Street Racer STR motoros kesztyű a MotoZemtől

A jótékonykodás kultúrája

Időnként elfigyelgetem a környezetemet, hogy a jótékonyság fogalom alatt mit értenek. Hogy magukra értik-e a jótékonyságot, vagy máson gyakorolják.

A távolabbi ámerikában, úgy tűnik azt a szerkezetet értik, amire én is gondolok általában. Tehát ha jótékonykodásról van szó, akkor mindenki fogja magát és csinál valami jót, önzetlenül, önként, haszonlesés nélkül, rosszízű kommentár nélkül. Ez lehet pénzgyűjtés akármire, közben jól lehet érezni magunkat, tehát mondjuk egy bulis gyerek futóversenyt rendeznek, aminek a nevezési díja annyi, amennyit felajánlasz összeget a szent cél érdekében. Itt versengés szokott zajlani a szülők között abban is akár, hogy ki mennyivel nevez be. Az eredményt pedig látványosan adják át, nincs sumákolás. Miért is kéne, hogy legyen, a jó szándék a lényeg és a bajba jutott megsegítése.

Itthon rendszerint a jótékonyság fogalomkör a másik oldalról is jól meg van nézve, jó alaposan. A mi haszon származik a jótékonyságomból.... Rendezvényszervező megtalált már jótékonysági gálára lézersóval, és amikor rákérdeztem, hogy mikor lehet ott lenni a pénz átadásakor a támogatottaknak, sürű hümmögés, és még nem tudjuk volt a válasz.

Hát nem mert ez olyan privát ügy a támogatottnak, himihumierrearra. A koncert végén mégis bemondták mennyi pénz gyűlt össze, de a mai napig nem jött hírmorzsa se arról, hogy valaha valakinek lett-e ebből menedéke...és hogy átadták-e, mikor vagy hol a zsetont, még a weblapjukon se volt egy kurta nyikkanás se a sztoriról... még a koncert is elfelejtődött.

Tudom, sarkos példa volt ez. De sajna ilyen is van. A jótékonyság zászlaja alatt a haszon kergetése.

Még sarkosabb példát napi szinten ismerünk, hogy a fekete elvárja, hogy vele állandóan jótékonykodjanak.

Az árnyaltabb, amikor valamit valaki megpróbál megszervezni olcsóbbért a közösségnek, de az sem elég olcsó, hanem látványosan körbeugatjuk, hogy ezé ennyit....?

A jó szándékot csak akkor lehet értékelni amikor bajban vagyunk? Nagy bajnak kell lennie, hogy észrevegyük tesznek értünk, egyébként meg kit érdekel a másik pedálozása, beleölt energiája?

Tudom én, hogy válság, meg mindenkinek nehéz, de azért kapjunk már magunkhoz, és legalább szépen mondjuk meg, hogy most nem megy, bocsi. Van akinek ez működik.

Akinek meg nem inge, nem veszi magára.
  • Like
Reactions: 1 person

Hozzászólások

V
Igen ez igy van de én pl az önkéntes munka híve is vagyok abba csak az energiádat fekteted bele ha adott esetben pénzed nincs is de a két kezed még mindig ott van. Sokszor azzal tudsz a legtöbbet segíteni
 
Tök igazad van, ez is nagyon furán működik itt nálunk. Én először akkor akadtam ki, amikor kiderült, hogy ezek a naponta-százszan-telefonáló-adomány gyűjtök --- részesedésért dolgoznak! Biztos nagyon naív vagyok, de én azt gondoltam szívügyük az, amiért idegeneket hívnak, hogy segítsenek a rászorulókon összeszedni a lóvét. Értem én, hogy mindenkinek élni kell valamiből, de a jutalék és a jótékonykodás nálam nem egy lapon volt a szótárban. A csúcs nálam az volt, amikor felhívtak, hogy apuka hirtelen meghalt, és anyuka nem tudja eltartani a három gyereket, segítsek. Ez rendkívül tragikus, de álljunk már meg egy hangyányit! Ezzel az erővel a fél országot besorolhatjuk a bajba jutottak közé. Honnan a bánatos égből szedjen az ember annyi pénzt, hogy minden rászorulónak segítsen? Hol vannak a határok? És miért nem hallunk pld. a Baraboszi által is kultivált önkéntes munkákról? Jó társaság, jó buli, a rászorultnak 10-100 ingyen munkaóra. MI AZ ÖRDÖGÉRT A PÉNZRŐL SZÓL MINDEN? Hát sajna azt hiszem, tényleg az ördögért.....
 
Arról nem beszélve, hogy milyen jó érzés, a tudat, hogy segítesz valakinek. És csapatépítésre sem utolsó.
 
Én soha nem jótékonykodom senkivel sem.
Az emberek nem értékelik, ha jótékonykodnak velük.
Sőt. Úgy vannak vele, hogy nekik az jár.
Hát rajtam se segített soha senki, így én tőllem se várják el...
 
V
Alapvetően igazad van Senki mert nem is jótékonykodni kell hanem segíteni konkértan tettekkel
 
Én kicsit elvesztettem a fonalat ... most akkor ki vagy mi vágta ki nálad a biztositékot ? Mi a baj konkrétan ? Vagy direkt nem konkrétan ?
 
Mit még konkrétan? Szimplán csak annyi, hogy nálunk még nincs nagy kultúrája a dolognak. Sem az adás sem az elfogadás szintjén.
 
Egy volt gimnáziumi osztálytársam ösztöndíjjal egy évig tanult és élt az USA-ban. Akkor volt kint, amikor volt a nagy tsunami. Elkezdtek pénzt és adományokat gyűjteni a sulijában, és mindenki fel volt háborodva, hogy már megint nekik kell adni, és nem igaz, hogy az USA-t mindenki lehúzza és mennyire unják már hogy itt kell jópofizniuk. Persze nem mindenki gondolkodik így, mint ahogy itthon sem mindenki gondolkodik úgy.
 
senki;bt13436 írta:
Én soha nem jótékonykodom senkivel sem.
Az emberek nem értékelik, ha jótékonykodnak velük.
Sőt. Úgy vannak vele, hogy nekik az jár.
Hát rajtam se segített soha senki, így én tőllem se várják el...


Pedig a nagy bölcsek azt mondják, hogy azt kapsz másoktól, amit te adsz (soha nem attól kapod vissza, akinek adtad). Hanem adsz, akkor nem is várhatod, hogy neked segítsen valaki. és ehhez még egy bölcsesség (mert erre az szokott lenni a válasz, hogy majd ha én kapok, akkor majd adok belőle... vagy ilyesmi): "Ha változást akarsz, te magad légy a változás" vagyis kezd te!
 
Akinek szüksége van a segítségre sose kér...

pl.: Szükségem lett volna árokásáshoz egy emberre. Kereszteződés kéregető: 5ezret adnák egy napi munkáért, meg ebédet. Válasz: Hülye maga? Én itt egy óra alatt tízezret megkeresek...
 
senki;bt13464 írta:
Akinek szüksége van a segítségre sose kér...

pl.: Szükségem lett volna árokásáshoz egy emberre. Kereszteződés kéregető: 5ezret adnák egy napi munkáért, meg ebédet. Válasz: Hülye maga? Én itt egy óra alatt tízezret megkeresek...

Detto: munkára nincs jelentkező, kéregető minden lámpánál.
Gondolhatjuk, hogy nem viszonzásért, köszönöm-ért hanem az adás, a segítés kedvéért adjunk. Viszont az, hogy segítek valakin, nekem is nagyon jó érzés, örömmel, elégedettséggel tölt el. Vagyis legyünk önzőek, csináljuk a magunk jól-létéért!?;)
 
senki;bt13464 írta:
pl.: Szükségem lett volna árokásáshoz egy emberre. Kereszteződés kéregető: 5ezret adnák egy napi munkáért, meg ebédet. Válasz: Hülye maga? Én itt egy óra alatt tízezret megkeresek...

És ezzel most mit akarsz mondani, te elmennél dolgozni kevesebbért? Főleg árkot ásni, amikor annál könnyebb munkáért kétszer annyit kapsz?
 
Ritkán adok kéregetőnek. Mire végigmennék az utcán, oda a havi kajapénz,rezsi, egyebek. Nálam az alap a lámpás kéregetőnél, hogy megkérdem, jó-e a szendvics ami nálam van, tényleg éhes-e? Ha elhúzza a száját, nem kap semmit, ha boldogan bólogat, még kap egy kis aprót is mellé. Volt már olyan is, amelyik utánam ordított, hogy bort kéne hozzak... Jellemző, hogy amelyiknek tényleg kellene a segítség, az inkább hallgat...
Mindenkivel nem lehet jótékonynak lenni, mert akkor a saját életünkből fognak kiforgatni. Mindenből a mértéket a legnehezebb eltalálni.
 
Nem azt akartam mondani, hogy elmennék dolgozni kevesebbért...
hanem azt, hogy nem adok a lámpás kéregetőnek, mert én nagyon keményen megdolgozok minden fillérért.
Bár lehet ha elmennék kéregetőnek többet keresnék.
Nálam a biztostékot az is kiveri, mikor valaki az önzetlen segítségből hasznot húz. (pl. mikor adsz egy alapítványnak pénzt, és az elopja). Ezért tartom jó ötletnek pl. a csamos jótékonykodást, mert tudom hogy a pénz jó helyre és biztos oda megy.

Nem az önzetlen adással van bajom... Aki ismer, azt hiszem tudja, hogy sose érdekelt a pénz... De én nem gondolkodok azon, hogyha adok akkor most hú de jótékony voltam.

Asszem szétcsúsztak a gondolataim, és ebből már nem jövök ki jól :D
Szal inkább kitartok. Nem jótékonykodom és punk-tum...
 

Blogbejegyzés információ

Szerző
Yamina
Olvasás
716
Hozzászólások
32
Utolsó frissítés

Motoros blogok további bejegyzései

Yamina további bejegyzései

  • Kukimágnes
    Tegnap elmentem a robesszal 160 km-re a kaptárgyárba lépkeret lécekért...
  • Változó korszakok
    Nehéz döntésre jutottam. Megvettem a Lóóóra a gumikat, aztán mondták...
  • Tagama
    Elment tavasszal. Nem tudtam elmenni a temetésére. Most sikerült...
  • A legnagyobb harcos elment...
    Azt hittem acélból van és sosem hal meg. A profilképén jó ideig egy kis...
  • Kegyelmi állapot
    Mostanában nem írtam blogot. Mert minek... Elfoglalat a kert, az...

Oszd meg ezt a bejegyzést

CsamShop kendők

Back
Oldal tetejére