Régebben, mikor még rendszeresen látogattuk a hagyományőrző rendezvényeket, nem volt alkalom, amikor kihagytuk volna ezt a finomságot. Persze ott egy-két gombóc volt az adag, mert igazán laktató, tömény édességről van szó.
Végül meg is vettem Nyers Csaba Bevezetés a gabonakonyhába című kis füzetét, amiben sok más recept mellett ez is benne van. A többit persze még nem próbáltam...
Az évek folyamán ipari mennyiség fogyott nálunk a "tönkölyösből". Ha ilyen őszi-téli időszakban jár valaki nálunk, legtöbbször nem ússza meg, hogy megkínáljuk. Most azt írom le, hogy én hogy készítem, mert a neten sehol nem találtam meg a leírást, és a füzet is eltűnt épp... de lehet, hogy az volt az, amiből az egér fészket épített a spájzban...
Az elkészítés nagyon egyszerű:
1 bögre tönkölybúza darát kevés vajon megpirítok. Egy csipet sót is szoktam bele rakni ilyenkor. (Az évek folyamán próbáltam már kusz-kusszal is, úgy nekem jobban tetszik az állaga, mert a tönkölydara egyre apróbb szemű manapság, de a fele-fele arányban keverés nálunk a tökéletes megoldás.)
Közben 3 bögre vizet felforralok, beleteszek mazsolát is, hogy az is megpuhuljon.
Ha forr a víz, hozzáöntöm a forró darához, és megpróbálom csomómentesen elkeverni. (A gázt ilyenkor már el lehet zárni.) Ez nem mindig sikerül, de nálunk olyan perverz népek laknak, hogy még a csomókat is szeretik benne. Egyébként a kuszkusszal könnyebb dolgozni ebből a szempontból.
Ezután már csak az egyéni kreativitás illetve az aktuális gyümölcsszezon határozza meg a többit:
- fahéjat mindenképp teszek bele, mert az kell
- mindenféle magok, a nagyobbak természetesen darálva (dió, mandula, mogyoró, szezámmag, lenmag, tökmag, szotyi)
- szezonális vagy befőzött illetve fagyasztott gyümölcsök (alma mindig van benne, és mehet minden más is: körte, meggy, cseresznye, málna, szeder - bevallom déligyümölccsel még nem próbáltam, de azt az ősmagyarok biztos nem is ismerték).
- egy fél citrom leve
- édesítésre mézet vagy barna cukrot szoktam használni.
Csak zárójelben teszem hozzá, hogy nálunk a bögre fél literes, úgyhogy egy nagy wokban szoktam készíteni. A tönkölyös tökéletes reggeli, de bármikor bevethető édesség, ami amilyen ronda, olyan finom.
Mivel a tönköly melegítő étel, főleg a hűvösebb napokon praktikus fogyasztani, de emiatt - illetve a benne lévő rengeteg földi jónak köszönhetően - elég durván hizlal is. Javasolt Nyers Csabához hasonlóan fagyis kanállal mérni, és csak 1-2 gombócot fogyasztani.
Végül meg is vettem Nyers Csaba Bevezetés a gabonakonyhába című kis füzetét, amiben sok más recept mellett ez is benne van. A többit persze még nem próbáltam...
Az évek folyamán ipari mennyiség fogyott nálunk a "tönkölyösből". Ha ilyen őszi-téli időszakban jár valaki nálunk, legtöbbször nem ússza meg, hogy megkínáljuk. Most azt írom le, hogy én hogy készítem, mert a neten sehol nem találtam meg a leírást, és a füzet is eltűnt épp... de lehet, hogy az volt az, amiből az egér fészket épített a spájzban...
1 bögre tönkölybúza darát kevés vajon megpirítok. Egy csipet sót is szoktam bele rakni ilyenkor. (Az évek folyamán próbáltam már kusz-kusszal is, úgy nekem jobban tetszik az állaga, mert a tönkölydara egyre apróbb szemű manapság, de a fele-fele arányban keverés nálunk a tökéletes megoldás.)
Közben 3 bögre vizet felforralok, beleteszek mazsolát is, hogy az is megpuhuljon.
Ha forr a víz, hozzáöntöm a forró darához, és megpróbálom csomómentesen elkeverni. (A gázt ilyenkor már el lehet zárni.) Ez nem mindig sikerül, de nálunk olyan perverz népek laknak, hogy még a csomókat is szeretik benne. Egyébként a kuszkusszal könnyebb dolgozni ebből a szempontból.
- fahéjat mindenképp teszek bele, mert az kell
- mindenféle magok, a nagyobbak természetesen darálva (dió, mandula, mogyoró, szezámmag, lenmag, tökmag, szotyi)
- szezonális vagy befőzött illetve fagyasztott gyümölcsök (alma mindig van benne, és mehet minden más is: körte, meggy, cseresznye, málna, szeder - bevallom déligyümölccsel még nem próbáltam, de azt az ősmagyarok biztos nem is ismerték).
- egy fél citrom leve
- édesítésre mézet vagy barna cukrot szoktam használni.
És kész.
Csak zárójelben teszem hozzá, hogy nálunk a bögre fél literes, úgyhogy egy nagy wokban szoktam készíteni. A tönkölyös tökéletes reggeli, de bármikor bevethető édesség, ami amilyen ronda, olyan finom.
Mivel a tönköly melegítő étel, főleg a hűvösebb napokon praktikus fogyasztani, de emiatt - illetve a benne lévő rengeteg földi jónak köszönhetően - elég durván hizlal is. Javasolt Nyers Csabához hasonlóan fagyis kanállal mérni, és csak 1-2 gombócot fogyasztani.