Street Racer STR motoros kesztyű a MotoZemtől

Devizahitelhez

http://www.beol.hu/bekes/gazdasag/e...lampolgar-nyilt-levele-a-karosultaknak-484685

No, elég karcos és sok választ generáló bejegyzés, és végre a másik oldal is hallatja a hangját. Anno én is akartam lakáshitelt felvenni, mert volt egy csodaszép kis zuglói lakás amiért képes lettem volna a fél életemet odaadni, hogy már ne albérletben legyek. Azért csak nem olyan az amikor nem a sajátodba mész haza, és amikor meglátsz valami szép lakásba való dolgot, azért nem veszed meg, mert minek, hiszen sosem tudhatod a főbérlőd mikor mondja be az unalmast. Aztán amikor nem akarták odaadni otthon átolvasásra a vastag köteg szerződéspapírt, meg az se fért bele, hogy leüljek az otp egy csöndes sarkába és végigolvassam, kissé zabosan elindultam egy másik bankhoz. Csak az aláírásom hiányzott. Meg a harmadikhoz, meg a negyedikhez, és kb. hasonló szintre jutottam a tizediknél is, hiába volt kezdő tőkém... Egyedül az Otthoncentrum adta oda irodai sarokban olvasásra a centis köteget, és kb amikor a feléig eljutottam a papírtömegnek, már habzott a szám, félig vérben forogtak a szemeim, mert a felsorolt kockázati tényezőktől amikről még az életben nem hallottam (hiába szigorlatoztam 5-ösre közgazdaságtanból). Az volt oda írva, hogy várhatóan ezeket majd mind nekem kell kifizetni, ha valami nem klappol úgy valahol. Értsd a valaholt bárholnak, a kockázati tényezőket meg gyakorlatilag bárminek. Magamra erőltettem egy kultúrmosolyt, hogy agyon ne csapjam a nyomorult ügyintézőt azért amit a kezembe nyomott (egyébként hálás vagyok érte neki a mai napig) és udvariasan távoztam, hogy elnézést, visszajövök, de most gyorsan el kell valamit intézzek amit elfelejtettem. Azóta se mentem vissza.
Aztán egy hét múlva egyik barátnőmmel találkoztam aki felvett egy 26 nm-es lakásra 8 M-s hitelt, és a közjegyzőnél felolvasták neki amit aláíráskor nem olvasott el. Azt mondta most döbbent rá hogy mit vállalt, "menjünk el inni, mert ez most kiütötte alólam a sámlit..." Ez 8 éve volt, nemrég családi segítséggel szállt ki a hitelből, de így is még 4 M-t kellett plusszban ráfizetnie az eredeti összegű hitelére, miközben a lakása már csak 6 M-ra van becsülve. Kvázi a kétszeresét fizette ki a lakására, mi ez, ha nem uzsorakamat? A bankoknak lehet? Remélem már nem sokáig. A 12 M-ról meg annyit, hogy Pest megyében másfél hektárt adnak most érte közel a nagyfaluhoz, vagy a nyóckerben kb 40-50 nm-t. Röviden és tömören kibaszás volt ez a devizahitelbuli, a bankok betegre keresték magukat és most sírnak, hogy bukják az extra profitot ha kitáncol belőle a jónép, és fenyegetőznek az ország pénzügyi összeomlásával, mert ha ők nem lesznek, akkor már pénzforgalom se lesz. Az meg egy másik sztori hogy a melóim hány százaléka kezdett el barterban működni, tehát lehet jobb is lenne, ha nem lennének...

Szóval akkor én arra jutottam a kezdő tőkémmel, hogy ezt bizony b@szhatom. Mert ugyan adnának érte devizás lakáshitelt (a forintosra nem voltam elég jó), de olyan dolgokat írtak le, amiket nemcsak nem értek, de tuti hogy ki is kell fizetni, mert le van írva, szerződés, aláírás, nem fizetés esetén meg bíróság, végrehajtás ha valami történik. 20 évre előre meg mi a biztos, ha az első 20 évemre jutott egy rendszerváltás, és négyévente módszerváltás van? Semmi. Akkor meg egészen odáig hiába küzdöttem. Nagyim meg mindig óva intett a bankoktól, valami igazsága csak van neki. Szóval ácsorogtam az összegecske felett és arra jutottam, ha ez ekkora lutri, akkor a céget csinálni se nagyobb lutri, így nekiálltam vállalkozni.
Múltkor vitatkoztam Sümegen Sándor egyik barátjával, aki állandóan azt szajkózza hogy az államnak mi mindent kéne megcsinálnia, megoldania. Hányok ettől a fajta dumától, mert ez olyan mint amikor Istent ostorozzák miért nem segít? Mert ő sokat fizetett már, évtizedek óta, és ezért ezt elvárná. Igen, idősebb fószer, ő abban nőtt fel, hogy az állam majd mindent megold. Nem gondolt bele soha sem egy pillanatig sem, hogy hiába fizetett ő akármennyi járulékot adót, akármicsodát, aki elosztották a lóvét, azok is csak emberek. Márpedig hibázhatnak odafent is, és ha nagyot hibáznak akkor bizony sokan isszák a levét. Ha megengedik a bankoknak a devizahitelezést nyakra-főre, akkor bizony azok aratni fognak és elkaszálnak mindenkit akit lehet. A szabadság felelősségét még mindig nem tanultuk meg 20 évvel a rendszerváltás után. Az a generáció még mindig nem nőtt fel. Hogy a döntéseinknek következménye van, aminek a levét bizony meg kell inni. Csak ha mással együtt isszuk azt a levet, akkor úgy keserűbb a keserű is. Biztos vagyok benne, hogy nem csak a könnyen jövő pénzre hajtók vettek fel hitelt akiket a cikk írója emleget, hanem számtalan olyan is, aki jóhiszeműen bízott a rendszerben, hogy valahol leírták, a magánemberek közötti 30% feletti kamat uzsorakamatnak számít, és ennél többet őnekik sose kell majd kifizetni egy banknak, egy megválasztott rendszerben. De a bankok x költség felsorolásával (pl árfolyammozgás ) a "kamat" fogalmát megkerülték és jól megkopasztottak mindenkit akit csak bírtak. De a hitel nem volt kötelező, mert senkinek a fejéhez nem tartottak fegyvert. Mégis most issza mindenki a keserű levet. Egy egész ország, mert annyian vettek fel hitelt, ami már mindenkire hat.

Igy 6-8 év távlatából visszanézve végül is mégis jó döntés volt amit a pénzecskémmel tettem, bár akkor kényszervállalkozónak gondoltam magam. Megcsináltam azokat a nekem "nagy dolgokat" amikre vágytam, az meg egy másik dolog, hogy közben most fel is kell számolni a céget, de megvannak azok a dolgok amiket meg akartam csinálni! Tudom, hogy képes vagyok rá, mert már megcsináltam, és annyi tapasztalat birtokában vagyok, hogy ha megint nekifutok, biztosan ügyesebben fog menni. Valójában nincs is rossz pozícióm. Nem nyomaszt a kötelező fizetnivalók terhe. Mert nem vállaltam, ez a következmény.

Nincs hitelem, de van egészségem, egy csomó tapasztalatom, a lehetőség meg úgyis megint jönni fog.
Előre kell menekülni mindig, nem hátrafelé nézegetni. Igen, elqurtuk, tanuljunk belőle, menjünk tovább.

Hozzászólások

Nekünk az OTP előre odaadta, hazahozhattuk, átmolyolhattuk. Mondjuk változtatni nem lehetett rajta:)
 
Olvastam a cikket, sok dologban egyet is értek. Aztán látva az ottani hozzászólásokat, inkább annyiban hagytam a dolgot. 10 éve már, hogy elköltöztünk a panelból. Össze sikeredett kaparni kb. 10 millió ft-ot, amiből olyan 7-8 közötti összeg volt a lakás. Az új cakli-pakli belekerült 18 környékébe, így biztos volt, hogy hitelt kell felvenni. Nem nagyon emlékszem akkor a dolgokra, még pelenkás voltam pénzügyekben. Csak arra, hogy jó pár hétig jártak anyámék az OTP-be, ment a sakkozás ezerrel. Nem tudom, hogy szóba került-e a deivzás hitel, de én nem hiszem. Anyám "kapott" ilyen "kedvezményes" köztisztviselőset. Persze a legsarkalatosabb a törlesztőrészlet vs. futamidő volt. 20 év lett a végeredmény és olyan 50 ezernél kicsit több törlesztő. Félidőnél, tavaly volt a legmagasabb a dolog, 58 ezer környéke. Azóta meg kicsit csökkent. Persze először a kamatokat törlesztettük és a tőkét alig. Majd csak megfordul ez is. Azt hiszem apám józanságának és óvatosságának köszönhetjük, hogy így alakult. Az ezredforduló környékén vettünk autót, ez volt az egyetlen hiteles jószág. 3 évig ment a törlesztés, ésszerű keretek között. Erről tényleg nem tudok részleteket, csak hogy az volt az egyetlen autónk, amin volt casco, mert kellett a hitel miatt :)

Pont hétvégén volt hír a devizásokkal kapcsolatban. Nem emlékszem rá, mert meg se hallgattam csak mondtam egyből a magamét. És még mindig egyetértek. Nem sajnálom őket, mert a többségük valószínűleg olyan agyatlan nem gondolkodó volt, akiket a cikk írója is emleget. Nem gondolkodtak előre, mert akkor éppen jó pénzt kerestek, jól éltek, minden klappolt. Szerintem jelentős az a többség, aki nem a 240-es, hanem már a 180-as CHF-nél eldobta az ékszíjat és csak kitárta a kezét. És mélységesen fel vagyok háborodva, hogy őket segítik, akkor a mi forintos hitelünket miért nem? Ha mi nem fizetünk kipakolnak a lakásból, viszik a kocsit stb. akkor ők? Én egy pöppet igazságtalannak érzem a rendszert, és nem feltétlen arról az oldalról, hogy akiknek nincs hitele azokkal is kib..nak, mert az csak az egyik fele. De mi van azokkal, akik tisztességesen, gondolkodva vették fel a hitelt, azt mondták, hogy itt márpedig forint van, akkor nekem nem kell a japán jen, mert itt az sose lesz a hivatalos pénz. Hm? Lehet kövezni, akkor sem gondolom másképp! Tagamáék háza se két éve épül, szépül, készül, de ők se vettek fel egy kanyi forintot sem soha. Mégse gondolnám, hogy bánnák, vagy hiányérzetük lenne bármi miatt is...
 
Csatlakozom az előttem szólókhoz. Egyetértek a cikk írójával.
Mi sem vettünk fel soha hitelt (na annyiban nem igaz, hogy az előző pasimmal egy Suzuki Swift Vant lízingeltünk, ami a kezdeti 300 ezer forinton felül három évig 30 000 Ft-volt, de az belátható összeg volt akkor és belátható futamidő. )

Pár éve,mikor meghalt a szomszédunk, eladó lett a háza, és kerületi viszonylatban olcsón meg lehetett volna venni, de nem volt rá annyi pénzünk.Gondoltuk milyen jó lenne, anyósékat a szomszédba költöztetni a panelból...
El is mentünk a hitelesekhez érdeklődni, de kb. 20 perc beszélgetés után fordultunk sarkon. Nem csak az újonnan vásárolt házra, hanem a mienkre is jelzálogot akartak volna tenni... és még kb. még egyszer kifizettették volna az igényelt összeget... Komolyan mondom, biztos baj van az agyával annak, aki ilyen szerződésbe belemegy/belement.
Anyósék azóta is jól elvannak a 11. emeleten, apósom direkt élvezi, hogy nézheti a repülőket távcsővel, amit egy kertes házban nem tudna megtenni.
 
L
A közvetlen kollegám évek óta hisztizik, szidja a sok felelőtlen hitelest, hogy közpénzekből segítik őket, új házakba költöztetik őket, stb. A sok "barom", nem kellett volna hitelt felvenniük, úgy kell nekik! Természetesen albérletben lakott, kocsija nincs, tulajdonképpen semmije sincs.
Év elején felvett jó sok milliós hitelt, mert az egyik albi huzatos, a másikban sok a rezsi, a harmadikban hangos a szomszéd, stb. saját ház kell. Eladósította magát és jelzálogosítottak a családban két lakást. Kíváncsi vagyok hány év múlva dől be és érvel a bankok ellen.

Sokáig én sem gondoltam, hogy bankhitelem lesz, főleg nem milliós. Csakhogy jött a gyerek és amikor sokadszor villamosoztam a hónom alatt a rekesz tejekkel, vonatoztam órákat vidékre, eldőlt, kell autó. Ha már autó ne hulladék legyen, és jött az első több mint egymillás hitel. Devizás, forintost nem is adtak.
Nem volt sok a törlesztő, havi 15e. Muterkám be is segített mert őt, és öcsémet is fuvaroztam sokfelé, fizette a hitelt.
Pár év, "jól" kerestem, kiadásom alig, jó lenne egy motor.
Lett is, több mint két millió. Ki tudtam fizetni a törlesztőt, még motorzni is jutott pénz. Pár évig. A törlesztők mentek szépen fölfelé, a fizetésem szépen ment lefelé. Muterkám is bedobta, hogy már nem fizeti a kocsit. 3 év alatt nagyjából 30ezerrel ment fel a két törlesztő, a fizum 50ezerrel ment le. Ez az amire nem számít az ember. Miért is számítana? Dolgozol, tudod mennyi a fizetésed. Pár összeadás, kivonás és meg van, hogy belefér-e. Sajnos besz@rt a mutatvány. Végrehalytókhoz rohangáltam, inkasszóztak, járműveimet kivonták a forgalomból, lakásomat megterhelték. Nem kívánom senkinek!
Nekem szerencsém volt, az utolsó pillanatban kitudtam minden adósságomat fizetni. Bankhitelt semmire nem vagyok hajlandó felvenni. Igaz az akkori késések és rövid idejű tartozásiam mitatt nem is adank, de, ha adnának se kellene.

Menjen a sok külföldi bank haza és zsigereljék a saját vérüket!

Ja, majd elfelejtettem!
A kocsira és a motorra többet fizettem végül mint amennyiért adták.
Haver 6 évre vett hiteles autót. Már 8. éve fizeti, több a tartozása mint amennyi volt az ára. Ott rohad a kertben, már mással járnak, de fizetik. Talán életük végéig...
 
A vilag legnagyobb atbaszasa a deviza hitel-A bankok sohasem vettek fel svajci frankot.Minek?Ott voltak a forintos megtakaritasok a külföldi bankoknak meg a sajat penzük.Gyakprlatilag a deviza hitel forint hitel csak a bankok szamolgatnak igy udy arfolyamokat nem veletlenül nem lehet svajci frankban vissza fizetni.
 
Én azért választottam a "saját" házat hitellel, mert így havi 30-at fizetek törlesztőnek, meg 10 a lakáskassza, amiből nem lenne meg egy albi, max a 10.-en távhővel. (Bár, olvastam olyan hirdetést, hogy 9.-en távhős lakás 60+rezsi...) Költözni meg kellett, mert jó buli anyával lakni, de az már nem annyira, hogy a fizetésem fele benzinre megy el. Busz nem volt opció, nincs olyan, ami jó a munkaidőmnek és a főnök eléggé utál ahhoz, hogy ha azt mondom, hogy mostantól fél órával korbban jövök, de korábban is megyek, azonnal kirugott volna. De forint hitel! Devizát terveztem, de egy ismerős ügyvéd lebeszélt róla. Vagyis nem engem, anyukámat sikerült beijesztenie, de mivel ő a kezesem ő döntött végül. Jelzálog csak az én házamon van, nem kellett az ő lakását bevonni. Szerencsére a bank nem adott annyit, amennyit kértünk, de így le tudtuk vinni a futamidőt 15 évre. Még 11 év hátra van. Bajban, majd akkor leszek, ha végzek az egyetemmel és el akarok költözni, de valahogy majd azt is megoldom. Ezt sajnos nem kalkuláltam, eszem ágában nem volt egyetemre menni akkor.
Az, tényleg dühítő, hogy a kormány segíti a devizahiteleseket. Főleg most, hogy sorra nyerik a pereket, mert megtalálták a kiskaput, ami alapján nyerni lehet a bank ellen.
 

Blogbejegyzés információ

Szerző
Yamina
Olvasás
720
Hozzászólások
14
Utolsó frissítés

Motoros blogok további bejegyzései

Yamina további bejegyzései

  • Kukimágnes
    Tegnap elmentem a robesszal 160 km-re a kaptárgyárba lépkeret lécekért...
  • Változó korszakok
    Nehéz döntésre jutottam. Megvettem a Lóóóra a gumikat, aztán mondták...
  • Tagama
    Elment tavasszal. Nem tudtam elmenni a temetésére. Most sikerült...
  • A legnagyobb harcos elment...
    Azt hittem acélból van és sosem hal meg. A profilképén jó ideig egy kis...
  • Kegyelmi állapot
    Mostanában nem írtam blogot. Mert minek... Elfoglalat a kert, az...

Oszd meg ezt a bejegyzést

CsamShop kendők

Back
Oldal tetejére