Ezzel a bejegyzéssel pont egy hónapot késtem, de azt gondolom meg kell róla emlékeznem. Nemcsak azért, mert Lőrinc első szülinapja volt, hanem azért is, mert első alkalommal rendeztem ilyen igazi, nagyszabású, családi összejövetelt, amikor a kaját is egyedül készítettem. Hiába, a gyerek mindent megváltoztat.
A menü a következő volt:
- Árpádföldi joghurtos körteleves
- Bajor rakott burgonya pácolt csirkemellel
- Eperlekvárral töltött banántorta citrommártással
- Krumplis pogácsa
Ahhoz, hogy időben készen legyek, már előző nap elkezdtem felkészülni, így pl. a körtelevest meg tudtam csinálni előre. Ez már csak azért is praktikus volt így, mert a körteleves hidegen finom, úgyhogy bőven volt ideje kihűlni. A recept, ahogy látható az internetről származik, és még pár héttel korábban találtam, mikor elkezdtek a fáról lehullani a körték. Ezt az ételt már volt időm begyakorolni, mert ilyen sok körte még soha nem volt szerintem ezen a fán (legalábbis az elmúlt 12 évben egész biztos), mint idén. Szóval egy héten legalább egyszer csinálnom kellett egy ilyen bödönnel...
A főétel szintén a kisujjamban van... Rakott krumplit gondolom majdnem mindenki tud készíteni. Ez a kaja attól "bajor", hogy savanyú káposzta van benne. Mivel a férjem családja sváb, Bajorországból jöttek az őseik, és ezt egyfolytában emlegeti is, egyszer pár éve ezt a receptet találtam neki az interneten.
Nagyon egyszerű elkészíteni, és még az előkészítése sem olyan hosszadalmas, mint az általunk ismert rakott krumplinak - ez pedig csak előnyére szolgálhat egy ételnek - viszonylag gyakran van ez ebédre. A kizsírozott tepsibe alulra teszem a savanyú káposztát kb. 2-3 cm vastagságban. Mivel nem szoktam elaprózni, és igyekszem legalább két napra főzni, ez a nagy tepsimben másfél-két kiló is lehet.
Erre jönnek a csirkemell szeletek egyben - tök jó, mert így csak meg kell tisztítani, és vékonyabbra vágni őket. Nekem ehhez 3 egész mell kell. Ezúttal előre bepácolt melleket vettem, úgyhogy az ízesítéssel sem volt gondom. A krumplikat ugyanúgy kb. 7-8 mm vastag karikákra vágom, mint a rendes rakott krumplinál, és nyersen elhelyezem a tepsiben utolsó rétegnek.
A végén egy félliteres (jó lesz az 330 ml-nek is mostanában) tejfölt összekeverek egy tojással, sóval borssal és 3-4 gerezd fokhagymával, és ezzel locsolom meg az egészet. Kb. háromnegyed óra alatt készre sül... hogy milyen fokozaton azt ne kérdezzétek, mert hol a legnagyobbra tekerem a sütő gombját, hol közepesre...
A kardinális kérdés természetesen a torta volt. Gondolom a legtöbb anyuka szeretné meglepni a saját (első) gyerekét egy önmaga által készített gyönyörűséggel. Tortát sem csináltam még soha, amúgy a krémes-habos borzalmakat nem is nagyon szeretem, és főleg a gyereknek nem adnék ilyesmit. Szóval valami olyan kellett, amivel nem égek be nagyon a család előtt, és a gyerek is megeheti...
Szerencsére bevillant, hogy pár éve csináltam utoljára azt a banános piskótát, aminek a receptjét még HDanditól szereztük. Úgy emlékeztem, ez egy nagyon puha, önmagában is krémes állagú piskóta, ami a banántól tök finom. Szerencsére egy régi DVD-n megtaláltam a receptet.
Banános süti
17 dkg vajat habosra keverünk 17 dkg barna cukorral, 4 tojás sárgájával, majd 2 érett nagy banánnal, 2 kávéskanál vaníliaaromával, 6 púpos evőkanál (2 dl) tejföllel, csipet sóval, és 35 dkg liszttel elkevert 1 tasak sütőporral. A 4 tojás fehérjét 6 evőkanál kristálycukorral kemény habbá verjük, és óvatosan hozzá keverjük a többihez. Kivajazott sütőformába (vagy sütőpapírosba) öntjük és 160 C-os előmelegített sütőben (gáznál 4 fokozat) 40 percig sütjük. Szúrópróbával ellenőrizhetjük. Pikáns lekvárral (szilva, ribizli, málna) vagy citrommázzal nagyon finom.
Mivel tortaformában terveztem készíteni, úgy döntöttem, megpróbálkozom a citrommázzal is, ami a recept szerint így hangzik:
Citrommáz
Elkészítési idő: 15 perc
Munkaidő: 15 perc
könnyen elkészíthető
olcsó
Eszközök: citromnyomó , kés , keverőtál
½ db leve citrom, 2 evőkanál víz, 30 dkg cukor
Elkészítés:
1. A cukrot a citrom levével és a vízzel addig keverjük, amíg a cukor elolvad (kb. 15 perc). Csak annyira híg legyen, hogy rácsurgathassuk a tészta tetejére.
2. A mázzal megkent tortát 1 napig szellős, hűvös helyen szárítjuk.
Az elkészült máz egy torta bevonásához elegendő.
Gondolom nem kell mondanom, hogy ami végül elrontotta a tortát, az a citrommáz volt, mert hiába is kevertem egy fél napon keresztül, nem akart elolvadni, végül rákentem a tortára, de az már a kenés közben beszívta a máz nedves részét, és a kristályok kiültek a tortára körbe... már ahova jutott belőle. Aztán a férjem mondta, hogy csináljak inkább még egy adagot, de arra hivatkozva, hogy egy igazi házi torta nem a szépségéről híres, és amúgy sem akarom, hogy a kristálycukor ropogjon a vendégek fogai alatt, végül úgy hagytam, havasan...
A nagy alkalomra szerintem egész szépen megterítettem, és miközben a vendégek eszegették a fogásokat sorban, még két tepsi krumplis pogácsa is készült. Ezzel csak annyi votl a baj, hogy nem találtam már itthon több fehér lisztet, met elhasználtam a tortába, ezért teljes kiőrlésűből készült, úgy meg azért mégsem ugyanolyan. A gyerekeknek amúgy így is nagyon ízlett.
Egyébként ha valaki tud olyan krumplis pogi receptet, ami tömör, magas és leveles (tehát nem habos, nem omlósz, nem lapos), amilyet a nagymamám csinált, ne fogja vissza magát... Úgy szeretnék megint enni egy olyat, amilyet eddig csak nála ettem!
A menü a következő volt:
- Árpádföldi joghurtos körteleves
- Bajor rakott burgonya pácolt csirkemellel
- Eperlekvárral töltött banántorta citrommártással
- Krumplis pogácsa
Ahhoz, hogy időben készen legyek, már előző nap elkezdtem felkészülni, így pl. a körtelevest meg tudtam csinálni előre. Ez már csak azért is praktikus volt így, mert a körteleves hidegen finom, úgyhogy bőven volt ideje kihűlni. A recept, ahogy látható az internetről származik, és még pár héttel korábban találtam, mikor elkezdtek a fáról lehullani a körték. Ezt az ételt már volt időm begyakorolni, mert ilyen sok körte még soha nem volt szerintem ezen a fán (legalábbis az elmúlt 12 évben egész biztos), mint idén. Szóval egy héten legalább egyszer csinálnom kellett egy ilyen bödönnel...
A főétel szintén a kisujjamban van... Rakott krumplit gondolom majdnem mindenki tud készíteni. Ez a kaja attól "bajor", hogy savanyú káposzta van benne. Mivel a férjem családja sváb, Bajorországból jöttek az őseik, és ezt egyfolytában emlegeti is, egyszer pár éve ezt a receptet találtam neki az interneten.
Nagyon egyszerű elkészíteni, és még az előkészítése sem olyan hosszadalmas, mint az általunk ismert rakott krumplinak - ez pedig csak előnyére szolgálhat egy ételnek - viszonylag gyakran van ez ebédre. A kizsírozott tepsibe alulra teszem a savanyú káposztát kb. 2-3 cm vastagságban. Mivel nem szoktam elaprózni, és igyekszem legalább két napra főzni, ez a nagy tepsimben másfél-két kiló is lehet.
Erre jönnek a csirkemell szeletek egyben - tök jó, mert így csak meg kell tisztítani, és vékonyabbra vágni őket. Nekem ehhez 3 egész mell kell. Ezúttal előre bepácolt melleket vettem, úgyhogy az ízesítéssel sem volt gondom. A krumplikat ugyanúgy kb. 7-8 mm vastag karikákra vágom, mint a rendes rakott krumplinál, és nyersen elhelyezem a tepsiben utolsó rétegnek.
A végén egy félliteres (jó lesz az 330 ml-nek is mostanában) tejfölt összekeverek egy tojással, sóval borssal és 3-4 gerezd fokhagymával, és ezzel locsolom meg az egészet. Kb. háromnegyed óra alatt készre sül... hogy milyen fokozaton azt ne kérdezzétek, mert hol a legnagyobbra tekerem a sütő gombját, hol közepesre...
A kardinális kérdés természetesen a torta volt. Gondolom a legtöbb anyuka szeretné meglepni a saját (első) gyerekét egy önmaga által készített gyönyörűséggel. Tortát sem csináltam még soha, amúgy a krémes-habos borzalmakat nem is nagyon szeretem, és főleg a gyereknek nem adnék ilyesmit. Szóval valami olyan kellett, amivel nem égek be nagyon a család előtt, és a gyerek is megeheti...
Szerencsére bevillant, hogy pár éve csináltam utoljára azt a banános piskótát, aminek a receptjét még HDanditól szereztük. Úgy emlékeztem, ez egy nagyon puha, önmagában is krémes állagú piskóta, ami a banántól tök finom. Szerencsére egy régi DVD-n megtaláltam a receptet.
Banános süti
17 dkg vajat habosra keverünk 17 dkg barna cukorral, 4 tojás sárgájával, majd 2 érett nagy banánnal, 2 kávéskanál vaníliaaromával, 6 púpos evőkanál (2 dl) tejföllel, csipet sóval, és 35 dkg liszttel elkevert 1 tasak sütőporral. A 4 tojás fehérjét 6 evőkanál kristálycukorral kemény habbá verjük, és óvatosan hozzá keverjük a többihez. Kivajazott sütőformába (vagy sütőpapírosba) öntjük és 160 C-os előmelegített sütőben (gáznál 4 fokozat) 40 percig sütjük. Szúrópróbával ellenőrizhetjük. Pikáns lekvárral (szilva, ribizli, málna) vagy citrommázzal nagyon finom.
Mivel tortaformában terveztem készíteni, úgy döntöttem, megpróbálkozom a citrommázzal is, ami a recept szerint így hangzik:
Citrommáz
Elkészítési idő: 15 perc
Eszközök: citromnyomó , kés , keverőtál
½ db leve citrom, 2 evőkanál víz, 30 dkg cukor
Elkészítés:
1. A cukrot a citrom levével és a vízzel addig keverjük, amíg a cukor elolvad (kb. 15 perc). Csak annyira híg legyen, hogy rácsurgathassuk a tészta tetejére.
2. A mázzal megkent tortát 1 napig szellős, hűvös helyen szárítjuk.
Az elkészült máz egy torta bevonásához elegendő.
Gondolom nem kell mondanom, hogy ami végül elrontotta a tortát, az a citrommáz volt, mert hiába is kevertem egy fél napon keresztül, nem akart elolvadni, végül rákentem a tortára, de az már a kenés közben beszívta a máz nedves részét, és a kristályok kiültek a tortára körbe... már ahova jutott belőle. Aztán a férjem mondta, hogy csináljak inkább még egy adagot, de arra hivatkozva, hogy egy igazi házi torta nem a szépségéről híres, és amúgy sem akarom, hogy a kristálycukor ropogjon a vendégek fogai alatt, végül úgy hagytam, havasan...
A nagy alkalomra szerintem egész szépen megterítettem, és miközben a vendégek eszegették a fogásokat sorban, még két tepsi krumplis pogácsa is készült. Ezzel csak annyi votl a baj, hogy nem találtam már itthon több fehér lisztet, met elhasználtam a tortába, ezért teljes kiőrlésűből készült, úgy meg azért mégsem ugyanolyan. A gyerekeknek amúgy így is nagyon ízlett.
Egyébként ha valaki tud olyan krumplis pogi receptet, ami tömör, magas és leveles (tehát nem habos, nem omlósz, nem lapos), amilyet a nagymamám csinált, ne fogja vissza magát... Úgy szeretnék megint enni egy olyat, amilyet eddig csak nála ettem!