Blogbejegyzések megtekintése ebben a kategóriában: Motor

 • Yamina
  Szóval a motorom, Suzuki GS750 E 1978-ban született. :) Pontos szülinapnak nem tudom mi számít egy motornál ( a forgalomba helyezés, vagy a kigördülés a gyárból), de idén tuti negyven! :)
  Lóóó.jpg
 • Yamina
  Szokták mondani, hogy nem hisznek semmiféle babonában meg ezoterikában meg spiritualitásban, de azért a baleseti, kriminológiai és születési statisztikákból masszívan kiolvasható mikor van holdtölte és durva időjárási front...

  Ezen a héten nem tudom mi van, de az tuti, hogy minimum holdtölte. Az egy dolog, hogy végigmelóztam a hétvégét két hosszú éjszakázós műsorral, plusz egy betonozással. Meg az is egy dolog, hogy mostanában már úgy várom a hétfőt, mint más a pénteket, mert hét közben "csak "szaladgálnom kell és papírmunkát végezzek. A csak szaladgálás napi 3-400 km-t jelent motoron vagy autóban, 3-4 óra gép előtt kotlással kombinálva.
  Mostanában egyre többet autóban vagyok, mert az időjárás kiszámíthatatlan, és ha már ügyfélhez megyek, csak nem kéne csapzottan beállítani, könyörögve egy kis meleg teáért... Tehát kilométerben nincs hiány, a tapasztalat meg ugye azzal gyűlik. A jó meg a rossz is.

  A héten az alábbi körülmények valósultak meg vezetés közben:
  - kialvatlanság,
  - tartós fejfájás,
  - időjárási frontok, és ezzel együtt kómás légyként szédelgő közlekedőtársak,
  - mobilozva kacsázó marhák az úton (egyre több),
  - holdtölte.

  A következmény: részemről egy szálszakadt gumi cseréjével megúsztam a dolgot, mert egy padkát azért csak sikerült benézni, de volt már azért rosszabb.

  Amit szoktam tenni a gyépésedős dolgok ellen:

  - a kialvatlanságot ha tudom, hogy az lesz, igyekszem megelőzni korai fekvéssel, de egyre több idő kell kiheverni az éjszakázós melókat, ez az életkorral jár. Igyekeztem nem rászokni a kávéra, ezért ilyenkor jól jön. Nem csak az, hogy megiszom és feldob, hanem az is, hogy addig átmozgatom magam a kávézókban, kicsit tompul a monotonitás, ami az autópályákon van. Több időt számolok az odaérésre, inkább lassabban, de egészben, kapkodás nélkül. A kapkodás fáradtan egyenlő a belassult, rossz reflexekkel, amivel vész esetén nem sokra lehet menni.

  - fejfájás ellen a bogyó a legjobb. Esetleg sok folyadék, koffein. Lehet akármilyen gyógyszerellenes az ember, de ha fél évente egyszer be kell venni egy bogyót a megdöglés vagy kórházi ellátás ellenébe, azt gondolom ez még beleférhet,

  - időjárási frontnál, amikor az orvosmeteorológia is bemondja, már eleve óvatosabban megyek az úton, számítva a sok támadó zombira, meg arra is, hogy akár még én is elzombulhatok: hagyok jó nagy féktávolságokat, még a városban is, ahol ez sokakat bosszant. Felőlem ő bemalusozhat, én maradnék a bonus 10-ben, jobb ott nekem.

  - a mobilos köcsögökre csak dudálni lehet. De az esetek nagy részében az se segít...
  - a holdtölte az is kikerülhetetlen, 2-3 napig olyankor naplemente utáni szürkületkor látom én a legtöbb megvadult barmot tőle, de lehet, hogy az a farkasvakságukkal együtt kijőve ultrabrutál, de van amelyik az kocsiban a volánnál olyankor télleg farkasemberré válik...

  De azt gondolom a legdurvább balesetveszélyes tényező a saját lelki tényeződ. Mert amíg a többire kell figyelni, addig még mindig ott van 50% lehetőség a szituációk megoldására részedről, de ha te sem vagy ott,
  a másik hülyeségével együtt 100% a baj. Sőt, még egyedül is simán fel lehet tekeredni a fára, nem kell hozzá segítség... A leg hétköznapi rutinútvonalon különösen sok veszély leselkedik ilyenkor, mert tuti hogy ott és akkor fog valaki felhívni keringőre, ahol addig sose: mondjuk egyirányú utcából épp akkor fog kihajtani egy olyan, aki elbacta az irányt és épp a világát ő se tudja...

  Amikor nem vagy ott az úton, amikor nem figyelsz, amikor megy odabent a mozi, hogy mit hogyan kellett volna, mit hogyan lehetett volna másként, mit fogsz majd mondani, mi volt, mi lesz és mi kéne hogy legyen, meg egyébként is, az a bizonyos nyuszika bassza meg az ásócskáját...

  Amikor egyszerűen nem vagy JELEN az úton. Amikor nem figyelsz!

  34351

  No olyankor jön a baj, de csőstül. Az én tapasztalataim a saját emberi tényezőimből, az utóbbi 20 év úti eszenciái:

  - gyanakodjál a saját hülyeségedre, amikor nem esik jól felvenni a protektort "csak ide megyek a közelbe" szituációknál, amikor útközben többször satuznod kell és egyre- másra meglepnek az autósok: na olyankor nálad is hiba van a készülékben, próbáld meg összeszedni magad és odatenni a motorra magadat és a gondolataidat is,

  - fáradtan, betegen tudnod kell a határaidat. Hol van az a pont, amikor már nem ülsz motorra. Mindenkinek van az a pont, csak máshol maximum. Van akinek amikor a taknya-nyála egybefolyik még a figyelme ép marad, de egy fél fokos hőemelkedésnél már az agya 30%-on dolgozik csak. Tudni kell hol a SAJÁT határod, nem a másé! Hol az a pont, amikor megállsz az autóval/motorral egy autópályapihenőben, iszol egy kávét, átmozgatod magad, vagy lehajtod az ülést és alszol inkább egy órát. Ahol hagyod inkább elmenni az útitársaidat ha nem veszik észre hogy lemaradtál. Mert ha nem veszik észre, nem is az útitársaid.

  - műszaki problémák: tudnod kell, hogy mivel indulsz el és milyen messzire tartasz, kibírja-e odáig az utat. Nem lehet egyik cél se annyira fontos, hogy beledölgölj. Képezd magad. Az a tudás ami fejedben van, sose vész el: a kopogó, új fura hangok, félrehúzó kormány tűnjön fel, ismerd a járgányodat!

  -a fáradtan és műszaki problémákkal terhelt járművel sem indulunk el sehová! A motorozás veszélyes üzem, és amikor az ember nincs a toppon, simán befekszik egyedül is a szalagkorlát alá motorral, pláne ha nem hajlandó megállni megigazítani a műszaki bibit

  - még ezzel a defekttel még elmegyek eddig vagy addig ilyen pótmegoldásos stoppolással... Aha, autóval okés, van még három másik támasztó kerék, meg pláne a pótkerék cseréje után oda mész ahová akarsz. Motorral más a buli. A motoros fórumokon elég kiterjedt vitákat lehet indítani a hogyan foltozzam meg a gumimat témakörben: boldog boldogtalan mondja a tutit, hogyan heftöld meg átmenetileg a gumit, de egyik se megy be látogatni a kórházba, vagy fizeti a motor javítási költségeit, ha az mégse úgy sikerül... Pláne utassal meg felpakolva cinkes odafeküdni egy kanyarba... Annyira sehová se kell sietni, hogy megdögöljetek.

  - lelki zűrök, fájások, idegesen elindulás: amikor megy a mozi a fejedben és nem figyelsz oda (nem küldött az ex a szülinapra sms-t, anyós beszólt, apósnak beszólnék, és egyéb köcsögfa szökevénységek). Nőknek pasigond, pasiknak nőgond, társbajok, hülyeszülők, hülyefőnök, stb. Ha már a lelked romokban, a motorodra vigyázz legalább. Maradj otthon, igyál egy sört, nézz meg egy akciófilmet félrészegen, vagy egy romantikus szipogóst, és egyél a tábla csokit, tortát (kinek mi szimpi). Ha nagyon menni kell és aszondják most már ki kéne mozduljál mielőtt teljesen befordulsz, vedd rá a haverokat, hogy ők vigyenek. A barátságba belefér. Egy párkapcsolat se ér annyit (pláne egy zűrös), hogy miatta összetörd magadat vagy bármiféle kedves jószágodat. Amikor idegesen elporzol valahonnan és utána nem hívnak fel, nincs érdeklődés, hogy egyben landoltál-e, oda ne menj vissza. Úgyse várnak ott, keress olyan helyet, ahol várnak, ahol szeretnek, ahol kíváncsiak Rád.
  De azért neked is tenned kell.
  Oda kell tedd magad.
  A motorra, az útra.

  34877105_1810847338970698_5047306512398024704_o
  Te, Vidék, Ritababa és 1 másik tag kedveli ezt.
 • Yamina
  Kedves Motoros Barátunk!
  Június elején ismét megrendezzük az ORFK - Országos Beleset-megelőzési Bizottságának nyílt napját, melyet a Safety-Hungary szervez a SiLverKart Budapest Rendezvényközpontban a Safety-Hungary oktatóbázisán.

  Jegyezd be a naptáradba:

  2018. június 4. hétfő, Safety-Hungary – OBB Nyílt Nap 15:00-21:00

  Témánk: Felkészülés a motoros túrákra

  [​IMG]

  A belépés ingyenes! Gyere el, töltsd velünk ezt a délutánt!

  A rendezvény helyszíne: 1108 Budapest, Kozma utca 3/A.

  Részletes program:

  • Rövid, motorosoknak szóló hasznos tudnivalókat tartalmazó, érdekes előadásokat hallgathatsz prominens előadóktól ezen a délután:
   • Mitől jó egy motoros ruha? (Somorjai István, Shox)
    • A prémium túra ruházat szolgáltatásai: biztonság, kényelem design
    • Motoros vélemények: elvárások, tesztek, visszajelzések
   • A motorok lopásáról (előadó: Perger Kálmán, Aegon)
    • Statisztikák, védelem, megelőzés
   • A Continental túraabroncsai (előadó: Musztrai Ferenc, Continental Hungary)
    • Elvárások
    • Tulajdonságok és fejlesztési irányok
   • Izgalmas túrabeszámoló az USA nyugati partvidékén átélt motoros kalandokból (Dobos Zoltán, Szimcsák Attila, Rhino Tours)
    • Los Angeles-San Francisco-Las Vegas-Grand Canyon és még számtalan különleges kaland.
    • A fiúk jegyzik a MOTOROS TÚRÁZÁS 1-2. könyveket is, melyek sok hasznos tanáccsal látják el a túramotorozás iránt érdeklődőket)
  • Megismerheted a Safety-Hungary-t: találkozhatsz az instruktorainkkal, és kipróbálhatod motoros tudásodat is oktató pályánkon a motorjainkkal.
  • Kedvezményesen regisztrálhatsz vezetéstechnikai tréningjeink bármelyikére a helyszínen:
   Két napos tanfolyamok 49.000 Ft helyett 39.000 Ft.
   Egy napos tanfolyamok 30.000 Ft helyett 25.000 Ft.
  • Amennyiben a helyszínen regisztrálsz a Safety-Hungary valamelyik képzésére, vagy motorral érkezel, akkor a SiLverKart gokart pályáján 1 futamra szóló ingyenjeggyel ajándékozunk meg Téged és utasodat is!
  • Ezen a napon minden vendégünk kedvezményes 1200 Ft/ 7perc áron gokartozhatsz
  • A rendezvényközpont egyéb szolgáltatásait (bowling, biliárd, darts, csocsó) térítésmentesen veheted igénybe.
  További információ az info@safety-hungary.hu e-mail címen, vagy telefonon: +36 30 670 8592
  bocsi és masztigur kedveli ezt.
 • Yamina
  Mer ugye van az a jóképességű kőmíves, amelyiknek elugatod 86-szor, hogy kifelé lejtsen a garázs, de erre persze befele lejtősre húzta le a betont, így minden esőnél söpörheted kifelé az esőt, ami a járdán előtte összegyűlik és befolyik... Hogy legyen annyi öröme a saját kecójában, mint amennyit pontosan megérdemel az ilyen.
  Szóval most az van, hogy raklapon állnak a bútorok, és várja a garázs a szerelőbetont, ami meg remélhetőleg már tényleg kifelé fog lejteni... :p
  Meg várja a motorkákat. Húúúú, már úgy várom, hogy végre betolhassam őket és lefotózhassam őket a saját otthonukban. A Lóóó szerintem nem is fogja érteni, hogy mi az hogy nem esik rá a hó...
  :love:
  bocsi, Vidék és NaNa kedveli ezt.
 • Yamina
  ...hát megint eldobom a hajamat... hogy most akkor én vagyok a repülő, vagy télleg meghülyülnek egyesek pár év alatt... :D Vázzze, el kell ezt is meséljem...

  Szal adva van jóképességű, értelmes-kedves ügyfelem, imádnivaló ügyfél, még 5-6 éve robogózgatott. Nemrég összefutottam vele, örülés, jajdejó, anno elmászkáltunk társasággal, toleráltuk a kicsiségét (125 ccm) majd aztán elkavarodott a társaságtól, külföldön is élt, nemrég került haza. Most már megnőtt, komolyság van, 600 ccm menőség meg minden, és itt jön a csavarintása a sztorinak. Anno, egy csomó infót a motorozásról úgy szívott magába mint a szivacs, mindenki örült neki, hogy hasznosul az infó, örültünk, hogy sikerült még egy életképes kollégát "kinevelni". Lelkesen mesélt, hogy volt néhány vasa, szépen végigjárta a ranglétrát, és nemrég belefutott valami ultradrágán eladott divatos épített szuperszép de motorozásra használhatatlan szarba, áradozott róla egy sort, meg hogy kb 3000 km-t nem tudott beletenni, de most inkább eladta és vett egy gyári széria motort és azóta mekkorákat tekereg.
  Húdejó, örülés egymásnak, guruljunk megint, de jó lenne, perszehogyne mondom én.
  Itt ugrik a majom a vízbe: és milyen motorod van most, kérdezte ő. Mondtam megvan még a Lóóó is meg azóta a 250-es Ubi, és ekkor vágott a szavamba. Mert tovább nem tudtam neki mondani, hogy egyébként meg a 600-as Hornival mászkálok. Ugyanis mint kiderült, ő akármilyen motorokkal nem motorozik együtt, és hát a stílus és a külső nagyon fontos lehet hogy ez most nagyon sznobul hangzik, de neki igenis fontos, hogy kivel hogyan jelenik meg.

  :mad:
  Hát rohaggyámeg ha bármikor is bármelyik velem lévő motor mellé mersz gurulni a fostalicskáddal majomarc. Ezzel motorozni? Vázze, hát ez se velünk motorozna, hanem a törzskönyveinkkel vazze.... Mennyél keressél káférészer utitársat, kitámasztjátok a Starbuck elé a roncsaitokat és ott fognak ájuldozni a kiscsibék nektek. Ja nem, azok már a négykerekű zsírúj mergákra meg a bömbikre buknak, nem a használt szériamotorokra.

  :cool: Ez is fog még velem szembe jönni amikor 8 millás tesztvas fog pucsitani a popóm alatt, mer az élet már csak ilyen kegyetlen, én meg azt találom majd mondani neki, amikor motorozni hív, hogy bocsika, nekem fontos, hogy ki hogyan jelenik meg, milyen motorral... ;)
  Te, Betti364, Ritababa és 2 másik ember kedveli ezt.
 • Yamina
  Szóval idén a vezetéstechnikai tréning 500 km robogózással kezdődött (200 ccm Piaggio), hegyi szigor kanyargósban.
  A hegyi szerpentinezés utassal az első 50 km-en még elég szépen ment, az utas pillesúlyú, jó képességű kiscsaj volt, szépen krupliszsák style-ben nyomta, dőlt amikor dőlni kellet, teljesen frankó minden, napsütéses hálidéj. Mivel az utas esetén szeretem tudni, hogy épp mit csinál mögöttem, ezért arra szoktam kérni őket, hogy kapaszkodjanak a derekamon lévő szűkítő hevederben. Jópofa, néhányakon nagyon lejön, hogy motor kéne alájuk, mert amikor elkezdik finoman tekerni a derekamat kanyarodás közben, akkor tudom, hogy előbb-utóbb ennek is lesz jogsija (és idáig ez be is jött).
  Szóval már kezdtem élvezni a kanyargást, meg úgy "érezni", amikor is egyszer csak eltűnt alólam a motor. Épp egy visszafordító közepén tekeredtünk felfelé, és ahogy mesélték, hátulról nézve fennakadt a vas a saját lábtartóján. Szerintem meg lehet túl lassan kanyarodtunk, de abból, hogy villámgyorsan kiugrott a vas alólam, csak lehet abban a leakadásban valami. Nem nagy tempóval haladtunk (visszafordítóban nehéz csapatni ugye) így megúsztuk olcsón. Elsőnek az utast lecsekkoltam, aztán kivonszoltam a vasacskát a kanyar közepéről, nehogy másnak is ott támadjon kedve rajtunk keresztül henteregni. Forgalom hálég nem volt, negyedóránként jött szembe valaki. Az utas karcolás lilulás nélkül megúszta, én meg belilultam könyékre és csípőre, hiába no, azért az extra párnázottság néha jól jön.

  Szóval óvatosan, én már odatettem magam a nagy téli kihagyás után, ti megy legyetek okosabbak ügyesebbek.
  NaNa és ekime6 kedveli ezt.
 • Yamina
  Na szóval, besokalltam, vettem két repülőjegyet az első 10 fokkal melegebb országba, meg bookingoltam egy szállást és a helyi motorbérlős árakat átböngészve végül a szokásos variációnál maradtunk, béreltünk 125-ös robeszokat itt: https://www.rentriders.pt/
  A repjegy (wizzair) és a szállás (booking) még a neten foglalódott, és a google találatok között mind árban mind ajánlásban a helyszínen álmodtuk meg, honnan bérelünk végül robeszkákat. A számítás bevált, napközben 18-19 este 8-12 fokok voltak, olyan napos április hangulat volt, néha széllel, sok napsütéssel, egyszer szemerkélő esővel.

  A környéken elérhető gyalogjárásra kb 3 motorbérlő hely volt, az első helyen már nem volt kiadó motor csak autó, a második helyre az árak miatt nem mentünk oda, meg messze is volt gyalog, így elzarándokoltunk a szállástól 3-4 utcányira lévő picike boltba és az ajánlások alapján egy ultrajófej fickó fogadott minket, a Jose és mondta el a lehetőségeket. Az ő beceneve egyszerűen :D
  A fickó jópofa, nagyon kedves és segítőkész, a bérlési papirokat angol és portugál nyelven megkapod, a forgalmiban pedig egy üzemanyagkártyával amivel olcsósítva vásárolhatod a benyát az AB kútjainál. Mondjuk ez sokat nekem nem számított, mert amint megláttam, hogy itt vannak REPSOL kutak, nekem oda kellett menni tankolni :D
  [​IMG]

  (Az megvan, amikor tél közepén csak azért járatod meg a motort, hogy legalább a benzinszag legyen? - naa, itt legalább normális, benzin szaga van a benzinnek, és nincs etanolbűze mint otthon nálunk egyre több kúton... nem is beszélve az üzemanyag energiatartalmáról... A járgány bérlésénél biztosítéknak lefoglalnak a bankártyán 250 eurót/motor, ez ügyben érdemes felkészültnek lenni (pl erre én nem számítottam, még sehol se kértek ilyet tőlünk mediterrán országokban). Zé ellátott minket jótanácsokkal, hová érdemes elmenni motorral, adott egy térképet is amiről lementünk :D, mert az már nem volt rajta a térképen, de ráírta az irányt :D

  Térjünk is rá a városra, Lisszabonra. A város hegyes-völgyes-viaduktos (a metróknak is van), alagutas autópályákkal sűrűn szaggatott, többszintes, hatsávos körforgalmakkal, régi macskaköves és ultraszuper új betonos, ennek megfelelően a közlekedés tájékozódás szintjén brutál. Nem az van, hogy csak úgy átcsapatsz abba az irányba, és megnézed azt a szépen feszítő kastélyt ott a hegy tetején! A légvonalra 3 km-nyi távolságra lévő objektum és teközted van 3 viadukt, egy autópálya és a fennmaradó utcák másfél-két méter szélesek macskakővel és villamossínnel vannak kombinálva, úgy, hogy azt mi itthon zergebaszta ösvénynek hívjuk, mert ott ránézésre csak a zergék járnak. Na ott náluk simán élnek emberek, járnak autók, villamosok, tuktukok ezrei, stb., ahogy azt egy rendes mediterrán térségben szokták :D Tehát, első kanyarban ráfutottunk erre a dologra, hogy akkor menjünk oda, aztán amikor már másfél órája keringtünk a robeszokkal, akkor engedtünk a google maps csábításának, és rádugtam a fülest a telefonra, hogy mondja nekem a tutit. Nos, a 3 km-re lévő objektumra 17 perces menetidőt írt :D de persze mivel az itt "fordulj jobbra" rendszerint minimum két lehetőség volt (mert nem ritka hogy 3-4-5 utca találkozzék és nem körforgalomban, az egy idő után ösztönös választás alapján működött, mert ha mindig megállsz és előveszed a telefont megnézni, soha a büdös életbe nem érsz oda, vagy viszel egy telefontartót a motorra és rászereled. :D Ilyen a régi óvárosi rész. A modern városrész ultraszuper sima aszfalt, szervizutak mindenütt, mélygarázsok mindenütt, nem ritka a 4 sávos lámpás körforgalom és nincs benne óbégatás meg dudálás, szép tempósan halad mindenki. Baromi jó a város szervezettsége, gyakorlatilag alig láttunk dugót, azok legfőképp este 5 után képződtek. A téli Lisszabonnban az emberek legtöbben 16 óra után és 22 óra között vannak utcán. Nyáron gondolom ez jobban kitolódik amikor meleg van és ők se fagynak rá a 11 fokban a kinti kiülős helyekre.

  Amikor landoltunk alkonyatkor, a város dimenzióit és domborzatát elnézve azt gondoltuk, hogy itt aztán éjjel-nappal tuti hogy dugó van, és nem. Az autópályák a városban ingyenesek, a gps ha teheti azzal oldja meg az útvonalat és joggal. Ahol fizetni kell ott fizetőkapuval oldják meg (jellemzően a városon kívül is ritka, inkább hidakon van), nincs kamerás baszakodás, hogy belefussál a büntibe tuti. Térfigyelő kamerák vannak persze, érdemes azért a szabályokat betartani, de alapvetően nem szivatásra mennek. A közlekedésben részt vevők nagyon jóindulatúak, még a fővárosban is belefér az, hogy a zebránál szinte kivétel nélkül megálljanak az autók ha ácsorog ott valaki. Aki átcsapat a zebrán az vagy külföldi, vagy mentő, még a sziréna nélkül közlekedő rendőrnek is belefér, hogy átengedjen. A város nagyon tiszta, ez különösen tetszett. Olvastam útleírásokban, hogy sok a szemét, de hogy ez februárban nincs így, valószínűleg a túristáknak köszönhető leginkább.

  A portugálok mindenütt jó fejek, kedvesek, segítőkészek, sehol se rohannak. Azt mondják mindenütt beszélnek angolul, de ez inkább a túristákban gazdagon látogatott helyekre igaz, vagy ahol sok fiatal van. Az idősebbek és eldugottabb helyeken élők nem beszélnek annyira angolul, de ugyanolyan kedvesek és jóindulatúak mindenütt. Jellemzően ebben az esetben magyaráznak kézzel lábbal a saját nyelvükön, és előbb-utóbb megérted mit akarnak :D Nagyon sok negroid származású fekete nép van, de itt nem az utcán koldulnak és zaklatnak, hanem dolgozós fajta. Elég kevés seftelőt láttunk, leginkább csak a túristás helyeken volt "zaklatás", hogy vegyünk napszemüveget, szelfibotot vagy kasmírsálat, de elenyésző volt az efféle árusok száma is. A portugál életstílus hótnyugis, képeslapot feladni, úgy hogy előtted ketten állnak, az minimum 20 perc, mert mindenki vált még pár szót, és ugyanannyi idő feladni egy hűtőszekrény méretű dobozt mint egy képeslapot: 10-10 perc. Reggeli fél 9-től 11-ig (azt hittem éhen veszek addigra, a félhatos ébredéseimmel), a motor bérlés számláját 12:15-kor "jó reggelt" köszönéssel küldik :D Szóval nem idegbajosak, mindenre ráérnek, lazák, és ha 10 négyzetméteren 10-nél több portugál van, abból 2-3-4 fő hamarosan zenélni fog, a többi meg táncolni. :)
  A kaják jók, a külvárosi részen még olcsóbbak is, kevés kütyüárusuk van, nem kell árus sátrakon áttörjél egy nevezetesség megtekintéséhez. Ha ilyenkor megy az ember, télen, elviselhető a túristák száma is. Aki most megy, az nem a hőzöngő német sörturista, vagy probémás angol legénybúcsús csapat, hanem a jóval szerényebb, nyugis fajta.

  Amit érdemes megnézni Lisszabon környékén:
  Cascaisban jópofa kis kikötő van, felette tovább isteni jó békés homokos tengerpartok és sziklás vadregényes partok váltakoznak,
  Sintrában annyi szuper kis palota van, hogy ott két napot is eltöltöttünk, baromi jó falmászó sziklák is vannak, ott kajáldának kis eldugott helyet érdemes választani, olcsóbbak és finomabbak mint a szem előtt lévő túristacsalogatós kiülős helyek,
  Cabo de Roca a nyugati világvége (Európa legszéle), baromi szeles,

  Lisszabonban:
  Nagyon sok múzeum van, mindenki megtalálja az érdeklődési körének valót (hajózási, kocsi, hadi, stb)
  az Április 25-e híd előtt lehet Golden Gate-s fotót küldeni a földrajzból kevésbé jól felkészült haveroknak :D
  Oceonárium cápás szelfikhez,
  a kikötőkben régi fa fregattok, tengeralattjárók is találhatók teljes felszereléssel, berendezéssel korhűen (mi a Cacilhasban lévőket néztük meg, csak mi voltunk)
  A Christo Rei szobornál is baromira fúj a szél, az amelyikre rá kell támaszkodni, hogy tudjál előrébb lépni,
  Torre de Belém (Belém tornya) jópofa kis vár, és van a belémi süti is amit meg kell kóstolni
  a közelben van a Szent Jeromos kolostor
  Castelo de S Jorge vár kilátással a torkolatra és az egész városra körpanorámával.

  Portugália 125 ccm-vel
  by Yamina
  2018 Portugália, Lisszabonn
  Vidék, Hajos, tt100 és 1 másik tag kedveli ezt.
 • Yamina
  Ha az ember motoros, a google is tudja, a facebook pláne és hát az se kivédhető, hogy előbb-utóbb be ne rántsák az embert valami motoros online közösségbe. Van egy szociológiai megfigyelés, miszerint a tömeg értelmi színvonalát a legostobább jellemzi leginkább, és bizony a falkatörvény miatt általában a legostobább üvölt a leghangosabban, ezzel adva meg az alaphangot, és persze az alap hangulatot.

  Mondjuk ki, hogy a motorosok évről évre szaporodnak, és elérte a motoros társadalom azt a mennyiséget, ahol már bizony a nagy számok uralkodnak: megjelentek a végletek, a nagypofájú kezdő nagyonhülyék és a különösen bölcs túlélők, de ők rendszerint hallgatnak, békésen somolyogva valami motoron ezerkétszáz km-el arrébb, ügyet se vetve az online tér csudálatos vívmányaira és az ott folyó eszmecserékre/szakértésre.

  Történt a napokban, hogy felhördült az egyik haver az online térben, hogy miért törölték az ő katasztrófamotoros videóját, mert alatta ment a szakértés és a nagy testrész biztos figyel, és kinek az érdeke lehet, hogy a szakértést letiltsák és biztos a tömeggyilkos politikusok nem akarják hogy erről az eszmecsere történjen, és kinek érdeke hogy még több motoros haljon meg, stb stb... Na ekkor elszakadt a cérna nálam, és belevau, hogy már marhára elegem van, hogy az összes motoros csoportban csak a katasztrófa videók mennek "a hogyan lehet megdögleni 220-al az aszfalton" témakörben.

  Szerintem baromira felesleges ezen szakérteni, mert akit elkapott a gépszíj azt nem három facebook posztja fogja visszatartani attól, hogy megdögöljön. Pláne a kis gyakorlatlan gyíkoknak meg itt az jön le az eszmecseréből, hogy aki nem tud 180-al a körúton a nyugatinál lapra téve a vasat megfordulni egykeréken a felüljáró előtt fekete plexiben éjjel, az egy lúzer. Ki a franc kíváncsi a hullákra, ki az a beteg barom, amelyik ebben leli örömét, hogy azt nézegeti mások hogyan halnak meg? Ha annyira népet akar menteni, miért nem a motoros vezetéstechnikai tréningek videóját osztogatja meg? Vagy miért nem képes önállóan összelökni a videós mobilok korában egy Dodor féle népizgató videót ahol megmondja a frankót, hogy ha ezt vagy azt csinálod, jó eséllyel megdöglesz, így meg túlélheted?

  Aztán eltelt két nap, és ömlik a hülyeség a motoros hírportálokról is, most épp arról megy a tuti, hogy ha 120-al is megy valaki lakott területen, azért még nem kell őt elütni.... Backiiii, értem én hogy ha 120-al csapatsz és kikanyarodnak eléd, akkor meg fogsz dögleni a matek alapján, de azt is meg kéne érteni, hogy ha egy gyerek fog kirohanni eléd egy labdával, akkor bizony meg te leszel a gyilkos. Kezd ez a liberális safespace baromság ide is begyűrűzni: én vagyok a hülye, de azért te vigyázzál rám/legyél te a felelős ha barom vagyok...

  :karomkodik2:
 • Yamina
  Ma bemutatták a Harley - Davidson 2018-as modelleit.
  Már egy ideje mondogatom magamban, hogy ezen az európai piacon a jellemzően japó kezes vasakra szocializálódott frissebb motoros generáció nem nagyon fog a röcögős HD kultúrán életérzést találni. Meg kevés neki a tréleren motorozás, szal előbb-utóbb kevés lesz hogy jó hangja van, jól néz ki, és remeg álltában a vas, meg le lehet vinni tréleren a motoros fesztiválra és ott villogni vele 5 km-nyi motorozást/év. Szóval a 2018-as modellek már a "kor igényeihez" és a "fiatalabb korosztály, a fiatalabb motorosok igényeihez" vannak szabva, kiemelve az új futómű a rezgéscsillapítás, a fordulékonyság, és ledes lámpák meg egyebek előnyeit...
  Hát no, lassan el el lehet kezdeni a HD-kal motorozni is... :D
  Aztán hallgattam az öregebb és még tapasztaltabb motorosok kommentárjait, hogy az elpuhult piacnak ez kell, és hát no, bezzeg a régi öreg vasakon kellett tudni motorozni, meg az se volt baj, ha értettél hozzá, mert akár az út szélén is megjavíthattad, bezzeg ezek a computervezérelt csodák, szervízmérnök nélkül stb stb...

  Ilyenkor azért mindig eszembe jut, hogy ha nincsen "korszellem" meg "változó igények" akkor ma még mindig a fákon lógnánk, és a tűztől is félnénk... :D Szerinted?
  bocsi, Vidék, ekime6 és 1 másik tag kedveli ezt.
 • Yamina
  Nos, ezt a két (három-négy, folyamatosan frissül!) történetet meg kell osszam, okulásul a világnak, hogy miként múlik el a macsók dicsősége:

  Hatsepszut Zsófi barátném sztorija, szó szerint idézve:

  "Fiatal voltam es boho. Irodaban dolgoztam, es kiskosztumben csinoskodtam at a zebran a Podmaniczky uton, kopogos cipoben, irattaskaval a kezemben. Sutott a nap.
  Egyszer csak bevag elem egy motoros, szetrebbentve az elamult tomeget, nyitott bukoban, egyedi festesu motorjan megall elottem.
  A kormanyra konyokolve vigyorog es vaganyul odaszol:
  - Kisanyam, tudod, mit bir ez a motor? -Sugarzik rola a magabiztossag.
  Zavarba jovok, a motoron nincs semmi felirat, egy farkasfej van muveszien rafujva. Rojtok a kormanyon, bortaska szegecsekkel varrva. Mindenki engem nez, lelassul a gyalogosforgalom a koruron, varjak a reakciomat. En csak pislogok, keresem a szavakat, es vegul kinyogom:
  - Ez a negyutemu, 125-os, leghutesu, egyhengeres Yamaha SR? Olyan 11 loerot?
  A motors gyerek nagyot nyel, int, hogy -Koszi! -es mar rangatja is a szarvat, hogy eliramdojon.

  Nekem azota is az a hatarozott benyomasom, hogy nem kimondottan erre a valaszra szamitott! "

  Szerintem se! :D
  Erről jut eszembe aztán a a velem megtörtént szitu:

  Békésen bambulok a Lóóón a lámpánál (39 éves Suzuki GS enyhén madmaxos kivitel), mire is mellém gördül a krómbilis rommávart macsó és kacsint egyet. Hát mit lehet tenni, ne legyek mán bunkó, visszakacsintok. Lámpa vált, lomhán elindulok, az öreget nem kínozzuk. Macsókám gyilkolja a vasat, valami krómos HD, a hangja három elbaszottrepedtfazékon is túltesz. Vigyorogva vár a lámpánál, látom kérdezne, érdeklődő tekintet vetek rá, mondjad csak tündérbogár. Fel is bátorodik:
  - Szia csajszi, hová jársz motorozni?
  - Őőőő, nem értem a kérdést... most megyek át Pestre.
  - De, te most hová mész motorozni? Mert én Visegrádra, Dobogókőre szoktam, meg a Mátrába néha, most Visegrádra megyek épp, menjünk együtt! - bőszen vigyorog.
  - Jaaah, én nem motorozni járok, hanem motorral járok. - visszavigyorogtam.

  Hálisten a lámpa váltott, én pedig megsergettem az öreget, hogy a krómos macsó lemaradjék.....

  Birge sztorija:
  éjszaka, jókedvűen mentünk a Király utcán, amikor leszólított egy robogós srác, hogy vinne egy kört a motorjával. Közöltem vele, hogy kösz, de az enyém nagyobb.
  Továbbképzés birgétől:
  http://csamclub.hu/blogbejegyzes/a-drz-szociális-hatásai-avagy-hogyan-pasizzunk-budapesten.2253/?fref=gc

  Ekime sztorija
  En C forgalmi vizsgara erkeztem a godolloi tanpalyara es talalkoztam egy lannyal, aki epp E rutinra jott. Kiderult, hogy O is motorozik, jot beszelgettunk.
  Megjelent ket srac, T-s kukaszsakban. Nezem, nezem, oh az egy 900-as Divi, mondom is a lanynak. A fiuk eszreveszik, hogy oda leskelodunk. Odakiabal az egyik:
  - Csajok, jottok egy korre?
  Mellettem a lany:
  - Bocsi, de megyunk a sajatunkon. Most teherautos vizsgakra jottunk!
  Ket srac hatat fordit, csendben marad...


  Eva sztorija:
  Benzinkút Nagyvárad előtt. Tankolunk, letesszük a motorokat sorban, az enyém hátul. Fizetünk, pihenünk majd elkezdünk készülődni. Majd minden motoron két ember, apa vezet, anyu mögötte. Én egyedül. Mögöttem egy fickó megszólal, hogy már csak erre a motorra kellene egy csaj. Hátranéztem és mondtam hogy egy már van, másik nem kell.

  Szonja:
  Nekem a pasik mindíg a hátsó üllésemet hiányolják! Egyszer tőlem is megkèrdezték a benzinkúton: kiscsávó az asszonyt hova ülteted?[​IMG][​IMG] montam neki, hogy a helyén van[​IMG] pedig a derékig érő copfom mindíg ki lóg a bukó alól

  Eszter aki utast is visz:
  Én már írtam a furcsa haveromról Gáborról, aki szeretett motorozni (hátul, mert ugye se jogsi, semmi) kitaláltuk, hogy jobb az, ha rajtam van a hátizsák, mert az R1 nem kimondottan utasbarát, és így eltartom annyira magamtól, hogy nem fejel le, és valamennyire meg is támaszja. (mondjuk ez tényleg nagyon bejött, ha valaki sportotoron nyomja utassal, javaslom kipróbálni) de én annyira utálom a hátizsákot, hogy hozzá sem akarok érni. 3-an voltunk a Mátrában, 2 R1-el. A másik sofőré volt a hátizsák. A Parádsasvári parkolóban elkezdte rámadni a hátizsákot. Felszíjjazta, összehúzta, mittudomén. Volt ott 3-4 csopperes ia a parkolóban. Faszik elöl, csajok hátul kombóban. Az egyik vagányan ordítva megjegyezte a csajának: "Gizike! Mi is veszünk hátizsákot, mert több cucc elfér majd, mintha csak az oldaltáska lenne!" Ezen jót is derültek. Haverom csendesen odasúgta nekem, a hátizsák-feladás közben: " Lesz itt még meglepi!" [​IMG]:D volt is!
 • Yamina
  No most ugrik a majom a vízbe, árulás következik, a motoros nő fajták elemzésével :D
  Először is, miért is jó az, ha az embernek motorozik a barátnője?

  - Az elindulás nem tart órákig: nem sminkel és fodrászkodik órákig mert bukóban minek, nem billeg a tükör előtt, mert tisztában van vele, hogy a bőrben ultraszexi és egy domborodó trikó alá bőven elég.
  - Nem kell hátul vigyed, kényelmesen elmotorozik a saját motorjával.
  - Ha már régóta van motorja, nem kell magyarázd a járművekben lévő olaj, hűtőfolyadék és légszűrő lényegét, előfordul még az is, hogy ezeket önállóan intézi.
  - Rugalmas, ha késő este kedved támad világgá menni fagyizni, lelkesen elindul veled.
  - A csaj önálló, ha meccset vagy F1-et akarsz nézni, simán el megy motorozni és nem fog nyafogni közben, hogy mikor van már vége.
  - Jól tolerálja a majdnemkanbulikat a közös otthonotokban, mert nem érzi kínosan magát döntően férfi társaságban, és lazán befogja majd a haverjaidat takarítani a buli után.
  - Felfedezésben jó partner lesz veled minden úton, és nincs jobb a közös kanyarvadászatnál.
  - Ha még kezdő motoros, sokat taníthatod és nagyon hálás lesz érte, megerősíti a kapcsolatot, ha bölcsen teszed azt.
  - Ha már rutinos motoros, fel kell kössed a gatyádat, mert lehet jobban motorozik nálad.
  - Egyheti váltóruhát megold egy hátizsákban.

  Nézzünk is először egy megtévesztő kategóriát: a naptárlány
  Azok a lányok, akik 50%-nál több szabad bőrfelülettel fotózkodnak egy motor mellett, és nem motoroznak, azok nem motoros nők, hanem modellek. Kéretik nem összekeverni a motoros nőkkel őket! Létezik motorozó női modell, a pasik szeme olyankor olyanná válik mint a csigáé: kocsányokon lóg.
  :D

  Nos, és akkor nézzük is a motoros nők fajtáit:

  Rutinos robeszes:
  Rendszeresen a korcsoportok két végén elhelyezkedő korosztály, vagy idősebb hölgyek, vagy nagyon fiatal lányok. Az idősebb korcsoport a kényelem és pakolhatóság miatt választja a nagytestű robogóját, és szemrebbenés nélkül belepakol egy komplett bevásárlókocsit a tacskóból a motorba. A tini ugyanúgy bármit elvisz motoron, nagyobb méretű sporteszköztől a függönykarnisig bármit, bárhol. Gátlástalanok, és élvezik. :D

  Kocamotoros (Babutól, kis kiegészítéssel):
  akinek nincs ideje csak hétvégente, hébe hóba, de azért előfordul, hogy a saroknál messzebb is eljut. Bárhogy is mondják neki kórusban, hogy el kéne adnia a motorját mert nem használja ki, nem hagyja magát, mert gyszer eljön az ő ideje!

  Kezdő, kicsi motorral:
  Lelkes kis köbcentivel, falja a motoros infókat, neki minden motorról szól, a budira is motorral megy, kenyérért meg a város másik végébe hogy több legyen a km. Szerényen szívja magába az infókat és szép tempóval fejlődik a motoros tudása, jó érzékkel válogatja ki a számára hasznos vele megosztott információkból a lényeget. Szépen végigjárja a fokozatokat, és 5-6 év múlva marha jó motoros lesz belőle.

  Sportmotoroscsaj:
  Imádja a vasát, mindenből a legjobbat veszi rá és rettentő módon ügyel a műszaki állapotra. Tudja nagyon jól, hogy az élete a motorja kezében (is) van, és mivel szeret száguldani, és még élvezi is, dolgozik rajta, hogy az minél tovább legyen jó. Korosztály jellemzően fiatalabb, és eszméletlen csinosak, a motorjaikkal rendszerint összeöltöznek. 4-5 fős kanyarvadászós társaságokban felfedezhetők.

  Csopperescsaj:
  Ők már rendszerint a ráérősebb korosztály, a motorozás életérzését csemegézik, vasaik ízlésesen szépek, ha díszített, akkor sem túlcsicsázott (mint a majommá varrott macsóké). Rendszerint már régen összeszokott baráti társaságokban motorozik, néha találkozókra is elmegy, ha lehet választani nem az autópályán megy, hanem szépen nyugodtan nézelődik útközben, élvezve az út örömét.

  Nakedes, classicos:
  A korosztály teljesen vegyes, jellemzője a napi szintű motorozás, közlekedésre, túrázásra, mindenhová motorral mászkál. Ha megkérdezed hová jár motorozni, bután néz rád és nem érti a kérdést. Ő motorral jár, és nem motorozni.

  Futárcsaj: mindent tudnak a motorjaikról, maguk szerelik otthon, de ha gáz van, az út szélén is megszerelik két műanyagflakon és egy kerítésdrót segítségével a vasat. Ha vele mész túrázni és műszaki problémád támad, lesz nála csavarhúzó, fogó, gyertyakulcs, stb... Ha úgy érzed, hogy ciki, ha a nő szereli meg a motorodat, el se indulj vele túrázni.

  Sárdagasztós:
  A kisebb köbcentisek nagyon ügyesen terelgetik a motorjaikat és gondolatban megvetően köpnek egyet, amikor a kanyarban megcsúszó hátsó gumidról órákig tartó élménybeszámolót adsz elő az életveszélyről, amiben voltál. A nagyobb vasakon ücsörgők már körbejárta Európát, és fél Ázsiát egy motorral meg egy sátorral, a jég hátán is megél. Életszemléletének alapja a "nagy gáz kis ima".

  Trájkos csaj:
  Otthon a motorokból van legalább 2db/családtag, és ez épp a fesztiválozós motor. Nem tudsz neki újat mutatni a motorokról, de szívesen elbeszélget veled bármilyen típusról, mert gyakorlatilag félévente lecserélődik valami a flottából az épp aktuális szabadidős családi tevékenységekhez.

  Régivasas madmaxos vagy oldtimeres:
  Van valami régi, felismerhetetlenségig átszerelt vasa, az legalább 30 éves, ő a madmaxos, a felismerhető típussal az oldtimeres. Annak függvényében, hogy mennyire ragaszkodik a gyári állapothoz, az alapján kategórizálhatjuk őket. Rendszerint maga vagy barátaival rakosgatja rendbe a jószágot, külön kalandregény a motor lábra állításának története az életében. Élvezi a szerelgetést és marha büszke rá, hogy pöcröff indul a vasa a kora ellenére.

  Celebmotoros:
  nem sokat motorozik, rendszerint csak a motorját nyalogatja, díszítgeti. Úton-útfélen hirdeti, amikor motorra ül, esemény is az, mert olyan ritkán tesz. Élete a közutakon a közlekedésben résztvevők jóindulatán múlik, rendszerint segíti a túlélését, ha minél kevesebbet van az úton. Azt viszont mindenkinek tudnia kell, és talán jobb is ha tudják...
 • Yamina
  Dizájn-e vagy tapadás?

  Minden tiszteletem a motorjuk optikai látványát csiszolgatóknak, de szemet szúrt a facebookon elemezgetett viszonylag egyszerűnek tűnő kis optikai dizájn, a vízelvezető bordák kifestegetése a gumi futófelületén. A motorosok szent állata a tapadás, és mivel nekik csak kéttenyérnyi jut, ezért a legtöbbje próbál is következetesen vigyázni rá, ha már azon a kéttenyérnyin függ az élete. Igencsak érdekelt a téma, és rá is csaptam, mint tyúk a takonyra, hogy na most akkor mi is van ezzel...


  Szóval vannak a bátrak, akik ezt a kis kéttenyérnyi felületet is próbálják tovább csinosítani, és nem félnek semmitől sem. A megnevezett festék Amerikában szabadalmaztatott, ezzel érvelnek a bátrak. Ismerve a szabadalmazási eljárás lényegét: leírod egy sajtfecnire az ötletedet és a kivitelezését, majd teszel mögé egy zsák lóvét, hogy legyen mivel buzergálni a koppintóidat a hatóságnak, ha épp rajtakapják a másoláson. Azt gondolom, hogy innentől kezdve ez különösebben nem jelent semmit, hogy valami szabadalmaztatva van, nem jelenti azt, hogy garatanálja neked azt, hogy a gumid szerkezete nem változik meg ha rákened, a festék oldószerétől. Tehát, a szabadalmaztatás nem garancia a tapadásodra, csak egy piacvédelmi eszköz. Ki tudja milyen oldószere van a festéknek ami a gumira rá bír tapadni és nem pereg lefele, fogok-e a lepergő vackon elperecelni, mint az őszi hulló falevélen, vagy a feloldódott/visszakeményedett/megkeményedett gumimon dobom majd fel a pacskert az esőben...

  Alapvetően a cuccost a gumi oldalának díszítésére találták fel, kiemelni a feliratokat, de a témára rákeresve a youtube-on a szimpla bukósisakosokkal (sportcipőben, protektoros ruha nélkül) reklámozódik a csudálatos találmány futófelületre kenve is. A magamfajta nyáron is protektorban büdösödő jószágnak ez már eleve nem illatos, de lépjünk is túl a kezdeti gyanakváson.

  Oké, jó, nem közvetlen a futófelület van összekenve, hanem a vízelvezető borda, ami nem dolgozik. Rendben adjunk neki esélyt. Na de mégis, egy gumist is meg kéne kérdezni. A gumis csúnyán nézett, mondta hogy "'soksípszó". Az első számomra meglepő tanulság, hogy de, a vízelvezető kis csatornák, bordázatok és mélyedések is dolgoznak. Jelentősen részt vesznek a tapadásban nem csak víz esetén, hanem poros, murvás utakon is. Ahogy elnézem a festés mennyiségét, kb 15-20% veszteséget jelent a dolog a tapadási felületen.

  Idézem Kiss Tibit: http://www.revolutionmotor.hu/
  "A futófelületet nem szabad semmivel maszatolni, még ha szabadalmaztatott is.......A gumi használat közben morzsolódik, és ha ettől az anyagtól nem tud megfelelően kopni, abból baj lehet. Megváltozhat a kopási struktúra is és sok egyéb még...Nem véletlenül nem maszatolják be a gyárak sem őket. Vannak fehér oldalfalú gumik, de az más dolog, az gyárilag olyan és nem véletlen csak a gumi oldalán, mert másként tapad...de persze ettől még mindenki maga dönti el, mit tesz és mit vesz a motorjához."
  A többit nem tudom szó szerint idézni, de az alábbi dolgokat sorolta még fel:
  - A gumi nemcsak a felületén dolgozik, hanem por, murva esetén a vízelvezető csatornák is dolgoznak, tapadási felületet képeznek, azok szélén kapaszkodik a gumi, tehát veszteség keletkezik a tapadásban, igen jelentősen. Ha pont ezeket a finom kis tapadós széleket összekened, mert a filctollal óhatatlan, megint magad alatt vágod a fát.
  - Nem tudjuk milyen oldószere van a festéknek a gumi szerkezete hogy változik... számtalanszor ráhajtunk szegre, éles üvegre, és mégsincs defekt, mert a gumi szerkezete kibírja még sokáig, egy ilyen festés után nincs adat róla hogy hogyan változik a kémiai összetétel.
  - Akkor lenne hiteles a a festésről alkotott vélemény, ha egy összefestett gumit beküldenének egy gyári hiteles vizsgálatra és lennének róla hiteles mérési adatok.
  - Jaja, és még egy fontos: akik azt mondják, hogy de nekik fel van festve és működik minden rendesen, azok sosem teszik mellé, hogy milyen körülmények között használják a motort. Hogy robogóra kenték-e vagy valami kétszázlovas őrületre, és a gumit tényleg azon a határon használták-e ahol már a tapadásnak tényleg dolgoznia kell, és nem csak 40-el totyogtak a tüköraszfalton...

  És akkor jöjjön a tus a gumifestés ellenében egy biztosítóstól:
  "Bármi van a gumin, és ne adj isten perecelsz vagy ütközöl, a biztosító nem fizet".

  Ez a festék egy-két ezer forint. Úgy tűnik mérlegelni kell, hogy megéri-e a többszázezres, milliós értékű motort kockára tenni, aztán meg ott van a kórházi számla is, a család fájdalma, a kiesett szezon... stb.

  Azt gondolom, hogy közúton a dizájn és a tapadás nincsenek egy súlycsoportban, egy említési alapon. Mivel nem egyedül tekergünk az utakon, azt gondolom, hogy a rizikókat érdemes felmérni, és legalább a saját magunk által biztosítható műszaki körülmények legyenek rendben, hogy ne saját magamon múljon egy rosszabb szitu végkimenetele: hogy megállok, vagy odafekszem. Ebben nekem több a "HA" tényező mint amit elfogadhatónak találok, de mindenkinek joga van a saját életét rendezni úgy, ahogy ő látja jónak. Ebben az a jó, hogy a szabadság, döntés felelőssége a miénk, cserébe vállalni kell a következményeket.

  Briginek köszi a csillámtalpú póni motor kifejezésért ! :D

  Aztán ha közben mégis összefestettük a jószág talpait, legyen pár lehetőség az újrahasznosításra:
  http://szinesotletek.blog.hu/2014/02/03/gumiabroncsok_ujrahasznositva

  Frissítés, 2017. 08.11. reggel 7 óra:
  Tegnap este még utolért a hír, miszerint a fent nem megnevezett kislány a tire shine nevű franccal kente rommá a futófelületét is, nem csak a gumi oldalát.
  Néhányan megkeresték, hogy figyelmeztessék irtózatos zakó lesz belőle, mire ez az ő dolga.
  Kislány, ebből baj lesz! Ok, mindaddig a te dolgod amig az első pár méteren, amíg ez a szar fel nem kenődik az aszfaltra a gumidról (veszélyeztetve tovább mások tapadását is) és le nem kopik. De, ha az első pár méteren amíg a gumidon van ez a szar, és nincs tapadásod, majd beleszaladsz így egy kereszteződés elé, ahol figyel egy olajfolt és becsúszol a jobbkézbe azt meg nem adva, esetleg egy zebra előtt nem tudsz megállni és egy babakocsit telibe találsz, akkor az már nem a te dolgod lesz. Istenemre mondom, demokrácia van, jogodban áll bármikor hülyét csinálni magadból, de ha másokat veszélyeztetsz, a felelősség és a következmények a nyakadba fognak szakadni.

  Álljon itt egy ajánlás - Köszönöm Hatsepszut Zsófi barátnémnak, aki utánajárt a dolognak még alaposabban mint én és kért egy ajánlást, nálunk sokkal okosabbaktól:

  Az MSF USA (Motorcycle Safety Foundation, Amerikai Motorkerékpár Biztonsági Alapítvány) megkereseésemre ezt küldte:

  'Nem javasoljuk a tisztító és védő vegyszerek, abroncsbevonatok és -fényesítők használatát, még az abroncs oldalfalain sem. Lásd a köv. tájékoztatót.'

  "Hi Zsofi,

  A dokumentum itt letölthető:
  http://msf-usa.org/downloads/MIC_Tire_Guide_2012V1.pdf
 • Yamina
  A hétvégi napfényesen szikrázó gatyarohasztó jóidő magával hozza a népvándorlást az ingyenesen fürödhető vizek felé, és megindul az istenadta nép a strandok irányába. Motorral-autóval, kinek mi jutott. A hetesen rendszeres, hogy reggeltől délig a Velencei tócsa irányába a tóig tartó összefüggő kocsisor araszol haját hullató félagyhalott sofőrökkel. A motorosok meg vígan csapatnak el mellettük. Hát jah, ezért is tartjuk a motort, hogy ne kelljen belefőni a négykerekűbe a tömeggel cammogva.
  Ki-ki vérmérséklete és a Véda-kapuk szerint meghatározott lelkesedéssel csapatja a sor mellett a kétkerekű paripán, asszonypajti és a fullpiknik felgumipókozva hátra, megyünk a hálidéjszánsájnba!

  Osztán meg ott a baj, mert a gyökér meg eléfordul a záróvonalon! Jobb esetben összetörik a motor eleje, rosszabb esetben meghal valaki. A puhatestű fémvázon elv alapján a motoros húzza a rövidet, mert a fémvázban az autós kevésbé sérül, még ha fóliakacniban is ül, az oldaloszlop bevédi a kb 300 kilónyi ki tudja mennyivel felé száguldó ember-vas tömegtől. A motoros meg kenődik, mert a fémek között ő a puha. Szar ügy, ha még protektor sincs rajta, mert ugye meleg van...

  Ilyenkor azért ez a pár diszkrét kérdés felmerül fel bennem:
  - Ok, az autós hibázott, mert a záróvonalon fordult. És te mit kerestél te ott, rád meg volt kivétel tábla?
  - Ok, még belátható útszakasz volt, ahol szerinted belefér még, hogy a sor mellett csapassál, de mégis mennyivel mentél, hogy a kocsiba úgy fúródtál bele, mint egy föld-levegő rakéta és jóformán az ajtót is átszakítottad, nem beszélve a tonnás autó alvázának eltekeredéséről?
  - Mekkora volt a sebességkülönbséged, hogy a szinte álltó helyéből csak lassan kifordulni bíró autót nem vetted észre? Az a mocsadék relatív gyorshajtás, hiába lehet ott 90-el menni, de ha 90-nel mondjuk egy betonfalnak/szinte álló autónak nekihajtasz, már jó az irány a temető felé, ugye...
  - Mögötted ül a csajod/gyerekeid anyja/barátod, akárkicsodád, kéne rá vigyázni, vagy minek ültetted oda...?
  - A gatyarohasztó melegben mindenki meghülyül, tudjuk jól, hogy a közlekedésmeteorológia ezért lett feltalálva, hogy bemondják, ma sok hülye várható ezért vagy azért, de legyen már annyi eszed, hogy ezt bemondás nélkül észleled...
  - mi volt a meglepő, hogy akár pártíz km-en a nagy számok törvénye alapján, nem fog valamelyik ebben a jóidőben megzakkanni és baromságot csinálni?
  - A gatyarohasztó melegben miből gondolod, hogy TE nem hülyülhetsz meg? Pláne hülye vagy, ha még protektoros ruhát se vettél fel, mert szerinted a vért törölgetni könnyebb mint az izzadtságot....

  Nem, nem várom el senkitől se azt, hogy ácsorogjon a sorban, csak nem árt ha nem száznegyvennel tépi a száját a vasnak a kritikusan veszélyes környezetben. Igen, tudjuk, hogy a szabályok azért vannak, hogy meghágjuk őket, de a szabályokat azért hozták, mert léteznek olyan emberi tényezők, ami az átlagembernél már túl van az életveszélyes hibahatáron, és szükséges némi segítség neki, a szabály meg ad egy túlélésre hajlamosító csapásirányt. Ráadásul minél többen vagyunk az úton, annál több esélyed van arra, hogy valaki más pont akkor meg akarja épp hágni valamelyik szabályt, és ha épp te is ugyanott hágod, abból nagy közös rábaszás fog kerekedni....

  Legyünk tisztában a saját korlátainkkal, a saját emberi tényezőnkkel :

  - ha nem bírjuk a sorbanállást, mehetünk másfelé, hosszabb úton ami legalább tempósabb és addig is többet motorozunk (Pestről mentetek már kenyérért Pápára? :D)
  - ha mindenképp a sor mellett akarsz menni, akkor kalkuláld bele a hülyéket és azzal a sebességgel csapassad, ahol még ki tudod védeni a gyökereket. Nekem kb 20-30 km/h sebességkülönbség tolerálása megy, azzal még az ajtónyitást is megúszom úgy, hogy kicsit leretkelem a belső kárpitot a gumival és kölcsönösen elnézést kérünk egymástól az autóssal. Lehet ezt így is, nem csak síró rokonokkal.
  - a motoros mindig jóval dinamikusabban mozog az úton, sokszor nem számítanak rá. Ezért mondja minden öreg motoros, hogy úgy motorozzál, mintha láthatatlan lennél. Te vagy a puhatestű, neked kell jobban vigyáznod magadra!
  - ha van utasod, vigyázz már rá annyira, hogy nem rántod magaddal a kórházi pokolba/tepsibe...

  Ésszel vazzeg! Ha meleg van, akkor pláne. Meg húzzál protektort, mert jobb törölgetni a izzadtságot, mint a vért.
  Te, Hajos, BajateamOldlady és 5 másik ember kedveli ezt.
 • Yamina
  Nem annyira szeressem kérdés, de a héten háromszor is rám kérdeztek, ebből is látszik, hogy kezdődik a szezon.
  Nos, akkor nézzük is a lehetőségek tárházát:

  A használt bukó: érdemes tudni az előéletét, kb mennyi idős, milyen típus. Ami beválik, ha ismerjük a tulajdonosát valamennyire, így a bukósisak előéletére is rálátunk. Jellemző, hogy az utasbukót eladogatják amikor a barátnő lelép, vagy a barátnő abbahagyja a motorozást mert a motorospasi lelép, ezért eladja a buksit. Rendszerint ezek néhány szezonon keresztül alkalomszerűen hordott bukók, nagyobb bajuk nem szokott lenni annál, hogy lerúgták párszor a motor hátuljáról. A kisméretű buksik (s, xs, xxs) sorsa a kinövés szokott lenni, a gyerekbukók is cserélnek gazdát elég sűrűn. A buksi belső állapota (mennyire taposták ki, mennyire használódott el) sokat mondó, valamint a fényezés állapota, a bukósisak formáján lévő élek kopottsága elhasználtsága, a világosabb nyers műanyagok sárgulása, a plexi karcossága is beszédes. Ha tudjuk a bukó típusát, a neten gyakorlatilag utánajárható hogy miféle a cucc, kb mennyi idős lehet. A buksik külső héjszerkezetének állapota jelentősen függ a megélt UV sugárzás mennyiségétől, a héj alatt lévő ütéselnyelő lévő habok, szivacsok állapota is az idő előrehaladtával változik, jellemzően összeesik a belső. Gyanakodjunk, ha az M-es fejünkre ajánlott M-es bukó egy L-es méret jellegzetességével lötyög, ott már a belső anyagok valószínűleg elértek, és az a bukó már felejtős az L-es fejűeknek is.
  A piros-ződ-sárga kiskőrösi tökhéjak megvásárlását már nem javaslom, ajándékba elfogadása esetleg, felhasználási köre a kempingkerékpár, de azon se végsebességig tekerve!

  Új bukósisak: márkásat vagy olcsóbbat?

  Ez is örök vitatéma. Aki megengedheti magának a Shark, AGV, Nolan más ultraszuperságos buksit, az tegye bele a fejét, élvezze és hajrá! De kimondhatjuk, az extraszuperságos buksik pályakörülmények között is megállják a helyüket, a gumifalon 250-nél egyben marad a fejed, csak az a kérdés, a csigolyáid bírni fogják-e az ütést. Aki financiálisan korlátozott, annak mindig azt javaslom, hogy ha nagyonnnagyonnnagyok a korlátok, akkor inkább vegyen (a köznép által jogtalanul köpködött) új LIDL-s bukósisakot, mert az a cég nem engedheti meg magának, hogy bevizsgálás nélkül tegyen ki nagy tételben kockázatot a polcaira. Nekem a lidlis buksijaim nagyon jól beváltak, a második első defekttemnél tettem le a fejemet egy nyithatós bukóban és szépen megvédett, pedig odacsaptam az agyamat rendesen az aszfalthoz. Az utason is az volt, és az is azóta olyan lökött mint amennyire én. :D Ha számszaki adatokra vagyunk kíváncsiak, szerintem 30-40 e-ből már lehet venni olyan bukót, amivel pályára még nem javasolt menni (azért mondjuk felengednek vele egy pályanapon), de közúton, normális közlekedési használatban már rendben van a dolog. Elvileg az európai piacon mozgó bukósisakok mind bevizsgáltak és közúti körülményeknek meg kell felelniük.
  És itt jön a legolcsóbb kategória: a netről megvásárolható, postáztatható kínai gyártó ki tudja mennyire bevizsgált de csábítóan olcsó új bukósisakját nem javaslom, mert egy esetleges rosszul sikerült bukfenc esetén tökhéjként leváló bukó nem sokat érhet, és annyira távol vannak, hogy a jóvátétel behajthatatlan, de leginkább senkinek se hiányzik a gipszágy meg a temetőlátogatás.

  Vannak bukósisakos töréstesztek a neten, google a barátunk, az agy meg mivel nem páros szerv,érdemes utánajárni, hogy mit fogunk a fejünkre húzni.

  Nyitott, áll nélküli vagy zárt bukó, felnyitós esetleg?

  A nyitott bukóra én nem esküszöm, mert ha pont az ember állát nem védi valami az esésnél, a fogász marha drága, a plaszikai sebész meg méginkább, de legfőképp marhára fáj ha ott hiányzik a védelem. Nekem egyébként se komfortos hogy a szemembe mindig bevág valahonnan a cúg a plexi alól, alákap a szél a bukónak ha gyorsabban megy az ember. Valamint az is egy fizikai tény, hogy a félgömböt könnyebb széthajtogatni egy eséssel mint a háromnegyedömböt, ami körbe védi a fejed. A felnyitós sakból van olyan, amelyik biztonsági záras külön (tehát ha azt bezárod, már nem tudod kinyitni a buksit), nekem az egy szimpatikus megoldás. Ha az ember a városban szaladgál sokat és ügyintéz, mindenképpen komfortosabb felnyitogatni a buksit mint fel-le venni állandóan. Ez túrán ugyanúgy kényelmesebb. Meg úgy általában. :D

  Napszemüveges vagy nem napszemüveges bukó?


  A bukósisakokba beépített plexik az ütéselnyelő rétegből vesznek el kb 2-3 mm-t. Ha mérlegelnem kell, hogy a bukóba bedugott plusz napszemüveg keretének deformálódása, üvegének szétrobbanása mekkora kárt tud okozni közvetlen a szemem előtt, vagy az ütéselnyelő rétegből áldozok fel inkább, és az ütésálló sötétített plexi legyen, akkor én erre a beépített napszemüvegre szavaznék. Bár ha a napszemüveg deformálódna, akkor nagy lesz a baj bármilyen bukóban...

  Mitől zajos/csöndes egy bukó?

  Ahogy én megtapasztaltam a 8. bukó után a zajossság leginkább attól függ, mennyi kidudorodó dizájnelem van a bukósisakra rábiggyesztve. Minél több dizájnos szellőző, szárnyacska, plexi körül kidudorodó izécske van a bukósisakon, annál több szélzajt kell hallgatni. A sima, minél kevesebb rücsköt hordozó gömbölyű bukók jellemzően csöndesebbek. A bukósisakban megélt csöndhöz a belső szivacsozás is hozzájárul. A túl csöndesre szigetel bukót se nagyon szeretem (amikor már nem hallom valamennyire legalább a beszédhangot bukóban), mert ha nem hallom a motor és a környezet hangját, az is lehet egy veszélyforrás (lásd szirénázó mentő alá bóklászás).

  Mitől szellős/meleg egy bukó?

  A szellőzők számától, annak zárható/nyithatóságától, a belső szigetelésektől, párnáktól.
  Van olyan bukóm (a lidlis), amiben télen is tökjó motorozni, mert a plexi a szemem körül és az állvédő része nyaknál nagyon jól zár, és nem jön be a cúg. Van olyan bukóm ami addig volt kellemesen szellőzős, amíg az állában lévő szélterelő jól működött és be tudtam csukni, de mióta eltörött benne a pöcök, azóta csak a szememre tudja fújni a levegőt és ősszel a hideg cúg már kellemetlen. Télen sírok benne.

  Milyen formájú/színű bukót?


  A forma és a szín egyéni ízlés kérdése. Talán logikus, hogy a krómozott tökhéj robogón vicces, a sárdagasztó krosszbukó meg egy csopperen... de hát előfordulhat ha épp nincs kéznél más :D. A szín már izgalmasabb, van aki a motorjához választja, sőt a motorjának a színére fényezteti. Mostanában divat lett a neonzöld láthatósági bukó, de az a tapasztalatom, hogy a láthatósági bukó a láthatósági mellénnyel együtt funkcionál igazán jól. Egyébként meg zaklatottá válok, hogy ugyanaz a típusú bukósisak neonződben drágább mint sima fehérben...pedig nem fényvisszaverős ez a zöld festék, csak szimplán jobban észrevehetős.
  A bukósisak formájánál még egy szempont lehet a motoron lévő plexi formája: hogyan vezeti rá a bukóra a levegőt, mennyire lesz ott áramvonalas a bukósisak, abban az áramlási térben. Nagyon ritkán, de előfordulhat ez a fajta rázás, ami egy másik motoron nem jelentkezik mert másként áramlik azon a típuson a levegő. Ez is egy lutri a bukósisak vásárlásban, bár ritkán fordul elő az, hogy a bukó rázza a motoros fejét, ez inkább a motoron lévő plexi formájától függ. Ahogyan én észrevettem, a T alakú motorplexik mögött jellemző a rázósra, ennyire turbulensre kevert levegő.

  Milyen extrák legyenek a bukósisakban?

  Kinek mi a fontos, mi esik jól. Van aki esküszik a sötétített plexire és inkább cserélgeti azt útközben az átlátszóra, mint a beépített napszemüveg. De komfortban szerintem bosszantó, hogy azért kell egy túrán megállogatni szürkület felé, mert már nem lát ki a bukóból a kolléga... Biztonsági csatokból is van sokféle, én azt preferálom amelyik egyértelműen nyitható, nem motorosok számára is. Szimplán csak azért, mert ha egyszer valakinek le kell szednie rólam a buksit, legyen az egyértelmű. Az "extrák" minden témakörben általában csak parasztvakítások...Van aki ezt szereti, mást az zavarja, érdemes faggatni a buksitulajokat, hogy kinek mi vált be, és a saját igényeink alapján dönteni.

  Hogyan hordjuk a bukósisakot?
  A bukósisak privát dolog, kb mint a cipő. Belelihegsz, beleköhögsz, beleizzadsz. Nem szeressük odaadni a bukósisakot kölcsönbe, mert mindenkinek egy kicsit más a fejformája, és ha kitágítják és lötyögős lesz, nem lesz már kényelmes.
  Ha cserélhető és mosható a bélése, az kényelmes, mert ha beleizzadtál, akkor csak kiveszed, kézzel kimosod néhány perc alatt és száradás után visszateszed. Ha nem cserélhető, érdemes aláhúzni pamut maszkot ami izzadságelnyelőként funkcionálhat.
  Pucolása: szappanos, kézi mosószeres víz, rászáradt kinyúvadt döglött bogarak nedves ronggyal leáztatással, szárazra törölgetés pamutpólóval, hogy a plexi ne karcolódjon.

  Jah, mégvalami. A herótom, amikor leesik az asztalról/székről a bukó és feljajdulnak, hogy el kell vinni a drága bukót bevizsgáltatni, hogy képződött-e hajszálrepedés. A privát véleményem erről az, ha ennyit nem bírt ki, akkor egy nagyobb ütés esetén hogy fogja védeni a fejedet?
  Vidék, NaNa és BajateamOldlady kedveli ezt.
 • Yamina
  Úgy volt az, hogy a múlt évben Kangoo-ban elszállt az adagoló. Aztán bele lett feszegetve egy Espace adagoló, persze nem lett tökéletes, de a kapcsolódó elemek legalább jól meg lettek gyötörve. Nem igazán voltam lelkes, mert az ilyen öszvéresített megoldások vége a kollektív szopás, de hát nem én vagyok az ótószerelő oszt örüljek ha van reparácija... Végül csak kapott egy kangoo adagolót és jól vissza lett hajtogatva benne minden. Nna a hajtogatás azóta is naccerű élményeket okoz...

  [​IMG]

  Múltkor Miskolc után beesett a gázpedál, mert az adagolón a gázbovden tartója letört. Telefonos segítséghez folyamodtam, majd az út szélén talált drótdarabbal a bovdenházat kikötöttem az egyik nagy levegőcsőhöz és békésen elporoszkáltam Edelényig. Nagyon nem mertem kifeszíteni a bovdenházat, de lehettem volna bátrabb, mert akkor nagyobb gázt tudtam volna húzni. Aztán vissza Poroszlóra, ott kaptam még gyorskötözős gyorsjavítást és már egészen komoly tempóval 110-el döngethettem haza.

  Tegnap folytatódott az adagoló-saga, Kalocsa előtt már köhögött a sárga kenguru, végül kikönyörögtem, hogy a lakott területig érjünk be és másszon el a következő kútig, amit hősiesen meg is tett. Kicsit büdös gázolajszaga volt, kicsit rángatott, de kitartott. Kinyitottam a motorháztetőt és mint ahol gázolajkutat robbantottak, minden úszott az üzemanyagban, folyt a kocsi alá... Nagyonjó, gondoltam magamban, és újból telefonos segítségért folyamodtam, amiben a válasz röviden kimerült egy valami cső eltörhetett-ben. Most nem tudok segíteni, mert hoztak egy csomó mindent... Aha, odáig én is eljutottam, hogy valami cső... Az adagolón figyelt egy cső a sokból, diszkréten kettétörve, abból dőlt a gázolaj... máshol nem lehet a bibi. Mobilnet óne mert a telómban nemrég megszűnt ki tudja miért, a kúton wifi semmi, a kutasfiú a mostani agyhalott divatos kefefejű gyík: autószerelő....hááát én olyat nemtudoook.... szerszááám? Itt a kúton? Mi az a szerszám...? (A pöcsöd te hülye, mi mással szerelnék autót... )
  Jön a nagy klasszikus megoldás, kocsmában mindig mindent tudnak, az a központi infószerver, akkor hát keríteni kell egy kocsmát. Körülnéztem és mi más, mint egy motoros kocsma vigyorgott a kút mellett közvetlen.
  Tele volt régi öreg motorokkal, jópofa robbantott blokkokkal, cukivagány pultoscsajjal és néhány életrevalónak tűnő férfiemberfélével, ajánlottak is egy két utcányira lévő autószerelőt. Az Ács Tibi, az jó fej, szerintem fog tudni segíteni, nála próbáld meg. De alkatrész csak délután lesz, mert a bontók zárva vannak ilyenkor ebédidőben... Siessél a Tibihez, mert délig van nyitva, és már csak 10 perced van...

  El is siettem a Tibihez, Tibi pedig megcsinálta a jószágot, a kettes adagoló nyomócsőre volt egy Espace csöve amit rá tudott hajtogatni és máris roboghattam tovább. Ezer köszönet a gyors mentésért, jótanácsokért!

  Na de a kocsma! :D Hát az ultraszuper! Le kellett fotózzam, aztán beküldtek a férfi rötyibe is körülnézni, ahol még párnázott homloktámaszkodó is van. :) Nem vagyok pasi, de biztosan roppant hasznos lehet, ha állva hugyozás közben nem a hideg csempére kell homlokkal támaszkodni... :D Maximálisan átérzem a kínt, mert deszka nélkül a hideg csésze se valami komfortos... :D

  Na szóval Kalocsán az Old Motors Pub a Mol kút mellett marha állati jó, és április elsején szülinapi bulijuk is lesz: https://www.facebook.com/events/591448214380744/?acontext={"action_history":"null"}

  http://csamclub.hu/galeria/albumok/kalocsa-old-motors-pub.2195/

  Mondjuk még aznap nem lett vége a sztorinak, Kecskemét előtt az autópálya leállósávjában éjjel még egyszer beesett a gázpedál, de már rutinos voltam és tape-el megragasztottam a gázbovdent. Legalább most már volt nálam valami. Mondjuk nem volt kellemes a száguldó kamionoktól fél méterre autót szerelni a vészvillogóval, sötétben a mobil fényénél, ezért igyekeztem mielőbb elpucolni... Megállt mögöttem 20-25m-re egy autópálya karbantartó autó villogni, nem tudom hogy miattam vagy dolga volt ott, de azért hála neki. Kecsón meg a célszemélynél kaptam gyorskötözőt és már rutinnal csapattam visszafelé...éjjel 11-re már otthon is voltam...
  ekime6, Vidék és NaNa kedveli ezt.