Street Racer STR motoros kesztyű a MotoZemtől

Miért kell mindent szarrá sózni?

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem ilyen kánikulában nincs sok kedvem főzni. Ha vízben főzök, ellepi a lakást a pára, ha olajban, akkor ez még az égett olaj szagával is párosul, a sütésről meg nem is beszélve: mire felfűti magát a sütő, már benn is ötven fok van. Szóval néhány hete heti 1-2 alkalommal rendelünk inkább. Így még a mosogatás is a felére csökken.
014.jpg
Lassan minden házhoz szállítós helyet kipróbáltunk a környéken. Van köztük pizzéria és halétterem, na meg hazafele útba esik egy kínai, és szánom-bánom, de ha úgy alakul, havonta egyszer meg szoktam állni egy-egy gyorsétteremnél is, ha kocsival vagyok.

Természetesen vannak köztük, ahol jobban ízlik a kaja, van amelyik olcsóbb és van, amelyik drágább.

Most a kedvencünk az az "all you can eat" (egy bizonyos befizetett összegért x ideig annyit eszel, amennyit csak bírsz) étterem lett, ahonnan ha elhozzuk a menüt, akkor mindössze 790 Ft-ba kerül egy főétel, és előfordul, hogy abból a mennyiségből még vacsorára is marad.

Annak, hogy miért nem eszünk minden nap házhoz szállítós kaját, nem csak a pénztárcánk szab határt, hanem az is, hogy megfigyeltük, hogy egy-egy ilyen ebéd után háromszor annyi pí-víz fogy itthon. Mi általában nem használunk sok sót a főzéshez, de ezekben az éttermekben minden ételt úgy megsóznak, hogy utána kell pár nap a regenerálódáshoz, a fölösleges sómennyiség kiürítéséhez.

Arra még nem jöttem rá, hogy ez miért van így. Az egyik ötletem, hogy ha a kaja jó sós, akkor többet isznak rá az emberek, és a nagyobb haszon az italokon van... ez talán leginkább az "all you can eat" étterem esetében számít. Vagy egyszerűen ennyire sósan esznek más emberek, és ha nem ilyen sós az étel, akkor ízetlennek tekintik.

Mondjuk erre mindig azt szoktam mondani, hogy utólag még meg lehet sózni az ételt, ha valakinek sótlan, de azt, amit már belefőztek lehetetlen kivenni...
  • Like
Reactions: 3 emberek

Hozzászólások

Akkor Anyumékon kiakadnál. Amikor nekik csinálok valamit, a részüket háromszorosan megsózom, mint a sajátom. Na erre még kérik utána a sószórót... Fater meg se kostólja és úgy borít rá bármire még egy fél evőkanálnyit...
Persze csodálkoznak, hogy sehogy sincsenek rendben, magas vérnyomás ésatöbbi.
 
Utoljára módosítva:
L
Valakik végeztek egy kísérletet. Két féle terítéket terítettek. Az egyik asztalon volt só, a másikon nem. Állítólag annál az asztalnál ahol sószóró volt az asztalon, már evés előtt sóztak az emberek.
Jó dolog ez a só. Gondolom az állatok sóval való etetése arra készteti őket, hogy jó sokat igyanak és a vágósúlynál jól jön, hogy a húsban levő vizet hús áron tudják lepasszolni. Ha veszünk például csirke mellet, szinte folyik belőle a víz.
Az utólag sózás meg valószínűleg a szavatossági időt növeli. Néha a főtt tarja, szalonna, száraz kolbász olyan sós, hogy borzalom. Igyelszem mostanában kenyeret nem enni, és vettem vákumos, szeletelt, paprikás kolbászt, hogy majd magában elcsócsálom. Nem tudtam megenni, kidobtam. Minden agyon van sózva.
Másik kedvencem amikor valaki paprikát, paradicsomot sóz. Asszony pajti is borítja a sót. Most akkor zöldséget vagy sót eszik az ember!?
Én igyekszem a lehető legkevesebb sót enni.
Szerintem egy kajának nem csak a só kell, hogy ízt adjon. Annyi jó fűszer van még amit használni lehet.
Mostanában rákaptunk az hegyes erős paprikára mert finom. Ha nem idejében kapjuk ki az erét, vannak látványos szenvedések. :D
 
Utoljára módosítva:
Én nagyon sótlanul eszem, nem sózom a zöldséget, általában a sült krumplit se. De amit kint tapasztaltam Írországban a céges kantinban már nekem is sok volt. Párolt zöldség minden nélkül. Annyira "egészégesek" hogy sima vízben főzök/párolják a zöldséget, se íze se bűze. Ex is sózza a zöldséget, nem kicsit, meg a töpörtyűt is. Én csak a hagyma után borítom magamba a vizet liter számra :D
 
En nem szoktam sozni de vannak kajak amit ige es nem is kicsit.Peldaul tojasrantotta vagy töpörtyü.Azert bizonyos mennyisegü so kell a szervezetnek
 
Én sajnos nagyon sósan eszem, szerintem apámtól "tanultam", aki mindenre kóstolás előtt már borította rá a sót - és ő tényleg ipari mennyiséget.
Nemtávirat is hülyét kap tőle, hogy bizonyos kajáknál eleve odakészítem - tudom, hogy pl. a tojásos nokedli nekem _mindig_ sótlan lesz, de azért próbálom moderálni magam.
Nem mindig sikerül.
És igen, sózom a paradicsomot is... (meg teszek rá bazsalikomot, nyami:))
 
L
Mai reggelim, éppen azt ropogtatom.
Két szelet kenyér közé két szelet olasz felvágott, -nem eszek ilyen sz@rságokat, de jelen esetben a tósztsütő kisüti a benne levő zsírt, ami ízesíti a kenyeret- és a két olasz közé trapista sajt. Ez így mehegy be a sütőbe. Egy gramm sót nem adok hozzá, de sós.
 
szoktam csinálni zsidó tojást. na abba a májkrémen meg a mustáron kívül más fűszert nem teszek, mégis sós.
de ugyanaz a helyzet a kőrözöttel is: ahhoz, hogy a juhtúrót egyáltalán meg lehessen enni, felesben szoktam tehéntúróval csinálni,,,
 
L
Ez a tojáskrém? Bármennyit megbírnék enni belőle. A főt tojással való bíbelődést utálom.
 
leper az állatoknak azért kell só mert a legelőfűben a nincs elegendő és emiatt felborulhat a só-víz háztartásuk ásványi anyag felszívódás hatékonyság balbalbabl .

Én is sós vagyok amúgy ...tudom h nem olyan faja... :(
 
L
Akkor addig amíg fel nem találták a sózott takarmányt ki voltak pusztulva az állatok?
Asszem nem értem. :(
 
V
A Sivatagi show megvan, ahogy a majmot fogja benne a kis busman? Berakja a sódarabot a vizesköcsögbe, maki benyúl érte, megmarkolja, kihúzni már nem tudja a kezét...

Szóval, lényeg a lényeg, hogy a természetben, a vadon élő állatok is keresik a természetes sóforrásokat, a sózott takarmány feltalálása előtt meg sót nyalattak a háziállatokkal a gazdák, ha jól rémlik...
 
Az emberi szervezetnek szüksége van sóra, elektronyosok is vagyunk meg marha sok víz is van. De szerintem az a nem mindegy, hogy az természetes vagy ilyen mesterséges cucc. Meg sokszor ilyen térfogatnövelő adalékanyagok vannak, tehát ami sós, az nem is biztos, hogy só. A kedvencem akkor is a 6:3-ból Reviczki és a fagyasztott tök esete :D
 
Ezt most kaptam emailen... Gondolom célzás képpen. :D

A tojás után a só is...


1. Úgy szeretlek édesapám, mint az emberek a sót. A magyar meséknek mindig
komoly tanulságuk van!
2. A kecske imádja és nyalogatja a sót, ha teheti, megkeresi..
3. A marhák egészségéhez "marhasót" adnak a jó gazdák a
takarmányhoz.

Ugye nem gondoljuk, hogyha az állatoknak szükségük van a sóra, akkor az
ember képes nélküle egészségesen élni?

4. A királyok régen ügyeltek rá, hogy az országban, ha csak
lehet, legyen egy sóbánya. Ha nem volt, akkor az országnak ügyesen kellett
lavíroznia, hogy mindig meg legyen a szükséges mennyiség, hiszen

A SÓ AZ ÉLET.

Nagyon nehéz több évtizednyi agresszív agymosást helyretenni. Nem mennék
bele összeesküvés elméletekbe, de sok mindent megmagyaráz, ha a dolgok mögé
látunk és nem csak a felszínt nézegetjük.

A krónikus sóhiány először a vesét teszi tönkre szépen
csendben, fájdalommentesen. Utána jön a szív és érrendszer, majd a többi
szerv, leggyakrabban a II. cukor betegség.
A szervezet igyekszik tolerálni egy ideig, ha mi rosszul bánunk vele.
Ide sorolom a sok műételt a rengeteg adalékanyaggal, kivont,
liofilizált, módosított stb. alkotóelemmel, amivel szervezetünk
évtízezredek alatt sem találkozott, így idegenként, ellenségként,
feldolgozhatatlanként kezeli. De a só elengedhetetlen az egészséges élethez
és nem adjuk meg neki kellő mennyiségben.

A legfrissebb kutatások is bizonyítják, hogy nem lehet annyira sok sót
enni, hogy ez okozzon problémát pl. magas vérnyomást. Ez egy téveszme.
Sajnos nagyon sok orvos sem néz utána a kutatásoknak, csak
elfogadja, amit sulykolnak. Ha elővenné az egyetemi tankönyveit megtalálná
benne, hogy
ideális esetben a szervezetben a* NaCL (só) és a KCL (kálium) aránya
30:1-hez kell legyen*. Intelligens szervezetünk a végsőkig védi az életet,
ezért szinte a halál pillanatáig igyekszik a vérben fenntartani ezt az
arány. Nem véletlen, hogy a Ringer oldat is ezt tartalmazza, illetve - ha
jók az értesüléseim - a legutóbbi időkig, mert 1-2 éve megváltoztatták az
arányt benne, akárcsak a laborleleteknél a
tól-ig referencia értéket, ami sajnos igen rossz irányba viszi el a dolgot.
Ideális esetben a szervezetben 142 mol/l kell legyen a NaCl, azaz a
nátriumklorid (só) mennyisége. A legtöbb magyar ember ezzel sajnos nem
"büszkélkedhet". "Áldásos" következménye a hibás reklámnak.

Pedig ha egy egészséges embert, főként kisgyereket megfigyelsz, akit
engednek a szülei úgy étkezni, ahogy ő kívánja, még a paradicsomot is
megsózza. Miért is? Ja, hogy a paradicsomban magas a kálium szint és így
helyreáll az egyensúly? Ki gondol közülünk erre?
*Nagyszüleink egyszerűen tudták, hogy ezt vagy azt így kell enni pl*. a
paradicsomot sózni kell, a görögdinnyét zsíros kenyérrel kell enni (a
vitaminok egy része zsírban oldódik), a szalonnát hagymával kell enni (a
hagyma
rendben tartja a koleszterin szintet) stb.
Nem tudták ők ennek tudományos magyarázatát, csak megszokták gyermekkorban,
hogy mit mivel helyes együtt enni. *Éltek is 90 feletti életkort *és
legtöbbször "ágyban párnák közt" végelgyengülésben haltak meg (hacsak nem
volt háború pl.).

Hol vagyunk mi ettől, az én korosztályommal (59) tele vannak a rendelők.
Alig vonszolják magukat, súlyos rendszerbetegségekkel küzdenek. Ki gondol
rá, hogy hol rontották el, hol az alap hiba. S ma már így adjuk tovább,
beteggé téve szeretett gyermekeinket, unokáinkat.

Egy magyar kórboncnok orvostól nemrégiben azt olvastam, hogy "amikor
kezdtem a pályámat, alig találtam olyan embert, akinek a veséje beteg lett
volna, manapság alig találok egészségeset...". Ő már csak tudja, ő a
legjobb diagnoszta.

Ez teljesen egybevág azzal, hogy a 60-70-es években kezdték el a hadjáratot
a só ellen. *Manapság tiszta sóhoz is nehéz hozzájutni*. Szinte
mindegyikben van "-", ami valamilyen káliumszármazékot jelent. S ez gyakran
elképesztő mennyiséget tesz ki, pl. a Horváth Rozi féle só 30 %-a kálium.
Tessék visszanézni, mit írtam, mi a helyes arány a szervezetben? 30:1 az
NaCl és a KCl.
Így aztán *nem csoda, hogy ennyire beteg a magyar ember*.
Persze még sok oka van, de fizikai szinten bizony a só hiánynak előkelő a
szerepe. (Összetett kérdés ez, belemehetnénk egyéni és csoport karmába
is.., a helyes útról való letérésre, mely lelki betegségeket okoz és
fizikailag is jelez, de most nem ez a téma.)

Egy saját tapasztalat:
Két éve hideg huzattól lebénult a fél arcom. Több, mint 10 éve nem voltam
orvosnál, de mivel ezzel nem boldogultam az alternatív módszereimmel,
kénytelen voltam elmenni. Úgy megörült nekem, hogy azonnal teljes
kivizsgálásra küldött. A kardiológussal karöltve *ki is derítették, hogy
magas a vérnyomásom. 150-155* *szisztolés értéket mértek, 65-80 közötti
diasztolést és 45-56 közötti pulzust*. No az utóbbi kettővel egyáltalán nem
foglalkoztak, csak és kizárólag a szisztolés értékkel. A legfrissebb
amerikai kutatások szerint
*akkor lehet magas vérnyomásról beszélni, ha a diasztolés érték tartósan 90
fölött van*. Nálam szó sem volt ilyenről.
Azonnal kaptam három gyógyszert, melyet "sajnos életem végéig szedni kell".

Mondanom sem kell, hogy mai napig bontatlanul ott van mindhárom a polcon.
Az orvosi kommunikáció hatása alatt szinte zombiként én is kiváltottam. Jó
tapasztalat volt ez arra, hogy sokan miért képtelenek jól működő alternatív
módszert végigvinni...

Tehát *végiggondoltam,* hogy mit tudok, *mit csinálok rosszul*, mi a lelki
ok, mit kell változtassak. Régóta halogattam, hogy jobban odafigyeljek a
vízivásra és a sózásra. (Ötven évig éltem sószegény diétán, gyerekkori
orvosi tanácsra, azt hiszem csak a gondolkodásomnak és az egyéb
életmódomnak köszönhettem, hogy nem ültem én is a rendelői folyosón
naphosszat.)

*A lényeg:*
Beosztottam a *napi 2,5 liter vizet*, és figyeltem rá, hogy amikor idő van,
megigyam. Elhagytam a reggeli édes tésztát (túrós batyu, kakaós csiga,
briós stb.) és áttértem a vajas, tejfölös vagy gabonakrémes rozskenyérre,
melyet alaposan megsóztam és zöldséggel ettem, vagy rántottára, mivel lakto
vega étrendet követek.
*4 hónap alatt a vérnyomásom tartósan beállt 120-130 per 70-80 kö*zé. A
mostani kánikulában is tartom ezt, bár ma már ritkán mérem.

Ebben a hőségben *minden negyedik pohár vízbe teszek egy nagy csipetnyi sót*
és arra gondolok, hogy levest iszom, így lecsúszik. Muszáj pótolni a
kiizzadt sót. A nyomelemek pótlására pedig a megfelelő zöldség - gyümölcs
étrendet javaslom, amit lehet, ebben a nagy melegben nyersen.

Egy angol orvos utána eredt a *hirtelen szívhaláloknak*, melyek elsősorban
sportolók között voltak gyakoriak, ill. ennek volt nyoma. Azt találta, hogy
minden esetben, ismétlem minden esetben felborult a szervezetben a *NaCl:KCl
arány*. Ezek a sportolók (fiatal felnőttek és gyerekek) zömében vega
étrendet követtek, sok szóját (a szójában baromi magas a kálium aránya, mi
itt a Kárpát-medencében nem is ettünk szóját, de még az állatainknak sem
adtunk) ettek, ittak, nagyon keveset sóztak és egy meccs vagy edzés után
szomjukat nem sózott vízzel, hanem kólával oltották. Emlékezetes az a
fiatal magyar
focista esete, aki a feleségével és kicsi gyermekével élt kinn
Görögországban és egy meccs után lenyomott egy flakon kólát, összeesett és
meghalt.
Diagnózis: szívmegállás. Nem megyek bele a részletekbe....

Szóval így....
 

Blogbejegyzés információ

Szerző
NaNa
Olvasás
1,933
Hozzászólások
31
Utolsó frissítés

Motoros blogok további bejegyzései

NaNa további bejegyzései

Oszd meg ezt a bejegyzést

CsamShop kendők

Back
Oldal tetejére