Street Racer STR motoros kesztyű a MotoZemtől

Hogy válassz country zenét?

Azt azt hiszem, leszögezhetjük, hogy a country zene Amerikában olyan, mint nálunk a lakodalmas (rock): tinglitangli, ugyanolyan ritmusok és dallamok, ugyanazok a témák, és ugyanúgy kinéző énekesek. Azért a stílus kicsit más, innen nézve akár vagánynak is mondhatnánk a cowboy kalapban, veszkó csizmában, pickuppal és staffordshire terrierrel pózoló muzsikusokat.

Country-Music-Logo.png

Vannak persze nagy klasszikusok, akiket nemhogy nem szabad kihagyni, de szégyen nem ismerni (Johnny Cash, Willie Nelson, Kris Kristofferson, Dolly Parton, stb.), és ők azok, akik képesek a műfajon belül is különlegeset alkotni. Persze nyilván van több száz másik tehetséges country zenész is, de úgy tűnik, hogy Amerikában mindenkinek van egy gitárja, mindenkinek jó a hangja, és mindenki tud countyt énekelni.

De akkor hogy válasszam ki, hogy mit hallgassak?

Arra jöttem rá, hogy - ahogy egyébként más zenéknél is működik - alapvetően két lehetőség van:
  1. hallasz egy zenét és megtetszik
  2. látsz egy énekest és megtetszik
Ma nálunk Trace Adkins nap van. Hogy ki az a Trace Adkins? Nézz utána wikipédián itt. Amerikai country énekes és színész.

Lincoln-Lawyre.jpg

Úgy találtam rá néhány hónapja, hogy néztem a Moms' Night Out című vígjátékot, amiben szerepel egy mondhatni impozáns méretű motoros is. Már a film alatt rákerestem, hogy ki ez a színész, és amint fent látszik, a wikipédián írják, hogy country énekes is. Hát rákerestem, hogy milyen zenéket játszik, mert a színészi teljesítménye azért nem olyan eget rengető.

Nekem amúgy bejön. Nem csak azért, mert 198 cm magas, hosszú hajú és motorozik, hanem a zenéje sem az a sablonos, ugyanolyan country, mint a többi. A szövegei meg még viccesek is, ami amúgy nem annyira jellemző a country zenékre. Valójában némelyik számban kigúnyolja még önmagát is.

Ez például egy motoros zenemű tőle:


Tegnap egyébként Az igazság ára című filmet néztük, amiben szintén szerepel. Később eszembe jutott, hogy ez is miatta került a megnézendők listájára. A filmet ajánlom mindenkinek, mert nagyon jó, fordulatos krimi, még akkor is, ha Trace Adkins itt is a másik filmen már megismert szigorú motoros figuráját hozza, se többet, se kevesebbet. A filmet nem miatta szerettük, de a zenéje még a férjemnek is bejött (amúgy a film zenéje is szuper), aki pedig nem szereti a modern country zenét, mégis egész nap Trace Adkinst hallgatja.

Ez nem motoros, de nagyon jó.

  • Like
Reactions: 1 person

Hozzászólások

Egy amerikai túraleírásban olvastam valami olyat, hogy ha kiérsz egy rádióadó adókörzetéből, mindegy, merre tekered a kereső gombját, pillanatok alatt találsz egy másik adót, ami ugyanolyan country-t sugároz:Dén egyébként elvagyok vele, nem lövöm szét azonnal a rádiót, ha az szól, bezzeg a mulatósnál igen:mad:az a baj, hogy a sok kis köcsög agyatlan igénytelen egysejtű prokarióta cigánygyerek a föllelhető összes közlekedési eszközön (beleértve a porrá rohadt négykerekű fosaikat is, amik mégis valahogy érvényes műszakival mennek) azt a szart üvölteti. Másnak van annyi kultúrája, hogy ne erőltesse rá másra a saját "zenei" ízlését. Én otthon is csak fejhallgatóval kultúrálódom (süket is vagyok rendesen).
Na visszatérve, én elvagyok vele. A blues-zal is. Sok mindent elviselek, ha nagyon muszáj, a mulatóst meg a cigányzenét nem:karomkodik2:
 
Meghallgattam (le is rántottam). Tényleg nem nélkülözi a humort, bár - legalábbis amennyit én értek belőle - nem ezen röhögök két hét múlva is, de enyhe mosolyt csalt az ábrázatomra. A zene is tetszik, az énekhang tényleg country jelleg, de a zene inkább olyan south rock-szerű. Jó hangja van az ipsének.
 
Gyakran zsatubézok. Ott ugye földobja a hasonló jellegű zenéket, mint amit épp hallgattam legutóbb. Van egy zenekar, ami megtetszett, az hirdetésben jött föl: Parasite Inc., német dallamos death metal. De szintén véletlenszerűen dobta föl az Amon Amarth-ot, vagy sok mást is. Régen a kazettás magnók idejében nem volt ilyen. Rádió volt meg haverok, vettük az olcsó üres kazikat és két sörért átpattintattuk magunknak azt a párat, amihez hozzáfértünk. Régi szép idők. Pokolgép, Ossian, Edda, Moby Dick, Beatrice, Iron Maiden, Metallica, Helloween, Nirvana, Skid Row, Hobo, Deák Bill, aztán a rádióból fölvett Deep Purple, Uriah Heep, Led Zeppelin, és ki ne felejtsem, Steppenwolf. Aztán lett internet, torrent, és most bármi elérhető... néha előveszem a Marutiba a régi kazettákat, és határeseten bőven túli hangminőségben nosztalgiázok...:sze:
 
Ja, tényleg, ma már sokkal több zenéhez hozzá lehet jutni, de épp a bőség zavara miatt nehezebb választani. Meg tudomást szerezni az újakról vagy a jókról, amik tetszenének.
Simán lehet, hogy ugyanazt a stílust szereted a haveroddal, és nem ismeritek egymás zenéjét, mert neki más a forrása, és egyszerűen hozzád nem jutott el az az előadó még. Régen ilyen nem volt.
 
Na megnéztem a másikat is. Ugyan a szöveget nem figyeltem (NEM nem a csajok miatt! Lehet a nagy részét akkor se értettem volna, ha odafigyelek. Egyébként elöl középen jó az a kis vörös;):D), de azért ez se nélkülözi a finom iróniát!:DEszembe jutott a vicc: "Fussunk fiúk, mer' gyünnek!" Tényleg jó zenéi vannak az ipsének, és látszik a klipeken, hogy színész is. Kíváncsi lennék egy olyan filmjére, ahol nemcsak a kemény motorost kell eljátszania!
 
Szerintem olyan filmje nincs. :D
Ja, bár most olvastam, hogy csinált valami western filmet.
 

Blogbejegyzés információ

Szerző
NaNa
Olvasás
1,747
Hozzászólások
12
Utolsó frissítés

Motoros blogok további bejegyzései

NaNa további bejegyzései

Oszd meg ezt a bejegyzést

CsamShop kendők

Back
Oldal tetejére