Street Racer STR motoros kesztyű a MotoZemtől

A kollektív gonosz és egyéb összeesküvések

Nos, ahogy jövök-megyek és dolgozok emberekkel, egyre többször összefutok mindenféle összeesküvés elméletekkel. Az egyik legnépszerűbb, hogy a multi tudatosan pusztítja a magyart, mérgezi az élelmiszert, alulfizeti a munkásait és egyéb más közvetett módon irtja a jónépet, vagy csak veszi el a kedvét a szaporodástól. Nos, aki járt már kishazánkon kívül, és ott beszélgetett a multikról másféle népekkel is, az előbb-utóbb belefut ugyanebbe, ezt külföldön is sokan gondolják, csak épp nem magyargyilkos a multi, hanem mondjuk német, flamand, vallon, vagy amit akarsz.

Aztán nemrégiben összefutottam egy temetésen egy emberrel, aki gyógynövény hívő volt (ezzel semmi gond), viszont valami megrögzött módon adott elő a só mérgezéséről egy kiselőadást, miszerint azt mérgezik a multik tudatosan, hogy pusztuljon a jónép... (no ez már kissé meredek, minek gyilkolászná a multi a saját piacát, senki nem fog vásárolni).

Aztán nemrégiben jártam egy magándokinál, aki a szememben végtelen hitelességet nyert azzal, hogy a problémámra nem kést rántott elő, vagy horribilis értékű gyógyászati kellék vásárlásra/gyógyszervásárlásra ösztönzött, hanem néhány óvatosabb, puhatolódzó kérdésem után kiöntötte magából amit gondol, és eddigi praxisa alapján következtetett úgy általában az emberek életmódjáról és az élelmiszeripar tendenciáinak összefüggéséről. Finomabban fogalmazott, de a lényege az volt a mondandójának, ha záros határidőn belül (45-50 év körül) nyomorultan, és kínok között kórházban akarok megpusztulni, egyem csak az élelmiszeripari és tömeggyártott kajákat. Személyes gyógyászati megoldásomra javasolta az étolaj és hidrogénezett műanyagok - alias margarinok sürgős elhagyását (nyóvan, ám legyen, ez nem nagy kunszt, az egy kanál kacsa meg libazsírral mindig is eredményesebb volt főzni), és figyelmembe ajánlotta az összes ipari gyártású élelmiszer nagy ívben történő kerülését. Szuggerálóan, kutatóan rám nézett (röntgentekintettel, mint aki látja épp mi motoszkál a vékonybelemben) és az mondta:
- Érti a kifejezést, hogy élelmiszerIPAR? Ezek nem jótékonysági intézetek, hanem gazdasági vállalkozások a profitért, nem érdekli őket a maga egészsége, csak kifejezetten a haszon, és hogy ne büntessék meg őket a gyártási technológiáik miatt. Az öregek nem véletlen mondják, hogy az leszel, amit eszel: tehát ha szemetet zabálsz szemétté válsz. - Az öregek mindig is tudtak valamit, csak néha olyan körmönfontoltan mondják.
Majd ezek után a doki elmesélte, hogy ezeknek az alacsony tápértékű de kalóriadús vackoknak van egy másik hátránya is, miszerint az agy működéséhez szükséges transzzsírokban és hasznos tápanyagokban igen alacsonyak ezek a szarok, és már kutatják, hogy az agyműködésbe is beleszól az ilyen kaja, és biza nem jótékonyan (itt jelentőségteljesen kinézett a szemüvege mögül).
- Tehát akkor konkrétan, ez azt jelenti, hogy elbutulnak a népek az ipari kajától?
- Valahogy úgy is. Mellékhatásként még felhízik vágósúlyra is, majd ha már sikeresen túlterhelte a szervezetét, és már a gyógyszerIPAR, !figyeljen a kifejezésre!, legalizált mérgei se fognak segíteni, mehet a gépekre, hogy legyen aki Ön helyett lélegzik majd, vagy működjön a veséje, vagy ki tudja mi... - No, hát elég kárcosan fogalmazott a doki, valaminek kell a mondandójában lennie, ha ennyire szigorú. Ezek után még elmondott néhány példát a praxisából, majd ismét elmondta, ha nem változtatok most egy kicsit, akkor később találkozni fogunk még. - hát sötét sikátorban ha erre a dokira ráijesztenek, tuti előkapja a szikét és apró cafatokra metszi a marhát, eléggé karakán típus... neeeeem, ennek főként nem akarok a szikéje alá feküdni.... bár biztos jól csinálja azt is, ha már most a megelőzést nyomja, és nem akar belehajszolni a pokolba.

Tehát röviden és tömören a szar kaja elbutít, az iparosnak ez meg főként jó, mert utána ott fűz járomba ahol csak épp fogást talál rajtad. A fene se gondolta volna, hogy még a kajára is ennyire figyelni kell. Mert ugye megnézzük háromszor milyen műszaki bigyóra adunk ki zsét, de a kaja általában a finomság/olcsóság alapján van priorizálva...

Összegezve a sószóró multit gyűlölő természetgyógyászára esküdő radikálist és a diplomás, 20 éve praktizáló nem haszonelvű orvos nézeteit, biza lehet benne logika amit mondanak. Ugyan a multi nem tudatosan akar gyilkolni, hanem csak próbálja a vackát finomabbá és fogyaszthatóbbá tenni, de mi nem tudjuk hol a határ és mennyit zabáljunk a szarjából. Finom, és örömmel nyomjuk le, pláne ha odaírják mellé a reklámban, hogy mennyire egészséges. Hülyére keresi magát rajtunk, mert nem tudunk nemet mondani. Mi magunk toljuk a zsebébe a kest, hogy igen, jól csinálod, adjál még! Ő pedig fejlődik, a mi nassolásunkon, a mi falánk kényelmünkön. Ha mutogatunk rá délelőtt, hogy csúnya multi, ejnyebejnye, majd elmegyünk a lidlibe megvenni a százforintos margarint este, másnap reggel joggal köphetjük magunkat pofán a tükörben.

Hogy hol a kollektív gonosz összeesküvő? Hát magunkban. A könnyebbik utat választó döntéseikben. A kényelmes, előre tálalt kajákban/döntésekben. Majd valaki megmondja a tutit, hogy ne kelljen gondolkozni és megmozdulni a cél érdekében. Igaz egy kicsit másmilyen lesz, mint amit eredetileg elképzeltünk....

Ott, amikor a mekiben vacsorázik a család, és ott amikor az olcsóbb kacatokat vesszük meg, mert épp jajdejóakcijó. Milyen kényelmes is a tacskóban vásárolni, mennyi minden van egy helyen. De hogy azt mennyi ideig tárolják, honnan szállítják és mi módon lett olcsóbb, és azt mégis később hol fizetjük meg, azzal nem számolunk. Nagyban ugyanez. A politikusok könnyebb és olcsóbb 20 évvel ezelőtti döntései a multik beengedésével mondjuk a nehézkes és időigényes mezőgazdaság korszerűsítése helyett jól lemérhető a mai cukorárakon és munkanélküliségben - akkor könnyen lett gyorsan néhány munkahely amikor a multi bejött, viszont ma már ne nevezzük mezőgazdaságnak ami van, cserében van a jól fejlett munkanélküliségünk. Világméretű gazdasági válság - a baromi sok készen tálalt megoldás bosszút állt, mert nem mindenki a saját lehetőségeivel operált, hanem máshonnan várta a megoldást, máshonnan vett el, és azt vissza kell adni, kamatostul.

Amikor kiszolgálnak minket, de főként a hibáinkat, egy olcsó, gyors, kényelmes döntéssel, annak nagy ára van. Később.
  • Like
Reactions: 1 person

Hozzászólások

Nekem csak egy kérdésem van: hol az alternatíva? Lehet biopiacot keresgélni, de időben és árban egyaránt jelentős különbségek vannak a tecso és a bio minőség között (és nem vagyok benne biztos, hogy minőségileg jobb a bio cucc, elvégre már az is IPAR). Vagy termesszek paradicsomot, paprikát, búzát, marhát az erkélyen? Vagy...?
 
Igazat adok a dokinak.Lehet hogy östörtenelem de srackoromban a tejcsarnokba (tenyleg volt ilyen) leküldtek a literes kanaval a neni kimerte a tejet a 20 literes kannabol es lass csodat lett belöle aludttej.Na ezt probalja meg valaki a mai zacskos dobozos tejutanzatokkal.Peksegben vettünk felbarna vagy barna kenyeret es meg ket harom nap mulva is ehetö volt.Ma megveszek többszaz forintos kilonkenti aron kenyeret es jo ha masnap reggel meg ehetö.Jozsi bacsi disznot ölt csinalt füstölt kolbaszt füstölt sonkat ami honapokon keresztül jo volt nem romlott meg.Erre mitlatok a boltba neylonba csomagolt füstölt arun?Szavatossagi ideje lejar ekkor vagy akkor altalaban max 1-2 honap.
Arrol mar beszelni se erdemes hogy az amerikai a kegköverebb nemzet a sok MC BG FK kajatol es meg a jo isten tudja mit zabalnak össze.Nagy igazsag raadasul hogy a szegeny eszik ma a legegeszsegtelenebbül.Nem tud maskep nem tudja megvenni az egeszseges kajat.
 
Tegnap éjjel belefutotam egy olyan műsorba, hogy kuponzsonglőrök. Nagyjából arról van szó, hogy egy redkívül kövér amerikai család gyűjti a supermarkeces szórólapokat, és abból vagdossák a kuponokat ezerszám. (Nálunk asszem még nem divat ez a kuponozás, igaz ilyen szupermarketben szerintem vagy 5 éve nem voltam, így a szórólapjukat sem olvastam.)
No aztán felkerekednek, és ipari mennyiségű cuccot vásárolnak be többezer dollárért, amiért a végén a hűségkártyáknak meg a kuponoknak köszönhetően 0-100 közötti dollárt fizetnek, majd rendkívül boldogan tolják a tíz bevásárlókocsinyi szart haza, ahol komplett áruházi raktárkészlet van már így is felhalmozva mindenféle hasznavehetetlen és fölösleges dologból.

Több kérdésem is felmerült ezzel kapcsolatban:
1. Hogy éri ez meg a multinak, hacsak valóban nem ipari hulladékot árul, és örül neki, hogy nem neki kell tovább tárolnia.
2. Ok, hogy öröm spórolni, de nem idegesíti a családot a a sok szar, amitől nem férnek be a lakásba? Én nem győzöm ki dobálni a dolgokat, amik csak a helyet foglalják.
3.nem gondolják, hogy attól ekkora mehár az egész család, mert csupa szart zabálnak kétpofára? - de valószínűleg nem, mert ahogy Yama írta, a szar kajától már elsorvadt az agyuk. :)
 
V
birge;bt22824 írta:
Nekem csak egy kérdésem van: hol az alternatíva? Lehet biopiacot keresgélni, de időben és árban egyaránt jelentős különbségek vannak a tecso és a bio minőség között (és nem vagyok benne biztos, hogy minőségileg jobb a bio cucc, elvégre már az is IPAR). Vagy termesszek paradicsomot, paprikát, búzát, marhát az erkélyen? Vagy...?

Ott a pont... esetleg az lehet alternatíva, ha az ember úgy vásárol be, mint a szupermarketek előtti korszakban, szombaton kimegy hajnalok hajnalán a piacra, és megveszi a kofától a zöldséget, házitésztát, hentestől a húst, otthon a felesleget meg lefagyasztja. Feltéve, ha van még egyáltalán a környékén piac... A másik, hogy nem szállíttatja házhoz a fóliázott norbiápdét menüt, hanem (még ha szupermarketből származó cuccokból is, de) megfőzi magának. Meg nem zabálja napi szinten a gyorskajáldás cuccokat, és leszokik a szénsavas, agyoncukrozott sz*rokról. Vagy, ha nem akar főzni magának (mert az is szempont azért, hogy 1-2 embernek eléggé gazdaságtalan otthon főzőcskézni, időben is, árban is), akkor próbál a munkahelye környékén keresni valami kifőzdét, ahol naponta van főtt kaja (esetleg menüben is), és ott eszik. Szerencsésebb esetben van valami üzemi étkezdéjük, hasonló feltételekkel.
Talán ezek lehetnének az első, kisebb lépések az egészségesebb étkezés fele, meg az, hogy valahogy megint tudatosítsák az emberekben, hogy ez a jó, nem ehelyett kivetnék a chipsadót a krumplisziromra meg a kávéra...
 
_bq_;bt22827 írta:
Ott a pont... esetleg az lehet alternatíva, ha az ember úgy vásárol be, mint a szupermarketek előtti korszakban, szombaton kimegy hajnalok hajnalán a piacra, és megveszi a kofától a zöldséget, házitésztát, hentestől a húst, otthon a felesleget meg lefagyasztja. Feltéve, ha van még egyáltalán a környékén piac... A másik, hogy nem szállíttatja házhoz a fóliázott norbiápdét menüt, hanem (még ha szupermarketből származó cuccokból is, de) megfőzi magának. Meg nem zabálja napi szinten a gyorskajáldás cuccokat, és leszokik a szénsavas, agyoncukrozott sz*rokról. Vagy, ha nem akar főzni magának (mert az is szempont azért, hogy 1-2 embernek eléggé gazdaságtalan otthon főzőcskézni, időben is, árban is), akkor próbál a munkahelye környékén keresni valami kifőzdét, ahol naponta van főtt kaja (esetleg menüben is), és ott eszik. Szerencsésebb esetben van valami üzemi étkezdéjük, hasonló feltételekkel.
Talán ezek lehetnének az első, kisebb lépések az egészségesebb étkezés fele, meg az, hogy valahogy megint tudatosítsák az emberekben, hogy ez a jó, nem ehelyett kivetnék a chipsadót a krumplisziromra meg a kávéra...

Ha van piac. Meg ha van szombat. Ismerek olyanokat (diszkréten magára mutogat), akik hétvégén is dolgoznak... De ha mégsem, legalább egy-két nap maradhatna a héten, amikor nem kell hajnalban kelni!
Állítólag gyümölcsöt-zöldséget-húst sem szabad szupermarketben venni, mert ugye felfújt, műtrágyázott, génkezelt, satöbbi, satöbbi, satöbbi...
Biztos vannak emberek, akiknek van lehetősége tényleg odafigyelni arra, hogy mit és mennyit esznek és azt honnan szerzik be, de szerintem a nagy többség számára ez nem igazi alternatíva.

A múltkor láttam én is egy ilyen műsort, ahol a pasi elmagyarázta, hogy zöldséget csak piacon vegyünk, csak olyan kofától akit ismerünk, és tudjuk, milyen körülmények közt termeli a zöldségeket!
Nem rossz ötlet. Egy szombaton felkerekedek, és minden kofát végigkérdezek, aki pedig azt állítja, hogy tök bio a cucc, azt haza is kísérem, viszek egy kis vegyi labort, megnézem a föld minőségét, a használt trágyát, az eső savasságát...
 
Azért szerintem ez nem ilyen egyszerű, hogy ne vásárolj a multinál, meg termeld meg magadnak. Menj a piacra, már ha van még olyan a közeledbe. És attól, hogy piac még nem biztos, hogy jó is lesz. Sokszor ugyanazt a szemetet árulják, csak drágábban (színezett csirke, vizezett hús, génkezelt paprika).
A termeld magadnak dolog is szép és jó lenne, csak volt egy olyan, hogy Ipari forradalom (vagy már kitudja mikor is), mikor is szépen lassan kialakultak a városok, sok-sok emberrel és kevés hellyel.
A bio is egy érdekes dolog. Lehet, hogy te nem használsz vegyszert, de ha a szomszéd igen és fúj a szél akkor mivan? Vagy termeljünk egy hektáron 3 fej salátát? Nem túl gazdaságos, még magunknak sem. Pedig (szintén idősektől való) elvileg azt lenne szabad enni, ami a te földedben/földeden megterem/megél. Mert nagyon örülünk a narancsnak, banánnak és a paradicsomnak egész évben, de többnyire még napfényt se látott, vagy ha igen nem túl sokat mert még zölden leszedik, s ha nem rohad meg, hanem kényszeresen beérik míg ideér mennyi tápanyag lehet benne?
Ugyanakkor a multinál sem feltétlen csak szemét van. Tény, hogy érdemes kerülni az ízfokozó és E kupacokat, de egyre többször találni a polcokon kis gazdaságokból, családi vállalkozásoktól származó élelmiszert.

Ez egy komplex probléma és valószínű addig nem fog megoldódni, amíg drasztikus lépéseket nem tesznek ezért a nagy fejesek. Márpedig nem fognak, mert nem érdekük. Adott esetben ők meg tudják fizetni a minőségi, tápanyagban és vitaminban gazdag ételeket és ez nekik elég. Lesz..ja, hogy az éhbérért dolgozó munkásnak a fűrészporos párizsira is spórolni kell.
Szép lenne, ha nem lenne kapitalizmus és piacgazdaság, mindenki művelné a kis földjét, azt enné amit megtermel és elleni a háztáji teendőkkel. Lehet szegényebbek lennénk pár érintőkijelzővel, okos autóval és biza a robbanómotor sem a kertben született. De talán szükségét sem éreznénk. Nem lehet tudni. Ez olyan tyúk vagy a tojás effekt. Mi lett volna, ha...
 
V
birge;bt22828 írta:
Biztos vannak emberek, akiknek van lehetősége tényleg odafigyelni arra, hogy mit és mennyit esznek és azt honnan szerzik be, de szerintem a nagy többség számára ez nem igazi alternatíva.

Persze, nyilván ezért találták ki anno, hogy az ABC-kben is lehessen kapni aránylag friss zöldséget-gyümölcsöt, hogy akinek ilyen-olyan okból nincs lehetősége piacot járni, az is meg tudja venni délután, munkából hazafele menet. Csak mondjuk 20 éve volt még annyi józan belátása, hogy tél közepén nem akart friss epret, tavasszal szőlőt, nyár közepén meg narancsot, mert tudta, hogy nincs szezonja, ezért nem is várta el, hogy legyen.
A másik fele, hogy oké, arra nem tud igazán odafigyelni, hogy honnan származik az az élelmiszer, amit megvesz. De arra viszont már gond nélkül, hogy legalább napi egyszer rendes, főtt kaját egyen, ne reggel Mcreggeli, délben házhozszállítottpizza, este meg kínainak álcázott valami valamelyik plázában, mindez napi rendszerességgel...
 
V
birge;bt22828 írta:
Ha van piac. Meg ha van szombat. Ismerek olyanokat (diszkréten magára mutogat), akik hétvégén is dolgoznak... De ha mégsem, legalább egy-két nap maradhatna a héten, amikor nem kell hajnalban kelni!

Amúgy, erre lehetne idézni a blog utolsó sorát, mert az egy dolog, hogy te hétvégén dolgozol, de, főleg nagyobb városokban, piac minden nap szokott lenni elég korai nyitással... :D Szóval, marad az, hogy kényelmes később kelni, és meló után tecsóba menni, mint 6-kor megvenni a friss zöldséget a Nagycsarnokban... :D




Persze, amúgy nyilván mi se kelünk fel piacozni se hajnalban, se hétvégén, marad a hiper-szupermarket. Viszont, hanyagoljuk a gyorskaját (főleg mióta nekem is megvolt a magam baja...), a kólákat, alkoholt, szerencsére kávéval-cigivel se él egyikünk se, 6 után lehetőleg nincs vacsora, és szerencsére van olyan üzemi étkezdénk, ahol tényleg főznek naponta, nem valami központi helyről kihordott, helyben csak melegített cuccot tolnak az ember elé.
 
Nálunk a piac hétköznap is nyitva van legalább 4ig, szombaton pedig olyan 11-12-ig, szóval még veszett korán sem kell kelni érte. Az árak egyébként (nyilván a szezonban épp termő termékek esetében) jóval a multik árai alatt vannak, egy kg frissen szedett gomba (gombaszakboltban) durván fele annyiba kerül, de ez sok minden másra is igaz.
Oké, én könnyen beszélek, mert városi viszonylatban is nagy kertünk van, így nyáron túl sok gondunk a zöldséggel-gyümölccsel nincs, de van olyan ami ebben a földben nem terem meg.
Paradicsomot, epret, fűszernövényt (pl snidlinget, bazsalikomot, borsikafüvet stb.) amúgy simán lehet az erkélyen is tartani, ha nem is ipari mennyiségűt, vagy nem annyit, hogy el is tegyél belőle de lehet.

A másik, mi minden lekvárt itthon főzünk, még akkor is, ha a gyümölcsöt meg kell hozzá venni. Fajlagosan is olcsóbbra jön ki, és ha jó a termés, még cukrozni sem kell, vagy csak kicsit. Ugyanez a helyzet a befőttel, bár abból csak olyat teszünk el ami megterem. A savanyúságok, savanyú káposzta is SK készített. Lehet, hogy egyszerre nagy beruházás megvenni hozzá a dolgokat, de nem igényelnek ezek túl nagy időráfordítást, utána pedig jó dolog elővenni.
Mondjuk tudom, hogy sajnos nem ez az általános, és ez a családunk "múltjából" adódik. Az anyai nagyszüleim-dédszüleim nagyon sokáig (a 60-as évekig) földművelésből éltek, és tényleg csak az volt amit megtermeltek maguknak.
Gyógyszeripar: szerencsére engem olyan háziorvossal áldott meg a sors, hogy vegyszerekhez a legutolsó esetben nyúl. Inkább gyógytea, homeopátiás szerek, természetes dolgok, és csak indokolt esetben a klasszik bogyós megoldás.

Tavasszal pedig remélhetőleg indul a telekprojekt, és közel 3000 négyzetmétert ültetünk tele mindenféle földi jóságos gyümölccsel :) Alig várom :)
 
Hú, de sokan fognak most megint utálni: szerintem mindenkinek van pici igaza, meg nincs is. Kedves birge! 1. minden fejben dől el, 2. mindenért áldozatokat kell hozni 3. lehet elodázni a fáradtságos törődés, utánjárást, kulimelót az egészség megőrzése érdekében, de akkor később, a betegápolásban/betegeskedésben kell majd "megfizetni" érte.
Sajnos és hál' Istennek a test csodás, tökéletes dolog, és nagyon sokáig bírja a mostoha ridegtartást. De amikor benyújtja a számlát (márpedig benyújtja, ha lustizunk), akkor már leginkább jaj nekünk! Piac, vagy olyan bolt, ahol viszonylag nagy a forgalom, mindenhol van, csak fel kell fedezni, és bizony oda el kell zarándokolni (vagy elzavarni a párt). És el kell készíteni magunknak az ételt, méghozzá úgy, ahogy a testünk a legjobbnak jelzi. Van akinek nyersen, van, akinek főtten. Van akinek hússal, tejjel, tojással stb, és van, akinek anélkül. És igen, tudom, milyen az, amikor az ember hazamegy meló után - vagy indulás előtt - és neki kell állni még főzőcskézni. Csak mérlegelni kell: megéri-e úrrá lenni ezen a kihíváson, és TÁPLÁLNI magam és a szeretteim (szervizelni, olajat cserélni, tankolni a járgányom??:)), vagy inkább lerogyok a net/tv/egyéb nyomós kütyü/telefon stb elé? A bio/nem bio dologban nem tennék igazságot, de egy biztos: odafújhatott a szél vegyszert, át is moshatta a víz, és rá is hullhatott a kerozin, de a TALAJBAN LÉVŐ TÁPANYAG, amelyet a növények növekedés közben felszívtak, az benne van. Ezért olcsóbb a bio akkor is, ha többet fizetsz érte vásárláskor. Mert a levesedben az 5 helyett elég 1 db. stb. Ugyanez a helyzet az sk készített otthoni cuccokkal: a beletett alapanyag egységára messze a bolti árak alatt marad. És azon túlmenően, hogy tudod és megválogattad, mi kerül bele, még nem tértünk ki az szeretetre és a gondoskodás szándékára, ami szintén belekerül! Tudom, hogy ehhez szemléletváltás kell, és ellentétes a ma sulykoltakkal, hiszen, ha "nincs időm a fájdalomra" - uram bocsá' el ne gondolkodj, minek a tünete a fájdalmad!-, hogyan is lenne időd lekvárokat főzőcskézni, péksütit sütögetni. Pedig, ha az agyad átkattan erre, akkor bizony nagyon hamar rutinná = hamar, flottul megy! - válik. És mi lenne, ha még közösségek is alakulnának? Én tök jó vagyok savanyításban, te piszok jól sütsz, ő meg elképesztő sajtokat gyárt. Cserélgessük!?

De erről szerintem inkább Minánál kéne szóban beszélgetni a beigért tejszínes-és-egyéfinomas-házi muffin-partin. Ezért még az adventem egy pár óráját is feláldoznám!;):D
 
:) birge, ne a végletekben gondolkozz, vannak azért átmenetek. Nem csak így, vagy csak úgy lehet élni. Igen, a multinál is időnként lehet jó dolgokra akadni (ezeket használják csalinak, hogy bemenj, és megvegyél egy csomó mást), és a piaci néni is lehet a nagybaniról hozza, nem a kertjéből. Pölö én csináltam az alkalmazotti létet is, úgy hogy meló volt, másodállás és hétvégenként főiskola, de főzni mindig maradt időm, mert az olcsóbb volt, meg kiszúrni útközben a zöldségest, elugrani a Lehelre, szólni Nagyinak, hogy rendeljen a szomszéd nénitől nekem tojást, meg rángasson fel répát amikor megyek, és egyebek... Gyorskajának egészséges a grillezett zöldköret (tudást nem igényel, csak türelmet a répapucolás) mondjuk vékonyra szelt grillezett fűszeres husikkal. Ez kb félórás művelet, nekem gyorsabb, mint elmászni a mekibe meg vissza. Aztán amikor a saját cégesdibe belefogtam, elkurvultam a gyorskaják irányába, azt hittem, áh elég valamit bekapni, aztán futok tovább dolgomra. Aha, hát ez csak ideig óráig működik. Igen, jajgathatnék, hogy még kevesebb időm van mert kurva jó a magam szabadsága, de ez kb azt jelenti, hogy otthon (is) dolgozhatok, akár napi 18 órát, ha fejlődni/fejleszteni akarok. Megvolt az is, hogy milyen az, amikor az ember 2 havi hétvége nélkül, az utolsó két hét intenzív fizikai és szellemi leterhelése után már nem emlékszem hogy érek haza és ki rakott ágyba... A hibát itt követi el az ember, amikor nem szán magára időt, hogy egyen és igyon eleget, de az normális kaja legyen, hogy regeneráljon és valóban szinten tartson. Kifőzde mindenütt van (főleg városban), zöldségesek mindenfelé és csak egyszer kell körbenézni és kipróbálni a dolgokat a piacon (érzed az ízén, hogy melyik jött a nagybaniról és melyik a kertből - ez látszik is), utána a bejáratott dolgok már könnyen fognak menni, gördülékeny lesz. Pölö ha helyszínbejárok ezerkilométerekre és tudom hétvégén is meló lesz, az út szélén kirakott terményekből vásárolok, a mamiknál meg a papiknál. Ki kell nyitnia az embernek a szemét, és keresni kell a lehetőségeket. Ott vannak azok, csak nem kiabálnak. :) Jah, és nem kell kockának lenni, és csak biót venni, mert a nagybani zöldség is jó (mert hazai, és csak kb 100- kmt utazik általában, ami megvan egy nap alatt, még friss és nem vegyszerezik), és a rizst meg a lisztet a multinál is meg lehet venni. Meg kell szokni az új szemléletmódot, és ehhez energia kell, használni a buksit, mint minden változtatáshoz, de megtérül elég hamar. Elsőként a jó kajáktól jobb lesz a közérzeted, és később még a fáradtságot is másként fogod megélni. Másodikként, meg költséghatékony főzni otthon. Harmadrészt jó játék túrni a netet új receptek után (most én előszeretettel a ritakonyhaja.hu-t böngészem) és kísérletezgetni. Negyedrészt rájöttem imádok jókat enni, és arra egy kis időt érdemesnek találok szánni... :D :D :D
 
Nana, szerintem sok ilyen kuponos családot nem tudnának a multik eltartani, ha meg igen, akkor lehet kalkulálni, hogy a cuccok valójában mennyibe is kerülnek az ipar számára, és mekkora kaszálás folyik....
 
Jah, igen, és előszeretettel ajánlom a hétvégi reggeli piacot figyelmedbe birge, mert igen, a zöldségek és gyümöcsök ott olcsóbbak mint a multinál. Fel kell kelni előbb. Hát ja, de ha összeszámolod, hogy éves szinten/vásárlás mennyi a megtakarítás, mindjárt egész pofás kis órabér jön össze. Aztán egy idő után elgondolkozol, hogy érdemes-e azért hajtani, hogy meg bírd fizetni a kiszolgálást, vagy inkább a magad ura leszel, és répapucolás közben megdobálod Nemtáviratot inkább a répával, minthogy güzülj helyette valami tetű melóval...
 
Na megvolt a jo kis vacsora.Hazi töpörtyü nyers hagymaval uborkaval es fokhagymaval.Na jo megtehetem senki se fog szolni hogy büdös pali vagyok:D
 
picar;bt22832 írta:
Nálunk a piac hétköznap is nyitva van legalább 4ig, szombaton pedig olyan 11-12-ig, szóval még veszett korán sem kell kelni érte. Az árak egyébként (nyilván a szezonban épp termő termékek esetében) jóval a multik árai alatt vannak, egy kg frissen szedett gomba (gombaszakboltban) durván fele annyiba kerül, de ez sok minden másra is igaz.
Oké, én könnyen beszélek, mert városi viszonylatban is nagy kertünk van, így nyáron túl sok gondunk a zöldséggel-gyümölccsel nincs, de van olyan ami ebben a földben nem terem meg.
Paradicsomot, epret, fűszernövényt (pl snidlinget, bazsalikomot, borsikafüvet stb.) amúgy simán lehet az erkélyen is tartani, ha nem is ipari mennyiségűt, vagy nem annyit, hogy el is tegyél belőle de lehet.

A másik, mi minden lekvárt itthon főzünk, még akkor is, ha a gyümölcsöt meg kell hozzá venni. Fajlagosan is olcsóbbra jön ki, és ha jó a termés, még cukrozni sem kell, vagy csak kicsit. Ugyanez a helyzet a befőttel, bár abból csak olyat teszünk el ami megterem. A savanyúságok, savanyú káposzta is SK készített. Lehet, hogy egyszerre nagy beruházás megvenni hozzá a dolgokat, de nem igényelnek ezek túl nagy időráfordítást, utána pedig jó dolog elővenni.
Mondjuk tudom, hogy sajnos nem ez az általános, és ez a családunk "múltjából" adódik. Az anyai nagyszüleim-dédszüleim nagyon sokáig (a 60-as évekig) földművelésből éltek, és tényleg csak az volt amit megtermeltek maguknak.
Gyógyszeripar: szerencsére engem olyan háziorvossal áldott meg a sors, hogy vegyszerekhez a legutolsó esetben nyúl. Inkább gyógytea, homeopátiás szerek, természetes dolgok, és csak indokolt esetben a klasszik bogyós megoldás.

Tavasszal pedig remélhetőleg indul a telekprojekt, és közel 3000 négyzetmétert ültetünk tele mindenféle földi jóságos gyümölccsel :) Alig várom :)
Hát én sajna csak tejfölös tésztát tanultam meg főzni otthon, azzal nem megyek messzire...
 
Hát pl. a lekvárfőzést meg lehet tanulni, és nem kell rögtön 30 kg barackkal kezdeni :) Ha hamar szeded ki akkor darabosabb marad, ha meg később akkor szétfő. Azt hogy mennyire édes az meg úgyis egyéni dolog. Csak merni kell kicsit kísérletezni, vagy rábízni Nemtáviratra :D
Most erről jutott eszembe, hogy mi kechupot is itthon főzünk, meg lecsót is szoktunk elrakni meg szörpöket (szeder, ribizli,meggy) nyáron kéthetente van valami ilyen móka:)
 
Na és, nemcsak otthon lehet tanulni, hanem bárhol... úgyis állandóan a netet túrod, tessék feltúrni jó kis receptekért, konyhai praktikákért, vagy kérdezni az idősebb kolléganőktől... imádni fogják, hogy valamiben jók, és egy fiatal tanácsot kér tőlük.
 
Z
birge,mekkora nagy király volt az első dumád.....muhaha(besírtam) :)
 
A táplálkozási mód változtatása nem könnyű, de megéri.
Én váltás előtt két dologra lettem figyelmes: rengeteg húst eszem, és még több E-xxx-et. Elegem lett, és váltottam. Egy fél évre teljesen száműztem a húst az életemből, most már megeszem, ha azt kívánom, de csak házi forrásból. Van ismerősöm akitől disznóhúst lehet venni, van akitől csirkét. Szerencsére tojást nem kell vennem, azt kapom nagymamámtól, mert vannak még tyúkjai. Sajtot szintén házit eszem csak. (Amikor kolléganőm először hozott sajtot, őszintén rácsodálkoztam, hogy mi a fene ez. Kóstolás után sem jöttem rá, hogy sajt... Semmiben nem hasonlít a bolti valamihez.)
Figyelek az E-kre is. Ha háromnál több van az "ételben" akkor nem veszem meg. Jelentősen meglassítja ugyan a vásárlást, és néhányan furán néznek, amikor leveszek valamit a polcról, elolvasom és visszarakom. Aztán újra, és újra, és újra, amíg nem találok ehetőt.
Nehéz volt. Egyik napról a másikra tiltólistás lett az addig napi szintű párizsi, virsli, májkrém, egyéb felvágottak. Hogy lehet ezek nélkül hideg ételt enni? Egy kis kreativitással, és netböngészéssel könnyen! Tiltólistás lett a csipsz, és az üdítő. Ez nem érintett meg, mert eddig is évente max kétszer ettem-ittam ilyesmiket. A cukrot nádcukorra cserétem. Napraforgó olaj helyett oliva.
Eredmény? Jobb közérzet, több energia. Na, és persze végre feljött pár kilócska, ami nagyon hiányzott, hogy ne csontvázhoz hasonlítsak, hanem emberhez. (Ez utóbbi főleg annak köszönhető, hogy a hirtelen méregmegvonáskor óránként ettem, mert nem tudtam jól lakni.)

Plusz poén: valamelyik hétvégén csirkepörköltet kívántam. Nosza, elő a fagyasztóból a házi csirkét, isteni pörköltet főztem, és nagyon jól is esett. Másnap reggelre tele lettem pattanásokkal, pedig még soha életemben nem volt! A hús bosszúja?
 

Blogbejegyzés információ

Szerző
Yamina
Olvasás
783
Hozzászólások
82
Utolsó frissítés

Motoros blogok további bejegyzései

Yamina további bejegyzései

  • Kukimágnes
    Tegnap elmentem a robesszal 160 km-re a kaptárgyárba lépkeret lécekért...
  • Változó korszakok
    Nehéz döntésre jutottam. Megvettem a Lóóóra a gumikat, aztán mondták...
  • Tagama
    Elment tavasszal. Nem tudtam elmenni a temetésére. Most sikerült...
  • A legnagyobb harcos elment...
    Azt hittem acélból van és sosem hal meg. A profilképén jó ideig egy kis...
  • Kegyelmi állapot
    Mostanában nem írtam blogot. Mert minek... Elfoglalat a kert, az...

Oszd meg ezt a bejegyzést

CsamShop kendők

Back
Oldal tetejére