Street Racer STR motoros kesztyű a MotoZemtől

49/2017 Advent második vasárnapja - Mézeskalács készítés

A héten mézeskalács készült. Most, hogy visszanéztem, két héttel korábban, mint tavaly, pedig ennyire nem állok jól amúgy a karácsonyi készülődéssel.

90206-1512932405-e5ceaa080fdc1cd63084322b5239ebcb.jpg

Mondjuk a mézeskalács készítés inkább a gyerekek lefoglalására jó, amire nagy szükség van, amikor már egy hete itthon vannak betegen. Most viszont van még két hetem ezek szerint, hogy szerezzek új kiszúrókat, mert így legalább az is kiderült, hogy a motoros kollekcióból immár csak egy darab maradt, és a többi is megcsappant a sok gyurmázástól.

Ja, míg el nem felejtem: a tavalyi receptet nem találtam, de a pinterestről mentettem egy újat, ami nagyon jól sikerült. Gyors is, és nem kemény, nem kell napokig állnia, rögtön ehető, és most még több nap után sem száradt ki. Sajnos az eredeti receptet nem tudom linkelni, szóval ide másolom a cetlimről:

300 g finomliszt
50 g rétesliszt
150 g akácméz (termelői) ez kb. 3 evőkanálnyi jól megmerítve, púposan
100 g porcukor
1-2 teáskanál porkakaó - elhagyható, de szebb színe lesz vele
1 teáskanál szódabikarbóna (nem púpos)
60 g vaj vagy zsír (margarin nem jó)
1 tojás + 1 sárgája
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
csipet őrölt gyömbér - elhagyható
Esetleg kevés hideg víz

A sütőt 180 fokra begyújtjuk, egy-két sütőlemezre vagy tepsire sütőpapírt vágunk. A liszteket, kakaót, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket alaposan elkeverjük. A vajat meglágyítjuk, belekeverjük a lisztbe, elmorzsoljuk. A mézet kézmelegnél valamivel jobban felmelegítjük (kb. 50-60 fok), hozzákeverjük a lisztes keverékhez. Beleadjuk a tojást és a sárgáját, majd fakanállal alaposan elkeverjük-dagasztjuk. Ha nem állna össze, pár csepp vízzel segíthetjük.
Hagyjuk hűlni 5-10 percig. Ezután szilikonos sütőlapra borítjuk. 3 részletben dolgozunk vele tovább. 3-5 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, és az előkészített sütőlemezre tesszük őket. Nagyon pici lisztet szórhatunk alá és fölé, de nem mindig szükséges.

Díszítéshez pedig ezt ajánlották, de ezt még nem tudtam kipróbálni:

120-150 g porcukor, 1 tojásfehérje

Az 1 tojásfehérjéből egy kis tálban nagyon kemény habot verünk, ez 5-6 perc is lehet, vagy még több is. (Olyan kemény legyen, hogy késsel ki tudj vágni a habból egy darabot.) Egy evőkanál porcukrot adjunk hozzá, és mixeljük el vele, ezután még két részletben adjuk hozzá a többi cukrot is, folytonos habverés mellett. Előfordulhat, hogy nem kell az összes (150 g) porcukor. Egyszer csak jó lesz. Fényes, sűrű, tartós hab. Ezt nylonzacskóba töltjük, a sarkán nagyon ici-pici lyukat vágunk, tetejét összecsavarjuk. Ezzel írókázhatunk. A díszített kalácsokat száradásig hagyjuk az asztalon. Pár óra alatt megszilárdul a díszítés. Ezután tegyük fémdobozba.
  • Like
Reactions: 2 emberek

Hozzászólások

Én mindig karácsony előtti 1-2 napban szoktam megcsinálni, ahogy sikerült szabit kivenni illetve időm engedi. De most itthon leszek és a gyerek sem fog még hátráltatni vagy hát nem kell lekötni, szóval lehet megcsinálom a héten, végülis hétvégén már aranyvasárnap lesz. Az én receptem egy nénitől van, aki vásárokba készít. Az enyém amikor elkészül ropogós, de hamar puhul, nagy bánatomra. Én ezért vékonyra szoktam nyújtani, mert úgyis feljön sülés közben valamennyire és úgyis puha lesz, ha akarom ha nem :D
 
Jobbulást a gyerkőcöknek!:love:
Anyu biztos kitesz majd magáért az ünnepekben... remélem sikerül bevonnia a gyerekeket is, hadd tanuljanak valami hasznosat is, asszonytól úgyse tudnak:heureka:
Félek az ünnepektől. Nagyon régen nem volt jelentős balhé. Nagyon félek, hogy Karácsonyra telik meg a bugyor. A változásban már nem hiszek.

Áldott, békés Karácsonyt és balesetmentes motoros kilométerekben gazdag Új Évet kívánok Mindannyiotoknak!:love:
 
;)A változás ereje abban van, amikor már tényleg zsigerből le tudod szarni a más hülyeségeit és érintettség nélkül lavírozol ki a konfliktusgerjesztő deffektekből.... ;)
 
Most, hogy beszereztem egy vadiúj motoros pogácsaszaggató készletet, megtaláltam a régit, amit tavaly alaposan becsomagolva eltettem a konyhaszekrény hátuljába. Nyilván, hogy a gyerekek ne tüntessék el.
Szóval most már jöhet a következő forduló, az előző adag úgyis elfogyott. :D
 
Én így vagyok a szabóollómmal. Tudom hogy van, valahol. De esélyem sincs megtalálni. Ha veszek egyet, tuti előkerül :D Ezért még nem vettem és nem is találom. Viszont most kellene... És nincs egy nyamvadt éles olló a házban. Lehet majd anyósnál kiszabom, amit akarok csak félő, hogy megvarrja helyettem, míg nem figyelek oda :cool:
 
MOst hogy átnéztem a megtaláltakat, szerintem már tavaly is vettem egy új készletet, mert több motorból is kettő van. :eek:
 
Ma mi is újabb adagot csináltunk. Ez nem lett olyan jó... dupla mennyiséghez valamit nem jól számoltam szerintem.
 
Insta360 Black Friday sale

Blogbejegyzés információ

Szerző
NaNa
Olvasás
1,941
Hozzászólások
24
Utolsó frissítés

Tagok Blogjai további bejegyzései

NaNa további bejegyzései

Oszd meg ezt a bejegyzést

CsamShop kendők

Back
Oldal tetejére