Blogbejegyzések megtekintése ebben a kategóriában: Konyhai kísérlet

  • NaNa
    Így a Halloween utózöngéjeként itt az idő, hogy felfaljuk a tököket. Ha már mást nem lehet csinálni... legalább a tűzhely meg a sütő is melegít, amíg kinn szakad az eső.

    [​IMG]

    Ennek a szezonnak ez a slágere nálunk. Meg a padlizsánkrém. Mindkettőtől jó meleg lesz a konyhában és annyira még nem is hizlal, mintha egyfolytában sütit ennénk.
  • NaNa
    Lehet, hogy inkább arra kellene beruháznom, egy NDK, levehető ajtajú turmixgépre (hú de öreg vagyok). Ugyanis úgy jártunk, hogy a hiper-szuper, amerikai "blender" beadta a kulcsot. Egyelőre nem sikerült házilag megjavítani, és így nem tudom, hogy pl. holnap mivel csinálom meg a zöld turmixot, és hogy mi lesz a csicseriborsóval, ami kicsinálta.

    [​IMG]

    Nekem ilyen problémák jutottak erre a hétvégére, míg mások motoroztak. Na jó, egy kicsit kirándultunk is, legalábbis végre meglegeltettük a gyerekeket a természetben mind a két nap. Ez már úgy néz ki, hogy a tavasz jómaga.

    Ti motoroztatok a hétvégén valamerre?
    Zsila kedveli ezt.
  • NaNa
    Mivel a motorozás mostanában részemről kizárt, mással próbálom elütni az időmet. Meg amúgy is karácsony volt, amikor adja magát, hogy az ember a konyhában tevékenykedjen.

    [​IMG]

    Gyerekek mellett nem vállalok túl bonyolult ételeket (nélkülük meg minek), így maradnak azok, amikkel ők is elszórakozhatnak. Így tudjuk helyettesíteni a gyurmázást a mézeskalács készítéssel például.

    Idén olyan mézeskalács receptet sikerült találnom, amibe több tojássárgája kellett, mint fehérje, így a négy adag elkészítése után már jelentős mennyiségű tojásfehérje várta a hűtőben, hogy kidobjam. Vagy nem. Mert nincs tékozlás-pazarlás, szóval valamire el kell használni. De vajon mire?

    Na ekkor jöttem rá, hogy van egy cukrászati melléktermék, amiről sosem gondoltam volna, hogy megpróbálkozom vele. Főleg, mert tömény cukor az egész, és azt kb. olyan lelkesedéssel enném meg, mint a vattacukrot... de kiderült, hogy a férjemnek az egyik kedvenc édessége a habkarika.

    Tehát fogtam a maradék tojásfehérjéket, és egy gyorsnak és egyszerűnek titulált recept alapján el is készítettem őket. Amíg be nem raktam a sütőbe ígéretesnek tűnt a vállalkozás, de a 180 fokon 10 percig sütés már az első néhány percben hülyeségnek tűnt. A habcsókok megbarnultak, amikor pedig 10 perc után kivettem őket a sütőből, kilapultak. Az ízük meg olyan volt, mint egy cukrozott tojásrántotta... fehérje. Viszont voltak rajtuk díszek. :D

    [​IMG]

    Ahelyett, hogy örültem volna, hogy megszabadultam a fölösleges tojásfehérjéktől, nem hagyott nyugodni a dolog, és már a férjemet is sikerült felcsigázni, szóval tettem még egy próbát.

    Kerestem egy másik receptet, amiben 60 fokon 3 óra sütést javasolnak... ez már sokkal reálisabbnak tűnt, bár mivel már elég késő volt, erőt kellett vennem magamon, hogy éjszakába nyúlóan figyeljem a sütőt és ne aludjak el, mielőtt a habcsókok elkészülnek.

    [​IMG]

    Az eredmény tökéletes lett. Állítólag olyan, mint a cukrászdai, szerintem még puhább és finomabb is. A titok mindössze annyi volt - a sütés technikáján kívül - hogy a tojásfehérje súlyát lemérve dupla mennyiségű porcukrot egy kevés kukorica keményítővel vertem kemény habbá.

    A habkinyomót már vagy egy éve vettem, és azóta még nem is használtam semmire. Úgy látszik, tudat alatt készültem rá, hogy egyszer habcsókokat sütök a férjemnek.
    bocsi és Vidék kedveli ezt.
  • NaNa
    A héten betegeskedtünk... folytatódott a dögrovás, úgyhogy semmi érdemlegesről nem tudok beszámolni. Készülünk az ünnepekre és gyógyulunk. Szerintem ez a kép volt a legviccesebb ezen a héten.

    [​IMG]
    Vidék és bocsi kedveli ezt.
  • NaNa
    A héten mézeskalács készült. Most, hogy visszanéztem, két héttel korábban, mint tavaly, pedig ennyire nem állok jól amúgy a karácsonyi készülődéssel.

    [​IMG]

    Mondjuk a mézeskalács készítés inkább a gyerekek lefoglalására jó, amire nagy szükség van, amikor már egy hete itthon vannak betegen. Most viszont van még két hetem ezek szerint, hogy szerezzek új kiszúrókat, mert így legalább az is kiderült, hogy a motoros kollekcióból immár csak egy darab maradt, és a többi is megcsappant a sok gyurmázástól.

    Ja, míg el nem felejtem: a tavalyi receptet nem találtam, de a pinterestről mentettem egy újat, ami nagyon jól sikerült. Gyors is, és nem kemény, nem kell napokig állnia, rögtön ehető, és most még több nap után sem száradt ki. Sajnos az eredeti receptet nem tudom linkelni, szóval ide másolom a cetlimről:

    300 g finomliszt
    50 g rétesliszt
    150 g akácméz (termelői) ez kb. 3 evőkanálnyi jól megmerítve, púposan
    100 g porcukor
    1-2 teáskanál porkakaó - elhagyható, de szebb színe lesz vele
    1 teáskanál szódabikarbóna (nem púpos)
    60 g vaj vagy zsír (margarin nem jó)
    1 tojás + 1 sárgája
    1/2 kávéskanál őrölt fahéj
    1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
    csipet őrölt gyömbér - elhagyható
    Esetleg kevés hideg víz

    A sütőt 180 fokra begyújtjuk, egy-két sütőlemezre vagy tepsire sütőpapírt vágunk. A liszteket, kakaót, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket alaposan elkeverjük. A vajat meglágyítjuk, belekeverjük a lisztbe, elmorzsoljuk. A mézet kézmelegnél valamivel jobban felmelegítjük (kb. 50-60 fok), hozzákeverjük a lisztes keverékhez. Beleadjuk a tojást és a sárgáját, majd fakanállal alaposan elkeverjük-dagasztjuk. Ha nem állna össze, pár csepp vízzel segíthetjük.
    Hagyjuk hűlni 5-10 percig. Ezután szilikonos sütőlapra borítjuk. 3 részletben dolgozunk vele tovább. 3-5 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, és az előkészített sütőlemezre tesszük őket. Nagyon pici lisztet szórhatunk alá és fölé, de nem mindig szükséges.

    Díszítéshez pedig ezt ajánlották, de ezt még nem tudtam kipróbálni:

    120-150 g porcukor, 1 tojásfehérje

    Az 1 tojásfehérjéből egy kis tálban nagyon kemény habot verünk, ez 5-6 perc is lehet, vagy még több is. (Olyan kemény legyen, hogy késsel ki tudj vágni a habból egy darabot.) Egy evőkanál porcukrot adjunk hozzá, és mixeljük el vele, ezután még két részletben adjuk hozzá a többi cukrot is, folytonos habverés mellett. Előfordulhat, hogy nem kell az összes (150 g) porcukor. Egyszer csak jó lesz. Fényes, sűrű, tartós hab. Ezt nylonzacskóba töltjük, a sarkán nagyon ici-pici lyukat vágunk, tetejét összecsavarjuk. Ezzel írókázhatunk. A díszített kalácsokat száradásig hagyjuk az asztalon. Pár óra alatt megszilárdul a díszítés. Ezután tegyük fémdobozba.
    Yamina és Vidék kedveli ezt.
  • NaNa
    Ezt a hétvégét itthon töltöttük, betegeskedtünk, és amúgy is rossz időt mondtak. Mondjuk az idő annyira nem volt rossz végül, úgyhogy szombaton még kimerészkedtünk a kertbe, behordtuk a virágokat meg felkerült a kocsira a téli gumi is.

    [​IMG]

    A téli hangulathoz a sütés is hozzá tartozik, úgyhogy a sütőtök mellett süti is készült a kb. 2 éve megvásárolt, de azóta még soha nem használt kuglóf formában.

    Bár keresgéltem a neten jó receptet, végül maradtam a jól bevált, megszokott banános piskóta receptnél, azt tuningoltam fel kandírozott gyümölcsökkel meg narancshéjjal. Nagy sikere volt.

    Mondjuk így utólag belegondolva csinálhattam volna motoros sütőformában, és akkor járgánykuglóf lenne a neve. :D

    (A járványkuglóf nevet Cziráki Viktortól kölcsönöztem. Mikor Regölybe jártunk, mindig azt sütött az anyukája, pedig ott senki nem volt beteg.)
    Vidék és bocsi kedveli ezt.
  • NaNa
    Ez a hét elég húzós volt egyedül két gyerekkel, úgyhogy fényképek sem nagyon készültek, főleg nem motorosak. Persze a gyerekeket agyba-főbe fotóztam, ahogy szoktam, de ez most nem az a blog. :D

    A mai napon azzal ünnepeltem az uram hazaérkezését, hogy elkészítettem egy másik rég tervezett finomságot.

    [​IMG]

    A tápióka pudingról talán amerikai ifjúsági filmekben hallottam, és mindig nagyon kíváncsi voltam rá. Már néhány hete annak,hogy megvettem egy csomag tápióka gyöngyöt, hogy majd kipróbálom. Most jött el az ideje.

    Azt kell hogy mondjam, hogy nagy sikere volt. Az összes azonnal elfogyott.

    Egyébként tök egyszerű elkészíteni, ha valaki rászánná magát.

    100 gramm tápiókla gyöngyöt beáztatunk 10 percre 3 dl vízbe, majd hozzáöntünk még 6 dl tejet, és feltesszük főni. Mehet bele fahéj, vanília és cukor is ízlés szerint. Én egy csipet sót is raktam.

    Amikor a gyöngyök átlátszóak lesznek, és az egész cuccnak puding állaga van, kiraktam tálkékba áfonyával rétegezve, de bármilyen gyümölcs mehet bele.

    Amúgy a legtöbbhelyen kókusztejjel írják, így gondolom kókusszal is finom lehet.
    BajateamOldlady és ekime6 kedveli ezt.
  • NaNa
    Amikor apai nagymamám váratlanul meghalt a '90-es évek közepén, nem voltam felkészülve arra, hogy később majd hiányozni fognak azok az ízek, amiket csak ő tudott elkészíteni. Csak mióta feleség, és főleg mióta anyuka lettem, kezdtem el vágyni arra, hogy én is olyan finomakat tudjak sütni, mint Teri Nagyi.

    [​IMG]

    Annak idején megtanított tésztát gyúrni, mert a kedvencem a grízes tészta volt, de csakis saját, házi metélt tésztából, de azóta sem gyúrtam itthon tésztát. Ott voltam, amikor a tejfölös gombóc készült, de nekem mégsem sikerülnek olyan könyyűre és puhára a gombócok.

    Nyilván ott voltam, amikor a legeslegfinomabb krumplis pogácsa tésztáját gyúrta, de felidézni sem tudom a hozzávalókat (kitalálni igen: krumpli, kiszt, tojás, zsír, élesztő - de az enyém mégsem lesz olyan).

    Amiről eddig elképzelésem sem volt, hogy hogy készülhetett, az a kukorica prósza.

    Az elmúlt években többször nekiveselkedtem, hogy megkeressem a receptjét, de még hasonlót sem találtam az interneten. Kaptam ötleteket zalai motoros csajoktól és erdélyi asszonyoktól, de az mind tök más volt. Most az anyósom (73 évesen) talált egy receptet a neten, ami már a fotó alapján is nagyon hasonlított a nagymamáméra, ezért azonnal ki is próbáltam.

    Nem lett pont ugyanolyan, de eddig ez a recept a legtutibb az összes közül. Lehet, hogy kipróbálom kukorica darával is, hátha... mindenesetre szinte azonnal elfogyott, úgyhogy szerintem ismét nagy kedvenc lesz.
    ekime6 kedveli ezt.
  • NaNa
    Ha már nem jutottunk el az idei csömöri farsangra, a mai napon bepótoltuk a bulizást itthon egy kis farsangi fánkkal.

    [​IMG]

    A képen jól néz ki, és végülis egész ehető lett, bár arra nem hasonlít, ami a recept melletti képen van. Első fánknak viszont elfogadható. Lehet, hogy kellett volna még egy kicsit kelesztenem.

    A receptet a kerületi újságból ollóztam ki - szó szerint

    [​IMG]

    A farsangi buliról pedig legyen elég annyi, hogy mivel a facebookos képeken nincsenek megjelölve a szereplők (sőt többen nincsenek is a facebookon a résztvevők közül), még nem mindenkit sikerült beazonosítanom, olyan jól sikerültek a jelmezek. Lehet, hogy majd telefonos segítséget kérek...

    Csak szólok, hogy idén a farsang február 28-ig tart még.
    Vidék, SzGabó és ekime6 kedveli ezt.
  • NaNa
    Ha minden igaz, mindennel megvagyok, bár a klasszikus értelemben vett készülődésre alig maradt időm. A bejglit meg a zserbót idén cukrászdában vettem (lehet, hogy majd két ünnep között még nekiállok feldolgozni a megvásárolt alapanyagokat), de az ajándékok be vannak csomagolva.

    Tegnap este még mézeskalács is készült.

    [​IMG]

    Azt nem tudom, hogy a motoros pogácsaszaggató készletnek hova lett a két harmada... a hatból így csak két motortípust tudtunk megformázni (és a nyuszi meg a kacsa sem kifejezetten karácsonyi motívum, de sebaj). Talán majd megtaláljuk őket tavasszal a homokozóban.

    Remélem nálatok is minden sínen van!

    Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!
    Zsófesz, Mina, Hajos és 1 másik tag kedveli ezt.
  • NaNa
    Egyedül egy majdnem kétévessel belevágni a sütés-főzésbe kemény bevállalás egy nappal az amúgy is fárasztónak ígérkező 10. Nemzetközi Női Motoros Nap előtt. De legalábbis erős mazochista hajlamra utal. Na én bevállaltam. Mentségemre szóljon, hogy mivel holnap egy egész napra magára hagyom a családomat, gondoltam legalább kaja legyen itthon.
    [​IMG]
    Az egy dolog, hogy a kis csaj segít. Nagyon cuki. De ha egy pillanatra félre nézek, akkor vagy beletenyerel az addig elkészített kajába, vagy magára is borítja, vagy ad-hoc jelleggel belerak dolgokat, amik a keze ügyébe akadnak. Vagy kiszedi, és átcsoportosítja egy másik edénybe.
    [​IMG]
    Szóval a konyhai mérleg funkcióját veszti, szinte mindegy, hogy mibe mennyit raksz és miből. A végeredmény úgysem az lesz, amit kitaláltál, vagy amit a receptben írtak. (Mondjuk ez az egész gyerekezésre igaz... sose tervezz előre, úgysem az lesz, és főleg nem te döntöd el. :D)

    Szánom-bánom, de a brokkolikrémleves vége felé kicsit rázártam a gyerekszobát, hogy a forró leves botmixerelése közben ne borítsa magára és rám az egész ebédet. Az almás sárgarépa tortánál pedig csak reménykedtem, hogy végül legalább torta formája (meg íze) lesz. Végül legóemberke nem került bele... a többit meg szerintem jobb, ha nem tudom.
    [​IMG]
    A leves ehető lett, és végül a torta is, bár 5 perccel azután, hogy beraktam a sütőbe, már égett szaga volt, pedig 55 perc sütési időt írt a recept. Kb. fél óra múlva vettem ki, így csak az alsó 1 cm lett szenes. Amúgy a többi része ehető, sőt finomnak mondanám annak ellenére, hogy répa is van benne (amúgy nem is érződik).

    Persze, ha nem sikerült volna, akkor sem a gyereket hibáztatnám: az igazság az, hogy sima cukor helyett barna cukrot tettem bele, rétesliszt nem volt itthon, ahelyett finomra őrölt tönkölybúza darával csináltam, és mivel sütőport sem találtam, szódabikarbónával pótoltam. Végülis, ha úgy vesszük, volt kitől örökölnie a kreativitását a gyereknek is. :D
    csillo70, Vidék és ekime6 kedveli ezt.
  • NaNa
    Miután az első recepttel nem voltam 100%-ig elégedett, kerestem másikat. az internet azért jó ilyen szempontból, mert egyből el is tudod olvasni a hozzászólásoknál, hogy kinek hogy sikerült, mennyire egyszerű vagy használható a recept.

    Na ez, amit Limara oldalán találtam, teljesen megfelel az elképzeléseimnek.

    [​IMG]
    Ebből most hat rúd lett, és ezúttal a diós töltelék is nagyon finom. Egy-kettőnek kirepedt az oldala. Nem tudom, hogy a töltelék volt sok, vagy túl sokáig pihentettem a meleg szobában. Az éjszakát a hideg padláson töltötték, és ahogy a recept is írja, csak reggel sütöttem meg őket.

    Most légkeveréssel sütöttem, és nem lett kemény az alja, szóval ezt a receptet megtartom... bár lehet hogy a másikkal sincs baj, csak én voltam a béna. :)

    Neked van jó bejgli recepted? Lehet, hogy azt is kipróbálom.
    bejgli_1.jpg bejgli_3.jpg bejgli_5.jpg bejgli_4.jpg
    ekime6 kedveli ezt.
  • NaNa
    Talán tíz éve nem sütöttem bejglit. Akkor olyan "jól" sikerült, hogy még a kutyák sem ették meg olyan kemény lett. Ez most más. Kicsit inkább kalácshoz hasonló, és a négy rúdból már a fele elfogyott.

    [​IMG]

    Az első próbálkozás az új sütőmmel (előtte már sütöttem sütőtököt is), de nem vagyok 100%-ig elégedett. Azt hiszem, karácsonyig van még idő próbálkozni. Kárba nem vész.


    Nem lett rossz, csak az aljuk nagyon keményre sült. Legközelebb máshogy kell beállítanom a sütőt. Most alsó-felső sütéssel sütöttem, kicsit rövidebb ideig, mint meg volt adva. A diósnak a tölteléke nem ízlik. Olyan, mintha kristálycukorral lenne összekeverve.
  • NaNa
    Kenyeret gyorsan? Én is ezt kérdeztem, de azért kipróbáltam. Ha már én azt mondom, hogy gyors (és egyszerű is), akkor tuti, hogy tényleg az. Ráadásul másodszorra már tök jól sikerült.

    A receptet egy Facebook csoportban olvastam, és mivel sorban írták a többiek, hogy kipróbálták, és tényleg működik, rászántam magam én is. A siker garantált, nagyon ízlett a családnak.
    [​IMG]
    Hozzávalók:

    Egy fedeles jénai tál, ami nem biztos, hogy mindenkinél van otthon, nekem is vennem kellett egyet gyorsan, de megérte.

    2,5 dl-es bögre,
    3 bögre liszt (legalább egy bögrényi fehér, a többi lehet rozs, teljes kiőrlésű stb)
    1,5 bögre víz,
    fél zacskó szárított élesztő,
    ha szereted, tehetsz hozzá egy kis marék napraforgómagot vagy szárított paradicsomot, vagy ami tetszik
    1,5 teáskanál só.

    Mivel az első próbálkozás nem volt túl sikeres, a kenyér lapos maradt, az eredeti recepten annyit változtattam, hogy az élesztőt először összekevertem a langyos vízzel, és csak azután adtam hozzá a liszteket, majd összekevertem az egészet egy fakanállal. Az állaga nokedlitésztához hasonló, ne ijedj meg!

    Ha reggelre akarsz kenyeret, akkor este ezt megcsinálod, és reggel sütöd meg. Addig kel.

    Ma délelőtt kilenckor kevertem be, és délután egy körül raktam a sütőbe, tehát nem kell neki túl sok idő, hogy megkeljen.

    Amikor eljön a sütés ideje, a sütőt 200 fokra állítom (az én sütőmön csak 8 fokozat van, és a legnagyobbra tekertem), és egy fedeles, jénai edényt előmelegítek benne (a fedelét nem kell). Közben a tésztát kiborítom lisztes gyúródeszkára, és a széleit kicsit behajtogatom. Ott addig kel, amíg a sütő és a jénai föl nem melegszik.

    Kiveszed a nagyon forró jénait, és belehuppantod a tésztát, majd lefeded. Visszarakod a sütőbe. Lefedve 30-40 percig sütöm, majd fedő nélkül 20-25 percig, amíg a teteje kicsit meg nem barnul. Nem kell a tészta alá sütőpapír, hiszen lisztes az alja. Ha eléggé megsült, ki tudod borítani.
    [​IMG]

    Szóval ennyi. A képek nem adják vissza az illatot, ami a lakásban lett, és az ízt sem... Hajrá!
    ekime6 kedveli ezt.
  • NaNa
    Ezen a héten ünnepeltünk, és mint rendes új anyuka próbáltam kitenni magamért. Kedden két tortát is készítettem, egy szülinapit Lenke első szülinapjára, és egy Túró Rudi tortát Lőrinc névnapjára. Délelőtt tizenegytől délután ötig küzdöttem a konyhában a két sütivel, pedig csak a kicsi volt otthon, ő viszont mindent elkövetett, hogy keresztbe tegyen (ill. keresztbe álljon előttem).

    Szerdán volt a buli.

    A szülinapi torta a már jól bejáratott banános piskótából készült (a receptet itt már leírtam), aminek a receptjéért továbbra is hálás vagyok Andinak. Elronthatatlan darab, és miután ez készült most másodikként, még a formából is sikerül úgy kiszednem, hogy torta formája maradt. A citrommáz is sikerült idén, szóval egy szavam nem lehet.
    [​IMG]

    Nem úgy a Túró Rudi torta, aminek a receptjét a neten vadásztam (INNEN), és őszintén szólva az illusztráció is meggyőző volt.

    Már azzal nagy hibát követtem el, hogy a tortaformába sütőpapírt tettem, mert a receptben ez van, és mert olyan régi a tortaformám, hogy féltem, hogy ha nem így csinálom, akkor kifolyik majd a krém a sütőbe... Emiatt egy kupac kutyagumihoz hasonlított a kész piskóta. Egyébként a második torta ki is folyt, de szerencsére csak addig szivárgott, amíg meg nem sült annyira, hogy eldugaszolja a rést az anyag. A második tortánál arra is rájöttem, hogy a tortaformából ki kell borítani a piskótát, azért mintás a forma alja, és így nem gömbölyű, hanem lapos lett volna a torta.

    Mivel zselatint még soha nem használtam, arra sem nem voltam felkészülve, hogy hőségriadóban a zselatin nem úgy viselkedik, mint ahogy az a recept alapján feltételezhető volt... Konkrétan egyáltalán nem akart megkötni. Az eleve gömbölyded tortára nem volt egyszerű ráapplikálni a zselatinos túrókrémet. Készítés közben ezért fél-egy órákat töltött a hűtőben a munkadarab, hogy a végeredmény olyan legyen, hogy még a csokimázzal is be tudjam vonni, és az vízszintes maradjon rajta.

    turo_rudi_torta_4.jpg turo_rudi_torta_3.jpg turo_rudi_torta_2.jpg turo_rudi_torta_5.jpg

    Nem titkolt szándékom volt ugyanis a Mikulástól és a Húsvéti nyúltól megmentett közel fél kiló kakaós bevonómassza felhasználása. Végül persze nem kellett hozzá annyi, úgyhogy még később is tudok majd kísérletezni, cserébe viszont olyan vastag lett a máz, hogy nem vitte a kés. Viszont a végeredmény legalább vízszintes tetejű torta lett.

    A ronda de finom kategória dobogós helyéért szálltam ringbe idén is, és azért a végeredményt nézve sokkal jobb vagyok, mint azok a lelkes anyukák, akik EZEKET A TORTÁKAT hozták össze.

    turo_rudi_torta_1.jpg
    Mina, bae és ekime6 kedveli ezt.