Street Racer STR motoros kesztyű a MotoZemtől

Főzzünk együtt birgével!

Mikor tegnap este hóttfáradtan hazaértem, azt csináltam, mint a legtöbb ember ilyen helyzetben: ledőltem az ágyra és bekapcsoltam a tévét, amiben ilyen celebek-főznek-műsor volt. És úgy döntöttem, együnk már valami nem-műanyag kaját. Így kezdtem bele ma nemtávirat távollétében életem első hagymalevesébe.


Mivel konyhatündéri képességeim csak igen lassan fejlődnek, ezért nálunk minden recept úgy kezdődik: kapcsold be az internetet. Mióta jó pénzért a wifit is megcsináltam, ezt már a konyhában is tehetem. Lássuk hát a folyamatot!


Recept: Gourmandnet.hu


Komment: birge


A hagymalevesnek sok variációja létezik: néhol egy pár csepp konyakkal, vagy fehérborral ízesítik. Az alábbi recept a hagyományos elkészítési módot ismerteti.


Elkészítési idő
20 perc
Elkészülési idő
30 perc
Nehézségi fok
nehezseg.gif

Egy almácska.. remélem ez azt jelenti, hogy a recept hülyebiztos és igen könnyű elkészíteni.

Hozzávalók 4 személyre

  • 3 fej közepes vöröshagyma
  • hmm.. itthon csak kettő van.. na, mindegy, max kevesebb lesz.
  • 4 dkg vaj
  • 1 liter csontlé vagy 2 leveskocka
  • Csontlé? ez igen perverzül hangzik.. maradjunk inkább a leveskockánál. De akkor főzzek belőle levest? vagy csak simán hajigáljam bele?
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Legyen kettő hogy kipótoljuk a vöröset. Meg amúgy is szeressem a fokhagymát:)
  • 10 dkg reszelt ementáli sajt
  • ami trappista, mert egyrészt az ementálit nem szeretem, másrészt úgysincs itthon.
  • 2 evőkanál liszt
  • szerecsendió
  • fehérbors
  • 4 szelet toastkenyér
Elkészítés
1. A megtisztított vöröshagymát felkarikázzuk, a fokhagymát finomra aprítjuk és a vajon mindkettőt aranybarnára pirítjuk.


Normál esetben a hagymavágást nemtáviratra hagyom, mert én ugyan éltem együtt többé-kevésbé szakácsokkal, ő viszont minden házibuliban kuktáskodott egynek, így a hagymavágásban nagyon profi. De most nincs itthon. Mindegy.. gondolom a karikázás úgyis egyszerűbb, mint a rendes hagymavágás… Akkor most hogy felvágtam, aprítsunk fokhagymát. Hm.. nagy ötlet: reszeljük inkább le! Oké, a sajtreszelőnek ez az oldala nem erre való (utóbb megtudtam: almareszelésre.) Akkor a másikon. Nno. Most szórjuk bele a kondérba. Vajon a konyhánk elég tiszta ahhoz, hogy a padlóra esett hagymát is beletegyem? Nemtávirat állítólag tegnap takarított.. ha mégsem, hát magára vessen.

Miután pénteken kábé hetven igét ragoztam végig franciául (és ez nem túlzás: tényleg ennyien voltak!) ez már nagyon jól megy – akár más nyelveken is. Magyarul például így:

te hagymát pirítasz
ő hagymát pirít
Ti hagymát pirítotok
ők hagymát pirítanak
én nem értem, miért nem csinál semmit a hagyma.. Be is szaladok számot váltani Belizáron. ja, hogy odaég?


Ezután liszttel megszórjuk, és folyamatos kevergetés mellett felöntjük a csonlével.


Ahá, szóval meg kellett volna főzni a leveskockát. Szólhattak volna előbb is. Mindenesetre felhangosítom ezt a számot, mert szeretem.

Sóval, szerecsendióval, és borssal fűszerezzük, majd lassú tűzön puhára főzzük.

Szerecsendió??? Ezt eddig senki nem mondta nekem. Az meg mi??? De jó! Süsü szól a winampból:)

15-20 perc lassú főzés után szedd ki a hagyma felét és passzírozd át. A pépet keverd el a tojássárgákkal, s folyamatos keverés mellett add hozzá a leveshez.


Passzírozás. Ez megint új. Ötvenszer leírom, hogy előbb elolvasom a receptet, aztán állok neki főzni. Vajon ezt hogy kell csinálni?
Nemtávirat időközben hazaért és a turmixgépre szavaz. Hát az most épp elfogyott. Akkor reszelővel. Ahhoz meg kissé forró. Akkor próbáljuk meg villával. Az sem az igazi. Akkor le van @&Ł$, beleteszem a tojást és mehet vissza a levesbe az egész.


Tojássárga-szétválasztás. Nemtávirat segíts! Ja, hogy telefonál. Hát akkor nekem kell. Láttam már ilyet a tévében, nem lehet túl nehéz. Tényleg nem az. Csak a héját nem kell észrevenni a levesben.

Végül forrósítsd fel a levet, s tálaláskor a tetejére bőven tegyél reszelt sajtot.


2. A kenyér héját levágjuk, a szeleteket átlósan kettévágjuk, a sajttal megszórjuk és megpirítjuk.


Tálalás, díszítés
A levest forrón leveses csészékbe töltjük, tetejükre egy kevés reszelt sajtot és friss petrezselymet szórunk. A sajtos kenyérszeleteket a csészealjra helyezzük és így tálaljuk a levest.


Nna. Nem túl szép, ellenben finom. Ha így folytatom, hamarosan én leszek Julia Child.


Képet is akartam ide tenni, de sajna sehol nem találom a fényképezőgép kábelét.

Bon apétit!

[ame="http://www.youtube.com/watch?v=vNfSJIyFMVw"]YouTube- Meryl Streep vs. Julia Child[/ame]

A másodikat azért nemtávirat csinálja.


(Ja, és a hozzávalók nem 4 hanem 2 személyre szólnak mint kiderült.. nálunk legalábbis majdnem teljesen elfogyott.)

Hozzászólások

Jó! A hagymalevesben pont az a jó, hogy ezer variációja létezik, lényeg, hogy legyen benne hagyma! :D És nem igazán lehet elb...i. Nekem mondjuk a francia fehérboros a kedvencem! De attól függően, hogy épp mi van otthol, mindíg változik a recept! :D Én csináltam már lila hagymából is, vörösborral, de volt, hogy tojást is buggyantottam bele, hogy egy kicsit tartalmasabb legyen...
 
Én a hagymalevest botmixerrel össze szoktam turmixolni, és teszek bele pirított zsemlekockát is a reszeltsajt elött :)
végre megen olvashatom a birge blogokat :D:alien:
 
:)

Senki, nem akarom szétoffolni meg reklámozni az oldalt, de fent találsz olyan linket, amin gyakrabban frissülő birgeblog is van...
 
Kedves Birge! Tisztelettee mögkérdezem: én ugyan nem szeretek és nem is tudok főzni (max teát:D), de kűddhetek Neked legközelebb emilkébe recepteket? Van egy poénos is, aztat evés után nem szabad elóvasni ("receptvicc")!
 

Blogbejegyzés információ

Szerző
birge
Olvasás
527
Hozzászólások
20
Utolsó frissítés

Motoros blogok további bejegyzései

birge további bejegyzései

Oszd meg ezt a bejegyzést

CsamShop kendők

Back
Oldal tetejére