Egy kerékkel több - Trike

NaNa témája a 'Motorozás' fórumban , 2016 Szeptember 26.

 1. NaNa

  NaNa nanana, Life is Life! Fórumvezető CsaM Csajok

  Regisztrált:
  2006 Április 21
  Üzenet:
  21,185
  Kapott Lájkok:
  7,694
  A Facebookon jött egy kérdés Dorottyától:

  "Üdvözletem! Segítséget szeretnék kérni, így ismeretlenül is... Pár évvel ezelőtt az USA-ban járva, a 66-os úton rengeteg trike motort láttam. Azóta is foglalkoztat, hogy érdemes lenne a sima B kategóriás jogosítványom mellé megszerezni a nagymotorhoz szükségeset is. 28 éve vezetek, de kizárólag autót. Keresnék olyan segítőkész trike tulajdonost, aki elmondja valós tapasztalatait, véleményét. Előre is köszönöm!"

  Tudtommal itt nincs olyan, akinek trájkja van, de @Brigó nak volt (vagy még van?) a háromkerekű Gold Wing. Hátha valaki tudna segíteni.


  Amúgy régebben úgy tudom úgy volt, hogy a trikeok vagy motornak, vagy autónak lehetett vizsgáztatni (az is kérdés, hogy mostanában hogy lehet levizsgáztatni őket). Ha autónak volt vizsgáztatva, akkor lehetett vezetni sima B-s jogsival.
   
  #1
 2. Babulu

  Babulu Hivatásos Darazsász CsaM Csajok

  Regisztrált:
  2009 Március 8
  Üzenet:
  4,603
  Kapott Lájkok:
  3,308
  Brigó már eladta Terkát. Én ugyan vezetni nem vezettem, de potyáztam hátul egy Budapest-Nyíregy retúron. Brigó mondta és én is igazolom, hogy olyan quados a történet. Vezetni is úgy kell, meg a feeling is hasonló. Szóval azzal érdemes lehet gyakorolni. Nem igazán motor, de autónak se mondanám. A technikai dolgokat nem tudom.
   
  #2
 3. NaNa

  NaNa nanana, Life is Life! Fórumvezető CsaM Csajok

  Regisztrált:
  2006 Április 21
  Üzenet:
  21,185
  Kapott Lájkok:
  7,694
  Nekem is az a benyomásom, hogy a motor és az autó rossz tulajdonságait egyesíti... Azon kívül, hogy látványos, nem sok értelmét látom.
   
  #3
 4. Brigó

  Brigó kényelmi motoros CsaM Csajok

  Regisztrált:
  2010 Május 1
  Üzenet:
  2,509
  Kapott Lájkok:
  669
  Na, hát aki szereti, hogy nézik, az feltétlenül trájkot vegyen. Én nem nagyon szeretem, ezért el is adtam. :gurul:
  Na, viccet félretéve: én nagyon szerettem. Mondjuk kicsit kisebb fogyasztással még jobban szerettem volna, de az enyém speciálisan széles volt, mind karosszériájában, mind "papucsaiban". Meg hát ugye az 1800-as motor megeszi a magáét.

  Az biztos, hogy nem lehet úgy irányítani, mint a motort (= kicsit erősebben kell bedőlni, nem elég kissé megbillenteni a csípőt :) ), de nem is olyan vészes. Tolni kell vállból, nem húzni a kormányt, ennyi a titok.
  Nem is tudsz a sorok között elevickélni, hiszen szélesebb vagy, és egy csomó tiltás vonatkozik a 3 kerekűekre, ami a kettőre nem. Viszont nem is nagyon akarsz. A trájkos nem siet. Sütteti magát a napsütésben (mert ugye védőruci épp' hogy csak kell), hallgatod a zenét és bámészkodsz + csodáltatod a járgányod.;)
  Kanyartechnikája pazar (legalábbis a Goldwingé), biztonságosabban lehet bevenni a kanyart jelentősebb sebességvesztés nélkül, mint a motorral. Fura volt nekem is, de így van. A jól megépített trájk háromszöge rendkívül jól "terpeszt", stabil, nem billen/borul. Jó, a görgeteg kavicson meg lehet csúszni vele, de ez ritka, és azt is könnyű korrigálni.
  Viszont soha, egyetlen percig nem aggódtam a talaj minőség, a lejtés, a csúszás, az eső stb. miatt, mert a három kerék mindig stabil. Ha csak nem jönnek beléd, nem esel le róla, ezért beöltözni sem nagyon kell. Az utas sem tud bekavarni, a csomagok is elférnek.
  Aki még nem motorozott, annak biztonságosabb már kezdetektől, egyedül a féktávolságra kell ügyelni. De az megszokott már az autóvezetésből.
  Tény, hogy más, mint a motorozás, nekem mindkettő bejött.
   
  #4
  Utoljára módosítva: 2016 Október 16
  NaNa kedveli ezt.

Megosztás