Miért épp szoci?

Írta Vidék a Elmélkedések blogban. Megtekintés: 1465

Amikor @Mina volt nálam a csajokkal, biztattak, hogy rakjam már föl blogba vagy egyáltalán akármelyik részére az oldalnak, hogy miket építettem. Vártam, hogy legyen időm, most egy műszaki hiba csinált nekem, így hadd tegyek pár képet föl róluk. A teljesség igénye nélkül, mindegyikről csak egyet-egyet.
Miért pont szoci vasakból építettem? Ez a módszerváltás körüli időkből itt maradt hozzáállás. Akkor ugye még semmi más nem volt. De már érkeztek a képek a nyugati magazinokból (internet a mesébe se), meg a német motoros turisták a Balcsihoz, radikális chopperekkel. Abban az időben még mit se tudtunk erről az egészről, de marha vagányul nézett ki, meg a szabadságot szimbolizálta, aminek mibenlétéről nem sok fogalmunk volt. Meg fiatalok is voltunk. Ide nekünk az oroszlánt is. Alapanyag mi is lett volna más, mint a szoci vasak - nem volt más. Legföljebb pár Nyugaton lerúgott japó ócskavas (jók a japó vasak, de ide csak azok kerültek, amiket kint már lerúgtak). Jómagam egy családi hagyományból eredően a Czetkák értője lettem - és nem sokkal később szerelmese. Akkor ezek a vasak 10-20-30 évesek voltak, hol volt még a veteránmánia, nem volt értéke egy régi vasnak, pláne hogy a kötelező bevezetésével tömegével rúgták ki őket a pajtákba. Volt pár év, amikor a KPM nem tudott magával mit kezdeni, lehetett pár módosítást csinálni okosba. Vázat persze nem vágtam (egy kivétellel), nem vagyok hülye. Álljon itt pár vas, nagyon rövid leírással.
1, Bandita
250-es Jawából készült, 250-es CZ blokkal, hátsó lengővillában 115 mm toldás, 35 mm ültetés, elöl Gilera Dakota villa, ETZ 18-as kerék, MZ TS alsó villahidak alul-felül, egyedi kormány, lábtartók, hátsó segédváz, ülés stb. Kb. 2002-ben készült el. Elkallódott.
[​IMG]

2, Black Lady
Még előző gazdája adta neki e nevet, mert kissé hisztis volt a vas. A megvételekor levő állapot tükrében nem csoda. (Később Heft barátom diplomamunkát írt belőle, ott találóan úgy jellemezte az eredeti állapotot: "Országúti időzített bomba.") Ex-barátnőmnek készült, egy éven át, alapanyag egy MZ ES 125. Az első villa MZ TS, tank Jawa 250, ülés MZ TS 250, kormány Riga, az oldaltáska lakattal zárható és lemezvázas, hátsó kerék 16-os. 2003-ban lett kész. Én is jártam a vassal, jó lett. Azóta a harmadik gazdánál van, használják, felújították.
[​IMG]

3, Bull
Gazdájának ez volt a beceneve Amerikában. Első vasát, egy 175-ös Sport CZ-t is tőlem vette. Alapnak egy 350-es Sport CZ-t választott, ő is részt vett az építésben. Tank 250-es Jawa, kormány Riga, és még sok más apró részlet. Különlegesség, hogy nincs rajt plusz króm: aluból meg korracélból van minden. Betegsége miatt eladta, azóta nem tudom, mi van vele. 2004 körül készült el.
[​IMG]

4, Ezüst Eső
Kakukktojás, ő japóból készült. Kaptam melódíjként egy nagyon hiányos, papírmentes RD125-öt. Sajnáltam kidobni a két kiváló alu kereket, börzére se időm, se pénzem nem volt vinni, hát összedobtam belőle valamit, az egyetlen elérhető segédmotor blokkal, S50. Na nála vágtam a vázat, de a főtartó érintetlen maradt itt is. Pannonia hátsó és Verhovina első lámpa, sok egyedi alkatrész, semmi króm. Ezt már a visszaköltözésem után, 2007-ben fejeztem be. További sorsáról nem sokat tudok, egyszer később még láttam egy hirdetésben.
[​IMG]

5, JocóBéla
Jocó barátomnak készült, és teljesen logikus, hogy mivel ő volt a Jocó, mindenki más csak Béla lehetett :D! Az alap egy 350-es Sport CZ, 250-es Sport CZ első villa, korracél kormány, Csepel tank (toldva), MZ Trophy sárvédő elöl, hátul Pannoniáéval toldva, Yamaha RD lámpatartó, 16-os hátsó kerék. És sok meló. Most Bélafi Dávid barátom gyűjteményét gyarapítja (Cccssst! Papírja soha nem volt...)2004 körül lett kész.
[​IMG]

6, Krossz
Mit csinál az ember, ha melódíjként kap egy papírmentes, hiányos 250-es Jawát? Oldscool krosszmotort! A kerekek, első villa, rugóstagok, tank, kormány 250-es Sport CZ-é, az első lámpa Simsoné, a hátsó Robur teherautóé (ezvótraktáron). Jácint barátom vette meg, tovább építette, ma is használja.2007-ben lett kész.
[​IMG]

7, Starsky
Egykor nagyon jó barátom volt, sajnos ennek a vasnak a kapcsán orrolt meg rám, és ezt nagyon sajnálom, de nem rajtam múlott. Alap egy 250-es Jawa. Romet kormány, 18-as első kerék, 12V-os ETZ generátor és cefet sok meló.2012-ben lett kész, sok év után. Egy kaposvári srác vette meg, továbbadta, azóta semmit nem tudok róla.
[​IMG]

8, Streetfighter
Szánalmas streetfighterként emlegetni - bár Mókus biztos tudna egy-két érdekes dolgot mutatni vele. Alap egy 250-es Sport CZ, a blokk 350-es. Egyedi idomok, elöl Nagypolszki lámpapárral. Ez volt az egyetlen vas, ami kihozta belőlem az állatot: kib.szott kezes volt, és brutálisan ment. TwinSportokat vertem vele. 2007-ben lett kész. Ismerős vette meg, nem fogta föl, hogy műszakira föl kell tenni a gyári lámpát meg kormányt, kitiltották a forgalomból, szétbarmolták alkatrésznek.
[​IMG]

9, VerSzimó
Saját vasnak szántam, de közbejött egy S51. Alap egy Verhovina 6-os, erősített váz és rendes lengővilla csapágyazás, kényelmes ülés, előretolt lábtartó, Simson Star blokk. 2015 körül készült el. Kaposváron vette meg egy csaj számára a pasija első vasnak, azóta semmit nem tudok róla.
[​IMG]

Vannak olyan vasak is, amikről még képem sincs. Kalifról, a 350-es vashengeres Jawáról, Silver Dream-ről, az S51 blokkos Mini Riga chopperről. Vannak, amiket nem tudtam befejezni, egy Babetta 207 choppert, egy Csepel vázas, hátul Kispolszki kerekes choppert, Mérőt, a 250-es Jawa blokkos Sport CZ-t, Kékmadarat, az aluhengeres 350-es Jawa choppert, Marcit, a második aluhengeres 350-es Jawa choppert. Volt, ami csak javítás céllal fordult meg a kezem közt, volt, ami rövid ideig enyém volt (Rózsám, Aprilia Red Rose 80, PUMA, a 350-es aluhengeres fekete szépség, a 175-ös és a két 125-ös Sport CZ), és igen, első vasam, Kicsi Szerkentyű, az S51B, vagy Életem Pici Párja, a 250-es Sport CZ. Most négy projekt fut: munkatársnőm fiának építek 210-es Babettából Cafe Racert, két 207-es Babettából épül chopper, és Simon, az S51-es is készülget. Most előbb legyen kész minden, ami fut. De ha tudtok elfekvőben egy Romet Pony vázat kerekekkel, rugóstagokkal, szóljatok: nemrég hiúsult meg egy projekt, mert elkéstem. Lehetőleg ne kelljen sokat fizetni érte, az se baj, ha esetleg semmit! Vagy ha tudtok elhozható papírmentes kopasz Sport CZ vázat, azért se haragszom. De egy Star váz kerekekkel, első sárvédővel is jöhet, azt is szét tudom barmolni...
Föl kéne adnom. Nagyon nem akar összejönni ez a saját chopper, már 25 éve. Valamiért nem jöhet össze. Fárasztó a sors ellen küzdeni, és nem elfelejteni az agyalásaim eredményét. Van pár rajzvázlatom is, tényleg mindenki jobban járna, ha a rajzot tekinteném a kész vasnak. Az egykor vágyott vasak már nem tarthatók napi használatban a pocsék alkatrészek miatt, és még a veterán-lufi se pukkadt ki. Én meg kódis vagyok. Patt.

Csatolt fájlok:

Szegecs, NaNa, bocsi és 1 másik tag kedveli ezt.
  • Yamina
  • Yamina
  • Vidék
  • Vidék
  • NaNa
  • Vidék
  • Vidék
Hozzászólnál? Jelentkezz be...