Zakopane túra :)

Írta Betti364 a Motoros élmények, érzések :) blogban. Megtekintés: 1414

Drága kis Monsterral hódítjuk az utakat belföldön, külföldön, meghaladtuk az együtt megtett 13 000 km-t, ő pedig meghaladta a 41 000 km-t is :)
Nemrég jártunk Zakopane-ban, csütörtöktől-vasárnapig voltunk. Nagyon izgalmas volt, mert úgy indultunk neki hogy ronggyá fogunk ázni, hiszen az összes általunk megtekintett időjárás előrejelző honlap illetve applikáció 100%-os vihart és hatalmas esőzéseket jelzett. És hát a hírek is ezt mutatták, azon a héten hétfőn, kedden szakadt az eső, hatalmas viharok voltak, csavarták ki a fákat és rengeteg gyönyörű természeti látnivalót zártak le a turisták elől, mert ha az eső épp nem szakadt akkor is vagy megközelíthetetlen vagy életveszélyes lett. Ennek fényében pakoltunk rengeteg meleg holmit, esőkabát, esőnadrág, esőálló kesztyű és esőcsizma (utóbbi kettő egy nappal indulás előtt lett megvásárolva), én még egy új bukót is beszereztem mert az enyém sajnos annyira régi már hogy nagyon kilazult a fejemen és félő volt hogy mikor védenie kellene akkor a nyakam kitöri majd :D
Úgyhogy extra mód felkészülve neki is iramodtunk az útnak eldöntve, hogy ha rossz az idő akkor se fogunk unatkozni, tettünk be kártyát meg kockákat hogy tudjunk játszani, meg tudtuk hogy van biliárd asztal és fedett sütögető hely, így gondoltuk elleszünk akkor is ha szakad az eső, mivel minden fizetve van jól érezzük magunkat akárhogy is legyen :)
Isteni csoda folytán gyönyörű időnk volt mind a négy napon.
Szlovákián keresztül menve megálltunk egyszer pihenni és szendvicsezni, meg persze egyszer tankoltunk is a biztonság kedvéért, amin a többiek nagyot nevettek :)

36D75B16-5233-468A-9F98-0CFD2DFDABE5.jpeg

Az első nagyobb és szép megállónk Starý Smokovec volt, ahol mindenki megtalálta hogy hol akar enni. De előbb a parkolásról.... Hát négy motorral voltunk hatan, a négy motornak kerestünk helyet, és az egyik épület mellett találtunk is szűken 4 motornyi helyet, de ügyesek a fiúk bepakolták a négy motort. Kormányzár, riasztó, cuccokat meg vittük. Mázlinkra mi máshol szerettünk volna enni mint a többiek, ezért ráláttunk a motorokra de különösebben azért nem kellett rájuk figyelni. Kikértük az ebédet, vártunk, beszélgettünk, többiek már rég ettek mert ők önkiszolgálós készételeket ettek, nekünk frissen sült a hambi-husi. Egyszer csak látjuk hogy rendőrautó áll a motorok mellett.... huh, körül se nézve rohantam át az úton gondolván hogy a három nyelvből amit beszélek az egyiken csak el fogunk tudni kommunikálni (tévedtem), de nyert a magyar :D szóval az egyik mocika már le volt bilincselve, mondtam hogy ne bilincselje le a többit, mondja mit lehet tenni. Hát mondta hogy sajnos ez motoronként 60euro.... látta rajtam a döbbenetet.... aranyos volt mert miután rákérdeztem hogy motoronként???? akkor gondolkodott és mondta hogy, rendben, 60euro a négy motor. Mondom huh, ok, várjanak szólok mindenkinek. Szóltam is, egyik kedves barát ott is maradt a rendőrökkel míg én pénzért rohangáltam, és sikerült összeszedni 32eurót, ennyink volt euróban, és nem tudom mi történt míg én rohangáltam de elfogadták és mondták hol lehet letenni a gépeket bünti nélkül :D szóval elég kalandos ebéd volt.... bár attól nem féltünk hogy kihűl a kész hambi mivel 30fok volt :D
Miután mindenki jól megebédelt, sétáltunk 10percet mire elértünk a kijelölt parkolóhoz, ami jól is esett. Innen gyakorlatilag meg se álltunk a szállásig, amit mindenkinek csak ajánlani tudok ha Zakopane-ban jár. De eme ajánló majd a blog végén lesz :)
51C9599A-AAE3-4311-B166-86D7988CF974.jpeg

6DECEB1E-5B00-49D3-9BBE-5E5F6B66B7DC.jpeg
Másnap, 27-én elindultunk hogy meglátogassuk a Bachledova Dolina fák feletti tanösvényét. Tudom, tudom, én most járok itt harmadjára, de higyjétek el, harmadjára is érdemes volt feljutni. Ha másért nem is, azért mert idáig minden alkalommal más útvonalon mentem fel, de eddig ez volt a legnehezebb.... A motorok dobozaiban túranacik, pulcsik, váltócipőkkel felszerelkezve érkeztünk, kedves volt a parkolóőr, a kocsijába berakhattuk a motoros csizmákat, bukósisakokat, kesztyűket és kabátokat, hogy ne kelljen azokat cipelnünk. Átöltöztünk és elindultunk. Az út harmadánál kezdett el esni, ami úgy 10perc hegymenet után kicsit kedvünket szegte, de ennek ellenére mentünk tovább, és mielőtt felértünk el is állt az eső, így megszáradtunk mire belépőt kellett fizetni.
A tanösvény még mindig megéri a látogatást, az újítások miatt amik a sífelvonókat és sípályákat érintik igazán, de a kilátóról most nem lehet külön úton lejönni hanem vissza kell menni végig a tanösvényen :)
CE65FC3E-D1DF-4E44-92CD-13875F8DA94A.jpeg
Miután mindenki kifényképezte magát már éhesen indultunk el lefelé. Az egyik párosunk épp a 10. évfordulójukat ünnepelte, és 10 évvel ezelőtt Ždiar településen szálltak meg, így a nosztalgia kedvéért beültünk abba az étterembe ahol akkor ettek. Nem tudjuk hogy 10 éve a nagy szerelem miatt nem vették észre, vagy csak az igények lettek nagyobbak, vagy változott az étterem vezetése, de nem volt valami felkészült az étterem, minden borzalmatlan sótlan volt, semmilyen nyelven nem beszéltek, több kaját hoztak mint rendeltünk, víz nem volt az egész épületben :D szóval mókás volt, de nem panaszkodtunk, megebédeltünk, a társaság változatlanul nagyon jó volt :)
Mikor indultunk volna az eső megint eleredt, beöltöztünk, elindultunk és el is állt, de a levegő lehűlt és így nem zavart senkit az esőruha megléte. Innen visszaindultunk a szállásra, tartottunk egy pihenős-biliárdozós-iszogatós estét, és megterveztük a másnapot.
28-án motorokra pattantunk mert a google maps szerint 3,5 km-re volt tőlünk a parkoló hogy onnan felsétálhassunk a Kasprowy (Gáspár) - csúcsra. Konkrétan 800métert tudtunk menni mert le van zárva az út úgyhogy vicces volt letenni őket a parkolóban :D
6E0EB3F7-1569-4E03-87DA-1B3C096B1065.jpeg
Eredeti tervünk szerint felfelé a felvonóval, lefele sétálva jöttünk volna, de végül oda-vissza jegyünk lett. Nagyon gyönyörű volt az út felfelé, és ami fent fogadott... vannak képeim, de azt látni kell élőben, mindenkinek ajánlom. Nagyon nagy mázlink volt, mert elsétáltunk az egyik legkiállóbb csúcsára, minden oldalról tízszer végig fényképeztük a csodaszép tájat, és mikor visszasétáltunk jött egy olyan hatalmas felhő, hogy szó szerint csak a fehérséget láttuk utána.
10209745-5338-4BD4-9951-4E87AF10F575.jpeg



Mikor leértünk, egy másik útvonalon sétáltunk vissza a parkolóhoz, így sikerült egy folyó/patak mellett sétálnunk ami nagyon üdítő volt. Visszamentünk a szállásra, és négyen úgy döntöttünk, hogy még felmegyünk a Gubalowka-ra is, mert nincs messze, de oda már inkább sétálunk tényleg, viszont ez valóban 3km-re volt a siklóvasút, de nem zavart minket.
77696928-14DA-47B8-9CFC-F18B951A0F8D.jpeg

Végig kellett sétálnunk Zakopane központjában, így ezzel a városnézést is sikerült letudnunk. Gubalowka nagyon szép, de számomra a Kasprowy-csúcs sokkal gyönyörűbb volt. Ennek az az egyszerű oka van hogy Gubalowka túlságosan be van építve, ennek ellenére tényleg csodaszép a látvány ami elénk tárul, és valóban a hegygerincen sétáltunk át a Butorowy Wierch libegőhöz, amit sokkal jobban élveztünk, mint a tömött felvonót. A libegő kétszemélyes volta, a csendessége és lassúsága az egészet olyan csodálatosan romantikussá, meghitté és nyugodtá tette, hogy egész nap ellibegőztem volna ezen a tájon...
5CD8F76B-D39A-449A-8498-417576615ABC.jpeg

A libegő nem Zakopane központjába vezet, így innen elsétáltunk egy buszmegállóba, ahol felszálltunk a helyi buszra és hát szégyeljük magunkat de potyáztunk két megállót :D
Innen egy általam ismert étterembe mentünk, ahol magyar menü is található, jó igazából google translate szintű, de legalább igyekeztek ;) A felszolgáló lányzó annyira kedves volt, hogy jobban nem is remélhettünk volna, az ételek még mindig nagyon finomak voltak így elégedetten távoztunk. Visszamentünk a szállásra hogy megint biliárdozzunk egyet, iszogassunk, és aludjunk, mert fárasztó volt a nap, de mindenki jól érezte magát :)
Másnap sajnos indultunk haza, de valóban sikerült aktívan pihennünk, feltöltődnünk hegyi levegővel és vidáman neki indulni az útnak, ami egyébként nagyon nehéz út volt, mert iszonyat meleg volt és tűzött a nap, de mindenki hazaért épen és egészségesen, élményekben gazdagon.

AJÁNLÓ:

Zakopane, Willa Lesna - gyönyörű ház, nagyon szép szobák, mindent kielégítő konyha-étkező, sütögetéshez is van minden csak a húst kell venned. A tulajdonos hölgy a legkedvesebb vendéglátó a földön, beszél angolul, elérhető telefonon is ha nincs ott, és azonnal segít mindenben. Csak ajánlani tudom!!!!

A4D7A184-ED30-46A7-BB9A-5441A383C52F.jpeg

201DEFF2-D28D-4472-BB66-497CE5B4ACB7.jpeg
  • Vidék
  • Betti364
  • bocsi
  • bocsi
  • Betti364
  • Yamina
  • Vidék
Hozzászólnál? Jelentkezz be...