Remélem üdítően fog hatni rátok ez a blog, ebben a nagy hőségben !
Nemrég futottam bele ebbe az írásba a neten, és többszöri alapos elolvasás után úgy döntöttem, hogy én is nekiugrom a projektnek. Nem igazán vagyunk sörösök, de a mostanában egyre népszerűbb, gyümölcsízű italokat nem vetjük meg mi sem. Már kitapasztaltuk, hogy melyek a kedvenc ízeink, és ezekből van mindig pár doboz behűtve, és igazán jólesik egyet-egyet legurítani. A mostani recept azért is tetszett annyira, mert lehet benne kreatívkodni különböző gyümölcsökkel. Így az eredeti szerző tanácsára többet, és bátrabban használtam mind a gyümölcsökből, mind a fűszerekből.
Akkor kezdjük rögtön a legbőségesebb alapanyaggal, a vízzel. Nem is én lennék, ha nem spéciztem volna fel már rögtön ezt is . Egy jó ideje fogyasztunk itthon energetizált vizet, így a sör sem készülhetett másból. Már előző este bekészítettem a megfelelő mennyiséget az ásványokkal. Rózsakvarcot, ametisztet és hegyikristályt használtam.
http://club.csajokamotoron.hu/galeria/photos/62193/
Forralás után belekerült a méz és a cukor. Mivel nem nagyon eszem fehér cukrot, illetve próbálom kerülni, így nádcukrot használtam. Tényleg nagyon hamar felolvadtak, de még hagytam kicsit forrani. Gyümölcsökből -ahogy már említettem- többet használtam, illetve a vaníliacukor helyett is vaníliarudat. Mire a képen látható összes alapanyag belekerült, kénytelen voltam megállapítani, hogy a 7 literes fazekam bizony kicsike lesz...
Az eredeti blog fotóin látszik, hogy a citrom is meg lett hámozva, de én bátor voltam, és rajta hagytam a héját, és narancsét is, hiszen azokban is rengeteg ízanyag van, citrusolaj formájában. A barackot viszont meghámoztam, blansírozással: rövid időre forró vízbe kell mártani, ilyenkor könnyen lejön a héja. Természetesen a banán sem ruhástól ment fürödni .
http://club.csajokamotoron.hu/galeria/photos/62191/
A fűszeres ízt a következő alapanyagoktól remélem: fahéj (kevés volt itthon, az is törmelék, mind belement), gyömbér (kb. 1 evőkanálnyi, őrölt), szegfűszeg (20 szem), ezen felül tettem még bele: 1 jó teáskanálnyi ánizsmagot, kb. 1 kávéskanálnyi kurkumát (inkább csak a szín kedvéért).
Az ezután következő hűlési fázis a nagy hőségnek és a duplafenekű, hőtárolós fazéknak köszönhetően estig tartott (kb. 7-8 óra!) Itt elfeleztem a cuccot, és megpirítottam a kenyeret. Mivel a vekni a végéhez közeledett, így 3 szeletet vágtam, ezeken pedig szétkentem az élesztőt. Élesztős felükkel lefelé beleraktam őket a lébe, lefedtem, majd 24 órára elfeledkeztem róluk. A képen jól látszik, hogy nem erjedtek egyformán, valószínűleg egyik több levegőt kapott, mint a másik. Ja, és én nem szaggattam szét a kenyeret türelmetlenségemben .
http://club.csajokamotoron.hu/galeria/photos/62187/
Ezután leszűrtem mindkettőt, a gyümölcsöket és a kenyereket jól kinyomkodtam. A végére maradt egy kis pürészerű mutyi, ezzel nem igazán tudtam, hogy mit kezdjek, így belepasszíroztam a lébe. Mint utólag kiderült, nem kellett volna, mert a már erjedő lé elég zavaros tőle.
Elődöm tanácsára jó nagy műanyag ballont kerestem az erjesztéshez, a képen jól látszik, hogy nemhogy háromnegyedéig, de alig félig lett tele az edény.
http://club.csajokamotoron.hu/galeria/photos/62182/
Az első 24 órát a gázok kieresztéséhez nem volt nehéz kivárni, mert aznap dolgoztam . Viszont erősen alábecsültem az élesztőm munkásságát, ugyanis este hazaérve ez a látvány fogadott:
http://club.csajokamotoron.hu/galeria/photos/62181/
Bombát gyártottam ! A ballon teljesen elvesztette a formáját, felborult, a fogantyúja szinte eltűnt, és kb 2 percig sziszegtek belőle a gázok, és nagyon habzott a cucc. Ezek után naponta kétszer ellenőriztem a palackot, viszont két hete egy reggel nyitva felejtettem, és amíg elmentem tréningelni, szépen eltávozott belőle minden légnemű anyag... Szóval most aggódom,, hogy ezzel az akcióval hazavágtam a projektet, mert azóta tényleg elég csak egyszer kiengedni a gázokat (azért vannak), de már nem habzik, és nem pezseg.
Elvileg szeptember 9-én lesz kész a sör, remélem nem a kukában fogja végezni. De addig is találhatnátok neki valami hangzatos nevet !
További képek a galériában!
Nemrég futottam bele ebbe az írásba a neten, és többszöri alapos elolvasás után úgy döntöttem, hogy én is nekiugrom a projektnek. Nem igazán vagyunk sörösök, de a mostanában egyre népszerűbb, gyümölcsízű italokat nem vetjük meg mi sem. Már kitapasztaltuk, hogy melyek a kedvenc ízeink, és ezekből van mindig pár doboz behűtve, és igazán jólesik egyet-egyet legurítani. A mostani recept azért is tetszett annyira, mert lehet benne kreatívkodni különböző gyümölcsökkel. Így az eredeti szerző tanácsára többet, és bátrabban használtam mind a gyümölcsökből, mind a fűszerekből.
Akkor kezdjük rögtön a legbőségesebb alapanyaggal, a vízzel. Nem is én lennék, ha nem spéciztem volna fel már rögtön ezt is . Egy jó ideje fogyasztunk itthon energetizált vizet, így a sör sem készülhetett másból. Már előző este bekészítettem a megfelelő mennyiséget az ásványokkal. Rózsakvarcot, ametisztet és hegyikristályt használtam.
http://club.csajokamotoron.hu/galeria/photos/62193/
Forralás után belekerült a méz és a cukor. Mivel nem nagyon eszem fehér cukrot, illetve próbálom kerülni, így nádcukrot használtam. Tényleg nagyon hamar felolvadtak, de még hagytam kicsit forrani. Gyümölcsökből -ahogy már említettem- többet használtam, illetve a vaníliacukor helyett is vaníliarudat. Mire a képen látható összes alapanyag belekerült, kénytelen voltam megállapítani, hogy a 7 literes fazekam bizony kicsike lesz...
Az eredeti blog fotóin látszik, hogy a citrom is meg lett hámozva, de én bátor voltam, és rajta hagytam a héját, és narancsét is, hiszen azokban is rengeteg ízanyag van, citrusolaj formájában. A barackot viszont meghámoztam, blansírozással: rövid időre forró vízbe kell mártani, ilyenkor könnyen lejön a héja. Természetesen a banán sem ruhástól ment fürödni .
http://club.csajokamotoron.hu/galeria/photos/62191/
A fűszeres ízt a következő alapanyagoktól remélem: fahéj (kevés volt itthon, az is törmelék, mind belement), gyömbér (kb. 1 evőkanálnyi, őrölt), szegfűszeg (20 szem), ezen felül tettem még bele: 1 jó teáskanálnyi ánizsmagot, kb. 1 kávéskanálnyi kurkumát (inkább csak a szín kedvéért).
Az ezután következő hűlési fázis a nagy hőségnek és a duplafenekű, hőtárolós fazéknak köszönhetően estig tartott (kb. 7-8 óra!) Itt elfeleztem a cuccot, és megpirítottam a kenyeret. Mivel a vekni a végéhez közeledett, így 3 szeletet vágtam, ezeken pedig szétkentem az élesztőt. Élesztős felükkel lefelé beleraktam őket a lébe, lefedtem, majd 24 órára elfeledkeztem róluk. A képen jól látszik, hogy nem erjedtek egyformán, valószínűleg egyik több levegőt kapott, mint a másik. Ja, és én nem szaggattam szét a kenyeret türelmetlenségemben .
http://club.csajokamotoron.hu/galeria/photos/62187/
Ezután leszűrtem mindkettőt, a gyümölcsöket és a kenyereket jól kinyomkodtam. A végére maradt egy kis pürészerű mutyi, ezzel nem igazán tudtam, hogy mit kezdjek, így belepasszíroztam a lébe. Mint utólag kiderült, nem kellett volna, mert a már erjedő lé elég zavaros tőle.
Elődöm tanácsára jó nagy műanyag ballont kerestem az erjesztéshez, a képen jól látszik, hogy nemhogy háromnegyedéig, de alig félig lett tele az edény.
http://club.csajokamotoron.hu/galeria/photos/62182/
Az első 24 órát a gázok kieresztéséhez nem volt nehéz kivárni, mert aznap dolgoztam . Viszont erősen alábecsültem az élesztőm munkásságát, ugyanis este hazaérve ez a látvány fogadott:
http://club.csajokamotoron.hu/galeria/photos/62181/
Bombát gyártottam ! A ballon teljesen elvesztette a formáját, felborult, a fogantyúja szinte eltűnt, és kb 2 percig sziszegtek belőle a gázok, és nagyon habzott a cucc. Ezek után naponta kétszer ellenőriztem a palackot, viszont két hete egy reggel nyitva felejtettem, és amíg elmentem tréningelni, szépen eltávozott belőle minden légnemű anyag... Szóval most aggódom,, hogy ezzel az akcióval hazavágtam a projektet, mert azóta tényleg elég csak egyszer kiengedni a gázokat (azért vannak), de már nem habzik, és nem pezseg.
Elvileg szeptember 9-én lesz kész a sör, remélem nem a kukában fogja végezni. De addig is találhatnátok neki valami hangzatos nevet !
További képek a galériában!