Street Racer STR motoros kesztyű a MotoZemtől

Tilos ülve tankolni

Tizenhat lemotorozott szezon után ezen a nyáron kellett szembesülnöm azzal, hogy mostanáig folyamatosan a tilosban jártam. Az M5-ös autópályán egy benzinkutas világosított fel, hogy nem szabad úgy tankolni a motort, hogy közben rajta ülök. Pedig eddig mindig így csináltam.
Csatolás megtekintése 11764

Mondjuk ez nem teljesen igaz, mert pl. az újabb BMW-ken, ahol az ülés alá rakták a benzinbetöltő nyílást, nem lehet ülve tankolni. Valamelyik tesztmotornál ez meg is kritizáltam... közben meg lehet, hogy a BMW annyira biztonságos motor, hogy ezzel is védik az életünket.

Arra a kérdésre, hogy vajon miért veszélyes ülve tankolni, a benzinkutas azt felelte, hogy begyulladhat a benzin, és ha rajta ülök tankolás közben, akkor megéghetek...

Te hallottál már ilyen balesetről? Mert én még nem.

Hozzászólások

Úgyse tud addig tankolni, a következő, amíg a kút nincs kifizetve. Egy időben elálltam, de amikor arra mentem be, hogy a kutas kiscsaj a szivéhez kap, hogy már megint tőle fogják levonni az üres kút összegét, azóta leszoktam erről. A legtöbb helyen azt hallom, hogy a robogósok és a nagy mergák szoktak fizetés nélkül távozni. A zsarukat ha kihívják, azok írnak egy jegyzőkönyvet, aztán nem történik semmi. A harmadik ilyen után már nem jelentik be a kutasok... Havonta 4-5 ilyet vallottak be itt a soklábúkutyás kúton,( a hiányt meg úgy pótolják, hogy benzin helyett etanolt adnak lassan már színtisztán a 95-ös helyett). Szóval a depóhoz ne menjetek tankolni.
 
V
Én se szoktam soha motoron ülve tankolni... Sőt, mivel Simsonon meg MZ-n szocializálódtam, amiken gyárilag nincs oldaltámasz, mindig középállványra is rakom, mielőtt a töltőpisztolyhoz nyúlok. A türelmetlen autósokat viszont tényleg nem értem, ha autóval vagyok, se állok arrébb tankolás után, amíg nem fizettem. Ha motorral vagyok, és nagy a forgalom éppen az adott kúton, akkor viszont arrébbtolom, nekem nem fáradtság (úgyis le kell vennem középállványról induláskor), az utánam jövőnek meg megvan az az illúziója, hogy hamarabb végez :) (Román kúton viszont alapból arrébb tolom, ott még nem találkoztam türelmes autóssal, aki szájhúzogatás nélkül megvárta volna, míg visszaérek a fizetésből... :karomkodik2:)
 
Érdekes a sztori, nem vagyok fizikus, de a múlt hét végén a Drágám sokkal veszélyesebb attrakcióval rukkolt elő.
Történt ugyanis, hogy megkértem tankolja meg a motort, mert neki úgyse kell még és amúgy is rohanásom van a legkisebb helységbe. Mire jövök vissza látom, hogy paprikapiros fejjel ezerrel törölgeti a blokkot meg a bukócsövet. Kérdőn nézve rá ezt a választ kapom: kiöntöttem pár deci benzint. Itt füstölt a motorod, azt hittem ki is gyullad. Miután lepattintottam a bukócsőről, tudatván vele, hogy azért egyre feketébb a papírdarab a kezébe, mert a benzin megoldotta a sprayt, amivel lefújták szépen bezavartam kifizettetni a pízt. Addig én odébbtoltam a motort, hogy mégse a kút mellett robbanjunk ha mégis kéne. By the way én jót mulattam rajta, és próbáltam megnyugtatni, hogy engem nem érdekel, hogy lejött a festék a csőről és csak akkor lennék mérges ha most lángokban állna a motorom. A végén azért megkérdeztem, hogy mégis hogy sikerült a műveletet végreajtani, mire jött a válasz, hogy egy pillanatra nem néztem oda, mert a szomszéd autósra figyeltem mit bénázik. A harmadik velünk tartó motorossal megnyugtattuk, hogy az a benzin abban a pillanatban elégett, ahogy blokkot ért, szóval ha eddig nem gyulladt ki a Zümi már nem fog.
Azért lehet, hogy közrejátszott abban, hogy nem lőtt ki minket az űrbe az is, hogy a külső hőmérséklet igencsak 10 fok körül volt, így hiába mentünk már jó egy órát, nem volt olyan meleg a blokk, mint nyáron a 40 fokban.
Szóval, ha ebből nem lett baj, akkor nem hiszem hogy maga a gőz ártalmasabb lenne... :)
 
V
Azért nem akkora para a dolog, mert robbanni csak a benzingőz tud, maga a benzin "csak" illékony, meg éghető. És a benzingőz is csak akkor robban, ha a benzin-levegő koncentráció megfelelő, és nyílt láng, vagy szikra is van, ami begyújtsa. Pár deci általában forró felületről is jóval hamarabb elpárolog, mint hogy komoly gondot okozna, de minden ilyen szabályt a legrosszabb esetet feltételezve hoznak...
 
A benzinbe el lehet oltani a cigit vagy a gyufat nem törtenik semmi.De ha a helyseg benzingözzel van tele senkinek se jusson eszene ragyujtani mert nagy bum lesz.
 
Vagy egy hónapja láttunk egy nagyon okos autós kollégát. Hiányzott a tanksapkája, meg a kis ajtó szóval minden, és az észlény egy ronggyal tömködte be a lyukat:heureka:
 
Egy ismerős egyszer nyáron be akarta gyújtani a száraz fa és levél kupacot és, hogy könnyebben meggyulladjon öntött rá kis benzin de mire megkereste a gyufát és meggyújtotta addigra a benzinből gőz lett és szép kis tűzgömbbé vált a gyufa hatására! :D
De túlélte! :)
 
T
Csak Ausztriában szoktam odébb tolni egy bizonyos kúton, mert ott mindig nagy a forgalom. De eszembe se jutna rajta ülve odébbgurulni, valszeg hárman ugranának rám egyszerre, ott a sisakot is mindig levetetik.
 
Én kúton dolgozom, shoppos vagyok, és bizony tilos a motoron ülve tankolni. Akár egy csepp is elég, hogy a forró motor begyújtsa a motort. Véletlen rácsöppen és ott égsz rajta. Ennek ellenére mindenki ülve tankol még én is és a Párom is. De ált. nagyon kevés helyen szólnak ezért, de tilos....
 

Blogbejegyzés információ

Szerző
NaNa
Olvasás
2,668
Hozzászólások
60
Utolsó frissítés

Motoros blogok további bejegyzései

NaNa további bejegyzései

Oszd meg ezt a bejegyzést

CsamShop kendők

Back
Oldal tetejére