Street Racer STR motoros kesztyű a MotoZemtől

Sprechen Sie deutsch? - az én szemszögemből :)

Tegnap estefelé Tagamával "összefutottunk" a fészbúkon és megállapodtunk, hogy eléggé hasonlóan gondolkodunk erről az idegennyelv-kérdésről, ő akkor már konkrétan írta a blogot, nekem csak ma állt össze véglegesen a fejemben, amit erről gondolok és szívesen kiírnék magamból.
Szóval ami nálam totál kiveri a biztosítékot, az első körben az, hogy amikor kiderül, Svájcban dolgozom, mint felszolgáló, mindenkinek az az első (vagy néhányadik) kérdése: és beszéled a nyelvet? Újabban már erre elkezdtem azt válaszolni, hogy nem, itt mindenki beszél magyarul, és az étterem ajtajára is ki van írva, hogy belépés csak alapfokú magyar nyelvtanfolyam elvégzése után. Mégis mit gondolsz, bazmeg?!?!?! Hogy nyelvtudás nélkül szaladgálok itt a mindenféle nációjú vendégek között és jelbeszéddel kommunikálunk?!?!?!
Na, miután ezt a kört letudtuk, akkor üzembiztosan kilyukadunk oda, hogy nem tudsz nekem is ott valami melót??? Dehogynem, barátom, tudok. Aztán TE a németet beszéled-e?!?! Amire a legeslegkedvencebb válaszom (10-ből 9-szer), aminek hallatán lerohanok az agyamról és a Holdba fel tudnám rúgni az embert, hogy óóóóó, német kell???? Hát tudod, az a nyelv nekem nagyon nem fekszik, nem tetszik, én inkább angolos vagyok... Igen, cseszed, angolos vagy?!?!?!? Lefordíthatom ezt az eget rengető baromságot, amit mondtál?!?!?! Valójában arról van szó, hogy soha a büdös, kicseszett életedben nem volt halvány segéd közöd sem egyetlen idegen nyelvhez sem (az általános iskolai oroszt kivéve, de arról akkor se volt fingod se, ahogy most sincs), de mivel a tévéből-rádióból, de még a villanyborotvád on-off gombjáról is az angol szpícs ömlik rád, hát a világ több száz nyelve közül az tűnik ismerősnek számodra, és ettől a téves benyomástól vezérelve alakulhatott ki benned az az agybeteg elmélet, ami ezt az orbitális fasságot mondatta veled, hogy te angolos vagy... de ha tényleg angolos vagy, akkor mondj már nekem pár összefüggő angol mondatot! Jah, hogy nem jutunk tovább az oh, i miss you, baby - típusú kedvenc zenekarod slágeréből kiollózott, magasröptű és mélyértelmű tőmondatoknál?!?!?! Akkor milyenes is vagy te, agyoniskolázott, IQ-fighter?!?!?! És mondok még valamit, hadd tudd meg a NAGY TITKOT: egy nyelv nem attól tetszik valakinek, hogy milyennek hallja, ó nem... gondolj csak bele, a gyönyörű és dallamos spanyol nyelv ugye tetszik???? De ha holnap ledobnának ejtőernyővel Spanyolország közepén, és X ideig ott kellene rostokolnod, egyetlen árva betű nyelvtudás nélkül, elhiszed nekem, hogy már a harmadik napon hánynál a spanyoltól?!?!?! Hogy mindenki ezen a köcsög, kicseszett nyelven dumál neked, és te nem érted, és nem tudsz kommunikálni, és nem tudod megértetni magad??? Bizony, barátom, egy nyelvről SOHA nem szabad előre eldöntened, szereted-e, tetszik-e, mert attól fogod szeretni és attól fog tetszeni, hogy megtanulsz kommunikálni rajta!!! És lehet az urbuntu, vagy szuahéli, ahogy sikerélményed lesz, hogy akár minimálisan is, de képes vagy kommunikálni, elkezded megszeretni azt a nyelvet.
Nekem ne mondja senki, hogy az egyik nyelvet meg tudja tanulni, a másikat nem, átlagos értelemmel, intelligenciával, egy kis igyekezettel MINDEN nyelven meg lehet tanulni egy alapszintű kommunikációt! Csakhogy az ilyen fanyalgó, nyafogó seggfejek 90%-a otthon ül a langyos szarban, ami már a szájáig ér és már hullámzik is, évek óta munkanélküli, vagy éhbérért dolgozik, de kényelmesebb neki este beledögleni a fotelba a tévé elé egy sörrel és siránkozni, mint tenni valamit saját magáért. Angolos vagy, bazmeg??? Igen???? Az elmúlt 4-5 évben, mióta igazán hízik a szar körülötted, miért nem tanultál meg akkor ANGOLUL legalább????? Ha minden áldott este a tévé előtti döglés helyett csak 5 szót és egy nyelvtani szabályt megtanultál volna, már jobban beszélnél angolul, mint én németül, aki közel 20 éve használom szinte folyamatosan a nyelvtudásomat!!!!! De a fotelból sírni sokkal, sokkal egyszerűbb, mint elindulni és TENNI valamit - és közben például ki tudsz ötleni külföldi munkalehetőségekre is ilyen frappáns kifogásokat, hogy bocs, én inkább angolos vagyok. Hát akkor legyél angolos otthon, sörrel a kezedben. De amikor elkezdődik este a Coloumbo, akkor gondolj rám: én ebben a percben is tányérokkal és poharakkal rohangálok, és minden egyes ledolgozott órámért 3 ezer forintot kapok kézhez tisztán, nettóban. Amikor reklám van a Coloumboban, akkor arra is rá fogsz érni, hogy ezt beszorozd napi 9 órával és havi 22 munkanappal. Mert ÉN németes vagyok, tudod? Mert ÉN képes voltam kilépni a komfortzónámból, és tenni magamért, a családomért valamit. Nekem nem a német volt a problémám, igazad van. De tudod: mindenkinek a saját keresztje a legnehezebb. Nálam jobban ember nem szenvedi meg a világon a külföldi melót, minden egyes alkalommal bőgve indulok el otthonról, és hazafelé az autópályán az első táblát, amire már ki van írva, hogy Budapest, megkönnyezem... hosszú évek óta, minden alkalommal. És mégis csinálom és bevállalom, hogy hosszú évek óta nincs Karácsonyom - Szentestém, nekem nincs Szilveszter, lemaradok a szeretteim szülinapjáról, esküvőkről, keresztelőkről, temetésekről, bulikról, én nem járok nyaralni, nekem esténként nincs kihez odabújjak, engem nem ölel át, biztat vagy vigasztal senki, magam vagyok, egyedül, és erősnek, határozottnak, keménynek kell lennem, mert itt nekem senki nincs, aki segítene. Tudom, Te angolos vagy. De tudod mit? Én meg családcentrikus, szentimentális Rák, akit a szerettei, a családja közelsége éltet - és mégis itt vagyok. Mert ez a legtöbb, amit jelen helyzetben magamért és a családomért tenni tudok, hát megteszem. És te azt mondod nekem, angolos vagy?!?!?!? Hát cseszd meg.

(bárminemű hasonlóság a leírt pédabéli ismerősömmel csakis a színtiszta paranoia műve, valamint akinek nem inge, ne gombolkozzon, és a többi... love and peace)

Hozzászólások

T
Na ezt fordítsátok le:

Ana Mammaladaama hamma ana daham.

Bécsiül van :D
 
HA nem is nyelvi vonatkozásban (mert ott én bizony lusta dög vagyok, kb akkor tanulnék meg egy nyelvet rendesebben ha a közeg miatt rákényszerülnék) de azért átérzem milyen bántó ha közlik hogy neked bizony milyen könnyű mert bizony tudsz németül és akkor már kapsz melót "persze Könnyedén" Na persze.... azért ha jól gondolom az sem magától jött, ott is teljesíteni kell.... És azért is megértem, mert a saját barátomtól kapok eleget. Nem tartja munkának a munkámat, csak mert nyáron volt egy időszak kb 1,5 hónap, amíg alig volt melónk, napi 1-2 óra munka után neten lógtunk folyamatosan. Én meg voltam olyan botor hogy elújságoltam neki mi a helyzet. Azóta ha megkérdezi milyen napom volt és azt mondom fárasztó/dolgos stb. mindig gúnyolódik h na persze... Szar érzés... de már nem eröltetem hogy elmagyarázzam neki milyen az amikor egyik hónapban majd meg szakadsz, haza is viszed a melót a másikban meg hirtelen csak vársz hogy küldjenek végre valami anyagot amivel dolgozhatsz, mert tudod hogy jön a határidő, és már megint az utolsó héten kell összeraknod a jelentést...
Szar ha nem becsüli meg a környezete az ember munkáját...
 
Én ugyan itthon dolgozom és nem olyan rettenetesen nagy összegekért, de még így is egy csomó ismerősöm állandóan azzal jön, hogy "neked könnyű, mert beszélsz angolul." Igen, basszus, mert képes voltam már általános első osztályában elkezdeni, a napközi labdázás helyett délutánonként nyelvórára járni, középiskolás koromtól pedig tetemes összegeket elkölteni különböző nyelvtanárokra és nyelvvizsgákra. Mert amikor a fősulin azt mondták, hogy "sorry, de ha már van nyelvvizsgád, akkor itt nincs magasabb szint", akkor nem kényelmesen hátradőltem, hanem kerestem egy tanárt, ahol volt magasabb szint. Aztán a fősuli mellett elkezdtem idegenvezetni, hogy fejlődjön az angolom.
Amikor teljes állásban dolgoztam később valahol, akkor is szinte minden hétvégét munkával töltöttem máshol, hogy az angol el ne tudjon kopni, öt éve nem volt rendes karácsonyom, húsvétom, egyéb ünnepekről és háromnapos hétvégékről ne is beszéljünk.

De tényleg. Nekem könnyű, hiszen beszélek angolul...
 
A hab pedig a tortán, amikor ezek a lények nekiállnak kommentálni eredményt, amikor megveszed amiért annyit küzdöttél.... kedvenc dumám amikor így fröcsögnek: jah, úgy könnyű ha van pénz!" ilyenkor már csak visszaszólok hogy akkor is ott kell lenni amikor megdolgozol a pénzért, nekem se a legyek hordták össze...
 
Ez egy GIGALÁJK :D:D:D

Legjobb bartánőm régésznek tanult. A suliban magukra szedtük az angolt ő meg rendesen a franciát is mellé. Az alapképzés alatt még egy kis oroszt meg németet is kapart, de nem jelentőset. Aztán kiment a tesójához Svájba, majd nyár végén át Baden Würtembergbe vagy hova. Azzal indult el, amiből itthon már volt 8 év tapasztalata. Elment a mekibe. Ott a megkopott angol és magyar tudásával szedte fel a németet a törököktől és románoktól, utóbbi úgy kurvaanyázott magyarul, hogy néha sírógörcsöt kapott a barátnőm. Egy évet volt kint megtanult beszélni németül. Hivatali ügyeket simán intézi (munkavállalói stb.) visszajött, befejezte az alapdiplomát, elkezdte a mestert, majd ösztöndíj és ment vissza. Közben egy nyarat végignyomott a nővérééknél, Svájcban. Én is csak pislogtam, amikor mondta, hogy a svájci németet NEM lehet érteni :D MINDEN más. DIREKT! Szóval ő jól megcsinálta, magának, nem irigykedem, becsülöm. Mondjuk tény, hogy sokkal jobb a nyelvérzéke, mint nekem, de idővel majd én is pakolok még valamit az angol mellé, mert KEVÉS!!! Hajrá csajok!!! :D
 
Mikor nekem mondjak hogy neked könnyü mert beszelsz.... Na ilyenkor a szavaba vagok hogy persze hogy nekem könnyü mert nem dadogok.
 
Bár csak részben tartozik a témához: nem tudom hallottátok-e, hogy be akarják vezetni, hogy nyelvvizsga nélkül is megkapják az emberek a diplomát...
Mondjuk, ha jól belegondolok a nyelvvizsga lassan nem ér semmit, van jó pár ismerős akinek anyuci-apuci kifizette a csillagászati árú tanfolyamot, ahol persze beígérték, hogy a nyelvvizsga 100% meglesz. És hát hogy ne lenne meg, hiszen a nem kis pénzért cserébe szépen belerágják a szájába a nebulónak a nyelvvizsga anyagát. Mármint a konkrét feladatokat...Aztán meg jönnek lobogtatva a felsőfokút, hogy milyen okosak, de az amerikai turistát nem tudják útba igazítani...azt általában nekem kell a szerény kis középfokúmmal.
Viszont töredelmesen be kell vallanom, a némettel én is hadi lábon állok, háromszor ugrottam neki és háromszor jöttem rá, hogy félév japán tanulás után hamarabb tudnék japánul megszólalni mint németül (pedig azt évekig tömték a fejembe a gimiben második nyelvként). Szóval szerintem, bár a legtöbben tényleg kifogásnak használják "a nekem nem fekszik ez a nyelv" típusú mondatokat, azért tényleg lehet abban valami, hogy az ember feje nem minden nyelvre tud ráállni :)
Szóval nekem a német ősellenségem, de pl a japánt még folytatni szeretném, az tök jól ment :)
 
ez az irigy emberek tipikus kedvenc hozzászólása... ja, neked könnyű / ja, úgy könnyű... senkinek se könnyű, sehogy se könnyű, csak van, aki leküzdi a nehézségeket és van, aki elmenekül előlük...
 
Ja és minden tiszteletem azoké akik külföldön dolgoznak, én csak 1 hónapot töltöttem kint (igen, Németországban - vicces volt), de olyan honvágyam volt a hónap végére, hogy majd belehaltam. Pedig mindenki kedves volt, szép volt a hely is (Jéna) és sokat okosodtam szakmailag. Vissza is hívtak, mentem is volna, de nekik sem volt pénzük (hogy kifizessék a PhD-mat), meg nekem se. A DAAD meg nem fogadta el, hogy nincs német nyelvvizsgám. Mondjuk ez dühítő volt, a professzor direkt megírta, hogy nekik elég az angoltudásom. Aztán visszanézve, lehet jobb volt ez így nekem. Biztos sokkal előrébb tartanék szakmailag meg anyagilag, de lehet nem lennék férjnél és nem tanultam volna meg soha motorozni. :)
Na de megint eltértem a mondanivalómtól :D Szóval megértem, hogy milyen rosszul eshet nektek akik kint dolgoztok, ha valaki azt mondja erre legyintve, hogy könnyű nektek. Távol lenni a családtól meg a hazádtól 1 hónapig még talán lehet elviselhető vagy épp könnyű, de évekig...semmiképp...
 
Szeretek írni, kiírni magamból a gondjaimat. Amikor az ember nem gondolkozik, csak pörögnek az ujjai a billentyűzeten, dőlnek a gondolatok. Amikor befejezed, sóhajtasz egyet, megnyugszol, majd a monitorra pillantasz és látod, hogy minden csupa piros aláhúzás, de leszarod. Mert kijött aminek ki kellett. Na ez is pont ilyen, bár a piros vonalakat nem látom, de az érzéseket igen. Szuper! :taps:
 
Nem ér ma már semmit a nyelvvizsga. Nem azért, mert nekem nincs, hanem mert nővéremnek is van, talán németből. De bemutatkozni nem tud. Komolyan. Szépen "megszerezte" a papírt. Nyáron Törökországba mentünk nyaralni apa-anya-gyerekek-férj/barát-unoka. A recepciós elmagyarázta nekem, Páromnak és Sógoromnak (mi úgy azért beszélünk egy kicsit mást is a magyaron kívül), hogy mi hogyan lesz stb. Igazából csak széthúzta a dolgot, szóval a 10 perces monológját előadtam fél perc alatt, mire nővérem rögtön elkezdett hisztizni, hogy én mekkora egy köcsög vagyok, hogy nem vagyok hajlandó rendesen kommentálni, és ennyit ért, hogy én mindig jártam különtanárhoz. Itt felkaptam a vizet és visszakérdeztem:
- KINEK VAN NYELVVIZSGÁJA?
Ennyit erről... persze ezután a kérdés után is én voltam rohadék, szemét, köcsög, picsa...
 
T
Úgy, ahogy mondod. Én papír nélkül lepipálok bárkit. A "másik" topikban emlegetett 9 évvel fiatalabb fiú büszkélkedni akart vele, h ő is TUD ám németül, és így írt egy rövidke emilt (a valami C kategóriás, felsőszintű nyelvvizsgával rendelkező haverja segítségével), amire én válaszoltam egy szintén rövidkét. Erre a fiú visszaír, h az utolsó mondat mit jelent, mert a barátja azt üzeni, h az elég bonyolult lett... :D Pedig csak azt írtam. h "... es lässt sich wegbewegen" :D
 

Blogbejegyzés információ

Szerző
Witch77
Olvasás
3,196
Hozzászólások
116
Utolsó frissítés

Motoros blogok további bejegyzései

Witch77 további bejegyzései

Oszd meg ezt a bejegyzést

CsamShop kendők

Back
Oldal tetejére