Street Racer STR motoros kesztyű a MotoZemtől

Tönkölybúzás csemege

Régebben, mikor még rendszeresen látogattuk a hagyományőrző rendezvényeket, nem volt alkalom, amikor kihagytuk volna ezt a finomságot. Persze ott egy-két gombóc volt az adag, mert igazán laktató, tömény édességről van szó.

Végül meg is vettem Nyers Csaba Bevezetés a gabonakonyhába című kis füzetét, amiben sok más recept mellett ez is benne van. A többit persze még nem próbáltam...

Az évek folyamán ipari mennyiség fogyott nálunk a "tönkölyösből". Ha ilyen őszi-téli időszakban jár valaki nálunk, legtöbbször nem ússza meg, hogy megkínáljuk. Most azt írom le, hogy én hogy készítem, mert a neten sehol nem találtam meg a leírást, és a füzet is eltűnt épp... de lehet, hogy az volt az, amiből az egér fészket épített a spájzban...
72925-1416131748-9271523324f74d480928fda44541a19d.jpg
Az elkészítés nagyon egyszerű:

1 bögre tönkölybúza darát kevés vajon megpirítok. Egy csipet sót is szoktam bele rakni ilyenkor. (Az évek folyamán próbáltam már kusz-kusszal is, úgy nekem jobban tetszik az állaga, mert a tönkölydara egyre apróbb szemű manapság, de a fele-fele arányban keverés nálunk a tökéletes megoldás.)

Közben 3 bögre vizet felforralok, beleteszek mazsolát is, hogy az is megpuhuljon.

Ha forr a víz, hozzáöntöm a forró darához, és megpróbálom csomómentesen elkeverni. (A gázt ilyenkor már el lehet zárni.) Ez nem mindig sikerül, de nálunk olyan perverz népek laknak, hogy még a csomókat is szeretik benne. Egyébként a kuszkusszal könnyebb dolgozni ebből a szempontból.
72924-1416131739-6d1f8dfc03c7e890e5f31a8a0af2f959.jpg

Ezután már csak az egyéni kreativitás illetve az aktuális gyümölcsszezon határozza meg a többit:
- fahéjat mindenképp teszek bele, mert az kell
- mindenféle magok, a nagyobbak természetesen darálva (dió, mandula, mogyoró, szezámmag, lenmag, tökmag, szotyi)
- szezonális vagy befőzött illetve fagyasztott gyümölcsök (alma mindig van benne, és mehet minden más is: körte, meggy, cseresznye, málna, szeder - bevallom déligyümölccsel még nem próbáltam, de azt az ősmagyarok biztos nem is ismerték).
- egy fél citrom leve
- édesítésre mézet vagy barna cukrot szoktam használni.

És kész.

Csak zárójelben teszem hozzá, hogy nálunk a bögre fél literes, úgyhogy egy nagy wokban szoktam készíteni. A tönkölyös tökéletes reggeli, de bármikor bevethető édesség, ami amilyen ronda, olyan finom.

Mivel a tönköly melegítő étel, főleg a hűvösebb napokon praktikus fogyasztani, de emiatt - illetve a benne lévő rengeteg földi jónak köszönhetően - elég durván hizlal is. Javasolt Nyers Csabához hasonlóan fagyis kanállal mérni, és csak 1-2 gombócot fogyasztani.
  • Like
Reactions: 3 emberek

Hozzászólások

De megkóstolnám ... A múltkor kérdeztél erről a vizaforraló kinézetű valamiről úhyg ez is érdekelhet:
(csak mert a blogban olvastam a szemcseméretről )
http://www.ketezeregy.hu/bolt/malom/malomgyarto/kombinalt

Most éppen ezt találtam ,de van nagyon sok sok fajta is ..még elektromos is...
Mi egy malmon gondolkozunk régóta mert magvak azok vannak...
De mi ebben is olyan drága ....
 
@bae erről a hsz-ról tök lemaradtam.
Amúgy mostanában nem ettünk tönkölyöst... a gyerekek nem szeretik, hogy mazsola van benne, a férjem mostanában nem eszik lisztes dolgokat, én meg magamnak nem állok neki főzőcskézni. Elég az akkor, amikor kötelező. :D
 
Pont így vagyok én is! Csak én az egész főzés témával ... Magamnak minek ... A gyermekem eszik az oviban meleg ennivalót :spagetti: Az apukája ha főzök nem éhes , ha nem főzök keresi .... :ehes: Csúcs banda... :D
 

Blogbejegyzés információ

Szerző
NaNa
Olvasás
2,296
Hozzászólások
10
Utolsó frissítés

Motoros blogok további bejegyzései

NaNa további bejegyzései

Oszd meg ezt a bejegyzést

CsamShop kendők

Back
Oldal tetejére