Finnország + Nordkapp (tervezgetés)

Írta MoncA a MoncA blogja blogban. Megtekintés: 550

Megszültem végre a véglegeshez közelítő útvonalat nagy program-szelektálások árán. Aztán persze még ezen is lehet tovább finomítani, de szerintem az útvonalon már csak ott a helyszínen változtatok majd, mégpedig annak függvényében, hogy végül hány nap szabit tudok kivenni, illetve az időjárás mennyire kavar be. Tehát lényegében a bruttó tervezet látható a térképen.

Kicsit meglepődtem, mert a látnivalók sok esetben eléggé egysíkúak (templomok minden mennyiségben, egykori erődök maradványai, valamint 2-3 helyiséges kis falusi múzeumok viszik a pálmát), de találtam pár egészen különleges, néhol már-már betegesnek mondható látnivalót is, amelyeket hál' Istennek még egy nordkappos túrabeszámolóban sem láttam. Úgyhogy nem lövöm le a poént. Meg aztán várjuk ki, hogy egyáltalán még látogathatóak-e ezek a helyszínek!

Pap Gyuri volt szíves múltkor belinkelni azt a nordkapp-os cikksorozatot (olvassátok szépen el! http://www.kondortura.hu/.../nordkapp_expedicio_2018_1...), úgyhogy finnországi zárásként onnan merítettem a Bodom-tavat, hogy a partján sátrat verve kicsit oldjam a sorozatgyilkos-fóbiámat (feltéve, ha túlélem).

Pécs Gabi is ellátott egy halom hasznos tudnivalóval, innen is csókolom a kis kezét.

Pár napja pedig Geri on Tour-tól kaptam pár linket a finn szabadtéri szállások elhelyezkedésével kapcsolatban.

No, a bruttó útvonal jelenlegi hossza 9.472 km, ami csak rövidülhet, mivel nem kívánok mindent megnézni. Jóból is megárt a sok, hát még a sok kirkko-ból, amit már itt a monitor előtt is nagyon unok.

Tallinnból áthajózok Helsinkibe, onnan kelet felé veszem majd az irányt, pár cikkcakkot követően pedig meglódulok Nordkappra. Kicsit még bohóckodnék északon Senja-n és a Lofoten-szigeteken, majd Svédországon keresztül térnék vissza Finnországba, hogy az öreg szakállas lappföldi falujából nagyjából középtájt lezúzzak dél felé, ahol szintén összevissza bolyongva járnám be az ország melegebb szegletét. Aztán Helsinkiből vissza ugyanazon az útvonalon.

Eléggé fázós vagyok és az esővédelmet is véresen komolyan kell vennem ezúttal, mert a hideg és eső kombónál kevés rohadtabb dolog van a világon - talán csak a szeretet hiánya, vagy amikor üres a hűtőm (de nem feltétlen ebben a sorrendben).

A szállást alapvetően sátorban tervezem, de fenntartom magamnak a jogot, hogy a nehéz napokon - amiből egy nő életében aztán többféle is van persze, és higgyétek el, egyik sem jobb a másiknál - fedett helyen húzzam meg magam.

Lóvéban nem tudom, mennyire fogok elszállni. A mások által publikált összegek 350-800 ezer forint között mozognak. Ennek megfelelően pl. ma a tegnapról maradt főtt könyökidom tésztát (szarvacska) turbóztam fel egy kis tojással, így lett belőle "tojásos nokedli". Kb. ezekről beszéltem, amikor az előadásom elején azt állítottam, hogy bizony ki lehet gazdálkodni egy túra költségvetését.

Nordkapp koncepció útvonal.jpg
Vidék, Szegecs és NaNa kedveli ezt.
  • NaNa
  • MoncA
  • NaNa
  • MoncA
  • Vidék
  • MoncA
  • Vidék
  • MoncA
  • Vidék
  • MoncA
Hozzászólnál? Jelentkezz be...