Street Racer STR motoros kesztyű a MotoZemtől

Apu




Tulajdonképpen nem is Ő az apám...
Már csak a korkülönbség miatt sem lehetne, mert az csak 14 év. Az összehasonlítás kedvéért: a húgom (féltestvérem) és köztem 13 év van.

A szüleim elváltak, amikor 5 éves voltam, és az apámmal megszakadt a kapcsolatunk, mert ő inkább az italt választotta. Ami aztán az 50. születésnapján a vesztét is okozta, így 11 éve már csak a temetőben látogathatom. De ez ellen legalább már nem lehet kifogása.

Szóval Apu nevelt fel, és -bár gyerekként nagyon utáltam érte, mert túlságosan szigorú volt- szerintem nagyon jó munkát végzett, mert belőlem és a nővéremből is értékes, szorgalmas embereket nevelt. Ha haragudtam is rá valamiért, soha nem mondtam neki azt, hogy "nem vagy az apám!" Mindig is tiszteltem, most pedig ennyi idős fejjel már nagyon értékelem, amit értünk és Anyuért tett.
23 éves volt, amikor elvette Anyut. Ő volt az első nő az életében, és nem érdekelte a 7 év korkülönbség, a két gyerek, hogy a szülei ellenzik ezt a frigyet, így el sem jöttek az esküvőre. Nagyon jól emlékszem arra a napra, hisz' akkor már 9 éves voltam: addig Csabinak szólítottuk, és az esküvő napján inkább nem szólítottam sehogy, mert nem tudtam, mit mondjak. Másnap reggeltől pedig nemes egyszerűséggel Apunak szólítottam.
Sosem kérdeztem még tőle, hogy mit gondolt ő erről, ahogy azt sem, hogy sajnálja-e, hogy nem a saját lánya vagyok? Évekkel ezelőtt volt egy olyan pillanat, amikor azt éreztem, hogy rendkívül büszke rám. Akkor szerettem volna ezt megkérdezni tőle, de nem tudtam megszólalni, mert túlcsordult a szívem, aztán elszállt a pillanat...

Megvallom őszintén, a kapcsolatunk sokáig nem volt felhőtlen. A párommal nagyon nem jöttek ki, és Apu neheztelt rám, mert úgy gondolta, hogy "jobbat" érdemelnék. Ezt inkább most nem részletezem, a lényeg az, hogy családi összejövetelekre mindig egyedül mentem, mert a párom persona non grata volt...
Aztán érdekes módon épp a motorozás hozott minket újra közelebb. Mikor belekezdtem a tanfolyamba, természetesen az egész család ellenezte, de amikor elsőre sikerült minden vizsgám és meglett az első motorom, már fűnek-fának velem dicsekedtek. Aztán egy év múlva a nővéremnek is meglett a nagy A (motorja sajnos azóta sincs), aztán újabb év múlva Apu szerzett jogsit, és még azon az éven motor is lett. Ha valahova együtt mentünk, Apu direkt mindig a sűrűjében parkolt le, mert rendkívül élvezte az elismerő pillantásokat, és azt, mikor hallotta a csodálkozó sugdolózásokat, hogy "jé, az meg nő!"

Idén nem tudtunk együtt motorozni.
Apu évek óta kezelt vesebeteg, és tavaly ősztől nagyon elkezdett romlani az állapota. Átértékelte az életét, nagymértékben változott a hozzáállása bizonyos dolgokhoz, szokásos vaskaposságából rendkívül sokat engedett. Tavaly karácsonykor ismét együtt volt a család, és Apu külön kérésére már én sem egyedül mentem az ünnepi vacsorára!
Aztán februártól felgyorsultak az események. Apu kéthetes turnusokban volt itthon, illetve kórházban. A laboreredményei egyre romlottak, és transzplantációs várólistára került. Természetesen Anyu még ott helyben megvizsgáltatta magát, de sajnos még a vércsoportjuk sem egyezik. Mikor ezt elmondtam a páromnak, neki jutott eszébe, hogy az ő vércsoportja egyezik Apuéval. Aztán kiderült, hogy a nővérem férjéé is, és a húgom barátjáé is! Mindhárman gondolkodás nélkül felajánlották a veséjüket. Mi lányok, sajnos eleve szóba sem jöhettünk, mert más a vércsoportunk. Pedig mi is megtettük volna...
Szóval volt hirtelen 3 potenciális donor, akiből az egyik sokat betegeskedik, a másik gyúr és minden szirszarral lövi magát, így maradt az én makkegészséges Lacim. Már csak Apunak kellett valahogy beadagolni az infót, aki aztán természetesen helyből elutasította a dolgot: -Épp a Laci? Akivel éveken keresztül gyűlölködtek? Apu nem bírta megemészteni, hogy a Laci képes lenne félretenni a múltat, és önzetlenül segíteni rajta! Aztán megenyhült, később meg is hatódott, de végül azt mondta, hogy nem engedheti, hogy bárki megbetegítse magát miatta, és ő inkább vár halott donorra.

Viszont a betegség nagy úr, és Apu egyre rosszabbul lett. Minden tünetét a vesebetegségére fogtak, és igazából nem is vizsgálgatták meg alaposan. Mígnem június 13-án mentő vitte kórházba, miután már gyakorlatilag 2 hete az egész teste vérzett. Két nap múlva már azonnali életmentő műtétre volt szükség, és az igazi kálvária még csak most kezdődött! Gyakorlatilag az egész nyarat a kórházban töltötte a család, Apu ingázott az intenzív és a sebészet között. A jól szervezett kórházi ápolásnak köszönhetően, az állapota egyre romlott, tüdőgyulladást is kapott, vérmérgezést, 5 hétig lélegeztetőgépen volt, mesterségesen táplálták, két héten keresztül gyakorlatilag haldoklott is. Aztán végre elkezdték dializálni, és hétről-hétre egy hangyányit javult. Kb. 30 kg-ot fogyott. Szeptember 30-án hozhattuk haza a kórházból. Most kétnaponta dializálják, de elkerülhetetlen lesz a transzplantáció. Viszont ahhoz neki is viszonylag jó általános állapotban kell lennie, amihez még sajnos elég hosszú út vezet.
Közben a Lacin már minden szükséges vizsgálatot elvégeztek, és nagyon bíztatóak az eredmények. Még egy keresztvizsgálat van hátra, amihez mindketten kellenek, de ehhez még Apunak erősödni kell.
Nagyon sokat olvastunk a témáról, és a klinikán is adtak egy ismertetőt, amit nagyon alaposan átnéztünk. Mégis három, egymástól független, egészségügyben dolgozó ismerősöm, a történet hallatán azt javasolta, hogy azonnal beszéljem le a páromat! Az érvek a következők:
-túl fiatal még (37), lehet, hogy pár év múlva nagyon nagy szüksége lenne a veséjére, történhet akár egy baleset is vele. Ezt mondjuk aláírom, mert 37 évesen még Apu sem volt beteg...
-Apu szervezete nem fogadja be az ő veséjét, és akkor kvázi kidobta a veséjét az ablakon, és Apu sem lett megmentve;
-Apu szervezete befogadja ugyan a vesét, de csak pár évig, az eredmény ugyanaz;
-és még sorolhatnám a többit.
Ezeket természetesen mind elmondtam neki, mert nem akarok semmilyen információt eltitkolni előle. Így is nagyon nagy a nyomás rajta, neki egyedül kell dönteni, hogy minden érvet-ellenérvet mérlegelve is vállalja-e a műtétet. Valóban rendkívüli gesztus (nem is ez a jó szó) lenne részéről, de nem szabad megszólni érte, ha nem teszi meg mégsem! Sőt senki mást sem, aki ilyen helyzetbe kerül! Ezt csak az értheti meg, aki került már ilyen helyzetbe. Ez nem olyan dolog, mintha ez ember pl. az autóját adná kölcsön. Nagy érték ugyebár az is, vonakodva adjuk kölcsön, mert mi lesz, ha összetörik? De az pótolható!

Én is két tűz között vagyok, mert egyrészről a párom az egészségét teszi kockára az én apámért, másrészről az Apu gyógyulásáról van szó! A nyáron, mikor Apu haldoklott, sokszor szerettem volna azt mondani a páromnak, hogy "kérlek szépen, mentsd meg!", de nem tehettem, mert nem akarom, hogy miattam tegye meg. Semmilyen módon nem akarom befolyásolni, se rá-, se le nem beszélem.
No és persze őt még a családja is nyomja, mert elkövette azt a hibát, hogy idejekorán elmondta nekik. Pedig megbeszéltük, hogy csak akkor lesznek beavatva, ha valóban sor kerül a műtétre. Ha nem lesz műtét, vagy a veséje mégsem lesz megfelelő, akkor meg lettek volna kímélve az egésztől. De sajnos még a vizsgálatok kezdetekor hirtelen felindulásból elmondta nekik, aztán azonnal meg is bánta.
A szülei sajnos nem hiszik el, hogy önszántából ajánlotta fel a veséjét, és senki sem kényszerítette rá.

Titkon én is abban bízom, hogy idejében lesz egy megfelelő donor-vese, mert nagyon sajnálom, hogy az enyém nem megfelelő...

Hozzászólások

Huhhhhh.... Nem semmi párod van, le a kalappal. Nem könnyű ez senkinek... Kitartás nektek! Köszönjük, hogy megosztottad velünk.
 
T
Köszönöm szépen, én örülök, hogy van kinek elmondanom. Egymás közt már nem nagyon merjük felhozni a dolgot, legalábbis én nem. Pedig én nagyon igényelném, mert idegőrlő a várakozás és a bizonytalanság, mi lesz - hogy lesz?
A barátaidnak szívből kívánom a gyógyulást, örülök, hogy nekik sikerült!
 
Yama blogja alá ugyan nem írtam, de a két történetre csak ugyanazt tudom reagálni. Hihetetlenül csodálom mindannyiukat, Téged is. Őszintén szólva nem tudom, hogy én képes lennék-e erre (bízom benne, hogy sosem kerülök oda, hogy kiderüljön ez valóban így van-e).
Remélem sikerül a teljes gyógyulás, és végre tényleg együtt lehet a családotok! Addig is kitartást nektek!
 
T
Köszönöm picar, hidd el, neked is menne! Elképesztő erő és kitartás van mindenkiben, ha a szeretteiről van szó.
 
Próbáld ki tagama a teremtést, mit veszíthetsz vele?! Aláírtunk valami transzplant egyezményt, nőtt az esély, hogy találnak vesét.
Cseppet se legyen rossz érzésed, hogy valakinek meg kell halnia érte, én hiszem, hogy csak az megy el, akinek így döntött a Lelke.
Én a helyedben tuti minden este vizualizálnám, hogy csöng a teló, és közlik, hogy van donor.
 
Ez tényleg nagyon nehéz lehet mindenkinek... Kitartást Gabi, remélem hamarosan meggyógyul Apud!
 
T
brigó;bt22678 írta:
Próbáld ki tagama a teremtést, mit veszíthetsz vele?! Aláírtunk valami transzplant egyezményt, nőtt az esély, hogy találnak vesét.
Cseppet se legyen rossz érzésed, hogy valakinek meg kell halnia érte, én hiszem, hogy csak az megy el, akinek így döntött a Lelke.
Én a helyedben tuti minden este vizualizálnám, hogy csöng a teló, és közlik, hogy van donor.

Igen, én is hallottam ezt a hírt, de felállítottak hozzá egy sorrendet. Nem emlékszem pontosan, de valahogy úgy, hogy először a gyerekek, aztán akik már nagyon régóta vannak listán, aztán a sürgős esetek.
Viszont transzplantációnál sajnos nem feliratkozási sorrendben kapható a szerv, hanem, hogy az épp rendelkezésre álló kinek lesz megfelelő. Van aki éveket vár, van, aki csak jövő hétig. A páromé is 98%-ban kell, hogy megfeleljen. Az nagyon durva szám...

De ha eljön az idő, majd vonzom, minden erőmmel :)
Rossz érzésem nincs a halott donorral kapcsolatban, csak hálát éreznék. Örülök, hogy vannak ilyen önzetlen emberek, akik előre rendelkeznek erről. Én is megtenném, ha tudnám, hol kell.
 
T
lizi;bt22680 írta:
Ez tényleg nagyon nehéz lehet mindenkinek... Kitartást Gabi, remélem hamarosan meggyógyul Apud!
Köszi Lizi! Jah, és Anyu köszöni szépen a szülinapi köszöntőt, de akkor is a kórházban volt, meg azóta is Aput ápolja. Én mondtam neki, hogy írtál.
 
Talán a rádióban volt pár hónapja egy beszélgetés, ott azt mondták, hogy alapból mindenki szervdonor, aki nem rendelkezik valahogy előre, csak a családokat nem szeretik ezzel zaklatni. De lehet, hogy ez nem így van, vagy félreértelmeztem.
Egyébként ezt csak érdekesség képen jegyzem meg, de van egy volt évfolyamtársam, akinek három veséje van. Régen mindig azt mondogatta, hogy ha kell valakinek ő szívesen ad egyet, mert ő akkor lesz "normális".:)
 
T
Ó, hát azt meg el is felejtettem megírni, hogy augusztusban, a sárvári Vármeetingen szervezett véradás is Apuért volt! Nagyon sikeres volt, és természetesen mindenféle vércsoport összegyűlt, nem csak az Apunak való, és ezúton is köszönöm mindenkinek, aki részt vett benne! Biztos vannak itt is olyanok, akik akkor ott voltak, és adtak vért!
 
Huhh Gabi, emlékszem a nyáron beszélgettünk Apudról, azért kellett elsietned Iréntől, mert mentél a kórházba..., igaz, nem voltál ennyire részletes... és úgy látom, sajnos a helyzet nem lett jobb...
Én is gyógyulást kívánok apudnak (vagyis minél hamarabb egy "ajándék" vesét valakitől, aki nem a párod), nektek meg erőt...
Szerintem Brigó ötlete jó..., nem veszíthetsz vele...
 
T
Szeptemberre, mikor Apu már picit jobban lett, nagyon fájt a szíve a motorozás után. Harmadikán, egy motoros balesetmegelőzési nap keretében tartott motoros felvonulás a kórház előtt haladt el. A hangjuk behallatszott a kórterembe. Apu sírt...
Nem teszi gyakran...
 
tagama;bt22691 írta:
Szeptemberre, mikor Apu már picit jobban lett, nagyon fájt a szíve a motorozás után. Harmadikán, egy motoros balesetmegelőzési nap keretében tartott motoros felvonulás a kórház előtt haladt el. A hangjuk behallatszott a kórterembe. Apu sírt...
Nem teszi gyakran...
Kitartás!! :( :love:
 
Én is úgy tudom, mindenki donor, aki, vagy akinek a családja másként nem rendelkezik.
A lista elején pedig hiába áll más, ha kicsi az egyezőség. Ha apukád lélek szinten is úgy akarja, meglesz a segítség, hidd el.
Más kérdés, hogy a betegség kialakulásához vezető érzelmi tényezőkkel (kapcsolatok, állandó kontroll az élete felett, hinni-bízni-hagyatkozni elv stb.) érdemes lenne foglalkoznia, mert egyébként csak tüneti kezelés még egy donáció is. Ha pedig a kiváltó ok megmarad, .....
 
Gabi! Nagyon sajnálom, hogy apukád ilyen beteg, remélem tényleg sikerül donor vesét kapnia a listáról. Én csak annyit tudok tenni, hogy nagyon sok pozitív energiát küldök neki, és nektek. Kitartást, és jobbulást kívánok.

Puszi
Lotti
 
T
Nagyon szépen köszönjük, Lotti! Te láttad Aput tavaly, hidd el, most rá se ismernél.
 
Kitartás kívánok én is, gyakrabban kell járnom ide, mert csak ilyen "későn" veszem észre a dolgokat. Küldök én is pozitív energiát. Hogy van?
 

Blogbejegyzés információ

Szerző
tagama
Olvasás
206
Hozzászólások
46
Utolsó frissítés

Motoros blogok további bejegyzései

Oszd meg ezt a bejegyzést

CsamShop kendők

Back
Oldal tetejére