Imádom az orgonát, mindenféle formában. Mint növény, mint virág, mint illat, mint szín, mint íz, stb...
...mint íz??? :gyanús: Na itt álljunk meg: ezt eddig még nem is ismertem. Már egy éve dédelgetek egy receptet, amivel alig vártam az idei orgonaszezont. 5 bokrom van: 3 fehér duplavirágú, és 2 lila szimpla. Ez utóbbiakon épp annyi virág maradt, amiből két adag szörpöt tudtam elkészíteni. Mivel imádom az orgonaillatot, ezért egyre elodáztam a virágszedést, sajnáltam őket letépni, így már akkor fogtam bele a projektbe, mikor elkezdtek barnulni a szirmok.
Így sokkal több fürtöt használtam el, mint amit a recept kíván, mert csak a szép virágokat szedtem le. Kicsit tartottam tőle, hogy majd macerás lesz egyenként leszedegetni a virágokat, de nagyon könnyedén lecuppantak a zöld száracskákról. Az első adagnál nem mostam le a virágokat, mert attól tartottam, hogy akkor leöblítem az értékes virágport. A másodikat már muszáj volt megmosni, mert esett az eső, mielőtt leszedtem őket.
Az első adagot üvegbe téve, csak egy lefordított kistányérral fedtem le, a másodikat már légmentesen záródó üvegbe tettem. Ez volt a kontroll-csoport A kistányéros a harmadik napon majdnem felforrt, már aggódtam is, hogy ki kell majd öntenem, de végül meggondolta magát Tehát ha valaki kedvet kap a kipróbáláshoz, akkor mindenképp jól záródó edényt javaslok az érleléshez! Továbbá megfigyeltem azt is, hogy amelyik sok levegőt kapott, abban jobban megbarnultak a virágok. De ez végül is sötétebb színt kölcsönzött az eredménynek.
Pár órája szűrtem le az első adagot, és az íze mennyei! Már most sajnálom, hogy hamar el fog fogyni. Papírtörlőn szűrtem át, amit a végén még jól ki is csavartam, így a virágpor miatt olyan homályos lett az eredmény. A kontroll-csoport majd holnap kerül sorra, kíváncsi leszek, hogy az átlátszóbb lesz-e, az előzetes lemosás miatt?
Csatolás megtekintése 13779 Csatolás megtekintése 13780
A citromkarikákat nem volt szívem kidobni, így megkóstoltam őket, és azok is nagyon finomak lettek, szóval megettem az összeset
Nos, akkor jöjjön a recept:
2 l víz
80 dkg cukor: ezeket összefőzni, kihűteni.
12 g citromsav, a kihűlt cukorszirupba keverni (tartottam tőle, hogy ez túl sok lesz, de igazán kellemesen savanykás lett csak)
5 orgonafürt virága, egyenként leszedegetve a szárról
1 egész citrom, felkarikázva, a virágokkal együtt üvegbe tesszük, felöntjük a cukorsziruppal, lefedjük. 5 napig állni hagyjuk sötét, hűvös helyen. Én naponta egyszer át is kevertem. Ezután leszűrjük, üvegekbe töltjük. A hűtőben 4 hétig elláll.
Nálam az első adagba a hozzávalókon kívül még belekerült egy fekete bogárka -fajtáját, típusát, latin nevét sajnos nem tudom- de gyanítom, hogy jelenléte elhanyagolható
Jövőre kipróbálom az orgonaolajat is, az már kicsit durvább lesz, mert 4 hétig kell majd érlelni, ráadásul napon. de nagyon sok mindenre használ, és jó kiadós receptem van hozzá.
Jó szörpölést nektek is!
...mint íz??? :gyanús: Na itt álljunk meg: ezt eddig még nem is ismertem. Már egy éve dédelgetek egy receptet, amivel alig vártam az idei orgonaszezont. 5 bokrom van: 3 fehér duplavirágú, és 2 lila szimpla. Ez utóbbiakon épp annyi virág maradt, amiből két adag szörpöt tudtam elkészíteni. Mivel imádom az orgonaillatot, ezért egyre elodáztam a virágszedést, sajnáltam őket letépni, így már akkor fogtam bele a projektbe, mikor elkezdtek barnulni a szirmok.
Így sokkal több fürtöt használtam el, mint amit a recept kíván, mert csak a szép virágokat szedtem le. Kicsit tartottam tőle, hogy majd macerás lesz egyenként leszedegetni a virágokat, de nagyon könnyedén lecuppantak a zöld száracskákról. Az első adagnál nem mostam le a virágokat, mert attól tartottam, hogy akkor leöblítem az értékes virágport. A másodikat már muszáj volt megmosni, mert esett az eső, mielőtt leszedtem őket.
Az első adagot üvegbe téve, csak egy lefordított kistányérral fedtem le, a másodikat már légmentesen záródó üvegbe tettem. Ez volt a kontroll-csoport A kistányéros a harmadik napon majdnem felforrt, már aggódtam is, hogy ki kell majd öntenem, de végül meggondolta magát Tehát ha valaki kedvet kap a kipróbáláshoz, akkor mindenképp jól záródó edényt javaslok az érleléshez! Továbbá megfigyeltem azt is, hogy amelyik sok levegőt kapott, abban jobban megbarnultak a virágok. De ez végül is sötétebb színt kölcsönzött az eredménynek.
Pár órája szűrtem le az első adagot, és az íze mennyei! Már most sajnálom, hogy hamar el fog fogyni. Papírtörlőn szűrtem át, amit a végén még jól ki is csavartam, így a virágpor miatt olyan homályos lett az eredmény. A kontroll-csoport majd holnap kerül sorra, kíváncsi leszek, hogy az átlátszóbb lesz-e, az előzetes lemosás miatt?
Csatolás megtekintése 13779 Csatolás megtekintése 13780
A citromkarikákat nem volt szívem kidobni, így megkóstoltam őket, és azok is nagyon finomak lettek, szóval megettem az összeset
Nos, akkor jöjjön a recept:
2 l víz
80 dkg cukor: ezeket összefőzni, kihűteni.
12 g citromsav, a kihűlt cukorszirupba keverni (tartottam tőle, hogy ez túl sok lesz, de igazán kellemesen savanykás lett csak)
5 orgonafürt virága, egyenként leszedegetve a szárról
1 egész citrom, felkarikázva, a virágokkal együtt üvegbe tesszük, felöntjük a cukorsziruppal, lefedjük. 5 napig állni hagyjuk sötét, hűvös helyen. Én naponta egyszer át is kevertem. Ezután leszűrjük, üvegekbe töltjük. A hűtőben 4 hétig elláll.
Nálam az első adagba a hozzávalókon kívül még belekerült egy fekete bogárka -fajtáját, típusát, latin nevét sajnos nem tudom- de gyanítom, hogy jelenléte elhanyagolható
Jövőre kipróbálom az orgonaolajat is, az már kicsit durvább lesz, mert 4 hétig kell majd érlelni, ráadásul napon. de nagyon sok mindenre használ, és jó kiadós receptem van hozzá.
Jó szörpölést nektek is!