Blogbejegyzések megtekintése ebben a kategóriában: 52/2020

 • NaNa
  Ezen a héten még tartott a homeschooling. Bár már eléggé a végén vagyunk a tanévnek, azért még három hét hivatalosan. Volt felmérő és volt benne egy kis lógás is, mert elmentünk Siófokra.

  [​IMG]

  Aztán hétvégén a gyereknap alkalmából ellátogattunk a tőlünk 4-5 házta lévő Csokimúzeumba. Na nem ám csak úgy... igazából majd' 20 éve lakom itt és még sosem voltam. Most az volt az apropója, hogy fagyizót nyitottak, és a gyereknap örömére akcióztak.

  Most az lesz a nagyobb baj, hogy túl közel van, és túl finomak a fagyik. Bár a gyerekeknek az is tök mindegy, hogy ilyen az íze, csak fagyi legyen... szóval már csak ez hiányzott a karanténtestem megformálásához.

  Te merre jártál hétvégén? Az időjárás nem nagyon kedvezett a motorozásnak... :(
  MoncA, Vidék és Szegecs kedveli ezt.
 • NaNa
  Ez a hét szerencsére nem telt el motorozás nélkül. Igaz, az utolsó pillanatban csatlakoztam, de megérte mindenképp.

  [​IMG]
  Anett a FB csoportban dobta fel, hogy szombat délután gurulna egyet (mivel ő is anyuka és a férje délelőtt gurult a nagyobbik gyerekkel), és ha van valakinek kedve, csatlakozhatna. Mivel a legutóbbi magányos motorozásom után rám írt, hogy látott Fóton motorral, gondoltam jó lenne együtt is menni.

  Az akadály csak az volt, hogy két napi tanulással voltunk lemaradva, amit be kellett pótolni. Másrészt viszont vasárnaptól özönvíz-szerű esőt ígértek a meteorológusok egy hétig legalább... Végül az utolsó pillanat után 10 perccel határoztam el magam, hogy ezúttal a család ellesz nélkülem is egy kis ideig.

  Bár első lelkesedésükben többen is jelentkeztek a gurulásra, végül csak hárman maradtunk Anettel és Andival. Valóban eléggé lógott az eső lába, de nem akartunk messzire menni, én vittem esőruhát is (mindig viszek), szóval mi bajunk lehet.

  A motorpark - amint látszik is - elég vegyesre sikerült, de ez nem volt probléma. szépen felvettük egymás ritmusát, és nagyon jót mentünk együtt. Bánkon megálltunk egy üdítőre és trécseltünk is egy kicsit, és én este fél nyolc körül értem haza. Még szerencse, hogy már ilyen sokáig világos van.

  Ha jól számolom, nekem 146 kilométer lett a vége, ezzel idén már majdnem elértem a 200 kilométert. :D
  Vickancs, bocsi, MoncA és 1 másik tag kedveli ezt.
 • NaNa
  Ahogy kisütött a nap és már lazulnak az erkölcsök is... mármint a szigorításokat is feloldották, az eddig bezárt motorosok megindultak. Legálisan.

  A házunk előtt egyre komolyabb vasak húznak el mostanában. Azok a középkorú apukák, akik nem Ford Mustangot, Hammert vagy Ford Rangert vettek a nagy kapuzárási pánikjukban, igen pofás motorokra ruháztak be az utóbbi időben. (Mondjuk lehet, hogy a motor mellett van otthon valami a fenti modellek közül, csak azzal nem állnak meg a házunk előtt.)

  [​IMG]
  Épp kinn voltunk, és épp egy motoros haverral beszélgettünk - aki szintén nem bírt már magával és mi voltunk a céltalan motorozásának a célpontja - amikor ez a járgány arra gurult. Látszott, hogy ez még csak bemelegítő kör, mert a gazdája melós ruhában volt, csak a sisakot húzta fel gyorsan.

  Megállt ő is és azonnal kisebb motoros találkozó hangulat kerekedett. Jöttek a kérdések keresztbe kasul, ezen a gépen pedig azért van jó néhány érdekesség. Nem jegyeztem meg őket, mert az agykapacitásomat addigra a itthon tanítás már leszívta.

  Azért az nyilvánvalóan látszik, hogy ez egy igen pofás masina.
 • NaNa
  Ennek is eljött az ideje végre. Szombaton sikerült megnyitnom a szezont egy 50 km-es kis körrel.

  [​IMG]
  Jó volt csak kevés. Felírtam a kilométeróra állást, hátha szezon végén meg tudok állapítani belőle valamit... legalábbis, hogy mennyit mentem. 22571 mérföld volt, mikor indultam és 22603 mikor hazaértem. Nem nagy kör, de azért jól esett.

  (Nem ártott volna lemosni sem a motort, de annak is eljön majd az ideje.)
 • NaNa
  A héten már eljutottam odáig, hogy levettem a ponyvát a Siklóról és ültem is rajta néhány percet.

  [​IMG]
  Persze motorozni még mindig nem voltam. Nem tudom... túl sok motoros baleset híre jön szembe a Facebookon és a férjem - aki többnyire robogóval járkál a dolga után a városban - szintén azt mondta, hogy mindenki megvan őrülve.

  Szóval egyelőre nem éreztem késztetést, hogy ilyen körülmények között "menjek egy gyors kört". Egy gyors körért nem érdemes kihúzgálni a biciklik közül a garázsból szegény motort. Bár egy alapos mosás igazán ráférne...

  Viszont érdemes volt ráülni, mert a Nemzetközi Női Motoros Napra készült videónk szuper lett. Én mondjuk az első verziót raktam bele magamról, ami mutatóba készült a csajoknak, hogy hogy is kéne. Aztán utolsó nap csináltam még egy felvételt normális motoros gatyában. :hura:, még beleférek, szerencse, hogy strech - és még mosolyogtam is rajta.

  Ugyanis a csajok szóvá tették, hogy nagyon koncentráltam a videóban, de végül nem volt érkezésem újra vágni, szóval maradt az eredeti trottyos gatyás, koncentrálós... Az a jó, hogy a többiek elviszik a show-t, szóval senki nem figyel arra, hogy én milyen fejet vágok a videóban. :D

  Ha netán még nem láttad volna, itt a #slusszkulcskihívás videó. Iratkozz fel a YouTube csatornánkra!

  bocsi, Vickancs, Vidék és 1 másik tag kedveli ezt.
 • NaNa
  Lassan kimerítjük a házi karantén minden lehetőségét. A héten hál'Istennek akkora szél volt, hogy pont alkalmas volt egy kis sárkányteregetésre - ahogy a kislányom mondja.

  [​IMG]

  Most, hogy megpedzették a lazításokat, elkezdtem kicsit aggódni, hogy mi lesz, ha vége lesz a karanténnak. Már kezdem egész jól megszokni... Tök béke van, a stressz is egész más, mint máskor. Nem rohanunk sehova és nem is költünk (meg nem is keresünk) annyit, mint korábban.

  Az biztos, hogy a gyerekeink nagy nyertesei ennek az egésznek, mert mindig együtt van a család, állandóan játék van (meg TV, amikor én is csinálnék már valamit, bocs) és alig kell tanulni. Mondjuk nem biztos, hogy írni-olvasni megtanulnak idén, de akkor majd megtanulnak jövőre. :D
  MoncA és Vidék kedveli ezt.
 • NaNa
  Egy hónap karantén és mackónadrág után a héten úgy döntöttem, hogy kell a változatosság, úgyhogy kilakkoztam a körmöm.

  [​IMG]

  Persze ugyanúgy mackónadrágban maradtam itthon, de legalább a körmöm szépen csillog. És valamelyik nap még rúzst is tettem fel csak úgy az érzés kedvéért.

  Neked milyen a karantén manikűröd?
  bocsi, Vidék és MoncA kedveli ezt.
 • NaNa
  A héten megmozdult valami és végre rálátunk újra a motorokra.

  [​IMG]
  Az úgy volt, hogy el kellett menni vásárolni, és a férjem úgy gondolta, hogy ezúttal nem robogóval megy, hanem kocsival, hogy így egy hónap után megjárassa azt is. Szóval ki kellett állnia a garázsból. Ha pedig már kiállt, akkor hozzáfért a motorhoz, így megkezdte a tavaszi karbantartást: akksicsere, gumicsere...

  Kb. eddig jutott, amennyi a képen látszik, mert a gumi olyan kemény, hogy nem sikerült leszedni a felniről, ehhez szakértő segítséget kell majd kérni. Még szerencse, hogy jelen pillanatban nem sietünk sehova, mert amúgy mi is itthon maradunk.

  Ni mi jót, említésre méltót csináltatok a héten?
  Vickancs, MoncA, Vidék és 1 másik tag kedveli ezt.
 • NaNa
  Karantén negyedik hét... vagy 14, ha úgy vesszük. Már számolni sem tudom, mióta vagyunk itthon.

  [​IMG]

  Szerencsére van kertünk, így nem kell egész nap a szobában kuksolni, de a gyerekek mégis csak akkor mennek ki szívesen, ha mi is kinn vagyunk. Ha meg kinn vagyok, akkor nem tudok dolgozni... nekem az lenne a jó, ha azalatt tudnék dolgozni benn, amíg ők kinn vannak benn meg csak a csend. Ez esélytelen.

  Na mindegy. Most nem ennek van itt az ideje. Ha azt akarom, hogy igazán elfáradjanak estére, akkor le kell őket mozgatni. Meg persze magamat is, de engem nem a fáradtság miatt, mert az anélkül is megvan, hanem hogy egy kicsit mozogjak. :D

  Egyébként mostanra egész jól beállt a rendszer nálunk. Habár nem mindig tudom épp milyen nap van, szerencsére a tanító néni napokra lebontva küldi a leckéket, úgyhogy azok helyrerázzák az agyamat.

  Hét közben délelőtt tanulunk, délután pedig megpróbálok dolgozni, a tanulás szüneteiben ebédet főzök és ritkán takarítok is, inkább csak söprögetek.

  A mosás mennyisége lecsökkent - ahogy azt már korábban is írtam - viszont a mosogatógép nonstop működik, hiába, négyen eszünk itthon egyfolytában.

  És igen, az evés. Minden nap eszünk főtt kaját, amit én főzök. Nem minden nap, mert próbálok több napra főzni, de mivel itthon vagyunk és mindenki rájár a hűtőre, van hogy elfogy hamarabb, mint gondoltam.

  A súlyom jelenleg stagnál, a férjem nem mert még mérlegre állni, én minimum 3 kiló pluszra tippelek nála, de lehet, hogy több is felcsúszott már. A gyerekek nőnek, mintha húznák őket, egyelőre nem látom őket kövérnek, bár a rendszeres sport azért hiányzik nekik.

  Eddig többet sportoltam, mint a szociális távolságtartás előtt, aztán múlt héten egy gerinctréning után meghúzódott a hátam, úgyhogy azóta pihentetem. Élvezem az online edzéseket, meg hogy bármikor lehet nézni és csinálni őket. Csak nehéz rávenni magam, meg időt szakítani rá.

  Szóval a 14. héten ennyi történt. Várjuk a végét.

  Viszont jó hír,hogy csütörtöktől tavaszi szünet van. Végre együtt lehet a család itthon! :D

  Veletek mi jó történt az elmúlt héten?
  Vidék és Vickancs kedveli ezt.
 • NaNa
  Mióta karanténban vagyunk, olyan terülj-terülj asztalkám van nálunk, mint ide Lacháza. Hétvégén pl. egyik nap almás rizskoch volt a desszert, másik nap kókuszgolyó.

  A férjem már korábban feladta a húsvéti nagyböjtöt, mondván erősnek kell maradnia, hogy ne fogjanak rajta a vírusok. Most mégis eszik húst és édességet, amiről le szokott mondani ilyenkor negyven napra, és mivel nincs a heti háromszori edzés, igencsak kigömbölyödött. A Rizskochból simán lecsúszott neki egy fél tepsi a nagyobbik fajtából.

  [​IMG]

  Nekem az első két hét húzós volt az otthonoktatással, háztartással, napi szintű főzéssel két gyerekkel, meg a saját munkámmal. Akkor fogytam két kilót, de már összeszedtem magam, alkalmazkodtam az új kihívásokhoz. Vagy a stresszt próbálom evéssel levezetni. Hiába napi online edzés is, visszanyertem a korábbi téli (vágó)súlyomat.

  Most olvastam, hogy a karanténból majd csak azok jöhetnek ki, akik kiférnek az ajtón... Szerintem ezt olvasva sokan elgondolkodtak, hogy véletlenül nehogy úgy járjanak, mint Micimackó.

  [​IMG]
  Neked hogy alakul a karantén súlyod? Ki fogsz férni?
  Vickancs, Vidék, bocsi és 1 másik tag kedveli ezt.
 • NaNa
  Nem motoroztunk most sem. A férjem robogóval jár vásárolni és elintézni a legszükségesebb dolgokat, de én az időm 95 %-át itthon töltöttem ezen a héten (is). Nagy szerencse, hogy van kert, mert oda ki lehet menni, de az iskolai feladatok mellett kevés a szabadidőnk.

  Újra elsős lettem, a héten volt matek óra, összeadás a tízes szám átlépésével, olvastunk a farsangról és környezetből a csíráztatás a feladat, ami szemmel láthatóan kudarcba fulladt. Lehet, hogy az a baj, hogy a zsázsa mag 2008-ban lejárt, bár azt gondolnám, hogy a magok nem tudnak lejárni.

  Tesiből a labdavezetést ellógtuk, de helyette volt fára mászás (na nem én másztam) meg egy rövid bringázás is.

  [​IMG]

  A technika feladatra eléggé büszke vagyok, ugyanis olyan jól sikerült megtanítani a gyerekeknek a róka hajtogatást, hogy mostanra elárasztották a lakást, és a legújabb kihívás, hogy minden méret meglegyen az orgonasípban.

  Ti hogy vészeltétek át az első hetet bezárva a koronavírus ideje alatt?
  Ferenc és Vidék kedveli ezt.
 • NaNa
  Egy darabig várhatóan továbbra sem fogok tudni motoros tartalmat készíteni a jelenlegi helyzetnek köszönhetően. Ami miatt nem vagyok annyira besz...va, hogy nagyjából két hónapja így is be vagyunk zárva a házba.

  [​IMG]

  A gyerekek még mindig itthon voltak, most a fülük gyulladt be, mind a kettő antibiotikumot szedett. Hétfőtől már újra mehettek volna... csak az a volna ne lett volna...

  A mától aktuális otthon oktatást mi már hetek óta gyakoroljuk - valljuk be, nem sok sikerrel, de azért a házi feladatokat és az órai munkákat igyekeztünk mindig bepótolni. Mostantól kicsit nehezebb lesz, mert nem egyszerű a gyerekekkel megértetni, hogy nem nyári (vagy tavaszi) szünet van, hanem iskola, csak nem az iskolában, hanem otthon, és én meg nem vagyok tanár, és egyébként meg itthon dolgoznék is...

  Nem lesz egyszerű, de ezt is megoldjuk. Már így is sok pozitív és negatív hozadéka van a #maradjotthon kihívásnak:
  • Észrevettem, hogy nem kell naponta kétszer mosnom. Mivel nincs kényszerem, hogy a gyerekeket minden nap tiszta ruhában vigyem iskolába meg oviba, simán rájuk adom az előző napi kicsit leevettet és elég csak az alsóneműt cserélgetni rajtuk minden nap. A múlt héten pl. csak két adagot mostam, amire akkor volt utoljára példa, mikor még csak ketten voltunk.
  • Együtt van a család. Mondjuk ahogy írtam ez nem újdonság és ennek még rossz vége is lehet, ha hosszú időre össze vagyunk zárva (főleg, hogy fegyver is van a háznál).
  • Mindenféle extra projekteket kell kitalálni, hogy lefoglaljuk a gyerekeket. A képen pl. a testnevelés óra látható. A suliban ilyesmi tuti nincs. Bár itt meg zsámollyal nem szolgálhatunk, helyette marad a fára mászás.
  • Minden nap ötször kaját kell adnom a gyerekeknek, mert különben elviselhetetlenek lesznek, és ha lemegy a vércukruk, akkor már rég késő, akkor már a kaját is nehéz beléjük diktálni. Most beállítottam a telefonon, hogy három óránként kaja van, ami még rám nézve is pozitív lehet, mert magam miatt még sosem tudtam megcsinálni, hogy napi ötször egyek.
  • Több helyen is olvastam, hogy napirendet kell kialakítani, hogy ne folyjon szét a nap, szóval hétfőtől szigorú napirend van, amit egyelőre csak a délelőttökre sikerült érvényesítenem:

   - Reggel 8-kor kelés mindenkinek. Nekem is, pedig az nekem még egy fél órával korábban van,mint ami jólesne, a gyerekeknek meg kettővel több, mint amikor maguktól kelnek, szóval nekik kuss van, amíg mi alszunk. :D
   - reggeli, tisztálkodás, felöltözés (igen, ez kihívás még hétvégente is, hogy ne pizsamában nyomják le az egész napot. Én fel szoktam öltözni, mert én amúgy is itthon dolgozom).
   - kilenckor kezdődik a tanítás, és 45perces órákat tartok 15 perc szünettel délig, közben próbálok valami ebédet is kreálni.
   - Délben ebéd, utána pihi, és délután tesióra keretében valami... bringázás, amíg ki lehet menni, vagy megpróbálok megszabadulni tőlük és kizavarom őket a kertbe, így akkor tudnék egy kicsit dolgozni... ez még nincs kidolgozva.
   - na innentől kezd szétfolyni a nap,mert ilyenkor már kiszívják a véremet, hogy gépezni akarnak meg tévét nézni, és egy idő után a saját nyugalmam érdekében megengedem nekik.
   - 1/2 8-8 körül fürdés, fél kilenckor fekvés (amúgy 7-kor szoktak fürdeni suliidőben, de ha tovább fenn vannak, talán egy kicsit tovább alszanak reggel...)

   Két nap után azt mondom, hogy eddig így működik, de még finomítunk rajta,mert állítólag még számonkérés is lesz a tanító néni részéről, szóval jövő héten még változhatnak a dolgok.

  • Muszáj őket minden nap lemozgatni a fenti okok miatt - ha nem fáradnak el, akkor elviselhetetlenek lesznek - így én is kénytelen vagyok mozogni velük. Ma pl. elsétáltunk a postára, ők bringáztak, így máris megvan 3500 lépés, ami máris sokkal több, mint amennyit az elmúlt hetekben mozogtam.

  Most egyelőre ennyi jutott eszembe, de majd gyűjtöm még ide a többit is, hiszen a neheze még csak most jön majd.

  Ti hogy alkalmazkodtok az új helyzethez?
  Ferenc, MoncA és Vidék kedveli ezt.
 • NaNa
  A héten már mentek oviba meg suliba a gyerekek, úgyhogy én is ki tudtam mozdulni egy kicsit. Pénteken koncerten is voltam.

  [​IMG]
  Azért persze nem olyan felhőtlen a helyzet, mert hétvégére megint belázasodott a nagyobbik, úgyhogy holnap megint nem megy suliba.
  MoncA kedveli ezt.
 • NaNa
  Úgy tűnik, most már megmaradunk. Hétvégén mindenkinek elmúlt a láza és már határozottan kezdenek visszatérni az életjelek a családba... a hosszú bezártság súlyos kilométer hiányt eredményezett, amihez persze legyengült szervezet társul...

  [​IMG]

  Csütörtökön még pánikszerűen rohantam el WC-papírért lázasan, mikor mindenhol azt olvastam, hogy kifosztották a boltokat. Nem mertem még egy napot várni, hogy pénteken a hétvégére spájzolók hadába is belefussak.

  Szerencsém volt, mindent kaptam, mondjuk nem is akartam több tíz kiló lisztet meg cukrot venni, csak ami a családnak hétvégére elég. Meg WC-papírt és Papír zsebkendőt...

  Szóval úgy tűnik, jót tett ez a kis izgalom, a lázasan vásárlás, mert délutánra már egészen jól lettem, és megbeszéltük, hogy ha mindenkinek jobbra fordul az állapota, akkor együtt is kimerészkedünk majd a szabadba.

  Egyelőre nem motorozni mentünk csak sétálni. Egy óra bőven elég volt elsőre. Durva, hogy le tud ereszteni az ember kondija, ha hetekig fekszik betegen. Persze a gyerekeké nem. Ők simán végigrohangálták a sétát, mintha nem is lettek volna lázasak még előző nap.

  Mondtam már, hogy imádom ezeket az ovis-sulis vírusokat, amik ledöntik a lábukról a szülőket hetekre, a gyerekek meg párnap alatt túl vannak rajta?
  Vidék és MoncA kedveli ezt.
 • NaNa
  A héten nem készült kép, mert ahelyett, hogy gyógyulnánk most épp az egész család egyszerre nyomja az ágyat.

  [​IMG]

  Ezt a fotót a Markeplacere csináltam, de oda nem lehet felrakni gifet. Mindegy,így is elvitték két nap alatt. :D

  Jöhetne a tavasz és vége lehetne az influenza szezonnak!
  MoncA kedveli ezt.