Street Racer STR motoros kesztyű a MotoZemtől

Vattacukor


A vattacukor evésének művészete van. Nem ám csak úgy tépjük és habzsoljuk, a francokat! Ez egy ceremónia.


Tehát, ideális esetben a vattacukor-árus jól megközelíthető helyen, gyermekektől körbevetten egy megtermettebb, pocakos, fehérruhás és fehér sildes sapkás idősebb fickó, akinek a kezére a különböző színű és aromájú cukor láthatóan ráragad a munka folyamán. Lehetőleg a könyökén is legyen egy festőien rátapadt vattacukorfoszlány, mert az igazából úgy jó, és vicces is hogy nem tudja lenyalni a könyökéről amikor megkérjük rá.
Ha eredeti, igazi, oridzsi vattacukorárus, akkor neki 2 könnyen borulékony kempingasztalon van a cucca, egyiken a vattacukorgép, mellette a gázpalackkal, a másikon pedig a kellékek, festői rendetlenségben: különböző műanyag tartálykák benne a különböző árnyalatú ízesített kristálycukorral. Ha nagyon menő, van neki napernyője is (amit a szél időnként megpróbál felborítani a kempingasztalokkal együtt), és arra sötétedés után elegánsan felakaszt egy pucér izzót. A vattacukorgépet rendszerint Wartburggal szállítják.
A vattacukor ugyebár nem készül el nagyon gyorsan, mert ez egy egyedien előállított dolog, nem mindegy hogy mennyire és hogyan tekerik rá a nemes szálakat a hurkapálcikára. Nem mindegy a sűrűség, a szálak vastagsága és ízesítése sem. Nem jó a túl vastag szálú és a túl laza gombóc se. Ideális esetben a vattacukorgolyó vékony szálú, gondosan közepes feszességel tekert foszlányfolyamból áll. Normális vattacukorárusnak nem jut eszébe mentolosat árulni mert a francnak van kedve fogkrémízű vattacukrot enni. A vattacukor édesen jó, amikor utána még a segged luka is összeragad. Na az az igazi!
Optimális esetben úgy kell sorbaállnunk a vattacukorért, hogy 10-12 éves gyereknél idősebb nincs a közelben. Még optimálisabb esetben a bácsi kedvesen megkérdi hogy “és mondja kedves, hányat kér a csemetéknek”, mire antiszociálisan azt válaszolhatjuk: 5-öt kérek és mindet magamnak, mert nincs kölök. Ha van egy kis eszünk, egyesével megyünk oda megvásárolni a galacsinokat, rögtön miután megvettük az elsőt, beállhatunk a sorba. Ami legalább 6 fő/1 vattacukor várakozású, kb. ennyit számolhatunk egy kulturált vattacukorevésre. A várakozás ideje alatt elmagyarázhatjuk a jelenlévő nyálcsorgató csemetéknek, hogyan is kell enni a vattacukrot.


Nos, a vattacukorárus láthatóan feltekeri a képződő foszlányokat a pálcára. Ennek a foszlánytömegnek a megevése kimerülhet gusztustalan marcangolásban, ahol egyszerre hárman tépik cafatokra 3 nanoszekundum alatt a csodálatos gombócot, vagy tehetjük ezt kulturált módon is, több percen át élvezkedve, környezetünket a végső idegkimerülésbe hajszolva. Az ügyes és gondos mester a vattacukrot úgy zárja le, hogy a gombóc tetején fejeződik be a foszlány és nem egy félméteres cafat lóg ki belőle. A lógó cafat jelentősen rontja a vattacukor látványbéli értékét, valamint a lefejtés folyamán rendszerint ez a típus többször is elszakad akkor amikor nem kéne, csökkentve az evés élvezetét. Tételezzük fel, hogy a vattacukor tökéletes, tehát elkezdhetjük a tetejéről lefejteni, és lassan a szánkba gombolyítani. Nézzük meg hol a foszlány vége és vegyük a szánkba, majd szép lassan kérődzük le a gombolyag egy részét. Miután meguntuk ezt a műveletet - természetesen látványosan és hallhatóan élvezetesen cuppogva és csámcsogva, kezdjünk el kb 10-15 cm átmérőjű falatokat kiharapdálni a gombócból. Ha jól tekerték a gumót, ezek a méretű cafatok fognak leszakadni, és nem fog egyszerűen a pofánkba ragadni az egész, eltakarva a kilátást a lukakon. Ezzel az evési technikával vigyázni kell mert könnyen torkunkon akadhat a hurkapálca, amennyiben a készítő mester nem megfelelő munkát végzett. Amint ezt is meguntuk, térjünk vissza az óvatosan lefejtegetős folyamathoz, csipegethetünk is szép lassan és élvezetesen a gombóc maradékait. Amint elértük az utolsó két-három centis réteget a hurkapálcán, elkezdhetjük azt olyan módon harapdászni, mint anno a ceruzát az iskolában. Ez a művelet megnyugtatja az idegrendszert és még finom is, az utolsó darabok ize már igen intenzív cukor ízű, az aroma már kevéssé dominál. A hurkapálca végére hagyjuk az utolsó falatot amit elegánsan lecuppanthatunk a végén.
És máris jöhet a következő…


:csa

Hozzászólások

Imádom a vattacukrot :) Az én régi sulimnál volt 1 rendszeres árus, de ő néni volt, nagy pocakkal és a többi fent említett tulajdonsággal. Az autóra nem emlékszem, de tuti valami régi kombi volt, hogy beférjen a gépezet! És ő árult olyat, hogy zacsiba mindegyikből, ami van :) Na az volt maga a mennyország, mikor végre jött értem anyu és kikunyiztam, hogy vegyen. De mire hazaértünk a 10 perces úton elfogyott :( Tényleg, de régen ettem, nyáron rástartolok valamelyik strandon :)
 
Anyám első saját vállalkozása a vattacukor volt. Gondolom a rendszerváltás után. Vett egy vattacukorsütő gépet, és foglalt helyet a városligetben.
Oda jártunk ki majálisokra meg más rendezvényekre.
Profin tudtam akkoriban vattacukrot csinálni. :)
 
Hihíjj, de jó vót óvasni Lottó szeletet majszolva! (likasórám van) Szerintem ugyanilyen hatásossat lehetne írni a törökmézrű is! Jaj régi jó bucsus élmények, amikó még nemcsak kínai bóvlit lehetett vönni, meg a céllövöldébe a puskák jó vótak beállítva, amikó nem hőbörögtek a bucsusok, ha a pap mögkérte üket, hogy a bucsu az mégis a templomi szertartásru szól oszt addig ne üvöltsön a zene (régi diszkószámok möntek, nem a most divatos cigánymulatós, amivee a világbu ki lehetne kergetni) meg a bucsusok is böcsületessek vótak, és a nagy részük csak nyáron vót barna... Na ott vót vattacukros mindég! Ej de jó vót! Má vagy 10 éve nem ettem... törökmézet is mindég kértem... Haj régi szép idők... :)
 
Bandi bácsiii!!!:) A mi vattacukrosunkat így hívták.:) A suli és a mi utcánk kereszteződésében állt meg mindig, így tanítás után csak hazaugrottam meggyőzni Anyumat, hogy ennem kell és már mentünk is. Finooom!:D
 
Ringlispiles majális !
A harmadik vattacukor után már pajszerrel kellett a kezem lefejteni a körhinta láncáról ... :D
 
Vidék, a törökmézről valahogy lemaradtam... :) Azt majd megírod te, a dodgemes bucsuval... :D
 
Yama750;bt9358 írta:
Vidék, a törökmézről valahogy lemaradtam... :) Azt majd megírod te, a dodgemes bucsuval... :D
Mögdumáátuk! Nosztalgia előnybe! Csak nehogy rossz dógok is előtörgyenek belülünk...
:hura::csam:
 

Blogbejegyzés információ

Szerző
Yamina
Olvasás
823
Hozzászólások
18
Utolsó frissítés

Tagok Blogjai további bejegyzései

Yamina további bejegyzései

Oszd meg ezt a bejegyzést

CsamShop kendők

Back
Oldal tetejére