal néznek szembe. Pedig sokuk éppen a motoros túrázókra rendezkedett be.

  upload_2020-6-14_23-35-8.jpeg
  Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a képen látható cikk egy mondata felvet egy érdekes/súlyos problémát. Ugyanazt, ami az elmeroggyant dízeltiltásra is jött: többen is csak nemrég vettek, vagy vennének új motort, ami ennek a tilalomnak köszönhetően eladhatatlanná válik, a használtpiaci értéke a béka segge alá zuhan. Annak ellenére, hogy hivatalosan forgalomba vannak helyezve, használhatatlanná válnak.
  A következő snitt azt pedzegeti, hogy jöhet következő évad a Sons of Anarchy-ból.

  4:25-től akkor is érdemes megkattintani a videót, ha kicsit sem tudunk németül, itt ugyanis már arról van szó, hogy hamarosan indulhat a Jawa 300 európai forgalmazása. Ott pedig megtekinthető maga a kész jármű kivetítve, igaza van a TB-s cikknek, a Mahindránál tisztelettel nyúltak a márkához.

  Szóba kerül, hogy egyre több hivatalos helyről érkezik a bejelentés, miszerint a modellt az európai terjesztéshez homologizálják. 2018-ban a Mahindra eljutott odáig, hogy kialakította a kereskedői hálózatát, méghozzá túl korán: nem tudtak érdemben reagálni a vevőoldali igényekre, a jármű iránti keresletre, és a minőséggel is gondok voltak. Időközben ezt a problémát állítólag orvosolták. A Jawa 300 forgalmazása a tervek szerint még 2020-ban megkezdődik Európában. Az ABS-es első tárcsafék ezt mindenképp megerősíteni látszik. Természetesen a legelső célpiac , mily meglepő, Csehország lesz, hisz a márka 1929 óta ott volt jelen (azt azért viccesnek tartom, hogy a bemondó ezt az okot csak feltételezi). Utána jön a többi ország is.

  A Kawa villanynindzsája nevet kap, ezzel önálló típussá válik: EV-Endeavor . Annyit tudni, hogy kap egy 4 gangos váltót, teljesítményadatokat még nem közölnek A jármű fejlesztése 4,5 éve zajlik, tehát eléggé előrehaladott állapotban van. Hogy mikor válik piacképessé, az azonban még nyitott kérdés. Látható pár másodperc elejéig menet közben a tesztpályán.

  Az utolsó rövid a német Moto-GP törléséről szól, az okát én ide most le nem írom. Hócipő- és zacseszproblémáim vannak már tőle...

  Ennyi vót a móka mára... ;)
  Vidék, MoncA és NaNa kedveli ezt.
 10. Az eddigiekkel ellentétben most nem egy konkrét írást teszek ide, hanem a "testberichte.de"-ről mazsolázgatok tulajdonosi véleményeket. Mégis más, amikor nem egy újságíró pár napos eredményét kell olvasni, hanem olyan emberek összegzését, akik azt a vasat hajtják sajátként.

  Elöljáróban az egyéni benyomásom a paciról: ahhoz képest, hogy ez már nem az az "igazi" klasszikus táltos, mégis igen szemrevaló tud lenni a cruiser kategóriában. Személyes ízlésem szerint a sötét színvilág inkább jól áll neki, feketében igen jól hozza a "nagyvasfíling"-et. Mivel a VN széria az 1500-as 2000 évi kiadásától kezdődően kivétel nélkül mind befecskendezős rendszerű, és rommá iskolázott hülyegyerekeknek kell megfeleljen az eu-s előírások szerint, a gyári hang komoly alultápláltságot mutat. Azonban megéri ráülni, még úgy is, ha nem mész vele. Nekem volt szerencsém a szomszéd lókupecnél, az 1600 LT mellett (amit Classic Tourerként árult, ott állt a 900-as, ami szintén LT :bang:, és még mindig megvan) a 900-ast is felpróbálni. A yenki import F6-ost inkább kihagytam :DPici vagyok...

  Szóval, az ezerhaccáz kívánja a combot és a centit, alapállásban 180 alatt nem a te motorod, ha nem kérsz hozzá némi módosítást a kormánynál. Az a reptereket alázó méretű tank ijesztő élmény tud lenni, alatta a súly tiszteletet parancsol. Még az ezeöccáz is érdekes. Komolyan rettegtem, hogy ne döntsem meg vele a szomszédos motorokat körülöttem.

  A VN900 ezután maga volt a felüdülés. Fotelmagasság terén biztos nincs köztük 2 centinél több eltérés, ám a némileg keskenyebb ülés, a közelebbi kormány és nem utolsósorban a kevésbé brutális tömeg miatt szinte fellélegez az ember. Megkockáztatom, a 250-es Jawa-n nem esik ilyen könnyed érzetű, kényelmes póz, a tört üléses ETZ-kre hajaz, alacsonyabb üléssel, ám attól azért jól érezhetően izmosabb tömeggel. Szó szerint újra két lábbal áll a vezető a földön, hajlandó elhinni, hogy övé az irányítás (Ezt 5 lóerő fölött sose higgyük el, már ez a gépi teljesítmény is bőven elég ahhoz, hogy felszecskázzon minket a vasárnapi levesbe fűszernek / hagymaalap helyett. Forgácsoló vagyok, tépte már ki a hajam a horizontál, nem vicces, amikor a mechanikai erők bemutatót tartanak) Az ember hajlamos hamar otthon érezni magát a VN900 nyergében, én csak azért nem ilyent vettem, mert inkább a kardánhajtásra esküszök, ez meg szíjas, és az 1500-as óccsóbb is vót. (Igaz, 6-8 évvel idősebbek is a még karbis verziók)

  És akkor lássuk, mit mondanak róluk gazdáik, azt előrebocsátom, hogy lényegi panasz egy darab sincs:

  "Villan, brummant és örömet okoz" címmel írja Ben Gamal a következőket 2015-ben:

  "Előnyök: elfogadható fogyasztás

  alkalmas városban rövid távokra, szerpentinekre, országúti túrákra, autópályára, hosszú távra

  Halló, 55 évesen megcsináltam az A2-t. Előtte egy Honda Shadow 125-öt hajtottam, majd a VN900 Classicra (2011, 50-ről 48 lóra fojtva - alig v. semmi különbség) nyergeltem át. Nem összehasonlítható a Hondával.
  De a kis Honda tanulni jó volt.

  Teljesen elégedett vagyok a VN900-zal. Szűk kanyarokban dolgozni kell az embernek (nehéz darab), de csak megy és megy... A súlyt szoknom kellett, de most nem is játszik egy széllökés az utakon. Az ABS nem lett volna rossz, de előtte a Hondán sem volt. [...]"

  Lotte1958 írta 2011-ben december 11-én (azaz szintén egy csaj a motoron, gyaníthatóan akkor 53 évesen):

  "2010 májusában szereztem meg a jogosítványt. A motort újonnan vettem. Azóta 22 000 km-t vezettem. A gép csak megy és megy... 1,82 magas vagyok, két éve porckorong operációm volt. Semmi fájdalom egy napi túra után.... hetes túra után... tényleg szuper ülés esik rajta. Teljesen elégedett vagyok a vassal."

  Csajoknak is címmel írja név nélkül a hölgyemény 2007 okt. 31-én:

  " A nyáron, 44 évesen megszereztem a jogosítványt, és a sikeres vizsga után kikölcsönöztem egy VN900-at. Közel állt hozzám, a kedvesem egy Mean Streaket hajt, ami nekem kissé nehéz volt (A Mean Streak először az 1500-asból készült, NAGYON nem kis darab, megjegyzés tőlem)
  Azonnal beleszerettem, és egy héttel később már egy vadonatúj sötétpiros állt a garázsomban. Imádom."
  NaNa és MoncA kedveli ezt.
 11. Minekutána az Úr megsokasítá kegyelmét fejem felett, és bő kézzel osztogatván elhozá a szent szombatnak napját, magam is éreztem az ő angyala által sugalmazott cselekvési kényszert. Na jó, ehhez talán a szomszédnak több köze van... Aki a génjei mélyén is klorofillt hordoz, valószínűleg. Mert kertészkedik ezerrel. És ha a fű magassága az udvaron fél milliméterrel is 4 centi fölé hág, akkor, mint újkori Zeusz, villámot szóró tekintettel játsza a háziurat. Ahhoz képest, hogy nőből van, és ő is csak bérlő, ez mindenképpen jó teljesítmény. Mivel én nemektől függetlenül rühellem a hisztit, inkább megtámadom önként és kötelességtudóan a füvet az udvaron, ha már oly botor módon nő... A GAZ! Nem tartja magát a rajnai szabvány 40 mm (+/- 0.2) magassághoz... De ha már kint vagyok, csekkolom a táltost, kicsit be is indítom, öblítse át a fúvókákat, itt még nincs injektor... És örömmel konstatálom, hogy az akku is szépen tartja a kalóriákat, gond nélkül tekeri a másfél litert. Jó lesz ez nekem, érzem...:mad:Évát is sikerült rábeszélni, üljön fel a foteljébe, kb negyed órát rettegett, hogy "ezderohadtménkűnagy" :DPedig akkor még csak állt... Mi lesz, ha egyszer felröfög a feneke alatt?:D
  NaNa, MoncA, bocsi és 1 másik tag kedveli ezt.
 12. Este, munka után csak azért nem üvöltöttem fel hangosan, jó somogyi stílusban, amikor szembe jött velem ezittene, mert már az utca nagy része bősz alvásban leledzett. Pillanat alatt ökölbe szorult a talpam is.
  Értem én, hogy feleslegesen ne üvöltsön a brumi, de azért ez már a nyílt kib...s kategória. Azt hiszem, nem mondok azzal újdonságot, hogy a motorozási élményfaktor igen jelentős összetevője a hanghatás. Fokozottan igaz ez a terjedelmes országúti cirkálók kategóriájára, ahol a (többnyire) vékettő morgásának élménye, hogy két dugattyúcsapás árán átérsz Dorogról Tatára, valósággal külön kéjhormonként hat az agy erre szakosodott központjaira. Persze, a német életszínvonal komoly árnyalatokkal világosabb, mint a magyar, de azért vannak itt is gondok szép számmal, és nehezen hiszem el, hogy tényleg ez volt a legégetőbb probléma, főleg a jelen helyzetben, amire a bundásrátnak most aztán okvetlenül megoldást kellett találnia.

  Hogy ezek mennyire ráérnek! Ráadásul milyen jó honoráriumért... Persze, valami látszattevékenységet folytatni kell a közlekedésben is, hiszen az alig egy hónapja életbe léptetett szigorításból csúnya pofáraesés lett (ugrásszerűen nőtt meg a bevonandó jogosítványok száma), olyan pedig nem fordulhat elő, hogy a közlekedés kellő számú résztvevője ne érezze magát cseszegetve. Még a végén megvádolják őket, hogy nem csinálnak semmit! (Hogy az anyjuk lánykori neve is valószínűleg "Pótcselekvés" volt, az mellékes) Hogy a társadalom minden része érezze a magas Birodalmi... izé Szövetségi Tanács törődését, új mumus van születőben, a HANGos motor. Eddig a vírus volt, tavaly a gaz széndioxid, azelőtt a klímaváltozás, azelőtt sertéspestis, stb. Minden évben van egy új rettegni való, egy legyőzendő ellenfél. Ezek a barom német politikusok állandóan háborúzni akarnak valami ellen. Az már kiderült, hogy a maci nem játék, így az oroszoknak néha gorombán odamondogatnak, de csak szőr mentén (azért a gáz, meg a kőolaj csak onnan jön...) A CO2 egy olyan dolog, amivel egy lényegi intézkedés során a gazdaságot állítanák falhoz, a közlekedésben komoly eredményeket nem tudnak elérni, csak megfizethetetlenné válnak az új autók itt is. Azért az euro-7-ről még nem tettek le, itt is vissza kellett csuknom a bicskát a zsebemben...

  Mielőtt azt mondanánk, hogy ez minket nem érint: előfordulhat, hogy eljönnél egy motoros túrára pl Bad Schandau felé. Hidd el, megéri, csodás vidék ez a "Szász Svájc" felé, ahogy a német nevezi. És most gondold el, hogy pl hétvégén, vagy turistaszezonban az F6 akár a régióba nem hajthat be... Pedig teljesen legális, gyári a kipu a paripán. Nem ez lenne Európában az első hasonlóan agyatlan intézkedés. Egy 20 éves motorral már nem jársz csak úgy keresztül-kasul Európában.

  Hiába, a víz mindig a szemetet dobja fel, újabb ékes bizonyíték, hogy bűnözők vezetik a világot. És ha feltesszük a kérdést, hogy kinek áll ez érdekében, akkor a háttérben megjelenik az elektrifikációs kényszer agyament góleme, a német csodafegyver a környezetvédelem érdekében. Hogy mi a német terv az acél, gumi stb. előállítására, hulladékkezelésére, az rejtély. Ott VALÓS problémába ütköznének, ahhoz nem hozzányúlni nem mernek, de még csak irányba sem nézni!
  Pontosabban nem jól mondtam, a tényleges acélgyártásra találtak megoldást: kivitték/eladták Kínába. Így büszkén mondhatják, ők már nem szennyeznek ezzel sem.
  bocsi, MoncA és Vidék kedveli ezt.
 13. Ha már Chopper, akkor Harley, gondolhatták a Kawasakinál.  Az embernek egy pillanatra kiszárad a szája. Ez már mindennek a teteje – hihetetlen pimaszság, megint mennyire bejött. Bizonyosan nem a VN 800 Classic az első Harley-koppintás, amivel dolgunk van, de garantáltan a legpofátlanabb. Szégyentelenebb másolata az amerikai álomnak még nem született, eltekintve – talán – a VN800-tól, Classic nélkül, ami a Motorrad '95 novemberi számában debütált, ahol a Hells Angels két testes tagjának revízióját is károsodás nélkül túlélte. >A pimaszság győz< állítja egy okos mai életbölcselet.  A Kawasakinál valószínűleg ugyanazt a felismerést alkalmazzák, ahogy az újabb VN-modellek is létrejöttek: a tervezők meg sem próbáltak valami önálló dolgot a kerekekre helyezni, nem óvatosan közelítették meg a Harley-Davidson előképet, hanem nyíltan lekopizták. Szabadon követve a mottót: becsülettel hosszadalmas. És végül is miért ne? Mért legyenek a japánok olyan hülyék, hogy kínkeservvel kitaláljanak maguknak valami mást, ha a legtöbb ízirájder akkor is csak egyet akar: amcsi Custom-bringát.  A VN800 kétségtelenül véghez vitte – súlyosan „Highway, Burger King és very good time- nak néz ki. Az alap VN800-tól legfőképpen a 17-szer ütősebb formaterv különbözteti meg. Kifejezetten klasszikus. A vaskos, 16”-os első kerékkel, a vastagon burkolt króm villával és a terjedelmes lemez sárvédővel erősen a Fat Boyra hasonlít. Továbbra sem elérhető a szíjhajtás, a Shotgun kipufogók, és csak küllős felnikkel kapható. De ezt előbb-utóbb biztos megoldják a nipponi srácok.  A tény, hogy a távol-keleti Harley jó 500 köbcentivel kevesebbel rendelkezik, mint példaképe, ügyesen el lett rejtve: a hatalmas, vízhűtéses V2 jól adja egy térfogatmonstrum kisugárzását. A kellemes adalék ezek után: az 56 lóerős négyszelepes nagyon szépen jár. Hogy a teljesítményre való törekvésnek milyen előnyös hozadékai lettek, mutatják a mérési eredmények.  Ja, ja, világos: egy Cruiser – ezen meghatározás alatt fut a VN az USA-ban, ami végső soron így rendben is van, mert ez aztán tényleg nem egy echte Chopper, még ha idehaza annak nevezik is, és senki nem tudja... hol is tartottunk? Á, megvan – tehát: egy Cruiser (vagy valami hasonló), így a vidékies vélekedés, nem kell, hogy jól húzzon, gyorsulásnál nem kell a századokat faragnia, nem kell fordulékony legyen, ez sem kell, az sem kell... Na, de akkor még is mit?  Egyszerű: élvezze az ember. Végül is van rosszabb, mint egy életteli motor. Halálunalmas, állítólag hagyományőrzői igények, például. Kérem szépen, mi olyan szörnyű abban, ha egy VN800-al gyorsulva leveti a 256 kilója minden lomhaságát, és vész esetén akár 170-nel szaladni képes? Főleg, hogy a nyomaték fejezetnél sem akad fenn. A hosszú áttételezések miatt a számok itt ugyan nem néznek ki olyan rózsásan, ám nem utolsósorban éppen ezért az utolsó fokozat már 40-es sebességtől átveszi az egyeduralmat.  A váltó nem követel különösebb kapcsolgatási szorgalmat, és a futómű is jó alapot ad a kényelmes, nyugodt túrák vállalásához: széles kormány, mély üléspozíció, alacsony súlypont, előrehelyezett lábtartók, „easy handling”- olyan, ahogy hangzik. Legalábbis 1,65 m testmagasságtól. Aki lejjebb hordja a sisakját, eléggé nyújtogathatja a csülkeit, hogy a kis taposókat a váltón és a fékpedálon elérje.  Igaz, a váltás egy könnyű kiruccanásnál nem játszik komoly szerepet, és a fékdob hátul inkább a VN kevésbé előnyös oldalához tartozik, ez nem bír igazi jelentőséggel. Ha a harapós motor kanyarvadászatra biztat, akkor csak eszerint: előre csúszni, kormányvég hónaljba szorít, és hadd menjen  Valójában a Classic-kal kimondottan kellemes motorozni, ha eltekintünk a mérsékelt dönthetőségtől. Összehasonlítva a régebbi VN 800-zal, komoly előrelépést mutat fel mozgékonyság terén. Ez főleg az átdolgozott futóműgeometriának köszönhető: kisebb első kerék + meredekebb villaszög + kevesebb utánfutás = jobb kezelhetőség. Ezen kívül az új 800-as a kanyarokban is semlegesebben húz keresztül, habár magasabb sebességeknél, éppúgy, mint elődje, zavaró mozgásokkal reagál. Igen, akkor is, ha egyenesen halad.  Hogy egy Kawasaki VN -féle motor mennyire alkalmatlan az autópályákon való száguldozásra, az teljesen egyértelmű. Az állandó szélzúgás, a görcsölő vagy fájó nyakizmok, nyúló karok, zsibbadó kezek, feszülő állkapocs - és máris nem unatkozunk többé. De azért az ésszerűség határain belül, ha már muszáj, a Classic-Lineren is összehajtogathatjuk magunkat, ehhez a kormány nem túúúúl széles és magas, orrunkat a tankkonzol és lámpabúra mögé rejtve, lábak az utaslábtarón, tükör amennyire lehet, lefelé állítva. Elegánsnak a legkevésbé mondható ugyan, de segít.  Sokat segített az első féknyereg egyről kétdugattyússá alakítása, még akkor is, ha az egytárcsás berendezés hatásfoka miatt még mindig nem tör ki belőlünk a lelkesedés. Ha hamar meg kell állnunk a vassal, úgy, mint eddig, gátlástalanul oda kell tenni magunkat, amire a 41-es villa – mily meglepő – csavarodni kezd.  Összességében a rugózás igen kettős benyomást tesz. Bár a gép nem olyan kemény, mint ahogy a hátsó csillapítók látható hiányából fakadóan ezt gondolnánk, azért nem is túl kényelmes. Ha az eldugott központi rugóstag elég kellően mély és széles kátyúkban merül alá, motorunk dobálja magát, mint a szárazra vetett hal. Minden egyes kátránypötty észlelhetővé válik a legénység számára. Ezen információkat nem utolsósorban a széles, szobormerev, nulla öncsillapítással rendelkező kerekek is készségesen közvetítik.  Azonban egy ilyen gépnek, mint a Classic, nem okvetlenül az a feladata, hogy a Softie-kat utánozza: még a fogorvos-cruiserek és ügyvéd-rockerek korában is lehet egy ilyen choppernek peter fondai és dennis hopperi hangulata. A VN 800 Classicnak kicsit zordonánsnak kell lennie. Az egyetlen baj, hogy ez az összhatás a kipufogóknál kimerül. Ami a kétoldalt elhelyezett pletykazacskóból előjön, az felettébb mellékes. Semmi köze ahhoz, amit Sound-nak hívnak. Ezt akár - kíméletesen fogalmazva – egy Harley is tudja
  Vidék és M.Helga kedveli ezt.
 14. Unatkozó németországi középkorú férfi munkavállalóként (azért EZ már halmozottan hátrányos helyzet, nem? :D ) tegnap úgy döntöttem, megtöröm a sör-unicum-unicum-sör-sör munkaütemet.

  IMG_20200516_114150.jpg

  Ez egy percre sem jelenti azt, hogy azok most kimaradnak, mindössze némi változatosságra támadt kedvem. Ha már ott voltam, körülnéztem a külföldi sörök polcán. Hamar megállapítottam, hogy a Motörhead mellett beza az Iron Maiden is képviselteti magát. Mivel életemben idén először mehetnék el koncertjükre, ami most jó eséllyel marad el, gondoltam, megtámogatom a bandát némi apróval, biztos rászorulnak :D Az már csak itthon tűnt fel, hogy a kupakok is egyediek, egy-egy albumborító van rajtuk a megjelenés évszámával.

  A jobb szélső egy oxfordshire-i fekete sör (meglepően kellemes), épp most pattintottam, az Unicum mellett jobbra pedig egy gyömbérsör látható. Ez konkrétan egy "törpe", van 3-féle hobgoblin is... Arra felfelé elég sok whisky fogyhat :D

  Csak annak apropóján kerül ez ide, mert ez a műjárvány kerek két hónap veszteséget okozott a jogosítvány felé vezető úton. (mint még jónéhányunknak, gondolom) Így aztán szörpölgetek, és közben csinálgatom a "vizsgákat" itthon a gépen. Mert ugye pontosan attól a naptól állt le a vizsgázás, amikor én odamentem, március 20-tól. Azóta történt némi változás a munkahelyemen és a vizsgarendben is, így most nem tudok csak úgy bármikor odaállítani, komolyabb logisztikai háttérmunkát igényel a dolog. Persze, a "gyalog" besorolást nem kell szigorúan venni, nagyon élvezem a 3.3-as V6-ot is a seggem alatt, de ha már itt a táltos a karámban, akkor na... jó lenne már meglovagolni legálisan azt a széles nyerget. Szépen nyerít hozzá, az is biztos :D

  Szóval, motoros jogsi, Németország. Amikor először szembe jött velem a tesztszimuláció, jöttek a szemeim kifelé, mint a csigának... Mégiscsak 14 éve vezetek már, túl vagyok a félmillió karcmentesen, az átlagosnál hülyébbnek sem tartom magam (ahogy észreveszem, sokan azonban igen... :D) Szóval, hihetetlen volt. Alig volt helyesen megválaszolt kérdés. Ellenben anyáztam a kitöltés közben, hogy két jó válaszból kell válasszak.
  Igen, erre nem gondoltam. Itt egy feladatkérdésre akár mind a három válasz lehet helyes és jelölendő, és ha csak egy hiányzó pipád van, akkor buktad a teljes feladathoz járó pontszámot, ami 2-től 5-ig terjed. Igen, vannak 5 pontos kérdések. Ami attól vicces, hogy én egy "jogosítvány-kiterjesztést" végzek, tehát nem első jogsi. Így nem 30 kérdés a nyúzópróba, hanem csak húsz. Ennek először örültem... Aztán kiderült, hogy ez nem feltétlenül jó, mert lehet max 6 hibapontod, a hetedikkel bukta van :D
  Azt már megállapítottam, hogy a kérdések összeállításáért valószínűleg a világon mindenhol ugyanaz a 3-4 kétbites emberke felel. Azt is hamar konstatáltam, hogy ha motoros jogsim nem is lesz, toxikológiából, drogokra specializálva még doktorálhatok. Tekintélyes mennyiségű erre vonatkozó kérdés van, mint pl milyen lassan bomlanak le, milyen kihatásaik lehetnek, mennyi idő után számít egy ember "tisztának", stb... kiskeziccsókulom, honnan a náthás t...mből tudjam? Életemben nem éltem ilyenekkel, kérdezzenek a vörösborról, az okés... Szóval, visszasírom kicsit a magyar oskolát.

  Hogy otthon most milyen árakkal kell számolni, azt nem tudom. Itt egy elméleti tanfolyami díj 250 unijós pénz. A kötelező óraszámon felül annyit látogathatod, amennyit csak akarod. Az elméleti vizsga díja 22,50. A gyakorlati órák duplaórák, ez nálunk 130 ojró. 12 dupla a minimum forgalmi vezetés, ha már van másik kategóriára jogsid, egyébként 20, + a járműkezelői órák előtte. A gyakorlati vizsga közelíti a 150 pénzt, és az iskola vizsgára ajánlása szintén még egy ilyen összeg. Azaz alkalmanként 300, itt nagyon nem éri meg megbukni. Meg ugye, akkor jönnek még a plusz gyakorló órák... Csupa öröm és bódottá'...

  Ezek az árak erre a tartományra érvényesek, úgy tudom, bajoroknál még drágább, és a legolcsóbb jogsit szerezni Thüringiában.
  Az elsősegély nem tétel, de tartományonként változó összeg, én egy 20-ast könnyítettem csak magamon. Fontos kitétel azonban, hogy pl. a hesseni elsősegéllyel nem csinálhatsz jogsit NRW-ben (nem annak a tartománynak a kasszájába fizettél, nem is biztos, hogy azt az összeget), nem fogadják el. Valamint még időben le kell adni az igénylést az új jogsi kiállításához az ordnungsamtnál (ez a helyi ocsmányiroda arra hivatott kirendeltsége), ez is még 42 konvertibilis valuta volt helyszínen elkövetve. Szóval, amíg nincs a hajtási passzus a kezedben, vigyázni kell, mit, hol csinálsz, a kész bárca azonban már érvényes a bundásrepublik egész területén, sőt, az egész eu-ban.

  Mire idáig eljutottam, elfogyott a gyömbérsör fele is.... Az íze és a szaga kifejezetten kóla, színe a vörös sörökhöz közelít. Boldogult kőbányai lakos koromban egyszer kóstoltam már hasonlót csapolva, attól majdnem felsírtam, ez viszont kifejezetten jó. Igaz, az 16 éve volt. Lehet, csak öregszem?..
  MoncA, Vidék és NaNa kedveli ezt.
 15. A következő bejegyzés német eredetije, Monika Schulz írása a motorradonline.de-n jelent meg 1998. 04. 27-én. A címet jobbnak láttam érintetlenül hagyni. A kép a saját motorom, még a vásárlás előtt, a kupecnél, a telefonszámával. Csak ajánlani tudom őket, (Mean Machine, Bochum), tartják magukat az adott szóhoz, nem csak az írott betűhöz

  Me, myself and I

  Krúzolás, mint terápia: a Kawasaki lehetővé teszi. A VN1500 Classic Tourer megadja az alapokat önnön érzékelésünk megháromszorozásához


  Pontosan így esett: az a pöfögés, az a pumpálás. Pontosan ugyanez az érzés volt. Az a csendes boldogság, amikor Theo végre a Lanz kormányához engedett. A születésnapom volt, a hatodik. Két kör a faluban, a templomhoz, a kutaknál, el a vegyesbolt előtt. Büszkén, mint egy sas (Na, ez távol az eredetitől, mert mégis, ki az az Oszkár, aki büszke?). Én: a világ tengelye. Traktort vezetni egyszerűen a világ legjobb dolga volt. És a VN1500 Classic Tourert vezetni pontosan ugyanez az érzés.

  Nem akármilyen élmény, amikor az óriás V2 dugattyúi elkezdenek pumpálni, a motor komótos szívverése az ereiden keresztül áramlik, eggyé válsz a mechanikával, ami alattad munkál. És amikor elemeli magát, ez a nagy, nehéz, hatalmas gép, egy pillanatra visszafojtod a lélegzeted, mert a brutális építmény egy kissé meginog alattad, hogy végül mégis teljes akaratából meglóduljon: micsoda színjáték!

  Szinte hihetetlen, mit hozott ki a Kawasaki a VN15-ből. Csak egy pár markolat, és a halvány Harley-töredékek, amik a karakter gyenge pontjaira utalnak, mutatnak az imponáló eredetire.
  Átdolgozott motor, más kipufogórendszer, 4 helyett 5 sebesség, 2 koffer, egy szélvédő - sokkal több nem is kellett a személyiségképzéshez.

  Kategóriájából csak kevesen jelenítik meg ennyire meggyőzően a Cruiser témát, mint a Classic Tourer. Már maga a hangzás: tiszta, erőteljes basszus. Macskagyökér a kimerült elme számára. Egy fél óra, és már át is vetted a ritmust: semmi stressz, csak a szabályos négy negyed. Hamarosan el sem tudod képzelni, hogy valaha az életben 100-as tempónál gyorsabban haladj

  Egyszer csak utolérsz egy torlódást. A bádogskatulyák már olyan folyosót képeztek, ami már a Vörös-Tenger szétválasztásával vetekszik. Egy ekkora hajó a tükörben tiszteletet parancsol. És szép nagy karcokat hagyna maga után. Okay - ha úgy akarjátok - nyomás a közepén tovább. Azonban a gáláns köszönéseket jobb elhagyni, lépésben a vezetésre való koncentrálás elengedhetetlen. Azért a 3 és fél mázsa súly, a rekordgyanús, 189 mm utánfutás, a masszív, 150-es első kerék elég komoly tojáson táncolásra kényszerít, ami a menőséget csírájában fojtja meg... Különösen hosszanti aszfaltgyűrődéseknél.

  A nagy sebesség szintén nem a Classic Tourer barátja. (itt is messze rugaszkodtam az eredetitől, a német formula elég magyaridegen) 140-től a csillapítás himbálódzásra hajlamos, de legalább ez az "okoskodás" el tud minket szórakoztatni. A legvégén azonban marad a tény: a közepes sebességtartományban a legélvezhetőbb az élet a VN-nel.
  És a legszebb, amikor az ember rögtön odateszi a negyedik, vagy az ötödik sebességet. Igen, szinte rögtön elindulás után. Pillanatok alatt beakasztva, a váltóhimba egyetlen lendületével. Magas fokozatban bepöfögni, a hangfekvést a gázzal variálni, a fordulatszámot beesni hagyni, amíg a motor szinte lehal - aztán a hosszú szállítószalagon a pincéből felhozni - ez akár függőséghez vezethet. 64 lóerővel úgy tűnik, a Kawasaki megtalálta a vízhűtéses 1500-as optimumát. Az ember soha nem kíván még többet. Már csak azért sem, mert hamar a ló túloldalán találhatja magát. Például, ha a dönthetőség már teljes mértékben ki van használva, és a komfortos hangolású futómű a kanyarív széle felé veszi az irányt. Hopp-hopp, itt észrevesz az ember minden egyes kilót a 354-ből...
  A fékezésnél éppígy: a dupla tárcsa ellenére az első fék hamar eléri a határait. Csak a hátsó fék hathatós támogatásával fogjuk a szörnyeteget nyugalmi állapotba hozni. Tiszteletet az anyagnak, hangzik a jelszó.
  [...]

  A valóság a benzinkúthoz kényszerít: 7,6 l / 100 km bumlizás. Nem kicsit durva. Legalább az a tudat vigasztal, hogy a Kawasaki alapfelszereltségében a KCAS szekunder levegőrendszer és a (még szabályozatlan - a ford) katalizátor benne van. És valahogy az is egyértelmű volt, hogy egy ilyen egotrip egy ekkora traktoron megkéri az árát.

  Saját összegzésem

  Soha nem gondoltam volna, hogy a Honda F6 után engem még egyszer egy Cruiser megérint. És akkor pont a VN1500. Ez az annakidején -na igen- inkább egyhangú teremtmény. A Kawasaki azonban megértette, hogyan is kell ezt a karaktert megtestesíteni. Vizuális, akusztikus és metafizikai síkon. A Classic Tourer széles kormányán számos probléma oldódik meg saját magától. Az ember más szemmel látja a világot. Valahogy türelmesebben. Hajlamos a motor némely tökéletlenségeitől eltekinteni. Mert végülis mindenkinek vannak hibái.


  _20.jpg
  bocsi és Vidék kedveli ezt.