Főzés

NaNa témája a 'Motoros csajok hobbijai' fórumban , 2008 Január 22.

  1. Tagama

    Tagama Vendég

    #2181
    missm, NaNa és ekime6 kedveli ezt.
  2. Tagama

    Tagama Vendég

    Sikerült a tigris máz is :)
    Bár némi továbbfejlesztés nem árt, mert nem tetszik az íze. A bolti fűszeresnek tűnik.

    DSC07031.JPG
     
    #2182
    leper, ekime6 és NaNa kedveli ezt.
  3. leper

    leper Vendég

     
    #2183
    NaNa és Tagama kedveli ezt.
  4. Tagama

    Tagama Vendég

    Ötletes, de ez csak újkrumplival műxik :)
     
    #2184
    leper kedveli ezt.
  5. leper

    leper Vendég

    Lehet, nálunk a seregben a hasonló elven működő pucológép mindent megpucolt. Max a wc kefét drótkefére kell cserélni. :)
     
    #2185
    NaNa és Tagama kedveli ezt.
  6. leper

    leper Vendég

    #2186
    NaNa kedveli ezt.
  7. birge

    birge Az igazi nyuszimotoros CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2008 Március 5
    Üzenet:
    9,155
    Kapott Lájkok:
    4,075
    A múltkor feszegettük a rizsfőzés-témát és hiába próbáltam ki az összes tippet, nekem még mindig leég a rizs alja.
    De tegnap feltaláltam (na jó, az interneten leltem) a mikrós rizst! Alig kell vele foglalkozni, csilingel valahányszor csinálni kell valamit, nem ég le és egész ehető lett:) Na jó, kicsit ragad, de majd biztos ez is megoldódik valahogy.
    Ahhoz képest, hogy az utóbbi időben mennyire utálom a mikrót (inkább melengetem gázon a kaját, úgy legalább egyenletes lesz) ennek most nagyon megörültem:D
    A dolog egyetlen hátránya, hogy ma valamiért nem sikerült fellelni ugyanazt a receptet.
     
    #2187
    bae, ekime6 és NaNa kedveli ezt.
  8. NaNa

    NaNa nanana, Life is Life! Fórumvezető CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2006 Április 21
    Üzenet:
    23,583
    Kapott Lájkok:
    11,679
    Ha rendesen vízben főzöd (kétszer annyiban), akkor még azelőtt el kell zárni a gázt, hogy lefőne róla a víz. Akkor nem ég oda. Elzárod, és letakarod egy konyharuhával... pontosabban bebugyolálod a lábast, és hagyod a saját gőzében megfőni.
     
    #2188
    bae, ekime6 és Witch77 kedveli ezt.
  9. Witch77

    Witch77 motorizált boszorkány CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2007 Augusztus 4
    Üzenet:
    1,837
    Kapott Lájkok:
    3,580
    és amíg az elején fel nem forr a víz rajta, addig kevergetni kell, különben már a kezdetnél lekap az alja és onnantól mindegy...
     
    #2189
    bae kedveli ezt.
  10. missm

    missm Gyalog CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2014 Március 14
    Üzenet:
    116
    Kapott Lájkok:
    134
    En ugy csinalom ahogy a tarhonyat is. Brlerakom a zomanc edenybe es ketszer annyi vizet. Ra rakom a fedot. Es be a sutobe. Neha ra nezek. Ja elfogyott a viz meg keverem es megkostolom h puha e. Ha nem mrg vizet vissza a sutobe mig jo nem lesz. Nekem is mindig leegett. Miota ezt a technikat hasznalom se kemeny se taknyos se leegett rizsem jah es mimfent 200 fokon csinalok.....de ez suto kerdes;):)
     
    #2190
    bae és NaNa kedveli ezt.
  11. birge

    birge Az igazi nyuszimotoros CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2008 Március 5
    Üzenet:
    9,155
    Kapott Lájkok:
    4,075
    Ne rontsátok el az örömömet, úgy örülök, hogy sikerült véfre!
     
    #2191
    bae, missm és NaNa kedveli ezt.
  12. Witch77

    Witch77 motorizált boszorkány CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2007 Augusztus 4
    Üzenet:
    1,837
    Kapott Lájkok:
    3,580
    nem pirítod meg előtte? Fel se forralod? Vagy hogy? :eek:
    Mert én a tarhonyát is úgy csinálom, hogy megpirítom, rá a kétszeres víz, felforralom és úgy fedő rá, sütőbe be... de a rizs ugyanígy, csak fedő és sütő nélkül is tökéletes lesz - úgy, ahogy NaNa írja: mielőtt végképp elfogyna a víz róla, elzárom, ráteszem a fedőt és bebugyolálom :)

    nem az örömödet akarjuk elrontani, dehogy! Pont, hogy még nagyobb örömet szeretnénk szerezni Neked azzal, hogy se nem leégett, se nem ragacsos rizst sikerül végre főznöd! :)
     
    #2192
    SzGabó, bae és NaNa kedveli ezt.
  13. Babulu

    Babulu Hivatásos Darazsász CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2009 Március 8
    Üzenet:
    4,796
    Kapott Lájkok:
    4,256
    Mikro... Hát nem tudom.
     
    #2193
    Utoljára módosítva: 2014 Szeptember 4
    bae és NaNa kedveli ezt.
  14. birge

    birge Az igazi nyuszimotoros CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2008 Március 5
    Üzenet:
    9,155
    Kapott Lájkok:
    4,075
    A fentiek egy részét már próbáltam, de nekem nem váltak be. Az is lehet, hogy a gázunkkal van a baj...
     
    #2194
  15. alvaro

    alvaro Homura-chan megtestesült önzése

    Regisztrált:
    2012 Augusztus 24
    Üzenet:
    520
    Kapott Lájkok:
    197
    Mikróban tökéletesen, odaégésmentesen lehet rizst főzni, az volt az első módszer, amivel sikerült.
    De most már az indukcióson is megy, lehet, hogy a 4x annyi vízen múlik, 30 dekát szoktam főzni 1.2 literben, mikróban ez fajtától, vízhőmérséklettől, blabla függően 30-36 perc.
    Mikróban kicsit kevésbé lesz ragadós, de még mindig az, és én ennek örülök, mert én eleve úgy akarom csinálni. Meg jó puhára. És fel is issza, ami nem forr el, szóval lesz benne víz rendesen :D
    Az indukcióson forrás (7-8 perc 1.3 kilowatton) után 14-17 perc legkisebb fokozaton (ezen 300 watt, elvileg).
    Utóbbi sokkal energiahatékonyabb, viszont abban a magas edényben fél nap alatt téglává áll össze. Mondjuk engem nem zavar, a páromat jobban, de ő meg úgyse nagyon eszik rizst (valahol a ketogén paleo közelében elég nehéz lenne):D

    Hypermiler mániákus info:
    Mikróban 0.46-0.5kWh, indukcióssal 0.22-0.23, pár óra előáztatással a 0.19 is megvolt :D
     
    #2195
    bae kedveli ezt.
  16. birge

    birge Az igazi nyuszimotoros CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2008 Március 5
    Üzenet:
    9,155
    Kapott Lájkok:
    4,075
    Én is idegenkedem tőle, de ha egyszer így gyorsabb és jobb... (a főzéshez max. 10 percig van türelmem)
     
    #2196
    bae kedveli ezt.
  17. Yamina

    Yamina Ősblogger CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2006 Június 30
    Üzenet:
    8,119
    Kapott Lájkok:
    12,286
    Nálam akkor ég le a kaja, ha nem figyelek oda (dolgozok vagy takarítok, stb közben). Te birge, 10 perc alatt mi fő meg? ;)
     
    #2197
    bae, ekime6, NaNa és 1 másik tag kedveli ezt.
  18. birge

    birge Az igazi nyuszimotoros CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2008 Március 5
    Üzenet:
    9,155
    Kapott Lájkok:
    4,075
    Nálam a rizs minden körülmények között leég.
    10 perc alatt gyak. semmilyen kaját nem tudok megfőzni - de szerencsére van egy nemtáviratom, aki besegít és átveszi. Én általában a zöldségvágás-részét élvezem, de kavargatni, ott állni mellette már utálok.
     
    #2198
    bae kedveli ezt.
  19. csacskamacs

    csacskamacs biker-cat CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2008 Március 25
    Üzenet:
    2,403
    Kapott Lájkok:
    825
    Szerintem tutira számít az is, hogy milyen rizst veszel. Én a panda (jázmin) rizsre esküszöm. Szintén gázon főzöm, úgy, ahogyan Nana írta, de csak a fedőt hagyom rajta a végén, nem teszek rá kabátot és így is tökéletes lesz, nem ég le, nem ragad...
     
    #2199
    bae kedveli ezt.
  20. Babulu

    Babulu Hivatásos Darazsász CsaM Csajok

    Regisztrált:
    2009 Március 8
    Üzenet:
    4,796
    Kapott Lájkok:
    4,256
    Én minimalizálom a mikro használatát ha tehetem. Nekem megy a főzölapon főzés. Megpirit, felenged dupla vizzel, felforral, visszavesz vagy lezár. Basmati vagy előfőzött rizzsel sosem ég se és nem ragad össze. Igazából még nem sikerült soha elrontani max elsózni vagy elfűszerezni. IKEA 365+ lábos, inox, mindent csak abba csinálok. Imádom öket.
     
    #2200
    bae és Witch77 kedveli ezt.

Megosztás