Már párszor kérdezték tőlem, hogy miként csinálom a beiglikölteményeket, én meg mivel marhára utálom ismételni magamat, egyszer leírom, aztán csináljátok. A tészta gyakorlatilag egy édes alaptészta, semmi extrém, a bélésnek meg csak a fantázia szab határt:
Tészta kb 4-5 dagibb rúdhoz:
1 kg liszt
1 zacskó sütőpor
1 kocka Rama
2 dl tejföl
10-20 dkg cukor (ízlés szerint ki mennyire édes tésztát szeretne)
1 teáskanál só
3 tojás a tésztába
1 tojás a beigli megkenéséhez
lazításnak tej
Az összetevőket egy tálba belehajigáljuk, és összegyúrjuk, ha száraz, kellő mennyiségű tejjel kényelmesen gyurmázható anyaggá gyúrjuk. Öklömnyi gömböket szaggatunk, kinyújtjuk, beletekerjük a szajrét, megdöfködjük, lekenjük tojással a rudakat, és 180 fokon szép nyugiban, keveset nyitogatva megsütjük.
A fogpiszkálóval való döfködés nem mindig segít azon, hogy a beigli ki ne durranjon, az leginkább a töltelék állagán múlik: ha sok nedvességet tartalmaz, akkor hajlamos inkább szétnyílni. A reszelt alma a trükkje a szárazabb magos töltelékek fűrészporszerűvé válásának megelőzésére. ;-) A tejszín inkább krémesíti az ízvilágot. Nálam az a szokás, hogy spórolok a gyúrással, így vékony a tészta és sok a bélés
Töltelékek: összetevők egyéni ízlés szerinti mennyiségben, hogy ne legyen nagyon száraz, almával vagy tejszínnel
Diós:
darált dió, reszelt alma, cukor, citromhéjja reszelve, fél citrom leve,
Diós-narancsos:
darált dió, cukor, narancs egészben ledarálva, citromhéja reszelve, ha nagyon laza pár evőkanál gríz
Diós-rumos:
darált dió, rum vagy rum aroma,cukor, alma, vanília
Fahéjjas-mogyorós:
darált pirított törökmogyoró, alma, tejszín, cukor, sok fahéj
Mogyorós:
darált pirított törökmogyoró, egy kicsi kakaópor ha a nutella felé akarjuk tolni az ízvilágot, cukor, alma
Túrós-megyes:
Túró, tejföl, cukor, vanília, lecsöpögtetett megybefőtt, ha nagyon laza, pár evőkanál gríz
Megyes-csokis:
lecsöpögtetetett megybefőtt, kakaópor, cukor, tejszín, gríz
Megyes-mákos:
lecsöpötetett megybefőtt, reszelt citrom héja, mák, cukor, tejszín
Mákos:
darált mák, reszelt citrom héja, alma, cukor, tejszín
Mákos-áfonyás:
darált mák, reszelt citrom héja, alma, cukor, áfonyalekvár, aszalt áfonya
Gesztenyés:
Gesztenyemassza (érdemes jobb minőséget választani, mert nem mindegyik bírja a sütést), alma,
Gesztenyés-mogyorós:
Gesztenyemassza, alma, mogyoró, cukor, tejszín
Datolyás-diós:
Darált datolya, darált dió, alma, tejszín
A további beigli bélés recepteknek csak a fantázia szab határt, kísérletezzetek bátran!
Majd lemotorozuk!
Tészta kb 4-5 dagibb rúdhoz:
1 kg liszt
1 zacskó sütőpor
1 kocka Rama
2 dl tejföl
10-20 dkg cukor (ízlés szerint ki mennyire édes tésztát szeretne)
1 teáskanál só
3 tojás a tésztába
1 tojás a beigli megkenéséhez
lazításnak tej
Az összetevőket egy tálba belehajigáljuk, és összegyúrjuk, ha száraz, kellő mennyiségű tejjel kényelmesen gyurmázható anyaggá gyúrjuk. Öklömnyi gömböket szaggatunk, kinyújtjuk, beletekerjük a szajrét, megdöfködjük, lekenjük tojással a rudakat, és 180 fokon szép nyugiban, keveset nyitogatva megsütjük.
A fogpiszkálóval való döfködés nem mindig segít azon, hogy a beigli ki ne durranjon, az leginkább a töltelék állagán múlik: ha sok nedvességet tartalmaz, akkor hajlamos inkább szétnyílni. A reszelt alma a trükkje a szárazabb magos töltelékek fűrészporszerűvé válásának megelőzésére. ;-) A tejszín inkább krémesíti az ízvilágot. Nálam az a szokás, hogy spórolok a gyúrással, így vékony a tészta és sok a bélés
Töltelékek: összetevők egyéni ízlés szerinti mennyiségben, hogy ne legyen nagyon száraz, almával vagy tejszínnel
Diós:
darált dió, reszelt alma, cukor, citromhéjja reszelve, fél citrom leve,
Diós-narancsos:
darált dió, cukor, narancs egészben ledarálva, citromhéja reszelve, ha nagyon laza pár evőkanál gríz
Diós-rumos:
darált dió, rum vagy rum aroma,cukor, alma, vanília
Fahéjjas-mogyorós:
darált pirított törökmogyoró, alma, tejszín, cukor, sok fahéj
Mogyorós:
darált pirított törökmogyoró, egy kicsi kakaópor ha a nutella felé akarjuk tolni az ízvilágot, cukor, alma
Túrós-megyes:
Túró, tejföl, cukor, vanília, lecsöpögtetett megybefőtt, ha nagyon laza, pár evőkanál gríz
Megyes-csokis:
lecsöpögtetetett megybefőtt, kakaópor, cukor, tejszín, gríz
Megyes-mákos:
lecsöpötetett megybefőtt, reszelt citrom héja, mák, cukor, tejszín
Mákos:
darált mák, reszelt citrom héja, alma, cukor, tejszín
Mákos-áfonyás:
darált mák, reszelt citrom héja, alma, cukor, áfonyalekvár, aszalt áfonya
Gesztenyés:
Gesztenyemassza (érdemes jobb minőséget választani, mert nem mindegyik bírja a sütést), alma,
Gesztenyés-mogyorós:
Gesztenyemassza, alma, mogyoró, cukor, tejszín
Datolyás-diós:
Darált datolya, darált dió, alma, tejszín
A további beigli bélés recepteknek csak a fantázia szab határt, kísérletezzetek bátran!
Majd lemotorozuk!