Street Racer STR motoros kesztyű a MotoZemtől

Vénusz és Mars válása

Olvasok mostanság összevissza mindenfélét, és fröcsög a sajtó nagy része attól, hogy mennyire elavult dolognak is tűnik a házasság, sok a válás meg a széthullott család meg az egyebek... s közben jajgatnak a kormányok, hogy nincs utánpótlás, nincs gyerek, ki fogja a nyugdíjakat megkeresni...

Akkor nézzünk messzebbre hogy is kezdődött el, nézzük mondjuk a középkortól. A régi korokban nagyon ritka volt a szerelmi házasság, a feleket összeadták, nem voltak extra érzelmi elvárások, hanem "szimplán" a család szaporítása és a vagyon építgetése alapból. Az asszony otthon volt, a férj pedig biztosította a napi betevőt. Amit a monogámia nyújtott előnyt a pasinak, az az, hogy tudja, tuti az övé a gyerek (persze kivételek vannak és lesznek), és van egy ember aki karbantartja körülötte a háztartást, ad neki tiszta ruhát, megfőzi a kaját, vigyáz a gyerekre stb. Gyakorlatilag egy jól megkonstruált érdekszövetség, mindenkinek nyújt előnyöket: a feleségnek biztonságot nyújt, napi megélhetés a gyerekek szempontjából is, a férjnek pedig kényelmet biztosít. Rendkívül kevés olyan nő volt aki megengedhette magának a függetlenséget, a szónak nem csak a házastársi, hanem anyagi értelmében is. A társadalmi rendszer egyszerűen nem engedte, vagy csak nagyon ritkán adott rá lehetőséget, mondjuk öröklés útján.

Aztán jött ez a nagy büdös ipari forradalom és hirtelen senki nem találta a helyét. A szegényebb családokban az asszony kénytelen volt elindulni dolgozni, aztán gyerekmunkások is lettek. Gyakorlatilag a nőt kiebrudalták a tűzhely mellől a megélhetés végett, aztán jött a nagy sikítozás, hogy azok a büdös feministák.

Tisztázzuk: a családfenntartás mint a nő tradicionális alapfeladata nem kis meló. A lenézett házimunka pepecs fizikai meló, átlagosan napi minimum plusz 3-4 órányi valós munkaidő, ami bizony egy 8 órás műszakkal együtt minimum napi 12 órát jelent. És akkor jön erre még az odautazás a melóhelyre, a gyerekért és egyebekért... ezek után pedig legyél friss, üde és kívánatos este!
A nő dolga a régen csak a házimunka volt és a gyereknevelés, ami valljuk meg egész embert követel. Manapság az átlagnő ezen felül még melózik is. Több életet is él, párhuzamosan, miközben mindenkinek próbál eleget tenni, a főnökének, a férjének, a gyerekeinek. A szocializmus plakátanyukája boldogan mosolygott a sarlóval és kalapáccsal a kezében a traktor tetején...ki bírja ezt fizikailag évtizedekig....? Pláne lelkileg, miközben ő nyújta a lelki támaszt is a családnak a fizikain kívül?

Miért is csodálkozunk azon, ha valaki ezek után előbb-utóbb jogokat követel ennyi munka után...szavazati jogot, a tanuláshoz való jogot, egyenjogúságot, stb.

Az egy dolog, hogy fel kell érni ésszel azt, hogy ez az egyenjogúság nem a képességek egyenjogúságát jelenti, (lásd cementeszsák egyenjogú emelgetése) hanem a lehetőségek egyenjogúságát. Az ugyanolyan munkáért ugyanannyi pénzt, ha gyerekem van ugyanolyan esélyem legyen munkát találni mint a gyerekesfeleséges pasinak és hasonlók. Még a mai napig sok mindenben nem azonosak a lehetőségek, a küzdelem ma is zajlik.

Szép lassan elindult a nők önállósodása, saját lábra állása. Évtizedek, több mint egy évszázad telt el az ipari forradalom óta, és közben feltalálták a fogamzásgátló tablettát is. A szexuális forradalom meg ahelyett, hogy könnyített volna az életünkön, megint feldobott egy rakás problémát. Mindenki csinálhatja mindenkivel, nincs szükség a szigorúan vett monogámiára, mert tervezhető a gyerek érkezésének és apjának kiléte. Hobbiból is lehet szexelni akármikor akárkivel, legalizáltuk a dolgot a biotechnológiával.

A nőktől pedig közben a társadalom szép csöndben elvárja hogy teljesítsenek úgy mint régen, a plusz feladataik mellett. Cserébe köthetnek szerelemházasságot, a kérdés az, hogy ez a tény ad-e annyi pluszt a dologhoz, mint amennyit a fogyasztói társadalom a megélhetésért cserébe elvesz?

A média harsogja a tökéletességet. Hogy legyen otthon rendben minden, hogy karrier legyen, hogy szép legyen, hogy mindent megtegyen és megvegyen a gyerekeinek, és kívánatos, üde legyen mint a címlaplányok 40-50 évesen is..elvégre ezért van a plasztikai sebészet.

A nők meg teljesítenek. Próbálnak, ideig-óráig. Amíg bírják lelkileg a nyomást, hogy teljesíteni kell, mert fogyasztani kell. Aztán megunják, és rájönnek egy idő múlva, hogy már maguk is megállnak a lábukon, nem kell ehhez egy férj akivel még plusz toleranciahányados és munka is jár. Pláne, ha a férj a tradicionálisan nevelt férj, amelyiket ki kell szolgálni, mert anyu is mindig kiszolgálta. Jön a válás, a szétzilált családok, szerencsés ha nincs gyerek a buliban. Kialakult a szingli kaszt, amelyik tényleg szeretne párt, de már nincs meg a toleranciahányadosa amivel ez együtt jár. Fogyaszt csupán, és mindenből a legjobbat várja el. Pasitból is, de persze olyan nincs, mint amit a média harsog.
És sok olyan nő is van már, aki soha nem is fog akarni családot, pláne nem gyereket. Csak a nyűg a meló mellett... mondják ők, kényelmesebb így az élet. És randa dolog, de igazuk van. A karrier és a férj/gyerek nehezen egyeztethető, általában választás tárgyát képezi, míg egy pasinál simán elmegy, mert van aki a gyerekkel foglalkozzon.

Pedig maguk a nők változtathatnának sokat, azzal, hogy a fiaikat hogy nevelik, milyen kapcsolatokba mennek bele és miket tűrnek el, mennyi terhet vesznek a saját vállukra. Mert mindig lesz teher, amit rájuk aggassanak, és alapból úgy vannak gyárilag beállítva, hogy amíg bírják, lehet is rá pakolni bátran, bőszen. De végül már megmondják a magukét, nem mosolyognak és bólogatnak mindenhez. Mostanság jött el a teherbírásuk vége, ezért a sok válás.... Most kezdenek felnőni, megismerni a saját teherbírásuk határát, a lehetőségeket ahogy lehet még élni a túlterhelt, átlagosan elvárt verzión kívül.

A tudás ára pedig a sok felbomló vagy létre sem jövő család.

Változik a világ.

Hozzászólások

Nagyon igazatok van lányok (és fiúk), azt kell mondjam, mindkét oldalról.
Elkezdtem véleményt írni, de szerintem külön blog lesz belőle :)
 
:igenis:Jelentem kint van.
De csak egy része, mert ha belelendülök, háromkötetes nagyregény lesz belőle. :D
 
Yama750;bt14139 írta:
Hm, ha már gyereknevelés, nekem a kedvenc dumám amitől falnak megyek: nem kell nevelni, még gyerek, hadd legyen gyerek.... Hát akkor majd neveli az élet, csúnya pofonokkal. (bocs, ez elég off)
Nem off, real. És a gyerek meg majd a szülőt hibáztatja, ha szigorú, ha nem. De főleg ha nem. És öreg korában nem lesz, aki adjon a szülőnek egy pohár vizet.
Mi pedagógusok meg harcoljunk a sok neveletlen hülyegyerekkel. A szülő meg elvárja, hogy mi neveljük meg helyette.
A fő témához: a régi világban könnyebb volt együtt, mint külön. Ha nem is volt jó a házasság, együtt maradtak. De legalábbis sokkal nagyobb érdek fűződött ahhoz, hogy alkalmazkodjanak a házastársak egymáshoz, meg a gyerek a szülőkhöz. Most individualizmus, erőltetett önzésre nevelés van, mert a fogyasztói társadalom elitjének nem növekszik a bevétele máskülönben. Az önzés fejekbe verése teszi tönkre a családot, és ha az nincs, győzött a Sátán, megszűnik minden, aminek értéke, jövője van.
:(
Egy kicsit most eltérő stílusban írtam, mint szoktam, jelezve, hogy ez nem vidám és nem komolytalan téma. Bocs.
 
Babulu;bt14138 írta:
Hát igazából annyit tennék hozzá, hogy kis részben az apának is feladata a gyereknevelés, és ő is hátrányosan van megkülönböztetve a munkahelyén, ha van családja...
Amúgy a kva média szúrta el ezt az egészet, a hülye ideáljaival! Mi a trendy ma? Karrier, pénz, pasik... Aztán 40 évesen a fejünkhöz kapunk, hogy én akarok gyereket, és jobb esetbe nem találja meg az Adoniszt, rosszabb esetbe pedig gyereket vállal ebben az életkorban, ami azért már bocs, de szerintem kicsit késő... De hát ezt kapjuk a pofánkba, ezt nyomják le a torkunkon, hogy ez milyen jó dolog.
A másik véglet a félrészegen (vagy akár nem úgy) besikeredett gyerek 14-15 évesen, amikor meg MÉG nem ennek kellene a legfőbb dolognak lenni...
És akkor még jönnek az erfucserált családok, ahol mondjuk jó a kapcsolat a két szülő között, csak épp gyereknevelésre nem alkalmasak. Pénzzel pótolják a szeretet hiányát, stb...
Vagy amikor az elvált szülők mindegyike harcol a gyerekért, többnyire pénzzel...
Rosszul csinálni nagyon sokféle képpen lehet. Jól csak egyféleképp, és ez is az egyensúlyok megtalálásáról szól. Hamarosan én is apuka leszek, de nem érzem magamat alkalmasnak a feladatra, nem éretlenség miatt. Félek tőle, ez az igazság.
 
Brigó;bt14144 írta:
Biztos igazad van, nem tudom. Én mindig fafejű voltam, nemigen tudtak soha eltérteni sem a trendek, sem a manipulációk, sem a "nyomás".
Ejj de egyformák vagyunk! Csak én férfiban vagyok hasonló (a leírtak alapján). De jó volt olvasni a hozzászólásaidat! Nem vagyok egyedül :hura:
 
Baraboszi;bt14153 írta:
Klasszikus női szerep na köszi szépen akkor ha abba kéne élnünk nem lenne valami egyszerű .....

Fneildi nem értek veled egyet én nem akarok gyereket hogy miért nem azt nagyon sokat tudjátok ez egy kemény döntés volt de meghoztam

és igen is gyerek nélkül is lehet teljes az életed ha ezt szabta rád a sors

Ja és még egy kis szösszenet nem tudom miért de tuti hogy genetikai okai is lehetnek nem akarja föld a túlnépesedjen de tuti eltolódnak a dolgok vagy éppen visszarendeződnek?

A klasszikus szerepnek mit is veszel? A természetes népek nagy részénél női uralmú társadalom van és nagyobb a béke mint a férfi uralta társadalmakban ahol a nőknek a nagy rész elnyomásban van tartva
Bara asszem mást értett ezalatt fneildi, ő a klasszikus európai hagyományokra gondolt. Mindenkienk más felel meg, mindenkinek más a KARMÁJA. Ha úgy gondolod, hogy a Te választott sorsod jobban tetszik az ÉGIEKNEK, lelked rajta (szó szerint), de attól nem lesz senkinek se boldogabb, vagy kényelmesebb az élete, hogy vállal vagy éppen nem vállal gyereket. Csak MÁS. Amit születésed előtt vállaltál, feladatot, szenvedést, azt így is, úgy is teljesítened kell. De azt hiszem, ezt Neked tudni kell...
 
Yama750;bt14155 írta:
Bara, az, hogy te egy férfiközpontú társadalomban élsz és az hogy hat rád, attól még nő vagy, el kell fogadd a tényt. Akkor is ha nincs gyereked, és a klasszikus szerepnek a rabszolgafeleséget veszed. A nő feladata tényleg nem a férfi kiszolgálása, és ha elég okos, ezt ügyesen tudatosítja is a fickókkal a környezetében...mert mindig a nő választ, és ma már pláne megteheti. A férfi kiszolgálása pedig nem egyenlő a harmonikus családi élet megteremtésével. Az egy másik kérdés, hogy ezt felfogják-e vagy robbanáshoz vezet. Kevés az, ha csak a nő akarja a családot, és tevőlegesen a férfi nem tesz érte semmit, csak élvezi hogy van.

Az okosok szerint a dolog akkoriban tolódott el a matriarchális társadalmak felé amikor a férfiak vadászni kezdtek. A hús alapvetően nehezebben megszerezhető, magasabb kalóriatartalmú élelmiszer volt, és a nőnek ezzel tudtak imponálni. Viszont a megszerzése más fizikai képességeket igényelt, a gyűjtögetésre, utódteremtésre a nők voltak alkalmasak. Akkoriban még mindenkinek megvolt a maga feladata és nem kutakodtunk más dolgában. Kvázi most, hogy dolgozni járnak a nők, vadászni járnak. És ha már vadásznak is meg utódot is nevelnek, egy idő után joggal felmerül a kérdés, hogy mi szükség itt még valakit kiszolgálni a rabszolgafeleség szintjén...? Hiszen szimplán rabszolgává tesz a pénzközpontú társadalmunk, és még tetejébe pluszban otthon is rabszolga legyen valaki... (Hogy maradjunk feleségek és nőies nők akkor is ha nem szedjük fel más koszos zokniját a szoba közepéről.) No, szerintem ez az ami ellen neked kifogásod van, nem a nőiességgel. Legalábbis remélem. :)
Ez ütős! Nagyon igaz!
 
Szerintem, mondom szerintem : tudomásul kéne vennie mindkét nemnek, hogy a világ megváltozott, már rég nem jók az otthonról hozott sablonok. Kevés az a pasi, aki simán el tudja tartani a családját és mi sem nagyon elégszünk meg a mosógép programozása nyújtotta kihivással. Egy kapcsolat akkor tud jól működni, ha a felek egyformán kiveszik a részüket a feladatokból, mert apucinak épp annyira feladata a csemete nevelése, lecke kikérdezés, suliba/-ból fuvar, házi-/házkörüli teendők, mint anyucinak. Ha apuci a hagyományos apaképet nyújtja, csak akkor tegye, ha megteremti ehhez a feltételeket, mert ha anyuci is dolgozik (vadászik) és kedves férj szerepvállalása csak a „mi a kaja?” és a „mitől vagy fáradt, csak egy irodában ücsörögsz?” kérdésben merül ki, akkor miért csodálkozik, hogy válás lesz a vége ? Miért természetes, hogy uraság kocsmázni jár a haverokkal, de a legtöbb pasi kikel magából ha neki kell a kölykökre vigyáznia, mert a neje megiszik egy kapicsinót a barátnőivel ? Ha lenyomod a penzumod a melóban, aztán bátran felveszed a harcot a porszivóval vagy a fűnyiróval, lecke felől érdeklődsz és hajitasz valamit a lábosba, valószinű, hogy este koppan az orrodon a könyv és nem lesz kedved 11-ig várni, hogy elaludjon a gyerekhad, hamarabb kapod meg a házisárkány jelzőt mint egyet pislognál. Ha meg nem állsz be a sorba … de ezt már kifejtettem valahol korábban. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:eek:ffice:eek:ffice" /><o:p></o:p>
Örök téma ez … <o:p></o:p>
 
Ok, Dóri, igaz. Vagyis adott a feladat, oldjuk meg: neveljük fiainkat (lányainkat) másmilyennek! Beszéljünk arról velük, hogy ez van, de bárha ez lenne..., mily' tejjel-mézzel folyó kánaán, ha a férfiak, ... ha a nők..., ha a világban rend lenne! Én folyton arról beszélek a fiamnak, mit szeretek én, mint nő. A lányomnak arról, mit szeret "apád", alias a férfi. Hiszem, hogy termőtalajra lel, és kikel a mag! (Ha nem hinném, nem is lenne kedvem élni:))
 

Blogbejegyzés információ

Szerző
Yamina
Olvasás
758
Hozzászólások
68
Utolsó frissítés

Motoros blogok további bejegyzései

Yamina további bejegyzései

  • Kukimágnes
    Tegnap elmentem a robesszal 160 km-re a kaptárgyárba lépkeret lécekért...
  • Változó korszakok
    Nehéz döntésre jutottam. Megvettem a Lóóóra a gumikat, aztán mondták...
  • Tagama
    Elment tavasszal. Nem tudtam elmenni a temetésére. Most sikerült...
  • A legnagyobb harcos elment...
    Azt hittem acélból van és sosem hal meg. A profilképén jó ideig egy kis...
  • Kegyelmi állapot
    Mostanában nem írtam blogot. Mert minek... Elfoglalat a kert, az...

Oszd meg ezt a bejegyzést

CsamShop kendők

Back
Oldal tetejére