Street Racer STR motoros kesztyű a MotoZemtől

Mediterrán stílus

Semmi köze a motorokhoz meg a motorozáshoz, habár ha nagyon megerőltetném magam, biztos tudnék némi párhuzamot vonni. A bosszankodásom sem újkeletű, de a napokban ismét felerősödött, úgyhogy mielőtt valamiféle pszichoszomatikus betegséget okoznék magamnak, inkább leírom. :)

Néztem a "kókuszt" valamelyik nap, ahol épp az egyik magyar sorozatszínész nyilatkozott. Jól kivehető volt, hogy a háza teraszán készült a felvétel, a háttérben narancssárga fal, horvát mészkőből felrakott lábazat, kicsit távolabb nádszövettel eltakart kerítés és a kötelező, gyorsnövekedésű tuják (sehol egy gyümölcsfa vagy egy virágzó bokor, amelyik ráérne nőni). Még távolabb még több ugyanilyen ház... vagyis a helyszín egy mai modern, mediterrán lakópark.
11625095-k1.jpg


Voltam már ilyen helyen, tehát közelről is láttam, igaz, lakni még nem laktam sem lakóparkban, sem narancssárga, mediterrán típusú házban. Viszont amikor tavaly kerítést csináltattunk, és a mester elővezette a színö ötleteit, majdnem kivágtam, amikor odalapozott a narancssárgákhoz. Kénytelen voltam elkísérni a festékboltba, hogy kiválasszak egy természetesnek tűnő borovi-fenyő színt, mielőtt a deszkákat saját ízlése szerint "cseresznye" színűre festi...

Minden alkalommal, amikor elmegyek egy ilyen lakópark mellett, azon gondolkodom, hogy miért jó ez. Miért jó, hogy a 10 négyzetméteres telek közepén egy ugyanolyan színű és alakú házban lakhatok, mint a szomszédaim, két méterre a szomszéd teraszától vagy épp a (narancssárga) házának a falától. A kert kicsi ahhoz, hogy jól érezzem magam, de elég nagy, hogy a füvet ugyanúgy nyírni kelljen, mint bárhol máshol.

Meg azt sem értem, hogy miért jött divatba a mediterrán stílus. Itt Magyarországon, ahol a globális felmelegedés ellenére még nem mediterrán az időjárás, hiszen télen azért elég tetemes mennyiségű a hó. Nem véletlenül alakult ki az évszázadok alatt a háztetők dőlésszöge, hiszen ezen az éghajlaton pont ilyen meredeknek kell lenni egy háztetőnek, hogy ne szakítsa be a télen leeső capadék.
m_20100916101246_dscf3881.jpg

És ki mondta azt, hogy a narancssárga illik a mediterrán stílushoz. Ha valaki járt már Olaszországban, vagy látott fényképet mediterrán országokról, tudhatná, hogy az ott használt homok illetve terrakotta színek köszönőviszonyban sincsenek a nálunk látható színekkel. Mediterrán országokban maximum a Harley-Davidson vagy a KTM kereskedéseket festik ilyen színűre, hogy mindenki könnyebben oda találjon.

***
(Bocsánatt kérek mindnenkitől, aki esetleg ilyenházban lakik... ez kikívánkozott.)
  • Like
Reactions: 1 person

Hozzászólások

Mondd ki: az városi proli kertesházasodna, ízlés sincs egy fikarc se, plusz a rongyot is rázná a "telekkel"... Genyó vagy na, hogy bántja a szemedet a más hülyesége! :D

Hasonló érdekesség: Nálunk két km távolságban egy negyedakkora telek 6x annyiba kerül mint a domb másik oldalán ... De ott tele van a környék ilyen ízléstelen rongyrázó kecókkal, és a közeli pékségben 600 (!) Ft a kroászán. Ugyanaz a pék szállít be ahová én járok sütiért, normál áron. Ez milyen? És ami a durva, hogy az "elitnegyed" rohamosan nő, és tele van ilyen panelmarháknak való zsebkendőnyi telkekkel...
 
Hú, ott tényleg durva házak vannak... Mondjuk ott kevesebb a narancssárga, ha jól emlékszem. Viszont több a márvány, mint a horvát mészkő.
 
V
Azért a hagyományos görög, fehér alapon rikító kék ajtó-ablak-párkány színösszeállítás is megérne egy misét... :)

Az, hogy hogy jött divatba, jó kérdés. Az, hogy miért terjedt el, talán picit egyértelműbb: az építészek jó része valahonnan átvett típustervekből dolgozik, és maximum a válaszfalak, meg az egyes helyiségek elrendezését igazítja az aktuális megrendelő igényeihez. Mert nekik így kényelmes, a népek meg úgyis ezt látják a tévében, egy idő után erre lesz igényük. A lakóparkokat meg így is-úgy is egységesre építik, egy mediterrán ház mellé nem fognak berakni önszántukból egy hagyományos tornácos parasztházat pl. Na meg, ott vannak a városrendezési tervek is, amikben időnként képesek nem csak az adott területre engedélyezhető épületek jellegét, szerkezetét, de még a színüket is előírni...
Ha jobban megnézed, minden időszaknak megvannak amúgy a tipikus házépítési irányvonalai is (ha eltekintünk a szoci panelprogramoktól, akkor is). Debrecenben pl. van olyan rész, ahol egymást érik a 10x10-es kockaházak (70-80as évek kb.), későbbi beépítéseknél a kétszintes sorházak, kb. 10x10-es, de már tetőteres családi házak (80-as-90-es évek), még későbbről meg a mediterrán, vagy amerikai típusúak.
Nekem amúgy a jellegükkel, kialakításukkal nincs bajom, szerintem praktikusak is. Leginkább azért, mert időközben megváltoztak az igények-szokások, nincs szükség nagy, 2-3 generációs házakra, mert a gyerek(ek) huszonpár évesen úgyis elköltöznek otthonról. Van igény viszont egy kis zöldterületre, ahova ki lehet csapni a gyerekeket-kutyát játszani nyáron, de nem lát be a szomszéd, és emellett nincs tele sok gondozást igénylő növénnyel, mert apa-anya örül, ha meló után füvet vágni-locsolni, meg tuját formára nyírni van ideje.

Nekem személy szerint tetszik az az elgondolás is, hogy beállok a motorral/autóval a garázsba, onnan egyből be tudok menni a házba, és maga a ház belső tere is átlátható akár az előszobából is. Más kérdés, hogy a harsány, "mediterrán" színekkel a világból ki lehet kergetni, Harley-szalonba se járok... :D
 
Nekem a görög színekkel nincs bajom. Laktam olyan lakásban, ahol direkt ilyenre festettem. Igaz, az egy kőbányai, belső uvaros, 23 nm[SUP]2[/SUP]-es szükséglakás volt...
Sosem felejtem el, amikor a gyönyörű vasból készült virágtartót lefestettem ugyanolyan bilikékre, amint a bejárati ajtót, és kiraktam száradni az udvarra. Öt perc múlva kinéztem, és addigra elvitték a cigányok. :D Pedig még ragadt rajta a festék.

Amúgy a tuját nem kell formára nyírni, az magától ilyen. :D
 
V
Már, ha nem gömbtuja... nagyjából az is magától olyan, de időnként kell azért csetkelni a túlnyúlásait :) Ha az nem tuja, hanem valami hamisciprus, vagy ilyesmi, elnézést kérek, részemről az is nagy teljesítmény, hogy meg tudom különböztetni a tuját a fenyőtől :) (Persze, azt könnyű, az egyik sárga, a másik meg zongorázik és énekel...:D )
 
Pont tegnap jártam a X-XVII. kerület határán egy lakóparkban, és megállapítottam, hogy mennyire sz.r lehet egymás hegyén-hátán élni. Pont annyi hely volt, hogy autóval beállj úgy, hogy még a kerítést, aminek a túloldalán már a szomszéd van, ne érintsd. Értem én, hogy ikerház, meg helytakarékos stb. De akármilyen szép (és gondolom méregdrága is), én megfulladnék attól, hogy kilépek az ajtón és kb. karnyújtásnyira ott van valaki. Milyen otthon az, ahol még fingani sem lehet? :D Egyetértek azzal, hogy semmi értelme az ilyen látszat kertnek. Legalább alakítanának ki olyan helyet, ami tényleg kert, még ha kicsi is. Amúgy én is egy pár éve épült lakóparkban lakom, de ez még a 7 emeletes, nagy közös parkolós, füves területes megoldás. Egyáltalán nincs családi ház érzete, sőt, még narancssárga is, mégis inkább lakom itt, minthogy ilyen zsúfolt helyre költözzek (nem mintha lehetőségem lenne rá).:)
 
No de egyvalami biztos: a paneleknél minden jobb! Nálam a csúcsalbi az volt, amikor hiába zártad be a bejárati ajtót, ha a szomszéd nekiállt a saját bejárati ajtaján túl bagózni, mindig érezted... ennél nincs már közelebb! :D
 
Hát a panelnél biztos jobb! Ahogy mondod, annál minden jobb! Októberig volt szerencsém 1 évig tízemeletesben lakni... A wc-n keresztül érkezett minden ,,információ": ki mit főz, mikor kv-zik, fürdik, anyázik, vagy esetleg sz.rik.:) Soha többé nem szeretném!
 
V
Évci;bt23670 írta:
Pont tegnap jártam a X-XVII. kerület határán egy lakóparkban, és megállapítottam, hogy mennyire sz.r lehet egymás hegyén-hátán élni. Pont annyi hely volt, hogy autóval beállj úgy, hogy még a kerítést, aminek a túloldalán már a szomszéd van, ne érintsd. Értem én, hogy ikerház, meg helytakarékos stb. De akármilyen szép (és gondolom méregdrága is), én megfulladnék attól, hogy kilépek az ajtón és kb. karnyújtásnyira ott van valaki. Milyen otthon az, ahol még fingani sem lehet? :D Egyetértek azzal, hogy semmi értelme az ilyen látszat kertnek. Legalább alakítanának ki olyan helyet, ami tényleg kert, még ha kicsi is.

De ezt nem azoknak találták ki, akik kertes házra vágynak, hanem azoknak, akik inkább megelégszenek az illúziójával, minthogy "vidékre" költözzenek. Ez jellemzően az a fajta "városi polgár", akinek Fót meg Vecsés már messze van, és elvárja, hogy az eladó autódat/motorodat Záhonyból felvidd neki megnézésre, de ha nem veszi meg, természetesen a te költséged volt a benzin... :)
 
Apám házától nem messze van egy rózsaszín ház... Akkor már inkább a narancssárga.
Három lakásos társasházban lakom, és kertem is mini (50-60nm a zöld része... legalábbis vidéken ez nem számít kertnek), de van, és saját, nem közös a szomszéddal, kerítéssel le vannak választva. Sajnos a zajoktól nagyobb kert sem ment meg. Sosem felejtem el, hogy én készültem volna érettségire, közben a szomszéd flexelt. Legalábbis jó esetben. Rossz esetben a nagybőgőjén pengette ugyan azt a 4 hangot fél napon át. Pedig ott a hátsó kert is vagy négyszer ekkora volt. Ezért vágyom én kisházra az erdő közepén...
 
Z
Inkább narancssárga lenne itt minden,mint romos és szürke.....
 
A lakóparkokban én azt utálom, hogy sehol egy fa csak bokor meg sövény és az elvetemültebbje még a fű helyét is kirakatja díszkővel meg vacak kerti műbeton grillel, holott a park egy olyan zöld övezetet jelent ahol fák is vannak és szép zöld gyep!
Én nem szerencsére nem lakóparkban lakom hanem kertes házas zöld övezetben és van fa és fű a kertünkben mert annak lennie kell!
Van még kút is de az már extra! :D
Francia wc is volt de emlékeztetett Trianonra (mivel egyszer majdnem beleestem nyakig a sz@rba) ezért el lett bontva, de a sufni még megvan de csak azért hátha tuningolni kell valamit! ;)
 
A narancssárga a kétharmad miatt van.

Valami motoros rendezvényrű utaztam hazafele (akkor még Győrbe) a vonaton, egyszerre vót a hírneves narancssárga naggyűléssee. Azok a hígagyú barmok a eget is narancssárgára föstötték vóna, meg a vonatot kívű-bellű menet közbe! Aszittem a gyomrom fölfordul. Valahogy a náci Németországra emlékeztetett. Álíttólag a narancssárga valamit jelképez. Nekem undoríttó. Sony Barger könyvébe óvastam: "... sütőtökszínűre festettem magam, hogy passzoljak az új motorom színéhez. Valaki a hídon dolgozott a felújításnál, és hozott nekem pár narancsszínű spray-t. Felejtsd el, hogy mit jelképez! A festék ingyen volt." :jo
 

Blogbejegyzés információ

Szerző
NaNa
Olvasás
1,151
Hozzászólások
34
Utolsó frissítés

Motoros blogok további bejegyzései

NaNa további bejegyzései

Oszd meg ezt a bejegyzést

CsamShop kendők

Back
Oldal tetejére