A gyengébbik NEM

Írta NaNa a Gondolataim motorozásról, munkáról, gyerekekről, meg ami még eszembe jut blogban. Megtekintés: 670

Utálok takarítani. Fölösleges, sziszifuszi dolognak tartom. Úgyis megint kosz lesz. Ráadásul nem is túl soká... általában még ugyanaznap.

Mégis, ez az elfoglaltság alkalmas arra, hogy járjon közben az agyam. Igaz, a gondolataim ilyenkor elég egysíkúak - nem úgy, mint a motorozás közbeni termékeny, fantáziadús, világmegváltó gondolataim.

Ma délelőtt 10-kor álltam neki, és csak most végeztem, délután fél háromkor. Igaz a porszívózás, felmosás mellett mostam, teregettem, virágot locsoltam, kenyeret sütöttem és még ebédet is főztem. Mondhatom, termékeny nap.

Közben az a gondolat ütötte fel a fejét, hogy vajon az a kifejezés, amit a nőkre gyakran alkalmaznak, hogy "a gyengébbik nem" nem abból a tényből származik-e, hogy a nők nehezebben tudnak nemet mondani, mint a férfiak. Nem lehet tehát, hogy a nem ebben az esetben nem a nemi hovatartozásra utal, hanem az igen ellentétére?

Vagy ez is egy olyan kizárólag magyar kifejezés, ami direkt kétértelmű? Mert ha lefordítom angolra (már bátortalanul, a múltkor is sokan kijavítottak), a nem angolul lehet sex vagy no, nem tudom egy szóval ugyanazt az értelmet viszaadni. Ugyanez a helyzet olaszul is (a mongolról inkább nem nyilatkozom, mivel nem voltam órán szeptember óta :().

De az is előfordulhat, hogy egyszerűen arra a tényre utal, hogy egy női nem nem ér annyit, mint egy férfi nem. Hiába mondanám ugyanis az uramnak, hogy nem takarítok, mivel ő ugyanezt állítja, úgyis az ő neme lesz a hatásosabb, hiszen valakinek meg kell csinálni, és nyilván nem ő lesz az.

De még ha vagyok is olyan erőszakos - vagy gazdag -, hogy rádumálom, és felveszünk egy alkalmazottat, aki helyettem megcsinálja, valószínűleg a cseléd is nő lesz, tehát megint csak a férfiaknak lett igaza...
  • Bendzso
  • Mókuska
  • NaNa
Hozzászólnál? Jelentkezz be...