Street Racer STR motoros kesztyű a MotoZemtől

war eternal

most, hogy újra szóba kerültek a kutyák, fejlemény van villanypásztor ügyben :)
vasárnap délelőtt felraktam [mindenem fáj azóta]. aztán kipróbáltam saját magamon, mielőtt még a kutyát vágja agyon :)
hát mit mondjak, fáj. nem kicsit. mondtam is lefekvés előtt a lányoknak, reggel nézzenek már rá a drótra, nem lóg-e rajta valahol egy kutyatetem :)

másnap aztán délután jöttem haza valahonnan, megyek körbe ellenőrzésre, hallom, hogy valahol pattog, hozzáért valamihez. még az egyik cserép mögötte maradt. ezt kirángattam, teszem félre, látom, hogy settenkedik mögém a kisasszony [szájában a labda, természetesen, terrier]. kapott dögönyözést, aztán indult volna a szokott útvonalán visszafelé, ami egy helyen a kerítés mellett megy, egy fagyalbokor mögött.

látom, hogy megtorpan, visszatolat - és közben vadul morogja a drótot :)

azóta is, ahányszor csak elmegy a közelében, tartja a távolságot rendesen, és morog rá :) szóval biztosan összetalálkoztak már. :)

1-0 ide. lássuk, mit lép legközelebb. :D

  • Like
Reactions: 4 emberek

Hozzászólások

Figyelj rá, hogy ne tudja meg, hogy át lehet ugrani. :D Ne mutasd meg neki hogy átléped, átbújsz a szálak közt, stb stb... Szólj a családnak is, hogy ők is figyeljenek erre. Bármit eltanulnak, főleg a zsiványságot :D Maci látta, hogy a kibicsaklott bokájú szomszéd kisgyereket istápolgatom, utána egy héten keresztül legalább 3-4x elővette a sánta fájós kutya produkciót... majd a behajtott simimennyiség után rohant a kerítéshez vadul ugatni és büszkén kocogott vissza, hogy ő mekkora házőrző... Legalább kétszer bekajáltam neki a fájóslábat... :D Néha most is előveszi, megnézem a tappancsát hátha szálka, akármi, és amikor nyúlok a mancsáért és már vigyorog, akkor tudom, hogy semmi gáz.... Kis genyó, de imádom. :D
 
Azon gondolkozom, hogyan jött ide ez a zenei betét, amit belinkeltél. Azt hiszem, szeretni fogom ezt a zenekart. Csajt így hörögni még életemben nem hallottam. Mégis kihallik, hogy ez bizony nem pasi, aki ilyen hangokat csal ki a torkából. Kicsit olyan In Flames-es beütés, ez nagyon tetszik. Terepen is ilyeneket hallgatsz fejben? Mert akkor veszélyes vagy!:ciao::bang: Én anno általában Steppenwolf-ot hallgattam fejben, vagy Uriah Heep-et, Deep Purple-t, csak néha keményebbeket, amikor nyeregben voltam. Egyszer építettem egy streetfighter stílusú 350-es CZ-t, az kihozta belőlem az állatot, na ott keményebb nóták szóltak fejben...
Kutyusokra visszatérve, nagyon nagy rajongója a nejem Cesar Milan-nek. Figyeld csak meg, egy problémás kutya baja általában a gazdája. Viszont ahogy emberben, úgy kutyában is sokféle személyiség létezik, és a kutyák nagyon intelligensek. Nem attól, hogy ülfekszikpitizik, hanem úgy egyébként. És ezt leginkább egykori pulinkon tudtam megfigyelni. A puli nagyon intelligens, sok mindenre megtanítható, de alapvetően önálló személyiség. Talán ezért is tetszik. Mert én is szeretnék jóval kevesebb kötöttséget és feszkót. Vannak olyan kutyák, akiknek a személyisége ezt testesíti meg, és nem hagyják, hogy a gazdi ezt lenyomja bennük. Figyeld csak meg, sokszor emberben se azt szereted, aki könnyű eset...
Egyébként egyszer engem is megterelt a villanypásztor:beee: tudta a rosseb, mi az, forgattam a szénát a réten, meleg volt, fáradt voltam, megkapaszkodtam benne:heureka:szerintem a lovak, amiket őriztek vele, azóta azon röhögnek:D
 
Mina, kerítés mellett van közvetlenül, nem fogja tőlem látni, hogy át lehet lépni :) egyébként a kutyákról tudni kell, hogy iszonyatosan jó részlet megfigyelők, és nagyon nagyon jól tudnak egymástól [és az embert megfigyelve] tanulni. utánzással. ez a tanításukban is fontos szerepet játszik.
viszont cserébe nagyon rossz általánosítók - szóval ha megtanulta pl a teniszlabdát visszahozni, marhára nem fogja tudni azonnal, hogy a pöttyöst is vissza kell.

Vidék, keress régebbi arch enemyket, még angela gossow-val. ő még ennél is jobb egy kicsit. nagyon sokféle dolgot meghallgatok, ugyanúgy elférnek az 50-60as évek zenéi, mint vangelis, enya és mike oldfield, vagy jean-michael jarre, de alapvetően progresszív rockot és metalt hallgatok a legtöbbet. aztán ezen felül jöhet az arch enemy, nevermore, dark tranquility és hasonlók.
és végül a gyökerek: a 80as évek metal újhullámja. leginkább iron maiden, ők az elsők és az örökké. :)

sajnos úgy látom, CM inkább showman, kicsit túlságosan arról szól, amit csinál. nekem már kicsit visszatetsző. pl. a kutyasulis oktatóink voltak a tavalyin, és mesélték, hogy egy halál passzív goldit és egy teljesen normális vizslát mutatott be, mint problémás kutyákat.
mert ugye az a marketingduma, hogy lehet jelentkezni bárkinek, problémás kutyával, és élőben fogja bemutatni "ismeretlen kutyával" a technikákat. na hát így.
ettől függetlenül vallom, hogy tanulni mindenkitől lehet és kell.

és hogy miért ez lett választva? mert a kutya őnagysága és köztem ez egy war eternal. ki jár túl a másik eszén :)
 
Minket anno eltanácsoltak a kutyasuliból Macival. Körülmény: vigyük fel a kutyát a gerendára. Mondom neki az enyém tériszonyosféle lehet mert a lépcsőn is a fal mellett megy, a kilátóba meg remegve lehet felhúzni a pórázon. Hát a jutifalatért nem igazán akart felmenni, de azzal a módszerrel, hogy én fent vagyok és jutifalattal utánam póráz nélkül, úgy már igen, szép lassan, hason kúszva jött utánam. Jöjjek le a gerendáról, majd az oktató elkezdi feltuszkolni a kutyát, lökdösve. Az meg odakapott a kezére... Szerintem csinálta volna ő, csak nem olyan gyorsan. Azóta már hozzászoktattam a saját módszereimmel a magassághoz, jóval lassabban mint a kutyasuliban, csak türelem kellett hozzá meg lassabb fokozatosság.
 
te jó ég, miféle kutyasuli volt az. :(
nincs olyan, hogy egy kutya nem tud suliba járni - olyan van, hogy előtte terápiára kell menjen, ha agresszióproblémás pl.
ezt még olvasni is gáz.
 
Olyan mint az embereknek az általános iskola... Ha "problémás" vagy, vagy csak egy kicsit szimplán kilógsz a rendszerből már mehetsz is... Pedig csak egy kis odafigyelés kéne, vagy a gazdának magyarázni. Bár, aláírom, van ahol a kutya értelmesebb mint a gazdi... :D
 
általában a kutya értelmesebb. látom a sulin. jó képességű, normális, aktív kutyák vannak kezelhetetlennek és akár agresszívnak kikiáltva [mármint nem nálunk, úgy jönnek ide], holott összesen a gazda alkalmatlan.

gyertek hozzánk, nálunk aztán nem lesz ilyen eltanácsolás, ilyen gerendás ügy miatt, az biztos :)
 
Most már nagyon jók vagyunk Macival, ül, fekszik, marad, pacsit ad, kér, nem csinálja, hopp ugrik ... :D Viszont arra nem jöttem rá, hogy annak mi az oka, hogy néhány embert szívesen megcsípne. Elmegyünk kirándulni, elmegy mellettünk egy, két turistacsoport, abból x emberrel nem foglalkozik, de egyet kiszúr és odakapna... Pórázon és a saját kerítés mellett ilyen. Próbálom sok ember közé vinni, hogy szokja a sok ember közelségét, de úgy látom nem ez lesz a megoldás (100 fő feletti tömegben inkább zavart, az már sok neki, de olyankor már elfelejti a csipkelődést, inkább ráül a lábamra és befarol lábhoz).
 
valami felkelti a zsákmányösztönét [ez a jobbik eset] vagy a védőösztönt [ez a rosszabbik]. ez mindenképpen dominancia-probléma. a falkában a kutya konkrétan MINDEN döntési helyzetet átad az alfának. ezt viszont az alfának ki kell harcolnia.
magyarul, ha a kutya úgy gondolja, te nem vagy alkalmas arra, hogy megvédd a falkát, akkor ő fogja kézbe venni a dolgot, ebből lesznek az agresszióproblémás kutyák. ezért mondtam, hogy ez a rosszabbik verzió.
a jobbik esetben is ugyanígy dominancia gond van, de az kevésbé veszélyes. de ugyanúgy igaz rá: az alfa [a gazda] döntési joga, mikor és mire vadászunk.

ez nyilván nehéz kérdés, mert olyan esetben jön elő, amikor az ember nem feltétlenül szívesen fegyelmezi a kutyáját úgy, hogy közben huszan nézik :)
de máshogy ez nem lesz rendben.
és nem, nagyon nem a verésre gondolok - bár a "verés" mint olyan, egyrészt egy igen tág fogalom, másrészt nagyon túl van dimenzionálva az emberi gondolkodásban, mindkét irányba, a hatásosság és a "kegyetlenség" szempontjából is.
jó tudni egyrészt, hogy a kutyák alapvetően a fizikai büntetéshez szocializálódtak örök fajtaemlékezetükben. ráadásul a fizikai büntetés a lehetséges büntetések sorában csak nagyjából középen helyezkedik el hatásosság és a kutya lelkére gyakorolt hatás szerint is.
magyarul a kutya sokkal kevésbé veszi a lelkére, ha kap a seggére vagy az orrára néha egyet, mint azok a fotelállatbarátok, akik emiatt ordítva esnek neked, ha látják. :)
vannak ennél sokkal jobb fegyelmező eszközök is - de elsődlegesen, ahogy az embernél is mindig így kéne legyen - a következetesség a legfontosabb.
ahogy mondtam már, a részleteket nagyon megfigyelik, de általánosítani nem tudnak. tehát neked kell biztosítani, MINDIG, hogy ha valahova nem kaphat oda otthon, kényelemben, nyugalomban, akkor nem kaphat oda akkor sem, ha vadidegen terepen túráztok és vadidegen szagú emberek jönnek szembe tömegével. mert ez a kutyának két teljesen különböző helyzet, amit ő nem tud összekötni.

[v.ö: "már tudok ülni a teraszon, tudok ülni a kertben és tudok ülni az autóban is!" - és nem pedig "már tudok ülni!"]
 
Jaja, és a kapuszabály is megvan! Elég szőrös szívem van a fotelforradalmárokkal szemben, a más véleménye már jó ideje hidegen hagy... A vadászösztön lesz az. Kiránduláskor csak addig tudom lehívni a vadcsapásról, amíg meg nem indul. Ha időben észreveszem a szimatozást, meg izgatottságot és rászólok, hogy NEM! akkor nem indul el vadászni, de volt már kellemetlen szitu, amikor 15 percet kellett rá várni, meg óbégatni az erdőben, mert úgy gondolta ő a helyi vadásztársaság... míg a seggébe nem durrantanak egyszer... így igyekszem szemmel meg látótávolságon belül tartani. Meg múltkor az egyik majdmegcsípett ember mondta, hogy ő tart a kutyáktól, mert gyerekkorában megharapta egy, és biztos megérezte a kutya, hogy fél. Na most akkor megpróbálok jobban odafigyelni, hogy kikre indul meg, mi az a viselkedés amikor bekapcsol nála a csípkedhetnék. Nagyon köszönöm!
 
:(Jah, és van egy kézhezkapkodós játék itthon, amit viszont velem sosem játszhat, de van aki játssza vele...
 
az teljesen valid, hogy megérzi a félelmet. annak szaga van, még ha számunkra érzékelhetetlen is. hogy ez milyen mechanizmuson keresztül váltja ki belőlük a támadást, azt sajnos nem tudom, de tény, hogy kiváltja. valószínűleg minden benne van: saját falka védelme - az idegen, aki még bizonytalan is - magunkat is meg tudjuk ezzel erősíteni, hogy milyen király tagjai vagyunk a falkának - na lám, a főnök észre se vette, én meg jól megvédtem magunkat - és így tovább.

egyébként ilyen esetben nyugodtan pórázra veheted, ha társaság jön szemben. a kutya ezt nem értékeli elkerülésként részedről - holott valójában tényleg az. így ezzel nem sérül a te elfoglalt pozíciód és tekintélyed - viszont sikerül elkerülnöd egy gáz helyzetet.
 

Blogbejegyzés információ

Szerző
storm
Olvasás
74
Hozzászólások
26
Utolsó frissítés

Motoros blogok további bejegyzései

storm további bejegyzései

  • MAKOT 3.0
    ...ami a magyar kalandmotorosok országos találkozója hangzatos cím...
  • A Perfect Day
    Van egy hely itthon [pontosabban Itthon], ami nagyon régóta arra vár...
  • Hogy legyen mit mesélni...
    Tavaly, amikor épp azt vártam, hogy kinőjön az új kulcscsontom, fejembe...
  • ...
    ne tartsatok kutyát. soha eszetekbe se jusson. vagy ha igen, akkor...
  • dilemma
    ilyen már volt egyszer ugyan, de akkor még csak teoretikus, elméleti...

Oszd meg ezt a bejegyzést

CsamShop kendők

Back
Oldal tetejére