Főzés

NaNa témája a 'Motoros csajok hobbijai' fórumban , 2008 Január 22.

  1. NaNa

    NaNa nanana, Life is Life! Fórumvezető CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2006 Április 21
    Üzenet:
    23,577
    Kapott Lájkok:
    11,724
    Szerintem itt kovásznak nevezi azt, amit máshol úgy írnak, hogy az élesztőt tejben felfuttatjuk...
    Ha belerakod langyos tejbe cukorral, akkor elkezd habzani, beindul az erjedés, amitől majd jobban megkel a tészta.
     
    #2321
    bae kedveli ezt.
  2. ekime6

    ekime6 The Driver CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2011 Június 15
    Üzenet:
    3,605
    Kapott Lájkok:
    4,575
    Es ezt mennyi idore kellene hagynom kb? Bocsi hogy zaklatlak Titeket, de nem vagyok ebben meg jo :D
     
    #2322
    bae kedveli ezt.
  3. NaNa

    NaNa nanana, Life is Life! Fórumvezető CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2006 Április 21
    Üzenet:
    23,577
    Kapott Lájkok:
    11,724
    Szerintem magát ezt a "kovászt" már nem kell pihentetni. A melegtől megindul. A tésztát kell meleg helyen pihentetni majd, hogy megkeljen.
     
    #2323
    bae és ekime6 kedveli ezt.
  4. Babulu

    Babulu Hivatásos Darazsász CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2009 Március 8
    Üzenet:
    4,796
    Kapott Lájkok:
    4,312
    Újabban krumplival is szoktak. De amúgy az savanyítás. A lényege meg nem a kenyér lenne, hanem a kovászos kenyér :D
     
    #2324
    bae és NaNa kedveli ezt.
  5. Babulu

    Babulu Hivatásos Darazsász CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2009 Március 8
    Üzenet:
    4,796
    Kapott Lájkok:
    4,312
    Az élesztőt langyos tejben felfuttatod, bedagasztod a tésztát (úgy hogy ez a cucc is benne legyen) és után keleszted. Nem szoktak időtartamot írni, mert ez liszt, élesztő és körülményfüggő. Ezért írják azt, hogy duplájára. Ha friss az élesztő fél-1 óra szokott lenni, de nem szentírás.
     
    #2325
    bae és ekime6 kedveli ezt.
  6. Witch77

    Witch77 motorizált boszorkány CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2007 Augusztus 4
    Üzenet:
    1,837
    Kapott Lájkok:
    3,585
    jaj, csajok... :D A KOVÁSZ az a megkelesztett élesztő :D
    Ha belemorzsolod a langyos cukros tejbe az élesztőt, ami elkezd bedagadni, felhabzani, ki akar mászni a bögréből, akkor kovászt készítettél :)
    Ami minden kelt tészta alapja, mert a tésztába keverve további térfogat-növekedést eredményez, mivel légbuborékokat termel az élesztőgomba, amitől könnyű, levegős, foszlós lesz a kész cucc :)
    A kovászos uborkának ehhez semmi köze, az valóban csak a tetejére rakott kenyérből kioldódó élesztőgombák érlelő-puhító-levegőztető-szellőztető hatására utal :)
    Viszont Emese, szerintem ne kelt tésztával kezdd a sütéssel ismerkedést, annyi minden taccsra teheti a tésztádat, hogy egy életre elmehet a kedved tőle (a tej, a tál,a konyha hőmérséklete, pár másodpercnyi hideg huzat, egy kicsit öregebb élesztő, nem jó zsírtartalmú tej, a különböző lisztek, rosszabb minőségű cukor, telihold, ártó csillag-együttállás, bárakármi :D )... ha már jóban vagy legalább a palacsintával, megbarátkoztál a piskótatésztával, kezdesz rájönni-ráérezni, hogyan és miért úgy viselkedhet a liszt, a tojás, az egész tészta, mi minden lehet jó és rossz egy sütinél, na, majd akkor próbálkozz egy élesztős verzióval :)
    Ráadásul mi a lótüdőnek lekváros bukta, most őszintén???? :eek: 20 éve vezetek háztartást, de soha nem realizálódott még igény sem saját, sem más részről lekváros buktára... reggelinek túl macerás és sok idő, elvinni valónak megszikkad, mire oda jutnál, hogy megedd, délutáni sütinek nem passzol igazán... ha már, akkor legyen majd inkább aranygaluska, az lehet desszert ebéd-vacsora után ;)
     
    #2326
  7. ekime6

    ekime6 The Driver CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2011 Június 15
    Üzenet:
    3,605
    Kapott Lájkok:
    4,575
    Csak megtetszett :D meg szeretem, bar a pekseg kb 5 lepesre van tolem, ahol barmikor kaphatok :D
    Szormok szereti a pocakjat, szeretnek mindenfelet megtanulni. :) fel kell hizlalni, mert sosem lesz emberes meretu! :D
     
    #2327
    bae, Ancsy és NaNa kedveli ezt.
  8. ekime6

    ekime6 The Driver CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2011 Június 15
    Üzenet:
    3,605
    Kapott Lájkok:
    4,575
    Jaaa, az aranygaluska nem annyira a kedvencem :D
     
    #2328
    bae kedveli ezt.
  9. Witch77

    Witch77 motorizált boszorkány CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2007 Augusztus 4
    Üzenet:
    1,837
    Kapott Lájkok:
    3,585
    akkor fánk ;)
     
    #2329
    bae kedveli ezt.
  10. Tenshi

    Tenshi A Kívánt Bölcsesség CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2014 Január 6
    Üzenet:
    510
    Kapott Lájkok:
    691
    Nyilatkozzatok, hogy ki hogyan csinálja a toros, és székely káposztát.
    Nekem nagyim is meg anyukám is savanyú káposzta és a székelyre még tejföl... De egy barátnőm anyukája meg a toros káposztát édes káposztába csavarja mint a töltöttet, és annyi a különbség náluk hogy ők ilyenkor tesznek az edény aljára savanyú káposztát meg a töltöttek közé csülköt.... na nálunk ez egy az egyben a sima töltött káposzta... :eek:
     
    #2330
    bae kedveli ezt.
  11. NaNa

    NaNa nanana, Life is Life! Fórumvezető CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2006 Április 21
    Üzenet:
    23,577
    Kapott Lájkok:
    11,724
    Ilyesmit még sosem csináltam, úgyhogy nem tudok nyilatkozni.
     
    #2331
    bae kedveli ezt.
  12. Babulu

    Babulu Hivatásos Darazsász CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2009 Március 8
    Üzenet:
    4,796
    Kapott Lájkok:
    4,312
    Székelykáposzta nálunk is savanyú. Toros káposzta nincs, a töltött meg karácsonykor és úgy ahogy leírtad. Bár lehet idén nekem is kell majd csinálnom (elsőre) mert a Kedvesnek az a kedvence :)
     
    #2332
    bae és NaNa kedveli ezt.
  13. Ernő Ernő

    Ernő Ernő Gyalog

    Regisztrált:
    2014 Október 8
    Üzenet:
    26
    Kapott Lájkok:
    33
    Keményeket írtatok a kovászos ubiról.........visítottam...........:D
     
    #2333
    bae kedveli ezt.
  14. Ernő Ernő

    Ernő Ernő Gyalog

    Regisztrált:
    2014 Október 8
    Üzenet:
    26
    Kapott Lájkok:
    33
    semmi,félreolvastam...
     
    #2334
    bae kedveli ezt.
  15. NaNa

    NaNa nanana, Life is Life! Fórumvezető CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2006 Április 21
    Üzenet:
    23,577
    Kapott Lájkok:
    11,724
    #2335
    bae kedveli ezt.
  16. Yamina

    Yamina Ősblogger CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2006 Június 30
    Üzenet:
    8,119
    Kapott Lájkok:
    12,360
    Úgy néz ki mint egy vízforraló... vagy egy kisméretű fritőz...
     
    #2336
    bae kedveli ezt.
  17. NaNa

    NaNa nanana, Life is Life! Fórumvezető CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2006 Április 21
    Üzenet:
    23,577
    Kapott Lájkok:
    11,724
    Igen... vízforralónak néz ki. :)
     
    #2337
    bae kedveli ezt.
  18. Yamina

    Yamina Ősblogger CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2006 Június 30
    Üzenet:
    8,119
    Kapott Lájkok:
    12,360
    De azt már veszel 10 e alatt :)
     
    #2338
    bae kedveli ezt.
  19. Brigó

    Brigó kényelmi motoros CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2010 Május 1
    Üzenet:
    2,509
    Kapott Lájkok:
    990
    A toros káposzta attól toros, hogy disznóvágáskor készítik, savanyú káposztából, a friss kolbászt és mindenféle húsos borzalmat tesznek bele.
    :eek:

    Én is ilyesmit használok Nana, nekem nagyon bejött. A krémlevestől a gabonatejekig mindent "visz", csak vigyázz, hogy előbb legyen az alján víz, utána a többi cucc. És édes még akkor se menjen bele, mert leég. Ha ízesíteni fogod már a "tejeket", az a főzés után, csak a turmix funkcióval tedd.
     
    #2339
    bae és NaNa kedveli ezt.
  20. NaNa

    NaNa nanana, Life is Life! Fórumvezető CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2006 Április 21
    Üzenet:
    23,577
    Kapott Lájkok:
    11,724
    Ok. Már csak azt kéne kitalálni, milyet vegyek.
    Az Amazonon van olcsón, de onnan nem szállítanak ide.. viszont van, aki kínából rendelte occón, igaz ahhoz minden papír kínaiul van... a használati utasítás is. De legalább zenél, ha kész van. :D
    Itt meg 25-50 000 között láttam...
    Neked milyen van, Brigo?
     
    #2340
    bae kedveli ezt.

Megosztás